
Op anderhalf uur rijden van Belgrado kan je al een geweldige hike maken in de ongerepte natuur van Servië. In een dag verken je hier de omgeving van Gradac Gorge. Natte voeten en verse vis!
De eerste aanblik van Belgrado is wellicht niet wervend. Maar na een uur… Dan zie je de bijzondere mix van bouwstijlen, verborgen ‘Parijse’ straatjes, pakhuizen met urban culture van Berlijn en volop mogelijkheden om te genieten aan het water. Belgrado heeft alles in zich voor een bezoek, waarbij de locals nog steeds de stad haar sfeer geven.
In de twintigste eeuw werd de Servische hoofdstad nog vijfmaal gebombardeerd, de oorlog is nog zicht- en voelbaar in de harten van de bevolking. Dat maakt wellicht dat het toerisme de stad nog niet heeft ontdekt. Maar het bruisende avond- en nachtleven is het ultieme bewijs van de overlevingsdrang van de vriendelijke inwoners van het land. Grandeur vind je ook in de bouwstijlen, overdreven voor ons westerlingen wellicht, maar geheel passend bij het communistische bewind van Tito.
Familie en vrienden zijn, net als eten en drinken, enorm belangrijk in de Servische cultuur. Een zelfgestookte raki van de opa van een van je vrienden sla je zeker niet af, zo verzekert Jovana Travica, die Nederlands studeerde in België. Ze organiseert nu food tours, waarbij ze ook vertelt over haar leven in Servië. Groot probleem is de ‘brain drain’, veel jongeren trekken naar het buitenland voor studie of (hoogopgeleid) werk. De hoge jeugdwerkloosheid, een kwart van de jongeren zoekt een baan, draagt daar vanzelfsprekend aan bij.
Maar, er is zeker ook goed nieuws. De jongeren die wel blijven, veroveren namelijk onder andere de historische industriewijk Savamala, waar een Nederlandse ondernemer bijvoorbeeld I Bike Belgrado heeft opgezet, waar je fietsen kan huren om de stad te verkennen. Voormalige vervallen pakhuizen zijn nu expositieruimtes of bar, graffiti geeft het huidige tijdsbeeld weer en oud en vervallen is ineens hip. Kloppend hart is het Mikser House, voormalige staatsgarage.
Ook elders in de stad ontstaan sociale initiatieven, je stuit wellicht zomaar op een klein festival, hulpactie voor vluchtelingen of een boekendoorgeeffeestje. Aan de oevers van de Sava en de Donau zijn allerlei bars en nachtclubs, waar je tot diep in de nacht kan feesten, de typische Turbo-folk hoort - reken op veel bling-bling - of heerlijk kan eten. Overdag trekken de inwoners van Belgrado met familie of vrienden naar de strandjes om er te zonnen, barbecuen of te watersporten.
In die ontspannen sfeer verken je in een paar dagen de stad met haar vele gezichten. Neem ook de Franse ambassade, in art deco-stijl opgetrokken uit marmer, aan de voet van het 2000 jaar oude Belgrado Fort in het Kalemegdan Park. Je kijkt er uit op de rivieren Sava en Donau, maar geniet er vooral van de jonge Serviërs, die hier samenkomen om te praten en -vooral- roken en drinken. In de avond en nacht worden op de burcht enorme feesten gegeven, overdag kan je er lunchen en zelfs naar een kleine dierentuin. De hoofdstraat biedt de bekende winkelketens, maar ook terrasjes, veel mooie boekhandels en in de (voor)avond straatartiesten. Het mediterrane gevoel neemt je direct mee, het mooiste is dat je - in tegenstelling tot steden als Rome, Parijs of Barcelona, met de locals eet en drinkt. Het toerisme heeft de stad nog steeds niet overgenomen, gelukkig.
Snel de vibe ontdekken, voordat iedereen dat gaat doen? Je boekt een goedkoop ticket vanaf Schiphol of een van de kleinere luchthavens. Kijk bij WTC of Schipholtickets voor de aanbiedingen. In ruim twee uur sta je in Belgrado, waar je een airbnb, hostel of hotel boekt. Trek gerust een dag of vier uit, je zal je niet vervelen en Belgrado is geen dure stad. Wil je meer van Servië verkennen, zoals de geweldige natuur, kijk dan eens bij Kras.
Reisbijbel reisde in samenwerking met het Servische verkeersbureau naar Belgrado.