Zo regel je een tussenjaar in het buitenland

Slimme Reistips

Reizen is duur. Ja, en nee. Zeker als je langer op reis gaat, bijvoorbeeld bij een tussenjaar, kan je op een slimme manier geld besparen. Thuis, en op reis.

tekst Fleur Besters

De keuze om een tussenjaar te maken neem je misschien wel in een oogwenk, de voorbereidingen kosten doorgaans meer energie. Bekijk bijvoorbeeld hier vast tips voor een tussenjaar gecombineerd met het leren van een taal. Want zoals gezegd, het kost geld, maar als je het slim aanpakt levert het reizen je daarna ook geld op.

Vooraf

Geld besparen is vaak vooral keuzes maken. Iedereen die vaak reist, weet dat je in Nederland eigenlijk veel meer koopt dan je nodig hebt. Bespaar op kleding, pak vaker de fiets, check je abonnementen (en oh ja, die zeg je natuurlijk ook op als je op reis bent). Misschien kan je je huis verhuren tijdens je afwezigheid en vast je auto verkopen. Die heb je immers toch niet nodig als je weg bent. Hang een foto van je reisbestemming op de deur, zodat je aan je spaardoel wordt herinnerd.

foodmarketbusan-resized

Onderweg

Reizen is aanpassen aan de plek waar je bent. Vermijd de toeristenhotels, restaurants en andere hotspots. Dompel je onder in de lokale way of living. Zeker in Azië kun je prima op straat eten. Als je gaat studeren in het buitenland kan je wellicht in een grote stad wellicht ook taalles geven aan expats in het land, of oppassen op Nederlandse kinderen die er wonen. Wees creatief en ga op zoek naar de basics die je reis meerwaarde bieden.

Te oud?

Je middelbare schooldiploma al lang op zak en net als de redacteuren van Reisbijbel direct een toffe baan gevonden na je studie? Niet getreurd, het is nooit te laat om de wereld te verkennen. Zeker als je al een stevige basis hebt, is een tussenjaar of een kortere periode in een ander land een ideale manier om je vaardigheden te vergroten, je horizon te verbreden of een taal te leren omdat je bedrijf – of je beoogde werkomgeving – in een paar jaar helemaal Engelstalig is.

horizon-sky-sunset-skyline-city-skyscraper-836370-pxhere.com-resized

Je bent niet de enige die zich prima kan redden in het Engels, maar voor een echt verdiepend gesprek naar woorden zoekt. Wie weet krijg je je baas wel zo gek om jouw reis te betalen en leer je bijvoorbeeld via EF in Boston of Cambridge in een week zoveel bij dat je probleemloos aan de vergadertafel of bij het koffieautomaat converseert met de internationals in Nederland. Zo maak je vrienden, die jou wellicht weer eens uitnodigen in hun thuisland! En daarmee zijn we dan weer bij stap één: geld besparen voor je reis!