Zuid-Zweden, iets anders

Reportages

Eerlijk is eerlijk, bij het maken van mijn vakantieplannen, stond Zuid Zweden in eerste instantie niet op het lijstje met mogelijke bestemmingen. Op zoek zijnde naar iets anders, stuitte ik op Skåne en Småland en het eiland Öland in Zuid Zweden.

tekst Eva Hopstaken

Lekker buiten! Mooie natuur, avontuur en lange zomeravonden, liggen op me te wachten. Bijkomend voordeel, het is eigenlijk helemaal niet zo ver weg als ik in eerste instantie dacht. Vanaf Utrecht is het net geen 800 kilometer, perfect. Dat is nog minder ver dan Zuid Frankrijk of Italië.


© Foto: Ulf Huett-Nilsson

Als kind keek ik (wie niet?) naar stoute Pippi Langkous op televisie, een creatie van schrijfster Astrid Lindgren. Ook haar andere creaties, Madieke en Rasmus gaven mij als kleine meid, via de kijkbuis, een kijk op Zweden. Aangezien ik zelf op een flat ben opgegroeid, was ik soms best jaloers op deze kinderen, die in grote huizen woonden en meteen in de natuur stonden om er in de bossen spannende avonturen te beleven. Een van mijn andere favorieten was Nils Holgerson. Zijn avonturen, op de rug van Mårten de gans, leerde me op een speelse manier de aardrijkskunde van Zweden. Natuurlijk zijn er voor mijn helden van toen pretparken. In Småland kan ik mijn eigen kleine meid kennis laten maken de karakters van uit mijn kindertijd.

‘Ongeveer 55% van Zweden is namelijk bedekt met bos. In die bossen komen herten, dassen en vossen voor’. ‘In de rivieren vind je onder andere zalm en rivierkreeftjes. Maar het bekendste dier van Zweden is de eland. De eland is de grootste nog levende hertensoort’, zo lees ik op internet. Tijdens een stage in buurland Noorwegen heb ik de kolossale beesten wel eens gespot, als ze ’s avonds lodderig in de koplampen van de auto kijken, terwijl ze plots de weg oversteken. In Zuid Zweden zijn verschillende parken waar je de ‘koning van het woud’ van dichtbij kunt zien en zelfs kunt aaien. Tijdens diezelfde stage periode reisde ik verschillende malen per boot vanuit Kiel naar Göteborg. Van daaruit reisde ik via Tjorn, Orust en de scherenkust van Kladesholmen en Skarhamn naar de brug van Svinesund, om zo Noorwegen binnen te rijden. Deze skärgård – de kustgebieden met ondiep water en vele, doorgaans kleine rotsachtige eilanden, zijn prachtig.


© Foto: Tony Töreklint

Zonder het te beseffen, heeft Zweden op de achtergrond, toch al een rol in mijn leven gespeeld. Op dit moment ben ik me aan het inlezen in dit stukje Europa. Al snel kwam ik er achter, dat de keuze enorm is. Vanzelfsprekend kan je overnachten op een van de vele fraaie campings? Maar ik heb mijn oog laten vallen op een stuga, zo’n typisch schattig rood houten (vakantie)huisje. Ik hoop tijdens een georganiseerde safari zeehondjes te spotten. Een rit per Husky hondenkar (zomerslee), lijkt me ook bijzonder om mee te maken. Kortom, ik ga eens even een paar avonden vrij maken om een trip naar Zuid Zweden uit te pluizen.

Zweden is meer dan IKEA, köttbullar en Volvo. Ben je ook enthousiast geworden over (Zuid) Zweden, kijk voor meer informatie op: www.visitsweden.com

* © Foto Eland: Maria Emitslöf