
Reizen in Oost-Europa trekt steeds meer mensen aan, maar het is ook nog een beetje spannend. Het boek The wild wild east helpt je met aanstekelijke verhalen en reistips op weg in dit onbekendere stukje Europa, met de nadruk op natuur!
Roemenië is een boeiend land met een rijke historie en prachtige natuur. Hoewel het land de reiziger een hoop te bieden heeft, staat het toerisme in Roemenië nog in de kinderschoenen. Het land staat in het westen voornamelijk bekend als arm land waar Dracula vandaan komt en waar Ceaucescu ooit met harde hand regeerde, maar niet als mogelijke reisbestemming. Dat beeld klopt echter maar gedeeltelijk; Roemenië is inderdaad economisch wat minder ontwikkeld dan de meeste andere Europese landen maar door de vele bezienswaardigheden en het prachtige natuurschoon is het een geweldig vakantieland, en zeker één van de mooiste landen in Oost Europa.
De mensen zijn er gastvrij, de natuur is er prachtig en ongerept en je kunt je hart ophalen in de prachtige historische steden als Sibiu en Brasov, waar je je in de Middeleeuwen waant, maar ook in dorpjes waar nog traditionele kleding wordt gedragen.
Ook een bezoek aan de interessante hoofdstad Boekarest is zeer de moeite waard, en wanneer je even genoeg hebt van de beroemde kastelen, de vele prachtige kloosters en de prachtige natuur kun je je zinnen verzetten door te gaan luieren aan de stranden van de Zwarte Zee of door te gaan skiën in de Transsylvanische Alpen.
Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat je, na een reis of vakantie in Roemenië het gezegde ´kom als toerist en vertrek als vriend´ van harte zult onderschrijven.
Klimaattype: Gematigd landklimaat (Df)
Gem. temp.zomer(juli-augustus-september) 22°C
Gem. temp.winter (januari-februari-maart) -2°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: juni tot en met augustus
Roemenië heeft een gematigd landklimaat met zeer warme zomers, koude sneeuwrijke winters, een kort voorjaar en een langere, meestal milde herfst. Er is echter wel een verschil in klimaat tussen het kustgebied, de laagvlaktes en de bergen. Zo is de jaarlijkse gemiddelde temperatuur 11°C in het zuiden en aan de Zwarte-Zeekust terwijl deze in de bergen maar 2°C bedraagt. Gedurende de winter zijn de temperaturen het aangenaamst langs de kust van de Zwarte Zee, terwijl het in de zomermaanden juli en augustus in de laagvlakten erg heet kan worden, met temperaturen die regelmatig boven de 35°C komen. Aan de kust en in de bergen is het in de zomer veel aangenamer met gemiddelde dagtemperaturen van 22°C.
Zie voor een voorbeeld van het klimaat van de Zwarte Zeekust de klimaattabel van Constanta en voor het klimaat van de laagvlakten de klimaattabel van Boekarest.
In Roemenië valt relatief weinig neerslag. In Boekarest valt gemiddeld zo’n 580 mm neerslag per jaar en aan de kust is dit zelfs nog een stuk minder. Het enige gebied in Roemenië waar meer neerslag valt is de Karpaten. Hier kan de gemiddelde neerslag oplopen tot ca. 1400 mm per jaar. De lente en de zomer zijn de natste seizoenen in Roemenië, met juni als natste maand. In deze periode wordt het land ook regelmatig getroffen door onweersbuien. In de winter valt de neerslag over het algemeen in de vorm van sneeuw.
Over het algemeen is de periode van juni tot en met augustus de beste tijd om Roemenië te bezoeken. De Zwarte Zeekust is gedurende deze periode het meest zonzeker en dit is ook de beste tijd voor trektochten door de Karpaten waar het dan iets koeler is. Landinwaarts langs het stroomgebied van de Donau kan het echter in de zomermaanden extreem warm worden. De beste reistijd voor deze streek zijn de maanden juni en september.
Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s verbonden aan reizen in Roemenië.
Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Roemenië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int,www.rivm.nl ofwww.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.
In tegenstelling tot Nederland kent Roemenië geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. In de Roemeense wet wordt geen verschil gemaakt tussen hard- en softdrugs. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.
Net als in Nederland worden in Roemenië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Roemenië kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Roemenië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.
Aanvullende informatie inzake een verblijf in Roemenië kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Boekarest: www.netherlandsemb.ro.
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.
Momenteel geen bijzonderheden.
Het verkeer in Roemenië is chaotisch en niet zonder risico. Reizigers wordt ontraden om na zonsondergang over de weg te reizen, vanwege de vaak slechte conditie van de wegen en onverlichte weggebruikers.
Kijk hier voor het meest actuele advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Thuisvaccinatie raadt voor Roemenië de volgende vaccinaties en inentingen aan, er zijn geen verplichte vaccinaties.
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Roemenië.
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Roemenië de volgende vaccinaties aanbevolen:
– vaccinatie tegen hepatitis B
– vaccinatie tegen rabiës (=hondsdolheid)
– vaccinatie tegen tuberculose
Soms worden voor Roemenië vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.
In Roemenië komt geen malaria voor.
In Roemenië kun je reizigersdiarree krijgen.
DTP-inenting
De DTP inenting geeft je een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen op het allerlaatste moment worden gegeven, maar het is beter om je één tot twee weken voor je reis tegen DTP te laten inenten.
Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft je één tot drie jaar bescherming. Na herhaling geeft de inenting zelfs een bescherming van 25 jaar. De inentingen kunnen op het allerlaatste moment worden gegeven, maar het is beter om je minimaal twee weken voor je reis tegen hepatitis A te laten inenten.
Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. Je bent dan wel levenslang tegen hepatitis B beschermd. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties tegen hepatitis B. Uiterlijk één maand voor je reis kun je nog twee vaccinaties krijgen. Je bent dan alleen wel minder goed beschermd tegen hepatitis B dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
De vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit drie inentingen, waarbij tussen de inentingen een tussenpoos moet worden aangehouden van één en drie tot vier weken. Na drie inentingen ben je twee jaar beschermd. Het beste kun je acht weken voor je reis met de vaccinaties beginnen.
Vaccinatie tegen tuberculose
Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Je reisbestemming, de verblijfsduur, het soort reis, je gezondheid en je leeftijd bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen je nodig hebt.
Aangeraden wordt om een persoonlijk advies in te winnen over de vaccinaties en eventuele andere maatregelen die voor jou noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau, die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.
Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.
Aleea Alexandru 20, sector 1
Bucharest – Romania
Tel. +40 (21) 208 60 30
Fax +40 (21) 230 76 20
E-mail: [email protected]
Website: http://www.olanda.ro/
Boulevard Dacia, 58
020061 Boekarest – Sector II
Tel. +40 21 212 36 80
Fax +40 21 210 28 03
E-mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/bucharestnl
Voor Roemenië heb je nodig:
Een geldig paspoort of identiteitskaart
Voor een bezoek aan Roemenië is voor Nederlanders en Belgen geen visum nodig.
De munteenheid in Roemenië is de Roemeense leu (RON). De leu is onderverdeeld in 100 bani en wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10 en 50 bani en in biljetten van 1, 5, 10, 50, 100 en 500 lei.
Bekijk hier de huidige koers van de Roemeense leu.
Je kunt in Roemenië harde valuta, zoals de Euro, dollar en de Britse Pond, wisselen bij banken, grote hotels, op luchthavensen bij geautoriseerde wisselkantoortjes (Birou de Schimb Valutar).
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Roemeense leu eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de leu.
In Roemenië kan je in veel plaatsen terecht met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Het is alleen wel aan te raden om ook voor andere geldbronnen te zorgen als je naar Roemenië gaat.
Bekijk hier waar je in Roemenië kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.
Je kunt in Roemenië in toenemende mate terecht met een credit card van American Express, Diners Club, MasterCard en Visa.
Je kunt over het algemeen traveler cheques wisselen bij banken, hotels en wisselkantoren. Het is wel aan te raden om traveler cheques in Euro’s of dollars mee te nemen.
Het is overigens belangrijk om de lijst met chequenummers altijd apart van je travelcheques te bewaren. In dit geval heb je, indien je je cheques kwijtraakt, in ieder geval de nummers van de cheques nog en kun je via de alarmcentrale van de bank van uitgifte het geld snel terugkrijgen.
Over het algemeen zijn de banken in Roemenië geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 13:00.
Het prijsniveau ligt in Roemenië lager dan dat in Nederland en België.
Het geven van fooien is in Roemenië gebruikelijk als er niet al een fooi in rekening is gebracht. Over het algemeen wordt in restaurants en door taxichauffeurs een fooi van 10% tot 12% verwacht
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Roemenië zijn:
Nieuwjaar Dag van de arbeid Dag van de vereniging Sint Nicolaas Kerst |
1 en 2 januari 1 mei 1 december 6 december 25 en 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Roemenië nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
In Roemenië is het het gehele jaar 1 uur later dan in Nederland en België.
De officiële taal van Roemenië is het Roemeens. In Transsylvanië, het gebied waar veel etnische Hongaren en Duitsers wonen, wordt veel Hongaars gesproken. Hier kun je echter ook goed terecht met Duits.
In Roemenië, en dan met name in Boekarest, kun je in toenemende mate – en dan met name bij de jongere generatie – terecht met Engels. Desondanks kan een Roemeens woordenboekje erg handig zijn.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Roemenië worden gesproken.