Demilitaire Zone (MDZ) Zuid-Korea: alternatief voor Panmunjeon

DMZ Zuid-Korea route

Verre Avonturen

Het niemandsland tussen Noord- en Zuid-Korea, de Demilitarized Zone (DMZ), is een must see als je een van beide landen bezoekt. De indrukwekkende geschiedenis wordt pijnlijk duidelijk in het gebied, waar de natuur vrij spel heeft.

tekst Fleur Besters

De meeste reizigers bezoeken de Demilitaire Zone (DMZ) in Zuid-Korea met een dagtrip vanuit Seoel. In je hotel of appartement liggen kleurrijke folders met aanbiedingen om met een bus of taxi naar Panmunjeom te gaan. Het is de plek waar Noord- en Zuid-Koreaanse onderhandelaars elkaar nog altijd kunnen ontmoeten. Een trip boeken is echter prijzig en het gebied is voor kinderen jonger dan 10 niet toegankelijk. Lees snel hoe je een meer inhoudelijke dagtrip naar de DMZ in Zuid-Korea maakt, waarbij kinderen welkom zijn.

 

Als je wel naar de DMZ in Zuid-Korea wil, en wie wil dat niet, maar de drukte in Seoel wil vermijden, dan zijn er alternatieven. Vanuit Goseong, vlakbij Sokcho aan de Oostkust, rijdt je er met een eigen huurauto eenvoudig naar toe. Volg Unification Observatory op de borden. Bij het checkpoint moet je je eerst auto parkeren. Na het invullen van de nodige formulieren betaal je een paar duizend Won en krijg je een plaat om in de auto te leggen. Hiermee mag je vervolgens zelf de DMZ inrijden!Museum DMZ Zuid-Korea

De eerste stop bij je bezoek aan de DMZ in Zuid-Korea is het prachtige museum. Voor 2.000 Won (zo'n twee euro) kan je het bezoeken. In een moderne, overzichtelijke omgeving wordt de geschiedenis weergegeven in foto’s, video’s en geluiden. De impact van de mijnen, nog altijd, wordt duidelijk gemaakt met een soort spel. Dat is niet alleen interessant voor kinderen. In het museum is ook aandacht voor de gevolgen voor de natuur, er zijn opgezette dieren en er is een ruimte waar je je wens voor vrede op kan hangen.

Propaganda


De propaganda in het museum maakt veel indruk. Er zijn veel persoonlijke en authentieke documenten te bekijken. Het is goed dat binnen onder andere ook een stuk van de Berlijnse muur te zien is, de problemen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn immers niet geïsoleerd. Let met jonge kinderen op de impact van de videobeelden, deze zijn behoorlijk indrukwekkend.

In de tuin bij het museum zie je tekeningen die de belevingswereld van de Koreaanse kinderen laten zien. Ook in het museum raken de foto's en documenten je, die laten zien hoe families verscheurd zijn geraakt. Het is bijna niet voor te stellen hoe gezinnen verdeeld raakten aan beide zijden van de grens.Tip van de juniors van Reisbijbel: “Het museum is heel interessant. Vooral ook de vlaggetjes en molentjes buiten vonden we mooi. Je leert er veel van, want kinderen hebben nu een vrij leven, maar toen was het anders. Dat is goed om een keer echt te zien.”

Terug in je auto rijdt je verder naar de grens. Daar is een klein militair museum, met informatie over militairen uit landen die ooit betrokken zijn geweest bij het Koreaanse conflict. Ook zijn er Nederlandse uniformen te zien. Via een kleine klim kom je bij de uitzicht-post, waar je een foto kan maken met uitzicht op Noord-Korea, een geliefde bezigheid voor de Koreanen. Kijk niet raar op als ze hier ook eens met jou als Westerse toerist op de foto willen! Met verrekijkers kan je verder de leegte inkijken.


Tip van Reisbijbel: “Bijkomen van alle indrukken? Koop hier dan een ijsje of iets te drinken en neem de tijd even rond te kijken en alles te laten bezinken.”


Sokcho en omgeving

Op de terugweg naar Sokcho lever je je registratiebord in. Je rijdt daarna langs de kust terug naar Sokcho. Onderweg passeer je meerdere mooie stranden. Prima om de laatste uurtjes van je dag daar door te brengen, in alle vrijheid. Je kan ook nog een van de loopgraven in de omgeving bezoeken, maar dan moet je je tempo wel opvoeren. Beter is het om hier een extra dag voor uit te trekken, want zelfs met kinderen kan je alleen al twee tot drie uur doorbrengen in het museum. Tel daar één tot anderhalf uur bij op voor het bezoek aan het uitkijkpunt.

Authentiek Koreaans dorp bezoeken


Geen zin in strand? Onderweg terug naar Sokcho passeer je ook het gratis toegankelijke authentiek Koreaans dorp met Hanok huizen. Het ziet er prachtig uit, ingericht op toeristen, maar toch de moeite waard om even te bezoeken. Hier vind je meer informatie over dit Lee Hyo-seok Culture Village.

Een andere tip is een bezoek aan de vierde tunnel, meer landinwaarts. Deze in 1990 pas ontdekte tunnel is de enige die toegankelijk is in de DMZ.Reis Zuid-Korea boeken

Reisbijbel reisde met de kleinschalige reisorganisatie Korea Reizen. Zij bieden maatwerk en door hun eigen ruime reiservaring in het land kunnen ze de leukste en beste plekjes adviseren en boeken. Zuid-Korea is uitstekend te bereizen met openbaar verhuur en een huurauto en uitermate geschikt voor gezinnen.

Kijk hier voor meer reistips Zuid-Korea, onder andere over eten, Seoel en reizen met je gezin!