Fietsvakantie, maar dan ultiem: 50 Ways to Cycle the World

Slimme Reistips
Een fietsvakantie is voor velen iets dat op de bucketlist staat. Fietsend de wereld over, dat is immers een prachtige manier om te reizen. Het prachtige reisboek 50 Ways to Cycle the World belicht vijftig bijzondere fietsreizen, projecten eigenlijk. Je maakt in het boek kennis met 75 fietsers uit 23 landen. Als je hun verhalen…
Een fietsvakantie is voor velen iets dat op de bucketlist staat. Fietsend de wereld over, dat is immers een prachtige manier om te reizen. Het prachtige reisboek 50 Ways to Cycle the World belicht vijftig bijzondere fietsreizen, projecten eigenlijk. Je maakt in het boek kennis met 75 fietsers uit 23 landen. Als je hun verhalen hebt gelezen, weet je zeker wat voor fietsvakantie je wilt maken.
Vooraf vast: het enige minpuntje aan 50 Ways to Cycle the world is het feit dat het Engelstalig is. Maar dat is dan ook het enige. Uitgever Lannoo heeft er een prachtig naslagwerk van gemaakt, dat je zeker inspireert om (ooit) een fietsvakantie te maken. Want of je nu alleen op reis wilt, met je hond, konijn of kat, met kinderen of een toevallige passant? Iemand is je al voorgegaan, en die iemand leer je in dit boek kennen.
Verschillende fietsen voor fietsvakanties
En ook krijg je antwoord op het type fiets dat je meeneemt op fietsvakantie. Lees je in het boek van avonturierster Tamar Valkenier dat ze nogal onvoorbereid op pad ging, ook in 50 Ways to Cycle the World is de voorbereiding divers. Je leert reizigers kennen die per tandem, vouwfiets, e-bike of op een bamboe frame reizen. Er zijn ouders die de kinderen in een fietskar meenemen, dwars door Pategonië. 'Flexibiliteit en geduld zijn key wanneer je met kinderen reist", is hun tip.
Een bijzonder stel, Nederlanders Jakoba en Matthijs, vertellen over hun zeilfietstochten! Ja, je leest het goed, een fiets met een zeil erop. Ze reisden ze negen maanden van Alaska door deVerenigde Staten naar Panama. Het was een huwelijksreis, en onderweg trokken de fietsen de nodige aandacht. De trouwjurk bleef wel thuis trouwens.
Manieren van fietsen
In 50 Ways to Cycle the World krijgt je naast reisinspiratie ook volop tips om óp fietsvakantie gaan. Australiër Nathan North zie je bijvoorbeeld door de sneeuw ploeteren met zijn fiets. Duitsers Franziska en Jona ontdekten dat je je fiets ook kan gebruiken als 'backpack'. Letterlijk dus, door zo in te pakken dat je de fiets op lastige stukken op je rug kan dragen! Grensverleggende fietsvakantie!
De foto's in het boek zijn (uiteraard) jaloersmakend. Veel bergen, wijdse natuur en geweldige verlaten kampeerplekken. Maar ook bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking, bijvoorbeeld in Mongolië. Een fiets is een laagdrempelige manier om contact te leggen.
Tijdsinvestering fietsvakantie
Verwacht niet enkel reisverhalen van jarenlange tochten. Het boek is bedoeld om geïnspireerd te raken op fietsvakantie te gaan, niet om op wereldreis per fiets te gaan. Dat kan natuurlijk ook, maar je leest ook over het 'onderbreken van je dagelijkse routine' door op de fiets te stappen. Of een combinatie met wandelen te maken, of zelfs met kanoën! Je kan natuurlijk werken onderweg, of sparen en er een tussenjaar van maken.
Zelf op fietsvakantie
Wie 50 Ways to cycle the world van Lannoo leest, heeft meteen zin zelf op fietsvakantie te gaan. Of je nu een stedentrip maakt en een fietstocht met bijvoorbeeld de gidsen van BajaBikes boekt, met de camper op reis gaat of vanuit huis wil vertrekken, uit het boek blijkt dat je vooral gewoon moet gaan! Investeer in een goede regenjas, zorg dat je klaar bent voor avontuur en ga fietsen!
Meer lezen over fietsen? Reisbijbel fietste bijvoorbeeld al in Bangkok, Servië, op Bali en in Vietnam. Maar je kan ook in Zuid-Korea per tandem op pad, ideaal met kinderen. In de bergen neem je een e-bike mountainbike om lekker vaart te maken.