Hiken in Zuid Korea

Verre Avonturen

Zuid Korea is een modern en ontwikkeld land ingeklemd tussen China en Japan. Wat veel mensen niet weten dat Zuid Korea een schitterende natuur heeft. Het is er bergachtig, begroeid met bossen die in de herfst in alle tinten geel, rood en oranje kleuren. De herfst is dan ook een populaire tijd om er op uit te trekken en te gaan wandelen, oftewel populair gezegd: hiken!

tekst Karin van Rooij

  Door het hele land heen zijn Nationale Parken waar de mooiste wandelroutes zijn uitgezet. Deze zijn heel goed aangegeven en worden prima onderhouden. Overal staan informatieve borden langs de kant van de route, zodat je ook meteen weet wat voor soorten planten er groeien en welke dieren er voorkomen. Maar…denk niet dat je alleen bent als je in Zuid Korea gaat wandelen. Hiken is namelijk heel erg populair en zodra het weer zich er voor leent, trekt jong en oud erop uit. Op een zondagmiddag kan het in het bos net zo druk zijn als op een gemiddelde koopzondag in de Kalverstraat!

  En als je gaat 'hiken' dan moet je je daar natuurlijk wel voor kleden. Iedereen, maar dan ook echt iedereen heeft een complete hike outfit aan, liefst van de duurste merken (b.v. The North Face, hier geen namaak kleding zoals in China, nee hier is alles echt!)

  Zo'n hike-outfit moet wel aan bepaalde regels voldoen en ziet er dan als volgt uit:

  – voor de vrouwen een zonneklep en wel de grootst mogelijke die je kunt vinden
  – voor de mannen een pet of flaphoed
  – zonnebril
  – gezichtsbescherming tegen de zon
  – sjaaltje
  – trendy nylon jasje
  – handschoentjes
  – lange broek van speciaal materiaal met kniestukken (vooral een 'lange' broek!)
  – wandelschoenen
  – nordicwalking stokken
  – trendy rugzak met aan de buitenkant noodmateriaal

  Wij Nederlanders nemen het niet zo nauw met onze outfit en worden als wandelaars dan ook niet serieus genomen in ons t-shirtje, onze korte broek en teva's (=wandelsandalen), hoezo 'underdressed' tijdens het wandelen!
  Diverse keren worden we vol medelijden aangekeken en wordt aangegeven dat we op die schoenen de top toch écht niet gaan halen!

  Bij 'hiken' in Zuid Korea hoort ook 'picknicken', deze twee dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de trendy rugzakjes zitten complete maaltijden die op een mooi plekje in de natuur of boven op de top van een berg met de hele familie worden genuttigd! Picknick kleedje d'r bij en lekker smullen maar, ziet er allemaal lekker en gezellig uit. Onderweg is er vaak ook wel wat te eten te krijgen, lente ui pannenkoekjes zijn erg populair en soms is een kop dampende cupnoodles heerlijk na een zware klim naar de top van een berg. Onderweg zijn de mensen ook heel erg gastvrij, regelmatig kregen wij wat toegestopt, een rijstkoekje of een mandarijntje, met handen en voeten wordt dan een praatje gemaakt en daarna gaat ieder weer z'n eigen weg, zo lief!

  Sta d'r ook niet van de kijken dat je na een flinke klim en klauterpartij een compleet toeristen winkeltje op de top van de berg tegenkomt waar dan (tegen betaling) een foto gemaakt kan worden als bewijsstuk dat je de top toch echt gehaald hebt! Op een populaire vulkaan op Jeju Island is zelfs een complete tribune op de top gebouwd, zodat iedereen toch wel een goed uitzicht heeft!

  Reisbijbel reisde al eens met Korea Reizen naar Zui-Korea. Zij bieden ook speciale wandelreizen aan!

   

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!