Dag 11
We staan vandaag voor een keuze: nemen we de dure snelweg, die ons in drie uur in Grenoble brengt, of kiezen we voor de Route Nationale, die door alle haarspeldbochten onze reistijd verdubbelt? We bellen onze vrienden in Grenoble bij wie we de nacht door zullen brengen om advies te vragen. Dat luidt: vroeg vertrekken en de lange weg nemen. Gehoorzaam rijden we het Parc naturel régional du Verdon in, op weg naar de Franse Alpen. Erfgoed is er onderweg niet, dus we kunnen optimaal genieten van de fantastische vergezichten en indrukwekkende rotsformaties die deze route rijk is. We staan er geen moment meer bij stil dat deze rit, inclusief pauzes, zo'n zeven uur zal duren.
Bezweet arriveren we op de plaats van bestemming, waar onze vrienden tot onze grote verrassing een eigen zwembad hebben. Ook al is het hier in de bergen al een flink stuk afgekoeld en kunnen we de eeuwige sneeuw zien liggen, een frisse duik is zeer welkom.
Dag 12
In Lyon zijn we al ooit eerder geweest. Daarom proberen we wat tijd te winnen door deze stad slechts aan te doen voor een lunch op weg naar Arc-et-Senans. Lyon staat op de Werelderfgoedlijst vanwege haar opmerkelijke opbouw. Aan het einde van de middeleeuwen was Lyon een van de dichtstbevolkte steden van Europa. Daarvóór beschouwden de Romeinen het al als de hoofdstad van Gallië. Om epidemieën te voorkomen werd er zeer goed nagedacht over de uitbreiding van de stad. Daardoor zie je heel duidelijk een middeleeuws stadsdeel, met daarbuiten uitbreidingen die elk uit een andere periode stammen. We vinden er mooie openbare gebouwen en de resten van een Romeins theater.
Dag 13

Na twee dagen van lange ritten, waarin we voornamelijk van het uitzicht hebben genoten, zijn we aangekomen in het noordoosten voor een bezoek aan de laatste twee Unescosites op ons programma. Dag 12 eindigde in de omgeving van Arc-et-Senans, waar we te laat aankwamen om het erfgoed nog te gaan bekijken. Daarom beginnen we vandaag met misschien wel het meest onbekende erfgoed van Frankrijk: de koninklijke zoutziederij. Dit enorme complex ligt op deze plek vanwege de aanwezigheid van het woud van Chaux, zodat voldoende brandhout altijd gegarandeerd kon worden. Zout water werd via een twintig kilometer lange houten pijpleiding aangevoerd. In plaats van een fabriek lijkt het imperium door zijn imponerende architectuur eerder op een paleis of een tempelcomplex. Het rationele ontwerp bestaat uit een halve cirkel waarbinnen alle technische installaties én alle arbeiderswoningen een plaats hadden. Doordat vlak na voltooiing van het complex het zoutmonopolie werd afgeschaft heeft de ziederij nooit tot volle bloei kunnen komen.
Tegenwoordig staan er nog elf van de grote gebouwen. Daar het voornamelijk gaat om de architectuur zijn zo goed als alle technische installaties verdwenen en worden er in de gebouwen wisselende tentoonstellingen georganiseerd.
Na een uitgebreide bezichtiging stappen we in de auto om op weg te gaan naar de laatste halte van onze roadtrip: Nancy. Wie vanuit het zuiden deze stad binnenrijdt, ziet haar al vanaf de snelweg liggen, wat zeker 's avonds een lust voor het oog is. We dumpen onze spullen in ons hotel en rijden naar het centrum. De binnenstad van Nancy bestaat uit grote pleinen, Place Stanislas, Place de la Carrière en Place d'Alliance, die als een soort 'hofjes' aan elkaar verbonden zijn middels triomfbogen, fonteinen en vergulde poorten. Deze kunstig gesmede hekwerken leveren Nancy de bijnaam Stad met de gouden poorten op. De voornaamste reden dat deze pleinen op de Werelderfgoedlijst staan, is de combinatie van prestigieuze, vorstverheerlijkende architectuur en de praktische functie doordat deze pleinen de bevolking toegaven tot alle publieke gebouwen.
Dag 14
Met het verlaten van Nancy eindigt onze roadtrip door Frankrijk. Op de laatste dag doen we nog Luxemburg aan, omdat deze stad in de zestiende en zeventiende eeuw een van de grootste versterkte steden van Europa was. De restanten van de fortificaties werden in 1994 opgenomen op de lijst van Unesco en vormen daarmee het enige Werelderfgoed in Luxemburg. Een prima plaats voor onze lunch dus.
Een volle, maar mooie reis komt ten einde en daarmee ook dit vierluik over het Franse erfgoed. Volgende week vullen we deze serie echter nog aan met een bonusdeel over Corsica.
Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 van onze roadtrip langs het Werelderfgoed in Frankrijk.