De Hurtigruten naar Nordkapp

Reportages

Binnen een week achtduizend kilometer afleggen. Zeven dagen van hardcore reizen. Van het verstand op nul en de blik op oneindig. Zeven dagen van jezelf moed inpraten en, tegen beter weten in, jezelf overtuigen van de noodzaak van deze helletocht.

tekst

  Twaalf april zou het exact een jaar geleden zijn dat ik en mijn reiskompaan op het zuidelijkste puntje van de bol waren. Maandenlang zwierven we van Mexico-city naar Patagonië om daar uiteindelijk in Puerto Williams, Chili, het einde van de beschaving te vinden. Gevangen door het moment en labiel van de emoties zwoeren we toen binnen een jaar het noordelijkste dorpje te vereren met een bezoek. En aan die belofte moesten we ons houden. Daar heb je immers een dwangneurose voor.

  Het was een verlaten zondagochtend toen de bus definitief halt hield in Kopenhagen. Brede straten en somber weer. Van Kopenhagen wist ik niets. Nog wat onwennig, met grote tassen op de rug begonnen we aan een flinke stadswandeling. Een wandeling die heeft mogen duren tot we de eerste worstenkraam zagen. Gelukkig voor ons had de worstenboer zijn kar naast de rondvaartdienst geparkeerd, zodat we een tel later als vadsige Duitsers worst etend door pittoreske haventjes gleden. Veel meer konden we niet doen. De trein naar Stockholm vertrok al over een paar uur.

  En wat voor een trein. Een beest van een TGV waarin het bijzonder goed toeven was. Van de schadevergoeding voor een ongeplande overstap deden we ons tegoed aan broodjes rendier, sloten koffie en schreeuwend duur bier. Tot dusverre viel het allemaal nog wel mee. Zuid Amerika was erger.

  Net gewend aan deze ongekende luxe, werd in Stockholm het paradijs ontnomen. Een lelijke Duitse trein wachtte op een verlaten perron om de paar onverlaten die nog noordelijker wilden reizen te vervoeren. Twintig uur sukkelen in een gestoffeerde veewagon.

  Noorderlingen zijn in het geheel niet stug. Het zijn een soort van vriendelijke reusjes die al wat uit het zuiden komt gretig omarmen. Wel kom je altijd binnen een paar zinnen op de onvermijdelijke eenzaamheid en de onbetaalbare alcohol. Wanneer ik vertel dat ik uit Amsterdam kwam, werd de stadsnaam als een kleine delicatesse over de tong gerold en lispelend herhaald. Het Sodom en Gomorra van de polder had hier in het hoge noorden een haast mythische klank gekregen. 'Amsterdam is toch gratis drugs, beeldschone hoeren en bier uit de kraan?' Te moe om de beeldvorming tegen te gaan, deed ik er nog een schepje bovenop, waarop de gehele coupé plechtig joviaalde nog deze zomer langs te komen. De volgende ochtend denderde we de poolcirkel in. Vanaf nu ging het onchristelijk koud worden.

  Narvik, gelegen aan het diepste fjord te wereld, is onmogelijk saai. Voor het eerst in Noorwegen, voor het eerst in de poolcirkel en dan zo'n ontvangst. Niemand op straat en geen aansluitende bus te vinden. We moesten overnachten in dit sneeuwhol. Maar niet voor lang. De volgende ochtend, en die begint voor Noren heel erg vroeg, konden we een bus nemen naar Tromso. “Een heel grote stad…”, had een Fin gisteren nog in het hotel gemompeld, “…ik ben er nooit geweest.” De man sprak ware woorden. Tromso is inderdaad groot maar net zo bereikbaar als een dorp. Ons hele plan dreigde op de klippen van de busregeling te lopen. Het was 10 april en over een dag moesten we 1200 kilometer opgeschoten zijn. Zelf vond ik het niet eens zo'n probleem. Ik had de poolcirkel gehaald en het beeld van Roald Armundsen, de eerste die de Zuid Pool bedwongen heeft, gezien. Ik vond het zo wel genoeg. En terwijl ik zo wat in een café wat zat te mijmeren over verloren illusies en gevonden waarheden, werd ik aan gesproken door een Kapitein Haddock. De bonkige kerel, die een iets te fragiel pijpje rookte, wilde weten waar we heen gingen. “Nordkapp…”, was mijn enigszins ongeloofwaardige antwoord, “…en wel voor morgen.” Hoofd schuddend duwde de baard duimen tabak in zijn pijp en richtte zich tenslotte op. “Jullie nemen de boot. De boot van vanmiddag…”, brulde hij ons vertrouwelijk toe, “…de Hurtigruten!”

   

  Met het laatste woord nog suizend in mijn oor slofte ik een tel later over de ijzige kade. Vriendelijk groette ik een bebloede visser. “Hurtigruten!” Nou spreek ik geen Noors, en betwijfel ik of hij het sprak, maar de groet maakte iets in hem los. Heftig gebarend vloog hij op ons af, stampte met zijn laars en sloeg op zijn klok. De Hurtigruten bleek een cruiseschip te zijn dat hier vanmiddag aan zou leggen. En inderdaad tegen een uur of twee zagen we een gigantisch schip uit de mist opdoemen. Een drijvend paleis dat ons binnen een dag naar de eindbestemming zou varen.

  Doodziek en volledig ondergekotst stapte we inderdaad de volgende dag van boord. In een sneeuwstorm. De kapitein had zijn gebandplooide broek volgepoept en zwoer, over de intercom, nooit meer te varen. Nooit had hij op zo'n ruwe zee gezeten als de afgelopen nacht.

  Bankstellen waren door de lounge gevlogen, liften kapot geklapperd en servies lag overal behalve in de kast. En, mijn God, wat was het koud buiten. Een gevoelstemperatuur van dik onder de min twintig, windkracht elf en overal kniediepe poedersneeuw. Nordkapp bleek afgesloten van de wereld. Zelfs de diehards die op ski-do's over de poolvlakte jagen, zaten nu liever binnen.

  Honningsvag werd ons Waterloo. Vast beraden er nog iets van te maken, verzamelden we de relikwieën die we voor de Nordkapp hadden bewaard en begonnen we een geforceerde mini-expeditie. Drie uur lang als volleerde sherpa's door de sneeuw ploegen. Maar het was het waard. Boven op de kaalgestormde berg vonden we een steen van A4-afmeting waaronder de foto's en het dagboek uit Puerto Williams begraven konden worden. Adrenaline spoot door mijn lichaam. Reizigers pur sang! Nu alleen nog maar weg zien te komen. 

  Donkere wolken pakte zich samen boven het stadje toen we de volgende ochtend weer naar het zuiden voeren. Een andere boot met een andere kapitein en veel, heel veel bejaarde Duitsers. Schitterende uitzichten, adelaars en ijsbergen deden hun best deze trip onvergetelijk te maken. In grote dekstoelen lezen en chillen.

  Toen we op zaterdag eindelijk van het schip mochten, bevonden we ons in Bodo. Nog steeds in de van God verlaten Poolcirkel. En morgen werden we verwacht in Kopenhagen.

  Het ging ons niet lukken. Nooit. Boven dien was het Pasen in Noorwegen en lag alles plat. Van het geld dat we deze nacht hadden uitgespaard door in een pinautomaathok te slapen, kochten we teneergeslagen twee tickets naar Oslo.

  'Vliegen is bedriegen' was ooit ons credo toen we als verstokte hippies richting Patagonië reisden. En nu moesten we wel bedriegen. We hadden gefaald. We hadden ons vergist in de Noor die blijkbaar een volle week nodig heeft om Pasen te vieren.

  In een uur vlogen we terug naar de beschaving. Oslo, een prachtige stad met het mooiste beeldenpark dat ik ooit zag, het kon me niet echt meer boeien. Ik heb alles gelaten over me heen laten komen. Het reizen was ik verleerd. Bij thuiskomst zou ik mijzelf een volkstuin aanschaffen om nooit meer de stad te hoeven verlaten. Het bord dat ik op het vliegveld had gezien had me van die noodzaak overtuigd. Bij het betreden van de slurf naar het vliegtuigje stond te lezen: 'Avgang…'

   

  Meer info over de Hurtigruten?

  Ga naar http://www.hurtigruten.com/en/

   

  Reizen naar de Noorkaap

  Voigt Travel biedt reizen naar de Noorkaap aan. Zie voor reizen in de zomer: noordeuropa.nl/noordkaap en voor reizen in de winter kijk je op: voigt-travel.nl/reizen/rondreizen-noorwegen

   


  Inspiratie voor Denemarken

  Toffe Roadtrips

  Met je camper op het strand in Denemarken

  Denemarken lijkt klein voor een rondreis met een camper, maar wil je het land echt leren kennen, dan kan je het beste een keuze maken. Bijvoorbeeld voor de regio Zuid-Jutland, net over de grens met Duitsland. In 350 kilometer maak je dit rondje langs

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Surfles in Denemarken

  Iedereen die in de jaren tachtig opgroeide, en ooit een surfplank van dichtbij meemaakte, herinnert het zich. Loeizware mast, lompe plank en een zeil dat je amper uit het water omhoog kreeg. Leren surfen kostte je uren, dagen, soms zelfs weken oef

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Slechts weinigen jagen op reis op echte dieren. Gelukkig maar. Er is daarentegen een geweldig alternatief: 3D-archery. In het Deense Haderslev is door de boogschietvereniging Pamhule een enorm parcours in het bos uitgezet, waar ervaren boogschutte

  Lees Meer Door:

  Wil je in het buitenland op fietsvakantie, dan zijn er enkele landen die je zeker eens wilt zien. Of je voorkeur nu uitgaat naar een warm land, zoals Italië of juist koudere landen zoals Denemarken en Noorwegen, in Europa heb je een ruim

  Lees Meer Door:

  Toffe Roadtrips

  Misschien niet zo ruig als Noorwegen of Zweden, maar Denemarken heeft wél dezelfde prachtige natuur, rust en vriendelijke sfeer. En, Denemarken is in amper een dag rijden te bezoeken, zelfs met een camper. Reden te meer voor een top vijf va

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Toffe Roadtrips

  Zo’n 3.500 kilometer afleggen in twee weken Denemarken en Zweden, dat doe je het beste met een camper. Reisbijbel reed een rondje Denemarken en Zuid-Zweden Onze route!

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Het is er pikdonker in de nacht, zelfs een officiële Dark Sky. Overdag knallen de witte krijtrotsen van Møns Klint je echter tegemoet. Stoere en indrukwekkende natuur in Denemarken. 

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  We kennen allemaal wel de beelden van Hollywood blockbusters waar de oerkrachten van de natuur met computeranimaties spectaculair in beeld worden gebracht. Er zijn echter maar weinig mensen die zulke indrukwekkende natuurkrachten van dic

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Verre Avonturen

  Sommige mensen hebben opmerkelijke doelen in het leven. Zo ook Sam Morrison. Hij heeft zich namelijk tot doel gesteld om in elk continent een achterwaartse salto te maken. Dit jaar reisde hij al naar de volgende landen om daar een achterwaart

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Binnen een week achtduizend kilometer afleggen. Zeven dagen van hardcore reizen. Van het verstand op nul en de blik op oneindig. Zeven dagen van jezelf moed inpraten en, tegen beter weten in, jezelf overtuigen van de noodzaak van deze helletocht.<

  Lees Meer Door: Ferdinand Beltman

  Slimme Reistips

  De Deense journaliste Anne-Vibeke Isaksen, die ook de website campingdanmark.dk verzorgt, heeft een Camping App voor de iPhone ontwikkeld. De applicatie, die de naam 'Camping Den

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reizen naar Denemarken

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Fietsen

  Denemarken - Jutland

  fietsvakantie langs hotels

  Land : Denemarken
  Aanbieder : SNP
  prijs vanaf : 765.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  reizen/busreizen

  Fietsvakantie Noord-Jutland

  Denemarken is voor verwende fietsvakantiegangers een waar paradijs. De fiets is namelijk hét perfecte middel om Denemarken intens te beleven! U fietst door bossen, langs de soms ruige kusten en weidse graslanden naar de leukste dorpjes in de omgevin

  Land : Denemarken
  Aanbieder : Kras
  prijs vanaf : 789.00
  reisduur : 8
  Lees Meer

  Vliegreizen

  Hotel Copenhagen Island

  Zeer goed hotel met veel licht en ruimte en een rustige ligging in het centrum van Kopenhagen.

  Land : Denemarken
  Aanbieder : De Jong Intra
  prijs vanaf : 203.00
  Lees Meer

  Autovakanties

  Vakantiepark Lalandia Billund

  Vakantiepark op een steenworp afstand van LEGOLAND® met gratis entree in het uitgebreide zwemparadijs én indoorspeeltuin Monky Tonkyland.

  Land : Denemarken
  Aanbieder : De Jong Intra
  prijs vanaf : 211.00
  reisduur : 4 dagen
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Denemarken

  Fietskaarten

  Fietskaart - Wegenkaart - landkaart Denemarken | Freytag & Berndt

  Een uitstekende kaart van Denemarken met toeristische informatie, jachthavens, stranden, vele wandelpaden en ook de gemarkeerde paden. Alle bezienswaardigheden worden goed weergegeven. Met register. De kaart is opgesplitst in twee dubbelzijd

  Land : Denemarken
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Merian live Kopenhagen | Deltas

  Leuke handzame reisgids voor Kopenhagen met een beschrijving van alle bezienswaardigheden; vrij veel praktische tips als het gaat om bijv. Accommodatie of restaurants. Goed voor een eerste kennismaking met de stad.  Aan het strand Excurs

  Land : Denemarken
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 13.50
  Lees Meer

  Wegenatlassen

  Wegenatlas Scandinavië | ANWB Media

  Ga goed voorbereid op reis met de vernieuwde ANWB Wegenatlas Scandinavië.De ANWB Wegenatlas Scandinavië is gedetailleerd en mooi van vormgeving. Met informatie over cultuur, actieve recreatie en een uitgebreid plaatsnamenregister.De atlas b

  Land : Denemarken
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Capitool Top 10 Kopenhagen | Unieboek

  De naam zegt het al: een compacte versie van de veel geprezen Capitool serie. Eigenlijk vergelijkbaar met veel illustraties, veel aandacht voor cultuur en bevolking en hier en daar praktische informatie. Kleine versie, handig in de binnenzak. 

  Land : Denemarken
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 13.99
  Lees Meer

  Fietsgidsen

  Fietsgids Von Berlin nach Kopenhagen | Kompass

  Goede beschrijving van de fietsroute van Berlijn naar Kopenhagen met duidelijke kaarten en veel relevante tekst.Duidelijke kaarten met logische symbolen en gedetailleerde beschrijvingen van alle routes • met handige spiraalbinding ideaal voor

  Land : Denemarken
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.50
  Lees Meer

  Campergidsen

  Campergids - Campinggids Campergids - Campinggids Camping und Stellplatzführer Skandinavien - Ostsee 2019 | ADAC

  Campergids en campinggids  met staanplaatsen en campingadressen voor RV campers en kampeerauto's in Scandinavie en  rondom de Oostzee Der ADAC Camping- und Stellplatzführer Skandinavien -  Ostsee stellt über 2000 Campingplätze und  Wo

  Land : Denemarken
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Michelin groene gids Denemarken | Lannoo

  De serie Groene Reisgidsen van Michelin is een beproefde en betrouwbare reisgidsenreeks. Of u nu lekker lang met vakantie gaat of er zomaar even tussenuit trekt, de Groene Reisgids wijst u de weg naar alle bijzonderheden die uw reisbestemming te bi

  Land : Denemarken
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.99
  Lees Meer
  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!