Waarom VPN niet mag ontbreken tijdens je roadtrip of verre reis

Slimme Reistips
Wanneer je een roadtrip of verre reis gaat maken is de kans groot dat je tijdens de reis geregeld het internet gebruikt. Niet alleen om in contact te blijven met het thuisfront, ook financiële zaken en werk gerelateerde zaken kunnen vaak niet wachten totdat je terug bent. Met deze VPN-tips surf je veilig!
Ga je onderweg online, dan wil je natuurlijk niet dat je gegevens in handen komen van andere personen. Veiligheid is daarom een must, maar in praktijk blijkt dat vaak lastig. Zeker op plekken waar weinig toeristen komen, is niet altijd een veilige internetverbinding beschikbaar. Dat is dan ook een van de redenen waarom een VPN niet mag ontbreken tijdens je reis!
Wat is VPN
Met een VPN-verbinding wordt de data via een versleutelde verbinding naar een VPN-server gestuurd. Het maakt hierbij niet uit of je gebruik maakt van een onveilig wifi-netwerk van bijvoorbeeld je hotel of of een mobiele internet verbinding via een provider. De versleuteling maakt de data onleesbaar voor anderen.
Je hoeft je bij het gebruik van VPN geen zorgen te maken over de veiligheid van de gegevens die je verstuurt. Zorgeloos kijken hoeveel geld er nog op je rekening staat of werkgerelateerde informatie versturen. De VPN-server stuurt de data vervolgens naar het internet.
Verbinding maken met een VPN
Om een VPN-verbinding op te zetten, moet je eerst een VPN-abonnement afsluiten. Gelukkig zijn de tarieven voor deze abonnementen erg laag. Voor enkele euro’s per maand hoef je je geen zorgen te maken over je online veiligheid in het buitenland. Daarnaast kun je tijdens je reis Nederlandse televisie kijken via het internet! Voordat je overgaat tot het kopen van een VPN het verstandig om de providers te vergelijken. Ten eerste is het belangrijk dat er software voor je smartphone of tablet wordt meegeleverd. Verder speelt de prijs een rol en het aantal apparaten waarmee je tegelijk verbinding kun maken. Tot slot is het ook slim om de snelheid en locaties van de servers mee te nemen in de vergelijking.
Censuur omzeilen
Een veelvoorkomend fenomeen in het buitenland is censuur, bijvoorbeeld in China. Hierbij wordt bepaalde content geblokkeerd door bijvoorbeeld de overheid of internetproviders. Het is daardoor onmogelijk om bepaalde websites of diensten te gebruiken wanneer je je in dat land bevindt.
Middels een VPN-verbinding kan je verbinding maken met een VPN-server die buiten dat land staat. Daardoor lijkt het alsof je via dat land aan het internetten bent. Op deze manier omzeil je de blokkade en kun je de content gewoon bekijken.
Omzeilen van geografische blokkades
Maar VPN werkt niet alleen bij censuur. Ook andere online diensten die geografische blokkades hebben ingesteld, kun je op deze manier blijven gebruiken. Denk aan de apps van televisiezenders en tv-providers. Apps zoals de NPO-app, RTL XL-app en de Ziggo GO-app kunnen in het buitenland geblokkeerd zijn. Dit komt omdat ze per land afspraken maken over de uitzendrechten en de uitzendingen daarom niet overal mogen weergeven. Daardoor kan het voorkomen dat je in Zwitserland geen gebruik kunt maken van de Ziggo GO-app terwijl dit in Duitsland wel kan.