Inspiratie voor vakantie in Nederland in prachtig boek

Vakantie in Nederland Roell de Ram

Slimme Reistips

Vakantie in Nederland, het is voor veel mensen even wennen. Verder kijken dan een dagje Giethoorn en een bezoek aan Amsterdam, dat lukt met het boek Verliefd in Nederland!

tekst Fleur Besters
foto's Roëll de Ram, Reisbijbel

Vakantie in Nederland is veelzijdiger dan een weekje aan de kust of op de Veluwe. Dat is voor veel mensen in 2020 een eye-opener gebleken. Ook doorgewinterde reiziger Roëll de Ram, met wie Reisbijbel eens in Lapland was, ontdekte dat afgelopen maanden. Ze stelde het boek Verliefd op Nederland samen, en dat is net zo’n aanrader als reizen in Nederland!

Pleidooi voor reizen dichtbij huis

Reizen is op zoek gaan naar avontuur, naar nieuwe plekken, geuren en ervaringen. Biedt een vakantie in Nederland die ervaring ook? Natuurlijk, ook Nederland barst van de plekjes die je in een heel nieuwe wereld brengen. Het vinden ervan is echter net zo uitdagend als in het buitenland, misschien juist wel omdat je de taal spreekt en de cultuur kent. Het boek Verliefd op Nederland is dus een ideale start als je je eigen (buur)land eens van een andere kan wil bekijken. Het is onderverdeeld in 16 thema's, variërend van Winterwonderland, campings tot sprookjeskastelen en zelfs local food! Alle provincies komen aan bod.Verrassende tips vakantie in Nederland

Giethoorn wordt de laatste jaren overspoeld door met name Aziatische toeristen, maar nadat tijdens de corona-lockdown zo'n beetje alle reisjournalisten er naar toe gingen, was het opnieuw (te) druk tijdens de zomer. Nu dus met Nederlandse toeristen, op reis in eigen land. Je Instagram vullen met dezelfde foto's als veel anderen, het blijft voor veel mensen toch een manier om vakantie te vieren.

Gelukkig verzamelde Roëll voor haar boek meer en ook onbekende iconische plekken in ons land. Neem de Schiedamse molens, in Zuid-Holland. Ze zijn de hoogste klassieke molens van de wereld, en wist je dat ze gebruikt werden om jenever mee te maken?Nederland waterland

Vakantie in Nederland, dat leent zich voor een vakantie aan, bij of op het water. Ga bijvoorbeeld net als Reisbijbel zeilen met de bruine vloot en zie hoe de wadden droogvallen. Maar ook kanoën is enorm in opkomst geraakt. En lig je liever op het strand, dan wordt je meteen in het eerste hoofdstuk getrakteerd op de beste stranden.

Gek genoeg kiezen veel mensen toch voor de drukke gebieden, in plaats van even door te lopen naar de rust en stilte. Nederland blijkt voor ieder wat wils te bieden en in Verliefd op Nederland worden beide groepen voorzien van reistips!


Tip van Reisbijbel: "Texel is een geweldig eiland voor actieve reizigers. Ga er op het strand blokiten of juist kajakken in de branding. Vergelijkbare ervaring met zo'n activiteit in Denemarken!"


Op safari in Nederland

Het boek Verliefd op Nederland is een prima overzicht geworden om je dagjes uit, weekeindjes of weekjes weg in ons eigen land te plannen. Het inspireert om er vaker op uit te trekken en dingen te doen die je op een verre reis ook zou ondernemen. Wild spotten bijvoorbeeld, nu niet op safari in Afrika, maar gewoon bij de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar je vossen kan zien. Of ga wilde zwijnen bekijken in Nationaal Park de Meinweg in Limburg.

Kleinschalige uitjes in de natuur


Er worden door bijvoorbeeld Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten ook steeds meer uitjes georganiseerd, waarbij je bijvoorbeeld met een jeep op pad gaat om edelherten te zoeken. En wist je dat je tijdens je vakantie in Nederland zelfs giftige slangen kan vinden? Maar misschien wilde je dat trouwens liever niet weten... Leuker is het om te weten dat er zelfs wilde flamingo's leven in Nederland, op meerdere plekken! Of ga op een uilenexcursie en - jawel - doe een poging de wolven te zien! Kortom: dankzij Verliefd op Nederland ontdek je dat er ook tijdens een vakantie in Nederland genoeg dieren in het wild te zien zijn!Tip van Reisbijbel: "Op veel plekken kan je tijdens je vakantie in Nederland ook kleinschalig kamperen, bijvoorbeeld met je eigen tent of camper bij Stayokay Dordrecht in de Biesbosch. Handig: als het wat kouder is kan je er gewoon een kamer huren!"


Boek kopen en uitjes regelen

Het boek Verliefd op Nederland kost 22,50 (Kosmos) en is een aanrader voor jezelf, of als kadootje voor een reislustige bekende. Het is geen standaard reisgids met kaartjes, maar biedt heel veel inspiratie. Er staan bekende tips in, maar ook heel veel nieuwe uitjes en informatie, samen met wat achtergrond. Het is dus leuk om eens helemaal door te lezen, en dan te gebruiken als je zin hebt om erop uit te gaan in Nederland.

Bestel het boek bij de Zwerver of Bol.com. Het boek is voor 12,99 ook als ebook verkrijgbaar! Handig voor onderweg.Camper huren


Omdat er bij alle thema's opties staan voor het hele land, kies je zelf of je wat verder wilt reizen, of dichtbij blijft. En heb je zin om echt te roadtrippen, huur dan gewoon een camper! Zeker in het laagseizoen zijn de prijzen vaak prima te doen! Bedenk ook even dat als je een uitje wil plannen, en bijvoorbeeld museum wilt bezoeken of met de boot wil, je tijdig moet reserveren tijdens de corona-pandemie. Ideaal om gewoon eens een echt uitje te doen in Nederland!