
Dublin is nog zo'n stedentrip waar je aan kan haken bij gezellige lokale events. Het Bram Stoker Festival rond Halloween of een culinair feestje met Taste Dublin. Wanneer ga jij?
Het is niet moeilijk om je thuis te voelen in Dublin. De vriendelijke Ieren vertellen je graag over hun bewogen geschiedenis en weten prima hoe ze een gezellige avond moeten doorbrengen. Maar ook de natuur is niet ver vanuit de Ierse hoofdstad!
Een stedentrip Dublin, je bent er snel. KLM vliegt je in ruim anderhalf uur rechtstreeks erheen. Afhankelijk van het verkeer ben je vervolgens in zo’n 20 tot 40 minuten in de binnenstad. Bestel je kaartje voor de bus vanuit Dublin Airport naar de binnenstad vast zodat je meteen door kan.
Fijn tijdens een stedentrip Dublin: het mooie centrum is niet supergroot. De afstanden zijn goed te belopen, maar heb je weinig tijd én regent het niet, dan is een fiets toch wel handig. Je huurt ze voor een paar euro op straat en kan ze makkelijk op een andere plek weer achterlaten. De locals fietsen zelf trouwens amper, hou er rekening mee dat automobilisten geen rekening met jou houden! De stadsfietsen zijn voorzien van een mandje, dus je kan je aankopen of picknickspullen handig meenemen. Het eerste half uur gebruik is gratis.
Via de site van het Ierse bureau voor toerisme kan je handige stadswandelingen downloaden, allemaal gericht op een ander thema. Maak onderweg bijvoorbeeld een foto-overzicht van de geweldige oude gevels, met mooie namen voor de pubs en winkels.
Een jonge stad als Dublin heeft uiteraard ook free walks, geleid door vrijwillige gidsen. Op twee momenten per dag starten de rondleidingen bij de 'naald', het monument waarmee eigenlijk het millennium gemarkeerd zou worden. Het was echter pas drie jaar later klaar en tot de oplevering omstreden.
Weinig tijd tijdens je stedentrip Dublin? Bezoek dan net als wij het geweldige Little Museum. Het ligt vlak bij het even mooie St Stephan’s Green, waar je samen met de locals lekker kan chillen in het groen. Voor kinderen is daar een leuke speeltuin. Het museum, helemaal niet zo klein als je denkt trouwens, is een beetje verstopt in een prachtig Gregoriaans pand en telt drie etages, waarvan de muren helemaal vol zijn gehangen met snuisterijen.
Variërend van telefoonkaarten, officiële documenten, posters van de popgeschiedenis of een foto van Mohammed Ali. Ieder uur neemt een gids je op een enthousiaste, interactieve manier mee door de geschiedenis van Dublin en Ierland, waarbij de IRA als enige niet genoemd wordt.
Ga je net als wij in oktober naar Dublin? Dan kan je net als locals en veel andere reizigers meedoen aan de marathon. Een enorm event, ook voor bezoekers leuk. Het Bram Stoker Festival brengt tegelijkertijd rond Bank Holiday de duistere geschiedenis vier dagen aan de oppervlakte. Overdag family-friendly, ’s avonds trekken jongeren en volwassen een passende outfit aan en zijn er allerlei horror-events rond poetry, verhalen vertellen of muziek. Aanrader, want de kwaliteit van de optredens is hoog!
Wij waren krap 24 uur in de stad voor een stedentrip Dublin. We hebben daarom vooraf de site van het bureau voor toerisme geraadpleegd. Daar vonden we onder andere deze 10 aanraders. Handig om te weten trouwens: je betaalt in Dublin gewoon met je euro's. De taal is Engels, slechts een enkeling spreekt Iers, maar de borden op straat zijn wel tweetalig.
Wil je ook het platteland verkennen? Lees hier alle informatie over DART, de trein. Voor 7,50 koop je een dagpas voor al het openbaar vervoer in en rond Dublin, inclusief de trein.
Hartje stad in Dublin zijn prachtige, sfeervolle hotels, maar reis je met een budget, check dan het aanbod net buiten het centrum, waar veel hostels zijn. Bekijk hier het aanbod van hotels in Dublin.