Vier tips voor een veilige autovakantie

Autovakantie

Slimme Reistips

Zelf bepalen wanneer je gaat, hoe laat je vertrekt, hoe lang je er over doet, hoeveel tussenstops je maakt en hoeveel bagage je meeneemt. Op vakantie met de auto biedt enorm veel vrijheid. Het klinkt dan ook als de ideale vakantie, nietwaar?

tekst Fleur Besters

Een autovakantie blijft dus favoriet bij veel Nederlanders. Het is dan ook niet vreemd dat we ieder jaar weer massaal in de auto stappen en de Nederlandse, Franse en Duitse wegen bestormen. Het is echter wel belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Veiligheid op de weg staat uiteraard voorop. Maar hoe verhoog je de autoveiligheid bij een lange autorit?

Een nadeel van een autovakantie: met de drukte in het hoogseizoen zit een ongeluk helaas in een klein hoekje. Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om de autoveiligheid te verhogen. Wij geven vier tips, zodat jij met een veilig gevoel op autovakantie kan gaan.Houd rekening met je biologische klok

Heel wat gezinnen vertrekken tijdens een autovakantie zeker in het hoogseizoen ’s nachts. Zo kan je de ergste zomerdrukte op de bekendste wegen voor zijn. Slim misschien als je gewend bent om ’s nachts wakker te zijn, maar voor de meeste mensen is het een zware opgave.
Als je biologische klok dit niet gewoon is, kan je lichaam het zeer moeilijk krijgen om zich aan te passen. Dichtvallende ogen en een loom gevoel zijn het resultaat. Je  reactievermogen neemt snel af, waardoor gevaren op de loer liggen. Rij dus volgens je eigen bioritme. Sta je altijd vroeg op? Ga dan op tijd in de ochtend rijden. Avondmens? Pak dan 's avonds de eerste uren om te rijden en boek een hotel.


Wissel af tijdens je autovakantie

Het lijkt logisch, maar toch is er vaak een favoriete chauffeur op je autovakantie. Maar rij je samen met iemand die ook een rijbewijs heeft? Wissel dan de uren achter het stuur zoveel mogelijk af. Zeker bij een lange autorit is het belangrijk dat je allebei een rustmomentje pakt. Goed om heel even je ogen dicht te doen of even te relaxen, zodat je op een later moment weer met volle concentratie achter het stuur kunt kruipen. Rij je als enige? Maak dan voldoende tussenstops om even de benen te strekken of boek een hotel, zodat je halverwege de rit even kunt uitrusten.Controleer je auto voor vertrek

Regel altijd een pechservice voordat je op autovakantie gaat, maar check ook of je auto in goede conditie is. Want oponthoud langs de snelweg is geen pretje. Laat je auto dus op tijd controleren door de garage. Aandachtspuntjes zijn bijvoorbeeld de bandendruk en het oliepeil. Als je wagen helemaal is klaargemaakt voor een lange autorit, is de kans op technische mankementen onderweg een stuk kleiner!


Check de voorwaarden van je autoverzekering

Iedere autobezitter moet autoverzekering hebben. De dekking varieert van WA tot WA volledig casco, het zogenaamde allrisk. Belangrijk tijdens je autovakantie: de voorwaarden in het buitenland kunnen per verzekeraar verschillen. Check daarom eerst de voorwaarden van je autoverzekering voordat je op reis gaat.
Voldoet de verzekering niet aan al je eisen? Vergelijk deze dan met andere aanbieders, zodat je altijd de beste deal sluit voordat je op pad gaat. De prijs van je autoverzekering berekenen kan eenvoudig middels handige online vergelijkingstools.