Buitengeluk, net even anders kamperen in Nederland

Kamperen in Nederland

Reportages

Kamperen in eigen land, het is voor de verstokte avontuurlijke reiziger niet erg voor de hand liggend. Maar in 2020 is alles nét even anders. Het boek Buitengeluk helpt je wellicht op weg.

tekst Fleur Besters

Je tent opzetten in Nederland? Dat hoeft gelukkig niet gelijk te staan met een drukke, commerciële camping. Het boek Buitengeluk van Marleen Brekelmans en Marleen van den Elsen kwam in 2020 precies op het juiste moment. Door de corona-crisis is reizen naar het buitenland uiterst onzeker, en komt kamperen in Nederland voor veel mensen ineens dichtbij.


Kamperen in Nederland

Kamperen in Nederland staat voor de auteurs niet meteen gelijk aan massacampings. Wel tippen ze glampings, het luxe kamperen dat velen bijvoorbeeld kennen van Slovenië of de Huttopia-campings in Frankrijk. Een fijne huurtent, een leuke accommodatie zoals een oldtimer, het is er in Nederland ook allemaal. Gelukkig waarschuwen Marleen en Marleen er wel voor dat je op een Gelderse camping niet voor je rust komt, maar wel voor verbinding. Gezelligheid onderling dus. Het is maar net wat je zoekt! Elders mag je in overleg met je buurman bijvoorbeeld zelf je kampeerplek kiezen. Verder weg, of juist dichtbij.Neem een SUP-board mee

In Nederland tref je natuurlijk vaak water bij je kampeerplek. Ideaal voor een actieve vakantie. Extra leuk bijvoorbeeld om een eigen kano of SUP-board mee te nemen. Je kan het huren, maar bij Decathlon verkopen ze dergelijke materialen ook voor een prima prijs, wellicht juist nu een investering waar je vele jaren plezier van gaat hebben! Ook leuk: ga in Friesland wadlopen. Oude gympen mee, gids regelen en op pad. Hoezo geen avontuur in eigen land?

Kamperen met kinderen


Waar kleinere kinderen zich op een camping doorgaans prima vermaken, hebben pubers wellicht andere wensen. In Heeg is geen wifi op het terrein, ideaal om ze in actie te krijgen. Reisbijbel heeft goede herinneringen aan zomers in Heeg, leren surfen op zo'n ouderwetse windsurfplank en zeilen in een valk. De junior reporters ontdekten in Denemarken dat windsurfen in deze tijd niet meer zo hard werken is! In Nederland kan je zelfs kite-surfen en duiken. Misschien ook maar een wetsuit aanschaffen voor wat extra warmte?Buitengeluk

Het boek Buitengeluk biedt 30 tips voor kamperen in Nederland. Ze zijn ingedeeld op thema, zoals Puur Natuur, Kabbelend de dag door, Blij in de wei en Gratis extra's van de natuur. Natuurkampeerterreinen zijn trouwens niet allemaal zo basic als je zou denken. Niet alleen zijn er vaak hippe tiny houses, maar kan je ook je ontbijt aan je tent laten bezorgen, meedoen met kruidenwandelingen en er is geregeld een sauna voor een Scandinavisch vakantiegevoel!

Campers hebben een eigen hoofdstuk en de auteurs gaan ook in op de verschillende kampeermiddelen om je op weg te helpen bij de keuze voor een eigen tent, vouwwagen of camper. Buitengeluk is een fris boek dat je zeker nu op een spoor kan zetten. Er is goede, eerlijke uitleg over alle beschreven campings, zodat je van te voren weet wat je kan verwachten van het kamperen in Nederland! Je bestelt het online bij Bol.com voor 17,50 of als e-book voor 12,99. 


Tip van Reisbijbel: "Meer lezen over reizen met je camper? Bekijk de toffe roadtrips van Reisbijbel in Europa. Ideaal om flexibel op reis te gaan en je eigen voorzieningen bij je te hebben!"