Winter in Zwitserland: chocolade en kaasfondue in Interlaken

Het lokale eten, cultuur en ‘the great outdoors’ bieden genoeg vertier in de winter in Zwitserland, ook als het niet sneeuwt. Ga er chocolade maken in Interlaken en sluit af met een echte Zwitserse kaasfondue! 

Winter in Zwitserland: chocolade en kaasfondue in Interlaken
Gekko Reisbijbel

Winter in Zwitserland: chocolade en kaasfondue in Interlaken

Het lokale eten, cultuur en ‘the great outdoors’ bieden genoeg vertier in de winter in Zwitserland, ook als het niet sneeuwt. Ga er chocolade maken in Interlaken en sluit af met een echte Zwitserse kaasfondue! 

Interlaken ligt in de Zwitserse regio Berner Oberland tussen het Brienzermeer en Thunermeer en is omringd door bergpieken. Het is een prima uitvalsbasis voor wat culinaire verkenningen, bijvoorbeeld als het te hard sneeuwt of - nog erger - eens regent!

Over Zwitserse melk en chocolade

Vraag een willekeurige Zwitser om het geheim van het donkerbruine goud en het antwoord is zonder omhaal: ‘de romige melk van onze happy cows!’ Met zicht op het berglandschap en de gezonde berglucht geven de Zwitserse koeien met liefde hun melk. Je kunt de kakelverse melk proeven bij de lokale boerderij tijdens een Food & culture tour door Interlaken, een leerzame en smakelijke aanrader waar je leert over de melk, chocolade en kaas van Zwitserland.

Op iedere straathoek van Interlaken pronkt bovendien wel een chocolatier. Hier leer je desgevraagd over de oorsprong van chocolade en de verschillen tussen donkere-, melk- en witte chocolade. Wil je daarnaast zelf de handen uit de mouwen steken, bijvoorbeeld als het weer omslaat, dan is een chocoladeworkshop bij de Funky Chocolate Club een aanrader, zeker met kinderen. Onder enthousiaste leiding van een chocolade-expert leer je over de perfecte temperaturen om chocolade te maken en maak je zelf drie chocoladerepen.

Chocolade maken, Interlaken, chocoladeworkshop, Zwitserland
Funky Chocolate Club Interlaken

Kaasfondue in een hotpot

Naast chocolade kun je in Zwitserland absoluut niet om de kaas heen. In Interlaken vind je veel lokale kaaswinkels met een groot assortiment. Wat tijdens je reis absoluut niet mag ontbreken, is een avondje kaasfondue en raclette. Gesmolten kaas is namelijk favoriet onder de Zwitsers en je vindt het dan ook op iedere menukaart, bijvoorbeeld in het historische Restaurant Stadthaus in Unterseen. Je loopt hier vanuit Interlaken in tien minuten heen over rivieren en langs historische pleintjes. 

Wil je op een écht bijzondere manier genieten van een traditionele kaasfondue, boek dan een avondje in een hotpot van Hotpot Brienz. Vanuit het warme water, met of zonder bubbels, heb je uitzicht over het Brienzermeer en de omringende besneeuwde bergen. Op het tafeltje middenin de hotpot pruttelt de kaas op een vlammetje. Bestel er aardappel, brood en een glaasje lokale witte wijn bij. Zelfs sneeuw en regen kunnen de pret niet drukken: de parasol is waterdicht!

Zwitserse kazen, Interlaken, Zwitserland
Kaas proeven in Zwitserland hoort erbij

Interlaken praktisch

Interlaken heeft geen internationaal vliegveld. Het beste vlieg je daarom op Zürich. Swiss Air vliegt er vier keer per dag heen voor enkele tientjes. Vanaf hier is het gemakkelijk treinen via Bern naar Interlaken. Het is handig om een Swiss Travel Pass te kopen, waarmee je alle treinen (ook panoramische bergtreinen), bussen en boten pakt en korting krijgt bij musea en bergexcursies. Je koopt hem op www.myswitzerland.com.

Overnachten kan in Interlaken niet zelden met een ruig bergzicht. Voor de beste uitzichten kies je een je een hotel of B&B net buiten het centrum, zoals hotel Salzano, dat wordt gerund door een gastvrij Zwitsers echtpaar. Met een complete spa in het bijgebouw (met dennentakken op de saunavloer voor een winterse geur) en een restaurant waar de chef alleen met biologische en lokale producten werkt, kom je hier tot jezelf na een dag in de berglucht. Zo gelukkig als een Zwitserse koe.... 

De Salzano spa in Zwitserland
tekst

Reisbijbel

Recensie Zoektocht naar een magiër in Myanmar

Echte, authentieke magiërs, geen charlatans. Daarnaar is Hein de Bont, auteur van het boek ‘Zoektocht naar een magiër in Myanmar’ (2016), tijdens zijn reizen door Myanmar op zoek geweest. In zijn zoektochten wordt hij bijgestaan door de boeddhistische monnik Thartha. Zijn avonturen en ontdekkingen tekende hij op in zijn boek. Dat levert een vermakelijk, maar naïef verhaal op waar de doorgewinterde reiziger of mensen die al verdieping zoeken in meditatie niet zoveel uit kunnen halen.