Ambon: uitvalsbasis voor je vakantie in de Molukken

Verre Avonturen
Pinta Kota Ambon boven
Ambon is je uitvalsbasis voor je vakantie in de Molukken. Je komt er aan vanuit Nederland of een van de andere eilanden in Indonesiƫ. Ook op Ambon zelf is genoeg te beleven!
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

Ambon is doorgaans vast onderdeel van elke reis naar de Molukken. Je vlucht vanuit Jakarta of een van de andere eilanden landt er of je neemt er de ferry naar een van de andere eilanden. Een logische plek dus om eerst even op adem te komen als je rechtstreeks vanuit Nederland vliegt. En, Ambon heeft genoeg te bieden voor de eerste kennismaking met deze eilandengroep.
Van een fietstocht over het platteland via een bezoek aan lokale families tot een bezoek aan fort Amsterdam en prachtige uitzichtpunten, je vindt het hier.

Santika Ambon

Bijkomen in Ambon met wat luxe

De reis naar de Molukken is doorgaans lang. Als je net als Reisbijbel in ƩƩn ruk door bent gegaan vanuit Amsterdam, heb je al ruim twee dagen op vliegvelden en in vliegtuigen doorgebracht. Het tijdsverschil is bovendien zeven uur, dus je kampt wellicht ook nog met een jetlag. Alle ingrediƫnten om even te acclimatiseren in Ambon. Kies voor die eerste nacht een fijne plek om bij te komen. Plan hier het liefst zelfs meteen twee nachten voor in. Zeker als je snel reis-ziek wordt of met (jonge) kinderen reist. Je moet dan namelijk vooral zelf ook fit zijn voor je komende avonturen!

Hotel Santika

Reisbijbel logeerde in Ambon in hotel Santika. Dit fijne hotel ligt tegen het centrum aan. Het is een van de weinige hotels in Ambon met heerlijk verkoelend zwembad en een strategische ligging tegen het centrum aan.
Het zwembad heeft meteen een mooi uitzicht over de zee Ć©n de beroemde Merah Putih brug (zie tip van Reisbijbel). De kamers zijn fris ingericht en je kan hier echt even landen van de reis.

Betaalbaar hotel

Het eten in het hotel is prima, fijn als je echt moe bent en de deur niet meer uit wil, maar je kan ook Ambon-stad in lopen om meteen een warung te bezoeken. Het ontbijtbuffet is heel royaal, en je kan er zoveel westerse gerechten (maar wie wil dat?) als de lokale specialiteiten proeven!
Je ervaart hier meteen dat je in Indonesiƫ, en zeker de Molukken, voor een betaalbare prijs in een viersterren hotel kan overnachten: je slaapt in hotel Santika Ambon vanaf 54 euro! En ja, er zijn ook volop goedkopere Ʃn duurdere opties.

Tip van Reisbijbel: “De Merah Putih brug is relatief nieuw en 1,1 kilometer lang. De naam verwijst naar de Indonesische vlag, maar ook naar het conflict dat tussen 1999 en 2002 speelde tussen de Christenen (die de rode groep werden genoemd) en de moslims (de witte groep). Deze brug moet de vrede en verdraagzaamheid tussen deze twee groepen benadrukken. Het conflict heeft nog altijd invloed om de lokale bevolking, die soms familie gedood zagen worden en hun huizen in brand gestoken zagen.”

Kampong

Becaktocht door de kampongs

Het voelt vaak een beetje dubbel, je rond laten rijden in een becak, de fietstaxi. Maar het is in de omgeving van Latuhalat op Ambon wel een fijne manier om de kampongs te verkennen. Veel is er niet te beleven, het leven verloopt hier allemaal veel rustiger dan in Nederland. De huizen liggen lekker vrij en de kinderen spelen buiten. Hoewel, je ziet hier in de Molukken ook de opkomst van de ‘schermpjes’. Tussen de middag ruik je overal al de rijst die wordt gekookt, de was wappert in de zon. Heerlijk.

Christelijke dorpen

Opvallend zijn de vele christelijke muurschilderingen op huizen, losse muren en andere objecten. De kerstman is ook populair, die wordt compleet met rendieren afgebeeld. Op zondag loopt iedereen, jong en oud, met een bijbeltje in de hand van en naar de kerk. En her en der staat de kerstboom nog of weer klaar, uiteraard een metalen versie, want dennen kennen ze hier niet…

Baksteenfabriekjes

Op de kampongs rond Latuhalat worden bakstenen gebakken in kleine fabrieken. Hier op Ambon tref je geen grootschalige industrie, de ‘fabriekjes’ bestaan uit een afdak waaronder de stenen worden gemaakt en daarna worden gestapeld om te drogen. Basic, maar het blijkt prima te werken.

Pinta Kota Ambon

Natuurlijke 'stadspoort' Pintu Kota

Een van de mooiste plekjes op Ambon is het uitzichtpunt Pintu Kota. Deze natuurlijke ‘stadspoort’ bereik je het makkelijkste via het plaatsje Latuhalat, met een becak. Het laatste stukje loop je zelf omhoog, dat is een lekker pittig klimmetje.
De poort zelf is feitelijk een grillig gevormde rots met een groot gat erin waar de zee lekker woest op in beukt. Zoek naar de mooie schelpen op het strand en bestel een snack bij de warung. En oh ja, de Instagram-schommel is hier ook geĆÆntroduceerd. Zitten en zeker schommelen op eigen risico..!

eten bij locals Ambon

Eet mee bij locals

Een mooie manier om lekkere lokale gerechten te proeven is om tijdens je verblijf op Ambon geregeld aan te schuiven bij locals. Tari Travel is een Indonesische reisorganisatie, met Nederlands sprekende medewerkers, die dit standaard in hun reizen opnemen. Zo lunchte Reisbijbel tijdens de drie weken in de Molukken vrijwel dagelijks met heerlijke lokale specialiteiten. Rijst, groentes en vis en kip, de maaltijden zijn altijd overdadig en vers.

Reizen met kinderen op Ambon

Aanschuiven bij locals is ook leuk als je met kinderen reist, want die ontmoeten zo snel leeftijdsgenootjes. Neem wat te spelen mee uit Nederland, een bal of kleine, duurzame cadeautjes waarmee je makkelijk contact maakt. Zorg dat als je wat uitdeelt, je voldoende hebt voor alle kinderen. Hou er rekening mee dat die niet altijd in het zicht zijn, dus overleg met je gids of gastvrouw hoe je dit aanpakt. En leer wat woordjes Indonesisch, wel zo attent!

Fort Amsterdam Ambon

Fort Amsterdam

Of een bezoek aan Fort Amsterdam op schiereiland Leihitu echt de moeite waard is, dat moet je in alle eerlijkheid zelf bepalen. Het toerisme in de Molukken staat nog op een laag pitje en dat wordt bij een historische plek als dit weer eens duidelijk. Fort Amsterdam is een historisch belangrijke plek, in 1659 gebouwd door de VOC, maar die informatie vindt je er bij een bezoek niet terug. Er is geen museum bijvoorbeeld en het fort is niet al te subtiel gerenoveerd. De reis erheen is vrij lang, dus neem dat mee in je overweging.

Conflict christenen en moslims

Wat zeker interessant is als je door dit gebied rijdt met je gids, is de recentere geschiedenis te laten vertellen. Nog geen twintig jaar geleden liep het op Ambon helemaal uit de hand. Reisbijbels gids Victor vertelde tijdens de rit over Leihitu wat de rellen voor hem betekenden en dat is indrukwekkend. Ook werd duidelijk waarom hij voorafgaand aan vertrek zei dat er onderweg ‘niets te eten’ te koop was. Dat is er wel, maar hier wonen nu alleen nog moslims en daarbij stoppen bleek geen optie voor hem.

Christelijke afbeeldingen Ambon

Andere bezienswaardigheden Ambon

Een begrip op Ambon is Natsepa Beach. Je kan hier de lokale specialiteit Rujak eten. Dit is een soort fruitsalade met een saus. Locals komen hier graag in het weekeinde om te relaxen.

Ook in Ambon kan je gewoon met de bemo-busjes op avontuur. Stap in en maak een rondje, ze hebben allemaal een vaste route en je betaalt maar 3.000 rupiah, nog geen twintig cent… De gele busjes rijden bijvoorbeeld in Ambon stad rond, de blauwe neem je voor een middellange afstand en met de oranje ga je de bergen in. In je hotel vertellen ze je graag met welke busjes je weer terugkomt bij je slaapplekje.

Bij Air Terjun in Waai kan je genieten van natuurlijke warm water bronnen.

Ambon

Reizen naar de Molukken praktisch

Reisbijbel reisde in samenwerking metĀ Tari Travel langs de eilanden in de Molukken. We zochten een kleinschalige reisorganisatie in IndonesiĆ« zelf, en Tari Travel bleek een goede keuze. Vraag naar gids Victor ‘Holland’. Je kan het reisplan helemaal aanpassen naar je eigen wensen en Tari Travel zorgt voor een echte lokale ervaring zoals beschreven in onze reistips. Je krijgt ook een royale reisbeschrijving met veel tips en uitleg over de bezienswaardigheden opgestuurd!

Boek je vliegticket naar de Molukken

Reizen naar de eilanden van de Molukken vraagt zeker om meer planning dan een trip naar Bali. Maar, je hoeft niet alles ver van te voren te regelen. Boek in ieder geval je tickets naar IndonesiĆ«Ā op tijd. Reisbijbel boekte in 2019 in januariĀ vliegticketsĀ bij Emirates voor nog geen 600 euro, in het hoogseizoen, naar hoofdstad Jakarta in IndonesiĆ«.

Zet bijvoorbeeld een zoekopdracht uit bijĀ Skyscanner, dat leverde ons deze voordelige tickets op. Vanuit Jakarta vlieg je voor zo’n 250 euro retour naar Ambon, maar de binnenlandse vluchten zijn sinds 2017 flink duurder geworden. Check bij binnenlandse vluchten ook goed of je bagage is inbegrepen!