De beste oogverzorging onder de zon

Slimme Reistips
Een zonnebril is een kleine investering, maar wordt nog vaak achterwege gelaten op het lijstje van gezondheidsvoorzorgen. Tijd voor verandering!
Smeren alleen volstaat niet, aldus het Nederlandse Oogfonds en menig ander (inter)nationaal platform voor oogheelkunde. Natuurlijk blijft het belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrandcrème of een soortgelijk product – of dit nou op vakantie of in ons toenemend zonnige kikkerlandje is – maar té vaak wordt er vergeten de ogen evenwel te beschermen.
Staar en 'maculadegeneratie'
Direct zonlicht, en dan vooral de blootstelling aan de UV-straling van het licht, heeft meerdere negatieve gevolgen voor de gezondheid van je ogen. Het meest bekende verschijnsel na een 'overdosis' UV is een cataract, ook wel staar genoemd. Hierbij wordt de ooglens, een heldere en doorzichtige laag die achter je pupil ligt, langzaam maar zeker troebel. Zo kan komt het licht niet meer scherp op het netvlies terecht, en daar lijdt het zichtvermogen onder.
Gele vlek
Een ander, minder bekend fenomeen is het zogenaamde LMD. 'Leeftijdsgebonden maculadegeneratie' is een aandoening waarbij ouderdom gepaard gaat het het verslechteren van je macula, oftewel de gele vlek. De macula is essentieel voor een scherp zichtvermogen, en verzorgt het 'focusgebied' in het midden van je blik en is dus onmisbaar voor bij het lezen, autorijden of het herkennen van gezichten. Genetische aanleg, voeding en leefstijl (cholesterol zowel als tabak- en alcoholconsumptie) spelen allemaal een rol, evenals de blootstelling aan UV-licht. Onvoorzichtigheid hiermee kan dus het onomkeerbaar verslechteren van je zichtvermogen versnellen.
Zonnebril altijd bij de hand houden
Zoals Oogfonds-directeur Edith Mulder stelt ontbreekt het in Nederland jammer genoeg aan bewustzijn van de gevolgen van UV-straling voor onze ogen. "Uit een eigen peiling is gebleken dat Nederlanders laks zijn met beschermen van hun ogen tegen de zon. Uv-straling zie en voel je dan ook niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op", aldus Mulder.
Zonnebrand
Een bril is echter net zo belangrijk als zonnebrandcrème, en iedereen zou er dan ook altijd eentje bij zich moeten hebben tijdens de lente en zomer. Oogverzorging dus. Wat betreft de keuze van een zonnebril bestaat er één advies: lees het label. De meeste kwaliteitsbrillen beschikken over een UV-filter, en worden ook als zodanig beschreven. Verder wordt aangeraden een montuur te kiezen dat je ogen goed 'bedekt', zonder te groot uit te vallen. Dit onderdeel kan als lastig worden ondervonden, maar menig online winkel voor oogmode, zoals Mister Spex, biedt naast een ruim assortiment ook de nodige ondersteuning voor een juiste montuurkeuze.
Ook voor de kleintjes
De zomer is bij uitstek geschikt voor buitenspelen, maar pas wel extra op kinderen voor UV-straling. De kleintjes verdienen niet alleen meermaals te worden ingesmeerd ter bescherming, maar passende zonnebrillen en (idealiter) een zonnehoed zijn geen luxe. De Amerikaanse academie van oogartsen (AAO) heeft al gewezen op de voordelige effecten van buitenspelen op ogen van kinderen, zoals het voorkomen van bijziendheid, maar dit kan natuurlijk teniet worden gedaan door een 'overdosis' UV-straling. Daarom niet vergeten: een flinke dot crème, zonnebril met hoed, en er kan zorgeloos van de vakantie worden genoten!