Welke reisverzekering kies je voor welke reis?

reisverzekering bungeejump

Slimme Reistips

Door de corona-crisis is het kiezen van een passende reisverzekering nog actueler geworden. Was het doorgaans vooral zaak te checken of je bagage verzekerd is, nu wil je meer zekerheid.

tekst Fleur Besters

Het lijkt zo vanzelfsprekend, de keuze voor een reisverzekering. Maar de eerste stap bij het verzekeren van je risico’s onderweg is de keuze voor een kortdurende of doorlopende reisverzekering. Vergelijk reisverzekeringen altijd, want de voorwaarden zijn heel verschillend. Een doorlopende reisverzekering lijkt duur, maar als je geregeld een weekeindje weg gaat, is het al slimmer een doorlopende reisverzekering te nemen. Globaal gezegd: vaker op reis of langer dan 20 dagen, dan valt je keuze daarop. Reis je door corona even niet? Dan is een kortlopende slimmer.


Werelddekking of alleen Europa

Belangrijke tweede keuze bij je reisverzekering is die voor Werelddekking of Europa. Tijdens de corona-pandemie zullen weinig mensen buiten Europa reizen. Het kan dus slim zijn je dekking (tijdelijk) aan te passen naar Europa. Vaak vallen daar ook Marokko, Turkije en andere landen aan de Middellandse Zee onder. Vergelijk je reisverzekering wel even, want dat kan per aanbieder anders zijn.Andere risico's op reis

Daarnaast is het goed om na te gaan of je avonturen gaat beleven op je reis die wellicht niet onder een standaard reisverzekering vallen. Denk aan duiken, wintersport of andere sporten. Ook kan je ervoor kiezen om aanvullende medische kosten te verzekeren. Je standaard reisverzekering dekt de bedragen zoals die in Nederland worden gehanteerd, op reis kunnen de medische kosten aanzienlijk hoger liggen.

Bagage en vervoer


Ook kan je ervoor kiezen je bagage mee te verzekeren. Check altijd de voorwaarden voor dekking, want die zijn niet altijd even logisch. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je verzekering liever heeft dat je je apparatuur in je tent bewaard, in plaats van in een afgesloten auto naast de tent. Sommige verzekeringen hebben ook pech-hulp-opties. Zorg dat je daarmee niet oververzekerd raakt, veel mensen hebben immers al een ANWB-verzekering voor Europa.


Tip van Reisbijbel: "Een reisverzekering is iets anders dan een annuleringsverzekering. Zeker tijdens de corona-pandemie is het raadzaam ons artikel over de verschillen tussen reis- en annuleringsverzekeringen te raadplegen."