Stad om te doorgronden: Belgrado

Reportages

De eerste aanblik van Belgrado is wellicht niet wervend. Maar na een uur… Dan zie je de bijzondere mix van bouwstijlen, verborgen ‘Parijse’ straatjes, pakhuizen met urban culture van Berlijn en volop mogelijkheden om te genieten aan het water. Belgrado heeft alles in zich voor een bezoek, waarbij de locals nog steeds de stad haar sfeer geven.

tekst Fleur Besters

  In de twintigste eeuw werd de Servische hoofdstad nog vijfmaal gebombardeerd, de oorlog is nog zicht- en voelbaar in de harten van de bevolking. Dat maakt wellicht dat het toerisme de stad nog niet heeft ontdekt. Maar het bruisende avond- en nachtleven is het ultieme bewijs van de overlevingsdrang van de vriendelijke inwoners van het land. Grandeur vind je ook in de bouwstijlen, overdreven voor ons westerlingen wellicht, maar geheel passend bij het communistische bewind van Tito. 

  Tip van Reisbijbel: “Wie met een gids op pad gaat, hoort meer over de achtergronden van de stad. Veel stedelingen schromen niet te vertellen over hun politieke visie, zoals het omstreden Waterfront-project, waarbij oliestaten een massaal woon- en kantorendistrict willen optrekken, zeer tegen de wil van de meeste inwoners. Ze vertellen ook over de impact van de oorlogen en het communisme en nemen je mee de verborgen straatjes in.”

  Familie en vrienden zijn, net als eten en drinken, enorm belangrijk in de Servische cultuur. Een zelfgestookte raki van de opa van een van je vrienden sla je zeker niet af, zo verzekert Jovana Travica, die Nederlands studeerde in België. Ze organiseert nu food tours, waarbij ze ook vertelt over haar leven in Servië. Groot probleem is de ‘brain drain’, veel jongeren trekken naar het buitenland voor studie of (hoogopgeleid) werk. De hoge jeugdwerkloosheid, een kwart van de jongeren zoekt een baan, draagt daar vanzelfsprekend aan bij. 

  Maar, er is zeker ook goed nieuws. De jongeren die wel blijven, veroveren namelijk onder andere de historische industriewijk Savamala, waar een Nederlandse ondernemer bijvoorbeeld I Bike Belgrado heeft opgezet, waar je fietsen kan huren om de stad te verkennen. Voormalige vervallen pakhuizen zijn nu expositieruimtes of bar, graffiti geeft het huidige tijdsbeeld weer en oud en vervallen is ineens hip. Kloppend hart is het Mikser House, voormalige staatsgarage. 

  Ook elders in de stad ontstaan sociale initiatieven, je stuit wellicht zomaar op een klein festival, hulpactie voor vluchtelingen of een boekendoorgeeffeestje. Aan de oevers van de Sava en de Donau zijn allerlei bars en nachtclubs, waar je tot diep in de nacht kan feesten, de typische Turbo-folk hoort – reken op veel bling-bling – of heerlijk kan eten. Overdag trekken de inwoners van Belgrado met familie of vrienden naar de strandjes om er te zonnen, barbecuen of te watersporten.

  In die ontspannen sfeer verken je in een paar dagen de stad met haar vele gezichten. Neem ook de Franse ambassade, in art deco-stijl opgetrokken uit marmer, aan de voet van het 2000 jaar oude Belgrado Fort in het Kalemegdan Park. Je kijkt er uit op de rivieren Sava en Donau, maar geniet er vooral van de jonge Serviërs, die hier samenkomen om te praten en -vooral- roken en drinken. In de avond en nacht worden op de burcht enorme feesten gegeven, overdag kan je er lunchen en zelfs naar een kleine dierentuin. De hoofdstraat biedt de bekende winkelketens, maar ook terrasjes, veel mooie boekhandels en in de (voor)avond straatartiesten. Het mediterrane gevoel neemt je direct mee, het mooiste is dat je – in tegenstelling tot steden als Rome, Parijs of Barcelona, met de locals eet en drinkt. Het toerisme heeft de stad nog steeds niet overgenomen, gelukkig.

   

  Tip van Reisbijbel: “Zowel in het oude als ‘nieuwe’ Belgrado vind je allerhande voorbeelden van de enorme bouwwerken. Neem bijvoorbeeld Hotel Joegoslavija, waar je voor een paar tientjes nog steeds kan overnachten in een van de 1.000 bedden. Geen wifi en water óf elektriciteit. Of kies voor een airbnb of hostel. Eten en drinken is niet duur, voor een tientje eet je een heerlijke maaltijd. De porties zijn enorm.”

  Ook niet te missen

   • Het Tesla museum. Super klein, maar wie er binnen is geweest, is overtuigd van deze bijzondere uitvinder Nikolas Tesla, vooral bekend van zijn wisselstroomgenerator. Zijn tijd ver vooruit. Bel vooraf even om te kijken op welk uur een Engelse rondleiding is, want dat maakt het bezoek af. 
     
   • De wijk Zemun, oorspronkelijk een Hongaards stadje, nu een wijk van Belgrado. Hier kan je heerlijk vis eten en genieten van de rust. Beklim de Millennium Tower voor een prachtig uitzicht en geniet van de enorme markt (tip: koop de witte kersen voor een habbekrats).
     
   • Ada Ciganlija. Geweldig recreatiegebied in de stad. Je komt er het beste met een fiets, of met de bus. Locals gaan er zwemmen, eten, drinken of sporten. Je kan er klimmen, tennissen of zelfs golfen. Er gaan ook pontjes die je kunnen overzetten vanuit de oude stad. 
     
   • Eenmaal de brug over in nieuw Belgrado passeer je de oude beurs. Daar bouwden de nazi’s tijdens de oorlog een concentratiekamp. Bizar genoeg is een van die gebouwen nu een hip restaurant gevestigd.
     
   • Ga eten in de Bohemian wijk, bijvoorbeeld in de Three Hats. Omringd door verschillende orkestjes vermaken de locals zich in dit Franse straatje met kinderkopjes. 

   

  • Kathedraal van de heilige Sava. Het grootste Oosters-Orthodox gebouw ter wereld, het biedt plaats aan maar liefst 10.000 gelovigen. Meest bijzondere is dat het nog steeds in aanbouw is, de kathedraal is herbouwd nadat deze is verwoest door de islamitische overheersers. Waar je je doorgaans bij dit soort enorme bouwwerken verwondert over het vele werk, kan je je er nu echt een voorstelling bij maken. 

  Reizen naar Servië

  Snel de vibe ontdekken, voordat iedereen dat gaat doen? Je boekt een goedkoop ticket vanaf Schiphol of een van de kleinere luchthavens. Kijk bij WTC of Schipholtickets voor de aanbiedingen. In ruim twee uur sta je in Belgrado, waar je een airbnb, hostel of hotel boekt. Trek gerust een dag of vier uit, je zal je niet vervelen en Belgrado is geen dure stad. Wil je meer van Servië verkennen, zoals de geweldige natuur, kijk dan eens bij Kras.

  Reisbijbel reisde in samenwerking met het Servische verkeersbureau naar Belgrado. 

   


  Inspiratie voor Servië

  Op anderhalf uur rijden van Belgrado kan je al een geweldige hike maken in de ongerepte natuur van Servië. In een dag verken je hier de omgeving van Gradac Gorge. Natte voeten en verse vis!

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  De eerste aanblik van Belgrado is wellicht niet wervend. Maar na een uur... Dan zie je de bijzondere mix van bouwstijlen, verborgen ‘Parijse’ straatjes, pakhuizen met urban culture van Berlijn en volop mogelijkheden om te genieten aan

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Toffe Roadtrips

  Een roadtrip geeft je niet alleen ongekende vrijheid, maar het kan ook duurzamer dan je denkt. Met een elektrische auto kan je namelijk moeiteloos heel Europa door.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Stoere Gezinnen

  Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

  Lees Meer Door: Wouter Peters

  Slimme Reistips

  De beste manier om een stad te ontdekken is natuurlijk met behulp van een local. Die kennen de stad op hun duimpje en kunnen je unieke tips geven die in geen enkele reisgids zijn terug te vinden. 
  Helaas hebben maar weinig reizigers vr

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reizen naar Servië

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Rondreizen

  Rondreis Balkan

  Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig Joegoslavië en vandaag de dag staan ze vooral bekend om hun historische steden, prachtige

  Land : Servië
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1398.00
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Servië

  Reisgidsen

  Reisgids Serbien - Servië | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.– – – Alle Regio

  Land : Servië
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.95
  Lees Meer
  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!