Het Boeddhistische wereldmonument van Dambulla

Verre Avonturen

De 'Rock Cave Temple', welke gelegen is in het Sri Lankaanse Dambulla, doet bij aankomst op zijn zachtst gezegd kitsch aan. Een gouden plasticogende Boeddha van enkele meters kijkt op je neer en niets doet vermoeden dat achter al deze opzichtigheid zich een wereldmonument bevindt.

tekst Rachel Cramer

Koning Valagambahu heeft dit wereldmonument, dat in 1991 aan de wereldmonumentenlijst is toegevoegd, ontworpen tijdens zijn 14 jaar-durende ballingschap in de 18e eeuw. De tempel bestaat in totaal uit vijf heilige ruimtes welke zich op 125 en 340 meter hoogte bevinden.

Prachtige rotsschilderingen en Boeddhabeelden versieren de wanden en bij de eerste grot die je tegenkomt ligt zelfs een Boeddha, welke uit een rots gehouwen is, van 15 meter lang. In de tweede grot bevinden zich 150(!) levensgrote beelden van diverse goden en heeft tevens een fantastisch vergezicht over het groene landschap.

Door middel van trappen bereik je de rotstempel en ondanks de fysieke klim die je eerst moet leveren, is het de inspanning meer dan waard. Het entreebewijs kost slechts drie euro en misschien goed om te weten dat je bij bovenkomst (tijdelijk uiteraard) je schoenen dient in te leveren.