Viva la Grischa

Actief Europa
Een traditioneel houten chalet in Graubünden, Zwitserland, gelegen op een heuvel met een adembenemend uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Bewegwijzering en een houten hek staan voor het chalet.
Dit is wat Heidi waarschijnlijk vrolijk huppelend jodelde toen haar nieuwe vriendinnetje uit de stad spontaan was genezen van haar handicap zodra ze in Heidi's prachtige geboortegebied Graubünden aan kwam. Naast Duits, Italiaans en Frans spreken ze in deze Zwitserse provincie de vierde taal die het land rijk is: Reto-Romaans. Familie van Spaans en Italiaans, waardoor ik mij hier als liefhebber van Spanje en Latijns-Amerika direct thuis voel. Dus ook ik huppel hier rond, navigerend door de bergen van de ene naar de andere Romaanse richtingaanwijzer, samen met een lokale gids.
Tekst: Carlien van Viegen

Ondanks de Romaanse taalwortels is het hier hartstikke Zwitsers: prachtige, kilometers hoge bergtoppen met grazende, klingelende koeien omringd door de typische dennenbomen. Ik sluit me geheel bij Heidi aan: Viva la Grisha, Leve Graubünden!

Geen massa, wel gemak

Noem het een promopraatje, maar het is nu eenmaal waar: Graubünden heeft alles te bieden voor natuuraanbidders. In de zomer daal je de bergen te voet af of per fiets, in de winter op je ski’s of snowboard. Of je nou alleen komt, met je liefde of met de hele familie, piepjong bent of wat op leeftijd, wilt wandelen, stoere outdoor sporten wilt doen of wilt ontstressen, they’ve got it all. Dat de Zwitsers erg gesteld zijn op orde, is goed te merken: het is heel goed ingericht op toerisme. Maar zonder massa. Graubünden is voorzien van alle faciliteiten, maar kleinschalig. Op straat zeggen de locals je gedag, je kunt gemakkelijk reizen met het (deels gratis!) openbaar vervoer (zelfs in het allerkleinste dorpje komt de bus je halen) en er is volop ruimte voor ieder mensch.

Van meren naar kliffen

Het gebied heeft vele meren waar je zomers in kunt zwemmen (graadje of 17). Bij het plaatsje Flims, waar we na aankomst beginnen met een relaxte wandeling, passeren we het Caumameer. Dit meer is niet alleen bijzonder door het waanzinnige blauw-groene water, het is ook mysterieus: ze ontdekten nergens een bron van waaruit het water wordt aangevoerd, noch een doel waar het naartoe gaat. Er moet dus een ondergrondse aanvoer van water zijn…
Het tweede hoogtepunt van deze hike – letterlijk en figuurlijk – is het viewpoint ‘Il Spir’, waar je een spectaculair uitzicht hebt over ruige, ruwe kliffen, resultaat van de grootste berginstorting in de Alpen ooit. Het wordt ook wel de ‘Swiss Grand Canyon’ genoemd. Beneden kijk je recht in de ogen van de bron van de rivier de Rijn, de Ruinaulta. Tip: wacht even tot de trein door het dal rijdt. Of was het een speelgoedtrein die ik zag?

De berg als coach

Ik hou van wandelen, dus dat doen we de tweede dag opnieuw. We bewonderen het door de UNESCO beschermde natuurgebied ‘Tektonik Arena Sardona’ en doen een deel van de Kulinarik-trail, een tocht van ruim drie uur. Als je geluk hebt – en dat hadden wij – kom je dartelende hertjes tegen, volgens onze gids een moeder met twee Bambi’s. Het is een gebied met idyllische watervalletjes en uitzichten over besneeuwde berglandtoppen, waar je slechts het zuchten van de wind en wat koeienbellen hoort. Je vult je longen met de gezonde, ijle lucht en ziet het leven spontaan positief. Ik begrijp wel dat Heidi hier zo gelukkig was.

Sjezend de berg af

Ben je niet zo dol op wandelen? Dan huur je een mountainbike, e-bike of mountainroller. Of een gewone fiets natuurlijk. Ik probeer ze bijna allemaal even uit in de vier dagen dat ik er ben. Op de mountainbike kun je na forse klimmen lekker downhillen. Best spannend voor ongetrainden, dus neem eventueel een gids mee. Een e-bike (e van ‘electronisch’) is een fiets met batterij, die een deel van het werk doet. In de verte te vergelijken met een fiets met een motortje die wij in Nederland kennen, alleen deze zijn een stuk hipper en sneller. Met stip op nummer één staat bij mij de mountainroller: een step met dikke, brede ‘off road’ profielbanden en twee handremmen. Zet beide voeten op het platform en gaan! Over de besteende paadjes scheur je naar beneden en manoeuvreer je je door de bochten. Wel goed opletten dat je de speciale paden volgt en niet zoals ik een afslag mist en ineens uitkomt op een drukke autoweg. Stond ik daar ineens naast een motor (inclusief stoere man in leren pak) met m’n bij nader inzien toch wat minder stoere roller.

Twee mountainboarders in beschermende uitrusting, rijden zij aan zij op een bosweg in Graubünden, Zwitserland.

Je kunt de rollers huren bij Pesko, een winkel in Lenzerheide, die de rollers een lokale naam heeft gegeven: LenziBike. Daar kun je ook terecht voor (groeps)tours met gids. Vind je mountainbiken en hiken wat te gewoontjes? Leef je dan uit met Pumping, Slopestyle en Dirt jump. Er is een Freestyle Academy: een indoor trainingscentrum voor snowboard, free-ski, skateboard en bmx!

Ontstressen in een spa

Graubünden staat bekend om zijn vele spa’s. Na mijn lichamelijke inspanning van de laatste dagen vind ik dan ook dat ik wel een bezoekje aan een spa heb verdiend. Neem van mij aan: de Zwitsers weten heel goed hoe ze de schoonheid die de Alpen van nature rijk is moeten integreren in sauna’s, stoombaden en massagestudio’s.

Ontbijten op 2865 meter

De laatste ochtend vertrekken we met de lift naar de top van de Parpaner Rothorn berg om daar, onder het genot van het waanzinnige uitzicht, te genieten van verse Alpenyoghurt en croissantjes met Nutella. Muts op en sjaal om, ook in de zomer, en opsnuiven die schone lucht! En met de mountainroller naar beneden. Iemand een beter idee om je trip mee af te sluiten?

Een traditioneel houten chalet in Graubünden, Zwitserland, gelegen op een heuvel met een adembenemend uitzicht op besneeuwde bergtoppen. Bewegwijzering en een houten hek staan voor het chalet.

Tips

Lokale keuken

Vind je het leuk om nieuwe gerechten te proberen? Kies dan voor Polenta (maïsmeel met geraspte kaas/paddestoelen) of Capuns (in (soort) spinazie gewikkeld vlees of kaas). Ook kun je hert of steenbok eten. Let op: in september/oktober is het jachtseizoen, dus als je het in andere maanden op de kaart ziet staan, is het niet vers.

Maak je eigen BBQ

Ben je in de zomer (mei – oktober) in Graubünden? Dan kun je je eigen BBQ maken in de middle of nature! Er is op verschillende plekken gratis brandhout ter beschikking. Het enige dat je zelf nog hoeft te organiseren is eten en goed gezelschap.

Reto-Romaans leren?

Voor taalliefhebbers is er een taalroute: de Romanisch Language Learning Trail

Slapen & eten

– Hotel Arena. Onder het motto ‘Sleep with your brand’ hebben diverse designers (o.a. O’Neill, Quiksilver) kamers ontworpen in hotel Arena. Geheel in stijl van de regio dus. Ze hebben ook een heerlijke keuken, ‘American Style’, dus je kan er ook gewoon een hapje eten. www.arenaflims.ch

– Tegia Larnags. Na de intensieve hike over de Kulinarik-trail neem je met de knetterende open haard in je rug plaats aan een houten tafeltje voor typisch Zwitserse gerechten (bereid door een Nederlandse kok!). www.larnags.ch

– Hotel & Spa Valbella Inn. Met het uitzicht op de prachtige bergen ontbijt je op het terras van hotel Valbella Inn. Het bijzondere van dit hotel is, dat ze de natuur zoveel mogelijk hebben geïntegreerd in de kamers door kleurgebruik, maar bijvoorbeeld ook door originele materialen als vilt toe te passen. www.valbellainn.ch

– Slapen in het hooi bij de boer, wie wil dat nou niet? Zoek in de shop van de Graubünden-site op accommodaties en kies voor ‘sleep on straw’.

– Alp Fops. Als je na een flinke hike, fietstour of na het skiën toe bent aan lekkere lokale kaas, Bünderfleisch en vers brood: ga naar Alp Fops. Een traditionele alpenhut, waar snowboarder Gian graag voor je klaarstaat. Op zondag gesloten. Als je wilt dineren moet je even reserveren: alpfops@hotmail.de/ +41 (0)78 797 08 06.