Rechten compensatie annulering vakantie door corona-virus

annulering vakantie

Slimme Reistips

Je rechten voor compensatie bij annulering van je vakantie of vliegtickets door corona zijn een doolhof. Deze tips helpen je op weg.

tekst Fleur Besters

Compensatie voor annulering van je vakantie door corona-uitbraken, het is een nieuw fenomeen waar veel reizigers en reisorganisaties mee worstelen. Na de eerste schok, is er nu vooral de wens bij consumenten om geboekte vliegtickets en vakanties uitbetaald te krijgen. Met deze tips over je rechten rond compensatie van vliegtickets en vakanties door corona kan je hopelijk weer wat verder mee komen. En: daarna een nieuwe reis boeken!

Terugbetaling in plaats van voucher

Om de reisorganisaties te ondersteunen is tijdens de corona-uitbraak en de annulering van vakanties is de reisvoucher geïntroduceerd. Normaal gesproken moet je als je vliegreis wordt geannuleerd je geld binnen 7 dagen terugkrijgen bij vluchten binnen de EU, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Ook als je ergens anders heen vliegt, maar wel vanuit Nederland vertrekt gelden deze regels volgens de zogenaamde criteria van Verordening 261/2004.

Hulp bij vordering


Omdat er door de corona-crisis zoveel reizen en tickets geannuleerd moesten worden, zou directe terugbetaling betekenen dat veel reisorganisaties en vliegmaatschappijen in zware problemen zouden komen. De voucher is maximaal twaalf maanden geldig, daarna moet het ongebruikte bedrag uitbetaald worden in geld.

Dit betekent echter niet dat je je geld bij annulering van je vakantie niet terug kan krijgen. Lastig is het soms wel. Je kan besluiten je vordering uit handen te geven, net als bij een vertraagde vlucht zijn er bedrijven die je daarmee kunnen helpen. Je betaalt een percentage, maar hebt er verder geen omkijken meer naar. Miss Casey is een voorbeeld van zo'n bemiddelaar.Check de risico's voor annuleren vakantie

Annulering van je vakantie, dat is iets dat je normaal gesproken meestal alleen deed als je zelf ziek werd of als er een sterfgeval in je familie was. Met de uitbraak van corona wereldwijd zijn de risico's voor annulering van vakanties veel groter. Heel belangrijk zijn de kleurcodes die de overheid meegeeft aan landen. Rood betekent niet reizen, oranje alleen noodzakelijke reizen, geel staat voor veiligheidsrisico's en groen is veilig. De consumentenbond zette alle regels goed op een rijtje.

Reisverzekering


Reisverzekeraars keren doorgaans niet uit als je naar een oranje of rood gebied reist. Hing dat voorheen vaak samen met reizen naar een oorlogsgebied, nu wordt zo'n advies gegeven als er een grote nieuwe uitbraak van COVID-19 ontstaat. Die adviezen kunnen snel wisselen. Eind juni kondigde Portugal bijvoorbeeld blij aan de grenzen weer te openen, een dag erna gingen Porto en Lissabon weer 'op slot'. De Nederlandse overheid raadde reizen buiten Nederland lange tijd af.

 


Tip van Reisbijbel: "Wij hebben bij de eerste corona-uitbraak de verschillen rond annulering- en reisverzekeringen op een rij gezet voor je."


Slimme reistips bij corona

Reizen in Nederland wordt gestimuleerd, de kans op annuleren van je vakantie is dan echter nog steeds aanwezig. Ook in Nederland kan een nieuwe uitbraak komen. Flexibel boeken is dus altijd belangrijk, want er kan altijd weer een brandhaard ontstaan. Bij veel pakketreizen krijg je sinds 2020 daarom de ruimte om je reis te verplaatsen naar een ander moment als je je vakantie moet annuleren door corona.

Ga je naar het buitenland? Overweeg dan een camper te huren. Daarmee ben je super flexibel en kan je lekker in de natuur overnachten. Je hebt vaak eigen sanitair aan boord. Wel zo relaxed. Ook reizen met een boot is natuurlijk veilig! Bekijk hier de opties om een boot te huren, al dan niet met schipper.


Camper huren via Camptoo