IJsklimmen in Livigno, ook met hoogtevrees!

Actief Europa Witte Belevenissen
Ijsklimmen Livigno

Vastgegespt in een klimtuig, voeten in stevige bergschoenen met crampons, een helm als hoofdbescherming en een ijs-axe als hulpmiddel bij het klimmen. De zon schijnt, de bevroren waterval in het Italiaanse Livigno ligt er prachtig bij en ook aan de uitrusting zal het niet liggen. Nu de hoogtevrees nog bedwingen...

Tekst: Rianne Pragt

Watervallen hebben vele gezichten. Razende stromen in het voorjaar, in de zomer kabbelende straaltjes en een ijsmassa in de winter. En die ijsmassa kun je beklimmen, bijvoorbeeld tijdens je wintersport in het Italiaanse Livigno. Met een gids ga je naar een waterval die uitkomt in een riviertje vlakbij het meer van Livigno. De waterval heeft plateaus: steile klimmetjes, afgewisseld met vlakke stukken en een deel is daardoor geschikt voor beginnende ijsklimmers.

Tip van Reisbijbel: “De plateaus maken dat de eerste aanblik niet al te stijl lijkt, ook al torent de waterval boven je uit. Gelukkig dus! Hoogtevrees of niet, ijsklimmen gaan je immers!”

Ijsklimmen Livigno

Juiste weersomstandigheden ijsklimmen

In de omgeving van Livigno zijn in totaal veertig watervallen die bij goede weersomstandigheden beklommen kunnen worden, maar reken er niet op dat ze allemaal bevroren zijn, dat hangt af van de weers- en ijsomstandigheden. De verandering van water naar een ijsmassa gaat immers letterlijk niet over één nacht ijs. Om een goede, stevige en veilig te beklimmen waterval te krijgen, is tijd nodig. De nieuwe laag ijs moet immers goed kunnen hechten aan de onderliggende laag. Een waterval is bovendien elk jaar anders en de moeilijkheidsgraad verschilt zo ook per jaar, dit hangt samen met de steilheid van de beklimming, de compactheid van het ijs en de mogelijkheden om jezelf te zekeren.

Tip van Reisbijbel: “Zorg altijd voor deskundige begeleiding als je gaat ijsklimmen. Een lokale gids weet precies welke watervallen op dat moment geschikt zijn om te beklimmen en stemt de beklimming op de wensen en ervaring die je hebt. In Livigno kun je voor deskundige begeleiding terecht bij Guide Alpine Livigno.”

Oefenen, oefenen, oefenen

Eenmaal bij de klimplek gaan de stijgijzers onder de schoenen en laat de gids de eerste basisbeginselen van het ijsklimmen zien: het gebruik van de ijs-axe en de crampons. Klimmen doe je namelijk met een verlengstuk van armen én voeten. Het vergt wat oefening en kracht om de ijsbijl op zo’n manier in het ijs te krijgen dat deze stevig, maar niet te stevig, vast zit en ook weer makkelijk los kan. De beweging komt vanuit de pols en moet zowel met links als rechts soepel gaan.

Ook de plaatsing van de ijsbijl is van belang, omdat met een verkeerde slag het onderliggende ijs los kan laten. Om te klimmen zijn er altijd 3 punten waarmee je contact hebt met het ijs en je tenen wijzen altijd naar boven. Een onnatuurlijk gevoel, maar heel belangrijk omdat anders de punten van de crampons weg kunnen glijden omdat ze geen grip hebben in het ijs. Ook ben je gezekerd met een touw. Na nog wat oefenen om de ijsschroeven waarmee het touw gezekerd wordt in het ijs te krijgen, is het tijd om te gaan klimmen.

De gids plaatst onderweg op verschillende plaatsen ijsschroeven in het ijs, waar het zestig meter lange touw doorheen gaat. Zo is hij zelf gezekerd bij deze eerste klim. Eenmaal boven plaatst de gids de laatste schroef en gaat abseilend naar beneden. Onderweg haalt hij de ijsschroeven er weer uit, zodat de klimmers een los touw hebben als steun naar boven.

Tip van Reisbijbel: “Maak gebruik van de tijd die je krijgt om de verschillende technieken te oefenen. De eerste paar keer kan het lastig zijn om een ijsbijl in het ijs te krijgen of glijdt je crampon steeds weg. Na een paar keer baart oefening écht kunst. Als je op de grond staat kan de gids je aanwijzingen geven. Eenmaal op de waterval is dat net wat lastiger. Kijk hierbij ook naar hoe anderen dit doen. Leerzaam en leuk!”

Het is bij het klimmen zaak om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk met je klimmaterialen het touw beschadigt. Hoe verder boven je komt, hoe meer het touw namelijk in de weg gaat hangen. Als ook de vermoeidheid toeslaat, geeft de gids vanzelf de opdracht om de ijsbijlen in één hand te nemen en de afdaling in te zetten. Achterover hangen, in het tuig gaan zitten, voeten tegen de ijsvloer en vertrouwen op de gids die ook de afdaling begeleidt. Voordeel is dat je nu op de plateaus heel even stil kan staan en kan genieten van de prachtige omgeving.\

Ook gaan ijsklimmen?

IJsklimmen is geschikt voor iedereen die in is voor een beetje avontuur. Het kan al met kinderen vanaf 14 jaar en vormt een leuke aanvulling en afwisseling in een week wintersporten. Een privé-gids huren in Livigno kan voor € 240 voor 1 of 2 personen. Voor wie de smaak echt te pakken heeft, organiseert onder andere de NKBV meerdaagse ijsklimcursussen. Bij Skichalets huur je een chalet van waaruit je zelf activiteiten kan ondernemen.

Tip van Reisbijbel: ”Heb je hoogtevrees, informeer dan de gids vooraf. Hij houdt er rekening mee en geeft je af en toe dat extra zetje dat je nodig hebt. Het omhoog klimmen ging vrij snel, waardoor er weinig tijd was om na te denken. Het feit dat je gezekerd bent kan zorgen voor een extra gevoel van veiligheid. En voelt het toch niet ok? Dan kun je elk moment terug.”