India is één van de meest uitdagende en fantastische landen tegelijkertijd. Het is er soms ranzig, druk, chaotisch en arm maar tegelijkertijd ook zo kleurrijk en levendig met alle bijzondere rituelen, spirituele plekken en landschapp
Per trein door India: een ongemakkelijke must
Verre Avonturen
Wie naar India op reis gaat, kan het zich niet permitteren om niet met de trein te reizen. Want India meemaken, ís voor een groot deel reizen per trein. Daarbij kun je voor een aantal voor ons rare, bijzondere en ook vooral ongemakkelijke situaties komen te staan. Onze tips om hier doorheen te komen!
‘CHAI, CHAI, CHAI, CHAI, CHAI, CHAI, CHAI!’ En dan: ‘PANI BOTTLE, PANI BOTTLE, PANI BOTTLE, PANI BOTTLE’. Wanneer de trein tot stilstand komt op een van de vele stops barst er een kakafonie van jewelste los. Thee-, samosa-, water-, en chocoladeverkopers springen de nog rijdende trein binnen en lopen met luide stem de wagons door om hun producten aan de reiziger te brengen. Wanneer de trein weer vertrekt, springen ze snel uit de altijd openstaande deuren van de wagons. En dan maar weer wachten tot de volgende stop.
India kent een spoorwegnet van maar liefst 63.000 kilometer. Met meer dan een miljoen werknemers is de spoorwegen de grootste werkgever van het land. Dagelijks reizen 11 miljoen Indiërs met de trein. En dat aantal groeit met het jaar. Treinritten kunnen een paar uurtjes tot enkele dagen duren en doorkruisen het hele land.
Kaartjes kopen
Alleen al een kaartje kopen vergt kennis en kunde en, zoals alles in India, geduld met een hoofdletter G. Je kunt kaarten vooraf reserveren via www.indianrailways.gov.in. De website is echter behoorlijk onoverzichtelijk en wie blanco gaat zoeken naar treinen en tijden, raakt binnen enkele minuten gefrustreerd over het ondoorgrondelijke systeem. Kaartjes kun je ook op het station kopen en dat is, zeker voor de reiziger die op de bonnefooi reist, wel zo makkelijk. Bereid je alleen wel voor op een proces dat zijn weerga niet kent.
Codewoord: geduld
Het kopen van een kaartje aan het loket is een avontuur. Het codewoord is wederom: geduld. Er zijn een aantal zaken die je moet weten zodat het proces gemakkelijker verloopt.
Stap 1: Zorg bij binnenkomst dat je je treincode en route weet. Meestal hangt er een bord met alle treinroutes en codes in de hal of zoek het op via internet.
Stap 2: Vind de goede balie.
Stap 3: Vul het (onbegrijpelijke) formulier in.
Stap 4: Kies je klasse: van de ‘adem-in-backpack-op-je-hoofd-en-lichaam-uit-het-raam-klasse’ (Traject Goa-Kochi à 12 uur treinen: zo’n €3,-) tot de 1e klasse met eigen bediende, drie warme maaltijden en airco (op datzelfde traject: €54,-).
Stap 5: Op de juiste tijd op het juiste perron staan.
Stap 6 (en dat bleek een van de lastigere): Jouw plekje vinden in een trein met, pak ‘m beet, 537 rijtuigen. En dan maar hopen dat de trein niet vertraagd is. Of überhaupt op komt dagen. Want vertraging of uitval is aan de orde van de dag.
Tip van Reisbijbel: “Indiërs reizen zelf volop met de trein en het netwerk is daardoor behoorlijk overbelast. Treinen zijn vaak snel vol en zelfs overboekt. Dat resulteert in een wachtlijst. Ga nooit op de wachtlijst. Je weet namelijk nooit of je er wel of niet bij kan, moet desondanks altijd op het perron klaarstaan en kan daar zomaar voor niets uren staan te wachten. Bovendien weet je nooit wát voor kaartje je koopt en zo kun je pardoes in de laagste klasse eindigen.”
Een wereld van verschil
Heeft de 1e klasse een eigen bediende en warme maaltijden, de ‘adem-in-backpack-op-je-hoofd-lichaam-uit-het-raam’-klasse ziet er iets anders uit. Op de stations proppen mensen zich met geweld de trein in. Er zijn nooit genoeg stoelen, en ook al heb jij een plekje gekocht (want kaartjes koop je op stoel), dat weerhoudt medereizigers er niet van gewoon half bij je op schoot te gaan zitten. Een beetje trein op het Indiase spoor loopt vertraging op en met een beetje pech zit je dus uren half op een stoel met je knieën tegen je voorganger, de arm van je buurman op je schoot en de adem van je achterganger in je nek. Drink niet teveel, want bij de wc kun je niet. Heb je vuilnis? De Indiër mietert het gewoon door het raam naar buiten, op de vuilnisbelt die daar al hoog opgestapeld kilometers langs het spoor ligt…
Tip van Reisbijbel: “Als je trein gecanceld wordt, heb je een probleem. Want andere treinen zitten vaak al volgeboekt en op die wachtlijst wil je zoals gezegd niet. Vaak hebben ze op grotere stations een speciale balie of kantoor waar je terecht kunt. Daar wordt je treinkaartje omgezet in een ander of krijg je je geld terug.”
Koeien in de stationshal
’s Nachts reizen is in India niet altijd een pretje. Sommige stations zijn niet geheel veilig. Zorg dan dat je in een restauratie gaat zitten waar mensen zijn. Restauraties zijn eigenlijk altijd open. Mensen liggen te slapen op de perrons of in de stationshal, terwijl ze wachten op hun trein. Kijk niet gek op als er koeien in de stationshal lopen, die tussen de tientallen slapende mensen naar eten zoeken.
Trek je brutaalste schoenen aan
Ga je treinkaartjes op het station kopen? Trek daar dan gerust een halve dag voor uit. In het woordenboek van de Indiër komen de woorden ‘efficiënt’ en ‘snel’ namelijk niet voor. Er lijkt totaal geen systeem te zitten in de kaartverkoop, dat via een MS-DOS-achtig programma wordt uitgevoerd. Het kost dus nogal wat tijd voor je een kaartje hebt. En het kan zomaar voorkomen dat, na een uur wachten, de ticketverkoper doodleuk pauze neemt als jij net aan de beurt bent. Trek ook je brutaalste schoenen aan. De Indiër heeft lak aan een rij en duwt zichzelf gewoon zonder pardon naar voren.
Iets georganiseerder per trein door India?
Bijvoorbeeld Shoestring biedt budget reizen door India aan, per trein! Bekijk hier hun aanbod.