Bucketlist Lapland: 4 hoogtepunten voor je reis boven de Poolcirkel

Er wonen meer rendieren (200.000) dan mensen (190.000) in Fins Lapland. Je snapt dus ook meteen waarom dit echt een bestemming is om je hoofd leeg te maken. Drukte en haast zijn hier heel ver weg. In de meeste winkels sta je gerust een kwartier te wachten om af te rekenen, een kop koffie wordt hier met alle aandacht gezet. Alle tijd om écht te genieten. 

Bucketlist Lapland: 4 hoogtepunten voor je reis boven de Poolcirkel
Gekko Reisbijbel

Bucketlist Lapland: 4 hoogtepunten voor je reis boven de Poolcirkel

Er wonen meer rendieren (200.000) dan mensen (190.000) in Fins Lapland. Je snapt dus ook meteen waarom dit echt een bestemming is om je hoofd leeg te maken. Drukte en haast zijn hier heel ver weg. In de meeste winkels sta je gerust een kwartier te wachten om af te rekenen, een kop koffie wordt hier met alle aandacht gezet. Alle tijd om écht te genieten. 

Geluiden, die worden moeiteloos geabsorbeerd door de sneeuw. Vrijheid. Ultiem geluk. Je reis naar Lapland is met recht een bucketlist bestemming. Niet te vergelijken met een traditionele wintersportvakantie, al is het maar het idee dat je zo dicht bij de poolcirkel bent. Vier activiteiten die je zeker moet ondernemen in Lapland!

Rendiertocht in Lapland

Eerst maar eens wat rustigs ondernemen. Lapland is elf keer zo groot als Nederland en traditioneel thuishaven van de rendieren. Die zijn veel kleiner dan elanden, die je bijvoorbeeld in Zweden tegenkomt. Het zijn desondanks echte werkers, die jou ook graag voortrekken op een slee, waar je op een huid van een  soortgenoot ligt. De rendieren lopen veelal los in Lapland, maar zijn allemaal eigendom van de Sami. Zij verwelkomen je in hun traditionele kleding en zetten de dieren aan het werk. Na afloop kan je je in de rendierfarm vaak opwarmen met bijvoorbeeld een kom rendiersoep! 

Rendiertocht, Lapland, Finland
Rendiertocht in Lapland: stilte!

Sneeuwscootertocht Lapland

Tijd voor actie. De aller-, allerbeste plek om een sneeuwscootertocht te maken is natuurlijk Lapland! Het landschap lijkt wel gemaakt om met een sneeuwscooter te doorkruisen en je ziet ze dus ook overal staan. De bevroren meren zijn de ideale beginnersplek, al hoef je eigenlijk helemaal niet bang te zijn op de scooter. Je krijgt van te voren duidelijke uitleg en er zijn eigenlijk maar twee handelingen nodig: sturen en gas geven! De bestuurder boft sowieso, want de handvatten zijn verwarmd. Iedereen die meegaat op een tocht wordt dik ingepakt, dit zou wel eens het koudste onderdeel van je Lapland-reis kunnen worden!

Lapland, Finland, snowscooter
Snowscooter-safari is een must in Lapland.

Sauna in Lapland

Na een dag in de kou bijkomen in een typisch Scandinavische sauna onder de sterrenhemel, veel beters is er niet. Je vindt wellicht een sauna in je hotelkamer, maar trakteer jezelf zeker ook op een avond in een meer uitgebreide welness. De Finnen en Zweden staan dicht bij de natuur, dus ze gebruiken diezelfde natuur ook om zichzelf te verzorgen. In de welness bij Camp Ripan in Kiruna smeer je bijvoorbeeld een koffiemasker op je gezicht en masseer je je voeten met bessen. Coctail erbij, warme muts op en dan in het verwamde buitenzwembad in de sneeuw lekker nagenieten van je dag buiten!

Zweden, Lapland, winter
Camp Ripan in Zweden
Icehotel, Zweden, Lapland, Voigt
Het Icehotel in Zweden is prachtig!

IJshotels in Lapland

Toegegeven. Het lijkt een cliché, maar een ijshotel is daadwerkelijk een heel bijzondere ervaring. En zie je op tegen een nacht in de kou? Je kan er ook lunchen, van de glijbaan of genieten van ijskunst. Overweeg je er een nacht door te brengen? Kies dan voor hét oudste ijshotel van Lapland, in het Zweedse Jukkasjärvi. Het wordt jaarlijks in een maand tijd opnieuw opgebouwd uit sneeuw en ijs en heeft prachtige kamers. Overdag vermaak je je moeiteloos in de omgeving: maak een huskytocht op het bevroren meer (daar wordt ook het ijs uitgehaald voor het ijshotel - kraakhelder!) of leer zelf om ijskunst te maken. En is het dan tijd om te gaan slapen? Dan ga je met thermo-onderkleding, dikke muts, sokken én een warme slaapzak naar die coole kamers!

Geen risico lopen én wel een ijservaring? Bezoek dan Snow Village in Finland. Dit bouwwerk van 20 miljoen kilo sneeuw en 350.000 kilo kristalhelder ijs is zo'n 20.000 vierkante meter groot en staat vol met ijskunst. Ieder jaar is er een ander thema en de uitgewerkte kunstwerken zijn waanzinnig om te zien. Je kan hier ook slapen, maar de kamers zijn in Zweden eigenlijk gewoon mooier. De Finse variant biedt daarentegen mooiere ijskunst buíten de hotelkamers én er is een ijsglijbaan, dus beslis van te voren wat je wilt gaan doen: slapen of bewonderen!

Zweden, Icehotel, Lapland
In de omgeving van het Icehotel Zweden is veel te doen.

Met Voigt Travel naar Lapland

Reisbijbel reisde in samenwerking met Voigt Travel naar Lapland. Zij hebben ruime ervaring in dit gebied en bieden allerlei pakketten voor je Lapland-ervaring. Handig is bijvoorbeeld de thermo-kleding die je meteen na aankomst krijgt. Bekijk hier de mogelijkheden voor je reis naar het magische Lapland! 

Meer lezen over Lapland? Kijk dan hier

Icehotel, Zweden
Geweldige decoraties in het Icehotel in Zweden.
tekst
Onze reisbestemmingen

Handboek voor de soloreiziger: boordevol tips en tricks

Alleen op reis. Voor velen is het de ultieme droom. En stiekem ook wel een beetje een nachtmerrie. Want wat komt er allemaal kijken bij een soloreis? En is het niet gevaarlijk? Wat moet je allemaal regelen? Uitgeverij Lannoo komt speciaal voor wie wel wil, maar (nog) niet durft met het Lonely Planet Handboek voor de soloreiziger. Boordevol tricks en tips voor de soloreiziger!

Raften met kinderen in Frankrijk

Steeds meer gezinnen kiezen voor avontuur en outdoor op reis, in plaats van een vakantie aan zee. Frankrijk biedt uitstekende mogelijkheden om te gaan raften met je kinderen. Reisbijbel stapte vanuit campings in La Plagne en Puy Saint Vincent in de raft. Even de berg af rijden en avontuur én lol gegarandeerd. 

Darvaza krater, de poort naar de hel

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de poort naar de hel er uitziet? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Darvaza krater in Turkmenistan. De Darvaza krater is een grote krater in het vlakke landschap van Turkmenistan, die al veertig jaar in brand staat. Dit levert zo’n bizar schouwspel op dat de krater door de plaatselijke bevolking 'de poort naar de hel' genoemd wordt.

'Vluchtelingenreizen' naar Lesbos

Een reis boeken bij een Nederlandse reisorganisatie om vluchtelingen te helpen op het Griekse Lesbos. Het klinkt dubbel, maar Sunweb zegt er geen winst mee te willen maken. In samenwerking met Transavia en de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties Movement on the Ground bieden ze in februari en maart wekelijkse vluchten, inclusief accomodatie.