Dublin is nog zo'n stedentrip waar je aan kan haken bij gezellige lokale events. Het Bram Stoker Festival rond Halloween of een culinair feestje met Taste Dublin. Wanneer ga jij?
Swastikawandeling in Dublin
Reportages
Het hakenkruis, of swastika, wordt tegenwoordig door de meeste mensen in het westen gezien als een gruwelijk symbool van fascisme en nazisme. Het symbool is echter al veel ouder dan de Tweede Wereldoorlog en de betekenis ervan druist lijnrecht in tegen de idealen van Hitler.
Het hakenkruis vindt zijn oorsprong, ruim 12000 jaar geleden, in religie en staat voor het goede, geluk, leven en de zon. Het woord swastika komt uit het Sanskriet en betekent 'de weg naar geluk'. Mystici beweren dat Hitlers ondergang onomstotelijk vaststond, omdat de swastika per definitie niet tegen mensen gebruikt kan worden.
In Azië zijn nog steeds veel tempels versierd met swastika's, omdat het in het hindoeïsme en boeddhisme nog een zeer gangbaar symbool is. Ook in de Keltische geschiedenis is het hakenkruis een gelukssymbool en in het straatbeeld van Dublin is daarvan nog veel terug te zien.
Begin de wandeling bij The Millennium Spire, een 120 meter hoge metalen paal, die door de Dubliners zelf liefkozend The Stiffy by the Liffey wordt genoemd. Loop de Earl Street in om na zo'n 300 meter aan te komen bij de pub Madigans. Aan beide zijden zie je in wit met bruin mozaïek de eerste swastika's verborgen.
Loop terug naar The Spire en sla dan links af de grote O'Connellstreet in. Let hier goed op de gebouwen aan de linkerzijde, met name oude bankgebouwen. Wie de eerste verdiepingen afspeurt, treft hier talloze hakenkruizen aan. Vervolg daarna je weg door de Liffey over te steken en dan de rechter van de twee grote wegen te kiezen (Westmoreland Street). Aan je rechterhand passeer je het mooie gebouw van The Bank of Ireland. Via de voorkant kun je het terrein van dit gebouw betreden. Hier kijk je naar boven om te zien hoe de swastika's hier verwerkt zitten in het plafond.
Twee bijzondere verwerkingen staan er nog op het programma. Loop voor de bank langs verder de Dame Street in, maar neem de eerste straat links (Suffolk Street), zeer herkenbaar omdat er in de bocht waar je nu tegenaan kijkt een kerk staat. Loop met de bocht mee naar links. In deze straat tref je, aan de rechterzijde, een grijs gebouw aan met pilaren in de voorgevel, naast de deuren. Kijk eens naar de symbolen waarmee de toppen van deze pilaren versierd zijn!
Loop de Suffolk Street uit en ga bij het standbeeld van de mosselvrouw rechtsaf de winkelstraat Grafton Street in. Loop deze helemaal uit tot je bij een grote stenen poort komt, die je toegang geeft tot het grote stadspark (St. Stephen's Green). Op het centrale middenplein van dit park staan twee grote houten kiosken. Wie er midden onder gaat staan kan boven zich de zon ontwaren. Deze zon is omsingeld door zeven zonne-symbolen, waarvan er één een swastika is.
De wandeling is hier ten einde, maar neem zeker nog even de tijd om de vele kunstwerken in het park te bekijken. En als de zon schijnt is het heerlijk vertoeven in dit park!