Stad om te doorgronden: Belgrado

Reportages

De eerste aanblik van Belgrado is wellicht niet wervend. Maar na een uur… Dan zie je de bijzondere mix van bouwstijlen, verborgen ‘Parijse’ straatjes, pakhuizen met urban culture van Berlijn en volop mogelijkheden om te genieten aan het water. Belgrado heeft alles in zich voor een bezoek, waarbij de locals nog steeds de stad haar sfeer geven.

tekst Fleur Besters

In de twintigste eeuw werd de Servische hoofdstad nog vijfmaal gebombardeerd, de oorlog is nog zicht- en voelbaar in de harten van de bevolking. Dat maakt wellicht dat het toerisme de stad nog niet heeft ontdekt. Maar het bruisende avond- en nachtleven is het ultieme bewijs van de overlevingsdrang van de vriendelijke inwoners van het land. Grandeur vind je ook in de bouwstijlen, overdreven voor ons westerlingen wellicht, maar geheel passend bij het communistische bewind van Tito.


 


Tip van Reisbijbel: “Wie met een gids op pad gaat, hoort meer over de achtergronden van de stad. Veel stedelingen schromen niet te vertellen over hun politieke visie, zoals het omstreden Waterfront-project, waarbij oliestaten een massaal woon- en kantorendistrict willen optrekken, zeer tegen de wil van de meeste inwoners. Ze vertellen ook over de impact van de oorlogen en het communisme en nemen je mee de verborgen straatjes in.”

Familie en vrienden zijn, net als eten en drinken, enorm belangrijk in de Servische cultuur. Een zelfgestookte raki van de opa van een van je vrienden sla je zeker niet af, zo verzekert Jovana Travica, die Nederlands studeerde in België. Ze organiseert nu food tours, waarbij ze ook vertelt over haar leven in Servië. Groot probleem is de ‘brain drain’, veel jongeren trekken naar het buitenland voor studie of (hoogopgeleid) werk. De hoge jeugdwerkloosheid, een kwart van de jongeren zoekt een baan, draagt daar vanzelfsprekend aan bij.Maar, er is zeker ook goed nieuws. De jongeren die wel blijven, veroveren namelijk onder andere de historische industriewijk Savamala, waar een Nederlandse ondernemer bijvoorbeeld I Bike Belgrado heeft opgezet, waar je fietsen kan huren om de stad te verkennen. Voormalige vervallen pakhuizen zijn nu expositieruimtes of bar, graffiti geeft het huidige tijdsbeeld weer en oud en vervallen is ineens hip. Kloppend hart is het Mikser House, voormalige staatsgarage.Ook elders in de stad ontstaan sociale initiatieven, je stuit wellicht zomaar op een klein festival, hulpactie voor vluchtelingen of een boekendoorgeeffeestje. Aan de oevers van de Sava en de Donau zijn allerlei bars en nachtclubs, waar je tot diep in de nacht kan feesten, de typische Turbo-folk hoort - reken op veel bling-bling - of heerlijk kan eten. Overdag trekken de inwoners van Belgrado met familie of vrienden naar de strandjes om er te zonnen, barbecuen of te watersporten.In die ontspannen sfeer verken je in een paar dagen de stad met haar vele gezichten. Neem ook de Franse ambassade, in art deco-stijl opgetrokken uit marmer, aan de voet van het 2000 jaar oude Belgrado Fort in het Kalemegdan Park. Je kijkt er uit op de rivieren Sava en Donau, maar geniet er vooral van de jonge Serviërs, die hier samenkomen om te praten en -vooral- roken en drinken. In de avond en nacht worden op de burcht enorme feesten gegeven, overdag kan je er lunchen en zelfs naar een kleine dierentuin. De hoofdstraat biedt de bekende winkelketens, maar ook terrasjes, veel mooie boekhandels en in de (voor)avond straatartiesten. Het mediterrane gevoel neemt je direct mee, het mooiste is dat je - in tegenstelling tot steden als Rome, Parijs of Barcelona, met de locals eet en drinkt. Het toerisme heeft de stad nog steeds niet overgenomen, gelukkig.


Tip van Reisbijbel: “Zowel in het oude als ‘nieuwe’ Belgrado vind je allerhande voorbeelden van de enorme bouwwerken. Neem bijvoorbeeld Hotel Joegoslavija, waar je voor een paar tientjes nog steeds kan overnachten in een van de 1.000 bedden. Geen wifi en water óf elektriciteit. Of kies voor een airbnb of hostel. Eten en drinken is niet duur, voor een tientje eet je een heerlijke maaltijd. De porties zijn enorm.”

Ook niet te missen

Het Tesla museum. Super klein, maar wie er binnen is geweest, is overtuigd van deze bijzondere uitvinder Nikolas Tesla, vooral bekend van zijn wisselstroomgenerator. Zijn tijd ver vooruit. Bel vooraf even om te kijken op welk uur een Engelse rondleiding is, want dat maakt het bezoek af.
De wijk Zemun, oorspronkelijk een Hongaards stadje, nu een wijk van Belgrado. Hier kan je heerlijk vis eten en genieten van de rust. Beklim de Millennium Tower voor een prachtig uitzicht en geniet van de enorme markt (tip: koop de witte kersen voor een habbekrats).
Geweldig recreatiegebied in de stad. Je komt er het beste met een fiets, of met de bus. Locals gaan er zwemmen, eten, drinken of sporten. Je kan er klimmen, tennissen of zelfs golfen. Er gaan ook pontjes die je kunnen overzetten vanuit de oude stad.
Eenmaal de brug over in nieuw Belgrado passeer je de oude beurs. Daar bouwden de nazi’s tijdens de oorlog een concentratiekamp. Bizar genoeg is een van die gebouwen nu een hip restaurant gevestigd.
Ga eten in de Bohemian wijk, bijvoorbeeld in de Three Hats. Omringd door verschillende orkestjes vermaken de locals zich in dit Franse straatje met kinderkopjes.
Het grootste Oosters-Orthodox gebouw ter wereld, het biedt plaats aan maar liefst 10.000 gelovigen. Meest bijzondere is dat het nog steeds in aanbouw is, de kathedraal is herbouwd nadat deze is verwoest door de islamitische overheersers. Waar je je doorgaans bij dit soort enorme bouwwerken verwondert over het vele werk, kan je je er nu echt een voorstelling bij maken.

Reizen naar Servië

Snel de vibe ontdekken, voordat iedereen dat gaat doen? Je boekt een goedkoop ticket vanaf Schiphol of een van de kleinere luchthavens. Kijk bij WTC of Schipholtickets voor de aanbiedingen. In ruim twee uur sta je in Belgrado, waar je een airbnb, hostel of hotel boekt. Trek gerust een dag of vier uit, je zal je niet vervelen en Belgrado is geen dure stad. Wil je meer van Servië verkennen, zoals de geweldige natuur, kijk dan eens bij Kras.

Reisbijbel reisde in samenwerking met het Servische verkeersbureau naar Belgrado. 


Inspiratie voor Servië

Op anderhalf uur rijden van Belgrado kan je al een geweldige hike maken in de ongerepte natuur van Servië. In een dag verken je hier de omgeving van Gradac Gorge. Natte voeten en verse vis!

Lees Meer Door: Fleur Besters

De eerste aanblik van Belgrado is wellicht niet wervend. Maar na een uur... Dan zie je de bijzondere mix van bouwstijlen, verborgen ‘Parijse’ straatjes, pakhuizen met urban culture van Berlijn en volop mogelijkheden om te genieten aan

Lees Meer Door: Fleur Besters

Toffe Roadtrips

Een roadtrip geeft je niet alleen ongekende vrijheid, maar het kan ook duurzamer dan je denkt. Met een elektrische auto kan je namelijk moeiteloos heel Europa door.

Lees Meer Door: Fleur Besters

Stoere Gezinnen

Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

Lees Meer Door: Wouter Peters

Reisorganisaties Servië

Reizen naar Servië

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreizen

Rondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig Joegoslavië en vandaag de dag staan ze vooral bekend om hun historische steden, prachtige

Land : Servië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1398.00
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Servië

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Serbia - Servië | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart National Park Tara - Tapa - Servië | Trimaks

Wandelkaart van het nationale park Tara. Met toeristische informatie. Meeste tekst in het Servisch, Engelse vertaling bij de legenda en Engelse informatie over het park. 

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Servië Zuid - Serbien Süd | Freytag & Berndt

Uitstekende landkaart van Servië Zuid. Met index, toeristische informatie en afstanden in kilometers. Gedetailleerde, tweezijdige landkaart van dit gebied, prima geschikt voor planning en rondtrekken. De berijdbare wegen zijn goed weergeven, zow

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Vlasina - Vlasinsko jezero | Geokarta

Gedetailleerde wandelkaart met hoogtelijnen, wandelroutes en toeristische informatie ingetekend van het gebied rond het Vlasinameer, Gramasa, Strezimirovci, Streser, Bozica (ten oosten van Surdulica) in zuidoost Servië Vlasina Lake is a topograp

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Suva Planina - Servië | Geokarta

One side topographic marked with footpaths, ski trails, ski lifts, camp sites, picnic sites, mountain huts, also notable features in the landscape. Other side further information, additional words and pics of notable features, mountain huts etc.

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.95
Lees Meer

Fietsgidsen

Wandelgids - Fietsgids Hiking and Biking in Serbia - Servië | Komshe

Een boek voor elk niveau wandelaar en fietser, birdwatcher, natuur en outdoor liefhebber. Alle routes zijn persoonlijk gecontroleerd door de auteur. Het boek behandelt meer dan 30 beschreven routes met gedetailleerde kaarten, trail beschrijvingen e

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Serbien - Servië | Trescher Verlag

Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land. – – – Alle Regio

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Reishandboek Servië | Elmar

Praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden   Het reishandboek Servië neemt je mee op reis door de verschillende gebieden van Servië. Deze reisgids gaat uitvoerig in op de natuur, cultuur en geschiedenis van Servië, geeft

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 16.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Eyewitness Travel Serbia - Servië | Dorling Kindersley

Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto’s. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen! Groot formaat gids. Engelstalig.   The DK Eyewitness Travel Guid

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Rajac suvoborski | Geokarta

Gedetailleerde wandelkaart met hoogtelijnen, wandelroutes en toeristische informatie ingetekend van het Suvobor Rajac gebergte in noord Servië. This map covers the popular tourist areas   Rajac is famous for it's limestone caverns, climbing

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Noord Servië - Serbien Noord | Freytag & Berndt

Uitstekende landkaart van Noord Servië. Met index, toeristische informatie en afstanden in kilometers. Gedetailleerde, tweezijdige landkaart van dit gebied, prima geschikt voor planning en rondtrekken. De berijdbare wegen zijn goed weergeven, zo

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Park prirode Golija | Geokarta

Gedetailleerde wandelkaart met hoogtelijnen, wandelroutes en toeristische informatie ingetekend van het biosfeerreservaat Golija in Dinaridi (Dinarische Alpen) zuidwest Servië Folded Map Includes a detailed map of the biosphere reserve famous fo

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Valjevske planine - mountain range | GeoSrbija

Gedetailleerde wandelkaart met ingetekende wandelroutes. Hoogtelijnen, hutten staan vermeld. Op de achterzijde informatie over flora en fauna en toeristische bezienswaardigheden. North-West Serbia   This map covers the popular tourist areas

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Djerdap National Park - Servië | NPDjerdap.org

Goede overzichtskaart van het nationale park Derdap - Djerdap in het noordoosten van Servië aan de Donau. Met symbolen worden de toeristisch belangrijke zake aangeduid. De belangrijkste wandelpaden staan ingetekend en op de achterzijde met een hoo

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Serbia - Servië | Bradt

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! This new, thoroughly updated fifth edition of Bradt's Serbia remains

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Radan and surrounding mountains | Geokarta

Gedetailleerde wandelkaart met hoogtelijnen, wandelroutes en toeristische informatie ingetekend van het Radan-gebergte en omgeving in zuid Servië  

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wandelkaarten

Wandelkaart Stara Plana Naturepark Prirode - Servië | Geokarta

Topografische wandelkaart zuidoost Servie Stara Planina Nature Park Prirode Durmitor met ingetekende wandelroutes, hutten, hoogtelijnen en andere toeristische informatie. Met op de achterzijde geologische en landschappelijke geschiedenis in foto e

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.25
Lees Meer

Woordenboeken & Taalgidsen

Woordenboek Kauderwelsch Serbisch - Servisch - Wort für Wort | Reise Know-How Verlag

Eén van de weinige taalgidsen Servisch, met een dubbele vertaling; de letterlijke en de betekenisvertaling. Zeer volledig. "Govori srpski da te svet razume!" (Sprich Serbisch, damit dich alle verstehen!). Diese Aussage ist natürlich nicht über

Land : Servië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer