Wales

 • klimaat

  Gematigd zeeklimaat  

 • reisadvies

  Veilig  

 • vaccinaties

  Geen  

 • ambassades

   

 • visumplicht

   

 • valuta

  Pond sterling  

 • feestdagen

   

 • tijdsverschil

  -1 uur  

 • taal

  Engels, Welsh  

Een apart stukje Verenigd Koninkrijk

Wales ligt op een schiereiland in het westen van Groot- Brittannië aan de Ierse zee. Het vormt samen met Engeland, Noord-Ierland en Schotland één staat: het Verenigd Koninkrijk. Hoewel het land onderdeel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk ziet Wales er anders uit en voelt het anders aan dan de andere landen binnen het Verenigd Koninkrijk. Het land heeft dan ook een eigen taal, een eigen vlag en zelfs een eigen binnenlands bestuur.Als reisbestemming vormt Wales een unieke combinatie van overweldigende natuur en eeuwenoude cultuur.

Wales staat bij de Britten bekend als “the Great Outdoors” en dat is niet voor niets.Zo heeft het land een prachtige kust met imposante kliffen en een heuvelachtig binnenland met fraaie nationale parken en leuke, pittoreske dorpen. Nationale parken als Snowdonia, Brecon Beacons en het Pembrokeshire Coast NP zijn pareltjes die het waard zijn om ontdekt te worden.

Het is dan ook een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Je kunt er naar hartelust wandelen, fietsen, klimmen, paardrijden en golfen. Ook de adrenalinejunks kunnen in Wales aan hun trekken komen. Mountainbiken, paragliding en coasteering (een combinatie van klauteren, klimmen, oversteken, klifspringen en zwemmen); het behoort in Wales allemaal tot de mogelijkheden.

Wales is ook land met een rijke geschiedenis. De Romeinen en Kelten hebben er hun sporen nagelaten en ook de middeleeuwse geschiedenis van Wales met verhalen over Koning Arthur en roemruchte veldslagen, spreekt erg tot de verbeelding.Dit maakt dat er in Wales een ongekend aantal historische bezienswaardigheden te bezichtigen is, zoals bijzondere Romeinse forten en talrijke (meer dan 600!) sprookjesachtige kastelen en kasteelruïnes.

Naast de fraaie natuur en de rijke geschiedenis zijn er ook interessante steden, zoals Cardiff, dat hard op weg is om één van de meest trendy steden van Groot-Britannië te worden.

Deze combinatie van een rijke cultuur, geschiedenis en prachtige natuur maakt Wales tot een afwisselende reis- of vakantiebestemming. Het land is ook nog eens makkelijk bereisbaar met eigen vervoer en makkelijk te bereiken vanuit Nederland en België via diverse ferry en vliegverbindingen.

Hoogtepunt
Beste reistips Wales
Vliegtickets
Vluchten naar Wales
Reistips
Beste reistips Wales

Artikelen over Wales

Opmerkelijk

Vind je Hendrik-Ido-Ambacht of Nieuwerkerk aan den IJssel al een hele mond vol? Dan kun je maar beter geen ...

Lees meer

Opmerkelijk

Bioscopen worden steeds groter en steeds moderner. Kosten noch moeite worden gespaard om de bioscoopganger de ultieme cinemabeleving te ...

Lees meer

Reportages

Alleen met je moeder een vliegtuig te nemen naar een land waar je nog nooit geweest bent is al ...

Lees meer
Opmerkelijk
Wouter Peters

Vind je Hendrik-Ido-Ambacht of Nieuwerkerk aan den IJssel al een hele mond vol? Dan kun je maar beter geen bezoek brengen aan Wales. Daar ligt namelijk op het eiland Anglesey het plaatsje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Artikelen

De langste plaatsnaam van Europa

Met 58 letters is Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch de langste plaatsnaam van Europa.

De naam, die je uitspreekt als chlen·vajr poechl·ĝwing·ĝichl ĝoo·ĝer·rich·win·drob·boechl chlen·də·sil·lie·oo ĝo·ĝo·ĝoch betekent in het Nederlands Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot. Meestal wordt de naam afgekort tot Llanfair PG of Llanfairpwll onder Welshmen.

Het stadje heette eigenlijk Llanfair Pwllgwyngyll, maar in 1860 wilde de plaatselijke gemeenteraad de langste stationsnaam van heel het land hebben, en zo is Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch geboren.

De inwoners van Wales wisten toen alleen nog niet dat ze daarmee ook de langste dorpsnaam van Europa hadden bedacht. Het is echter niet de langste plaatsnaam in de wereld. Dat is Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, beter bekend als de Thaise hoofdstad Bangkok.

Overigens is er, op de naam na, niet zo veel bijzonders aan het dorp. Toch trekt het dorp erg veel toeristen. Zij komen naar het dorp om een foto te maken bij het plaatsnaambord bij het treinstation. Je kan daarna je paspoort laten stempelen in het bezoekerscentrum.

tekst Wouter Peters