Hiken door de prachtige natuur in Zuid-Korea

Hike Zuid Korea Jirisan

Verre Avonturen

Zuid Korea is een modern en ontwikkeld land ingeklemd tussen China en Japan. Wat veel mensen niet weten dat Zuid Korea een schitterende natuur heeft. Het is er bergachtig, begroeid met bossen.

tekst Fleur Besters

Hiken in Zuid-Korea is een van de favoriete bezigheden van de Zuid-Koreanen zelf. Als je op pad gaat, is een ontmoeting met een van de enthousiaste locals dus geen enkel probleem. Ze dossen zich helemaal uit voor de trekkings en zodra het weer zich er voor leent, trekt jong en oud erop uit. Op een zondagmiddag kan het in het bos net zo druk zijn als op een gemiddelde vrije dag in Seoel.

 


National parken om te hiken in Zuid-Korea

Zuid-Korea telt 22 nationale parken, mooi verspreid over het land. Hier zijn de mooiste wandelroutes uitgezet. Deze zijn heel goed aangegeven en worden prima onderhouden. Overal staan informatieve borden langs de kant van de route, zodat je ook meteen weet wat voor soorten planten er groeien en welke dieren er voorkomen. Je kan zelfs beren treffen tijdens het hiken in Zuid-Korea! Reken erop dat je tijdens een klim flink uitgedaagd kan worden. Sommige paden zijn geasfalteerd, maar op andere momenten zal je echt moeten klimmen en klauteren.Kleding Koreaanse wandelaars

Koreanen houden van felle kleuren, en dat maakt dat hun ruime aanwezigheid op de trails tijdens het hiken in Zuid-Korea nog eens extra opvalt. Iedereen, en dan dus echt iedereen, heeft een complete wandeloutfit aan. Liefst van de duurste merken zoals The North Face, en je treft hier geen namaak kleding zoals in China,  alles echt! Als je zoals veel Europeanen in een simpele outfit de berg op gaat, al dan niet met je Teva's, dan val je zeker op.

Zonneklep


Toeristen herken je verder wellicht aan het ontbreken van een zonneklep, die alle Koreaanse vrouwen dragen. Ze willen absoluut niet bruin worden. Mannen dragen dan ook een pet of flaphoed en iedereen heeft een zonnebril en verdere gezichtsbescherming op of mee. Dat kan zelfs een gezichtsmasker zijn. Velen dragen zelfs handschoentjes.

Met een gewone korte broek kom je hier in de bergen niet weg. Koreanen dragen tijdens het hiken de echte wandelbroeken met kniestukken. Lekker dun en sneldrogend en zeker comfortabel. Een hip nylon jasje, goede wandelschoenen en wandelstokken maken de outfit compleet.Faciliteiten onderweg

Bij 'hiken' in Zuid Korea hoort ook 'picknicken', deze twee dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de trendy rugzakjes zitten naast de ehbo-spulletjes complete maaltijden die op een mooi plekje in de natuur of boven op de top van een berg met de hele familie worden genuttigd!
Picknick kleedje d'r bij en lekker smullen maar, het ziet er allemaal lekker en gezellig uit. Onderweg is er soms ook wel wat te eten te krijgen, maar reken er niet op. Je kan bij een shelter onderweg soms wel je cupnoodles opwarmen, heerlijk na een zware  klim naar de top van een berg.

Onderweg zijn de mensen ook heel erg gastvrij, regelmatig krijg je als buitenlandse toerist wat toegestopt, een rijstkoekje of een mandarijntje, met handen en voeten wordt dan een praatje gemaakt en daarna gaat ieder weer z'n eigen weg, zo lief!Hiken in Jirisan

Jirisan is het oudste nationale park van Zuid-Korea. Het kreeg in 1967 haar status  en is het grootste park van het land. Het is het beste te combineren als je bijvoorbeeld naar Busan reist, vanuit Seoel. Bijzonder, hier leven nog Aziatische zwarte beren! Je komt onderweg geregeld borden tegen met advies als je ze treft, Reisbijbel had deze tips gelukkig niet nodig!

In Jirisan zijn in totaal achttien gemarkeerde wandelroutes, van enkele uren tot meerdere dagen. De locals komen er ook in grote getale, omdat alle mannen in militaire dienst in dit gebied moeten oefenen en er dus herinneringen hebben. Hoogtepunt is de zogenaamde Main Ridges Course, de bergkamroute. Deze is 32,5 kilometer lang en je doet er doorgaans drie dagen over. Je kan ook stukken hiervan lopen, bijvoorbeeld als je met kinderen naar Zuid-Korea reist, zoals Reisbijbel in 2015 deed.

Boeddhistische tempels


In Jirisan liggen zeven grote tempels, die echt de moeite waard zijn om te bezoeken als je er langs komt. Hwaeomsa is de meest bekende en je bereikt deze via een goede weg vanuit de hotels in het dorp Gurye, waar je kan overnachten als je een paar dagen wilt gaan wandelen.


Tip van Reisbijbel: "Reisbijbel reisde met Korea Reizen naar Zuid-Korea. Zij bieden ook speciale wandelreizen aan!"


Reizen naar Zuid-Korea

Reizen naar Zuid-Korea is heel veilig. Het land is echter nog niet zo ingesteld op buitenlandse bezoekers en veel locals spreken geen Engels. Als je een meerdaagse hike wilt maken, kan je je reis bijvoorbeeld ook door Korea Reizen laten regelen, met wie Reisbijbel ook naar Korea reisde. Zij spreken de taal en weten de weg naar een echt authentieke reis. Je kan goedkope vliegtickets voor Zuid-Korea krijgen als je op tijd boekt, bijvoorbeeld met Turkish Airlines. Met een beetje geluk boek je zelfs in het hoogseizoen voor nog geen 700 een retour.

Overnachten in berghutten


Reserveren voor de berghutten onderweg is een must, er zijn meer en minder favoriete plekken om te overnachten. Je hoeft geen eigen slaapspullen mee te nemen, die huur je in de hut, maar een lakenzak is wel fijn (en fris). Koreanen slapen op een heel dun matje op de houten vloer, het zogenaamde ondol style slapen. Prima te doen als je een beetje flexibel bent ingesteld. Het is verder allemaal self-supported, vandaar dan de Koreanen zelf met gasbrandertjes en pannetjes lopen. Je kan geen water koken.

Mifi


Omdat de Koreanen amper Engels spreken en je de verkeersborden doorgaans niet kan lezen, is het fijn onderweg internet te kunnen gebruiken. Een mifi-router is dan ideaal. Lees hier meer over een mifi voor onderweg.


Tip van Reisbijbel: "In Korea zelf reis je met een huurauto of het openbaar vervoer makkelijk van de ene naar de andere plek. Wij huurden in de meeste steden ook fietsen, voor kinderen zijn er vaak tandems, ideaal in drukker verkeer!"