Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Reportages>Van Andenes naar Å, een roadtrip in noord-Noorwegen
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Van Andenes naar Å, een roadtrip in noord-Noorwegen

Geschreven door 

Op dit moment ligt er waarschijnlijk een dik pak sneeuw en viert het noorderlicht er hoogtij, maar toen wij er waren was het nog zomer in de poolcirkel. Met een rugzak vol warme truien en een piepklein tentje vlogen we naar lufthavn Harstad/Narvik. Daar overhandigde een reusachtige, vol getatoeëerde, vriendelijke Noorman ons de sleutel van ons huurautootje. Tijd voor een roadtrip door de Vesterålen en Lofoten in het noorden van Noorwegen

 

Bij het vallen van de avond rijden we, terwijl de zon voor een spectaculaire lichtshow zorgt, naar Andøya, het noordelijkste eiland van de Vesterålen. Naar Andenes om precies te zijn. Dit zal gelijk ook het noordelijkste puntje van onze reis zijn. Vanaf hier zullen we zuidwaarts reizen. 

Net als de bekendere Lofoten bestaan de Vesterålen uit een ontelbare hoeveelheid grote en kleinere eilanden. En al die eilanden zitten stuk voor stuk propvol bizar mooie natuur en onwaarschijnlijke landschappen.

 

 

Vesterålen

Andenes is de perfecte uitvalbasis voor een zogenaamde walvissafari, maar je kan op de Vesterålen ook terecht voor elanden, zeehonden, adelaars en nog oneindig veel verschillende vogelsoorten meer. En als je wilt kun je vanaf hier ook een snorkelen met orka's-ervaring regelen, maar dan moet je wel in het juiste seizoen komen, niet in de zomer dus. 

Andenes vuurtoren

 

Wij gaan dus voor de walvis. Whalesafari.no biedt 100% whale guarantee. Dan is dat tenminste afgedekt. Maar nadat wij ons prijzige ticket voor de afvaart hebben afgerekend, krijgen we te horen dat de kapitein momenteel de zee aan het inspecteren is. Of we in de tussentijd even iets voor ons zelf willen doen. Na anderhalf uur tijd doden in een redelijk saai en koud dorp, komt de kapitein moedeloos en hoofdschuddend aangesjokt. Het mag dan zomer zijn, maar de zee is veel te wild. Geen haar op zijn hoofd die er aan denkt om met een boot vol toeristen nog een keer die zee op te gaan vandaag. Morgen nieuwe kansen… Een ongekende administratieve rompslomp, voorzien van lange rijen, ruziënde toeristen en internetbankieren, volgt.

De volgende dag proberen we het weer. Zo'n potvisstaart die heldhaftig boven het water uittorent, dat wil je toch gezien hebben. Per slot van rekening is dat ook precies dé reden dat we hier überhaupt zijn. Maar ook vandaag wordt het voornamelijk wachten geblazen. De kapitein is alweer alleen op pad. Omdat we gisteren de pier en de vuurtoren van Andenes al uitgebreid bezichtigd hebben, besluiten we ons heil ergens anders te zoeken. We maken een wandeling over parelwitte stranden en langs de rotsachtige kust van Andøya. Het is hier prachtig. Vanuit een hooggelegen punt kijken we uit over de diepblauwe zee. Hoopvol turen we de horizon af. Tegen beter weten in; wellicht zien we in de verte plotseling wel zo'n fontein die afkomstig is uit het spuitgat op de rug van een machtige walvis. Maar het is tevergeefse hoop. Later bevestigt ook de teruggekeerde kapitein dit weer. Geen potvis, geen bultrug, geen dwergvinvis, nee zelfs geen sardientje zullen wij vandaag nog zien. En de kans dat de zee zich morgen wel koest houdt is niet erg groot, mompelt de kapitein.

We geven ons gewonnen en we besluiten op het strand van onze prachtig gelegen camping, de barbecue vol met zalm te gooien. Morgen pakken we de tent in en gaan we verder. De walvis moet dan maar tot ons volgende bezoek aan deze prachtige regio wachten.  

Andoya

 

Lofoten

Å is het beoogde eindpunt van onze reis. Inderdaad, een beetje de omgekeerde wereld, maar wij kunnen er verder ook niks aan doen dat die plaats de naam Å draagt. Å is het zuidelijkste dorp op de Lofoten. Een mooi reisdoel dus. 

De eilanden van de Lofoten staan door bruggen en tunnels met elkaar in verbinding. Soms is het sneller (en leuker) om een ferry te pakken, maar erg noodzakelijk is het niet. Autorijden is een genot, al gaat het niet erg snel. Bij elke bocht verandert het landschap. We vergapen ons aan de bergketens die oprijzen uit het water van de Atlantische Oceaan, de karakteristieke rode huisjes, vissersdorpjes, diepe fjorden, binnenmeren en prachtige stranden.  

Hier zegt men wel dat er in deze contreien 4 seizoenen in één dag kunnen zitten, en dat lijkt waar te zijn. Waar het op de Vesterålen nog voornamelijk akelig koud was, schijnt op de Lofoten toch regelmatig de zon. En wanneer dat gebeurt wordt alles nog mooier. Het licht is waanzinnig. Het zeewater ziet er op zulke momenten aanlokkelijk uit, en al zien we her en der een Viking-afstammeling het proberen, wij wagen ons niet aan dit koude noordpoolwater.

AOp de Lofoten draait het om visserij. Zo rijden we langs het geboortewater van de zalm die gisteren op onze barbecue lag en staan overal grote houten rekken klaar om stokvis op te kunnen drogen. Vanaf half februari tot eind april komen de Lofoten tot leven. Vissers uit heel Noorwegen verzamelen zich hier dan om op noordpoolkabeljauw te vissen. De vangst hangen ze vervolgens drie maanden in de snijdende wind te drogen. Door het te drogen is de vis veel langer houdbaar. Het is een traditie die terug gaat naar de tijd van de Vikingen. In die tijd was het een hele toer om tijdens zeereizen voedsel houdbaar en eetbaar te houden, en dus was stokvis bij de zeebonken razend populair.

Na de nodige bergbeklimmingen, wandelingen, barbecues, bezoekjes aan typische vissersdorpjes, een zeearendsafari en een speedboottocht naar Trollfjord, komen we aan het einde van de week aan in Å. Het blijkt een vissersdorpje met ongeveer 250 inwoners. Erg veel is er niet te doen, de grootste trekpleister lijkt het plaatsnaambord.

Lofoten en Vesterålen in de zomer zijn prachtig! In de winter is het een totaal andere wereld, waarschijnlijk niet minder fraai. Met deze reis valt er dus helaas ook niks af te strepen van de bucketlist. Ooit zullen we terugkeren om dit gebied in z'n volle winterse glorie te zien. Laten we alvast gaan sparen voor een goede winterjas.

reine

 

Kamperen rond de poolcirkel

Het mag dan zomer zijn, wanneer de zon begint onder te gaan wordt het toch écht koud. Zelfs met dikke truien, warme jassen en capuchon's is het geen doen om voor je plezier buiten voor je tent te blijven zitten. Een kampvuurtje of barbecue is dan ook geen luxe, maar een noodzakelijkheid. Met name op de Vetserålen hebben we het koud gehad. Hoe idyllisch het kampeerveldje aan het strand ook was, de ijskoude wind die van zee kwam maakte de plek 's avonds toch behoorlijk onaangenaam. Het is dan ook niet zelden voorgekomen dat we onze toevlucht hebben moeten zoeken in de warmte van de auto.  

Tent aan de kust bij camping Stave

Voor deze reis hebben wij van tent-expert.nl een tent en van slaapzak-expert.nl twee slaapzakken gekregen. En nou wil ik niet gaan slijmen, maar de slaapzak was, zonder overdrijven, de beste slaapzak waarin ik ooit heb mogen slapen. In de slaapzak heb ik het geen moment koud gehad. Dat maakte het s’ochtend dan wel weer extra moeilijk om uit het warme holletje te kruipen om vervolgens weer die gure poolwind tegemoet te moeten treden. 

Tijdens de reis kwamen we er achter dat er op bijna alle campings 'cabins' te huur zijn. Kampeerhutten in alle soorten en maten. De standaard varieert. Je hebt hokjes met alleen een stapelbed en een gasplaatje maar ook compleet uitgeruste hutten voorzien van een huiskamer, aparte slaapkamers, keuken, douche en toilet. 

Alle campings zijn naast de gebruikelijke sanitaire voorzieningen, ook uitgerust met een gezamenlijke keuken. Ook dat is geen overbodige luxe omdat je dan tenminste even binnen kan zitten.

Inlezen

Wij hadden twee reisgidsen en een getailleerde landkaart bij ons. Met name de Odyssee Reisgids heeft ons goed geholpen. Ook de edition Elch is een prima en zeer uitgebreide reisgids maar die is in het Duits. 

Online hebben we 68north.com vaak bezocht. Een prachtige site van Lofoten-fan Cody Duncan. Op deze site vind je unieke tips en héél veel nuttige informatie.

Goed om te raadplegen zijn ook nog: Lofoten.info, visitvesteralen.com

O ja! Wil je snorkelen met orka's? Dan moet je bij het door een Nederlander gerunde seasafariandenes.no zijn.

 

Ook naar Noord-Noorwegen?

Als gezegd zijn de Lofoten en Vesteralen zowel in de zomer als in de winter een aanrader! Kijk voor reizen naar Noord-Noorwegen op de site van Voigt Travel. 

YouTube-iconVolg ons Facebook!

  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos

Fly drive Grand Tour Noorwegen

004
€ 1551.00
15-daagse Fly-drive Noorwegen met o.a. de Trollstigen, Atlantic Road en de Flåmbaan

Busreis Noorwegen Fjordtour Noorwegen

076
€ 919.00
Rondreis Noorwegen naar o.a. Stavanger, Oslo en Bergen inclusief ontbijt, diner en ferryovertochten