IJsklimmen in Oostenrijk: ook voor stoere gezinnen

Witte belevenissen
IJsklimmen als onderdeel van je wintersportvakantie? Zeker doen! Stoere gezinnen houden het niet alleen bij skiën, maar verkennen de winterse natuur op meerdere manieren. Ga mee naar Osttirol om te klimmen.
Wintersport, dat is allang niet meer een weekje skiën op de piste. Wie echt van sneeuw én ijs houdt, zoekt alternatieve manieren om de winterse natuur te verkennen. IJsklimmen is dat een geweldige uitdaging. Zowel in sportieve zin, als mentaal. In Osttirol is het grootste kunstmatige ijsklimpark van Oostenrijk aangelegd en leren zowel volwassenen als gezinnen klimmen op ijs! Eng? Nee, veel minder dan je van te voren denkt. Lastig? Ja, maar dat drukt de pret niet!
Skihit Kärnten Osttirol
In Osttirol is het grootste kunstmatige ijsklimpark van Oostenrijk aangelegd. Het gebied is misschien nog wat minder bekend, maar een aanrader voor wintersporters die van de echte natuur houden. Het Nationaal Park Hohe Tauern ligt pal aan het skigebied Großglockner Resort Kals-Matrei! Skihit Kärnten Osttirol biedt daar met 150 kilometer piste sneeuwgarantie tijdens je vakantie in Oostenrijk en je kan er iedere dag een van de acht skigebieden verkennen. Je kan er zelfs winterkamperen, op 1.500 meter hoogte. Maar, we komen om te klimmen!
Oefenen in ijsklimpark
Het meest gebruikelijk voor je eerste klimervaring op het ijs, is een bezoek aan het Eispark Osttirol. Dit is het grootste ijspark in Oostenrijk en wordt iedere winter voorzien van ijs. Je betaalt een tientje entree om er de hele dag te mogen klimmen. De lokale ijsklimmers zochten een jaar naar de perfecte plek voor het park, en legden het in 2016 aan in de buurt van het Matreier Tauernhaus Hotel.
Klimles
Beginners kunnen in het complex les krijgen van ervaren klimmers, en je kan er materiaal huren. IJsklimmen is namelijk niet iets dat je zelf gaat uitproberen. Er zijn risico's aan verbonden en je hebt de juiste materialen nodig. Ga bijvoorbeeld net als Reisbijbel op pad met een ijsklim-gids van Bergfuehrer-Kals.
Voor vertrek naar de wand krijg je een klimgordel om en stijgijzers voor onder je schoenen. Zorg dat je echt harde zolen hebt, trek desnoods je skischoenen aan, want anders wordt het klimmen erg lastig. Daarnaast draag je zelf je ijsbijlen, twee 'hakbijltjes' waarmee je jezelf aan de wand gaat klemmen! En natuurlijk een helm, die je beschermt voor vallend ijs!
IJsklimmen op natuurlijke waterval
Als je net als Reisbijbel in een periode wil ijsklimmen dat er net héél véél sneeuw is gevallen, dan zoekt de instructeur een natuurlijke wand op. Vanaf de auto loop je met alle spullen naar de natuurlijke waterval. Dat kan best een klim omhoog zijn. Lekker door de sneeuw en over takken en bomen klauteren. Als je trouwens denkt dat vooral het ijsklimmen zelf zwaar is, vergeet de tocht erheen zeker niet. Lekker ploeteren door de sneeuw. Dit is echte wintersport!
Goede conditie nodig
Je hebt dus een goede basisconditie nodig voor ijsklimmen. Het vergt meer inspanning dan skiën of sneeuwschoen-wandelen. Ook omdat je aan de wand niet heel makkelijk even kan uitrusten. Maar: laat je dat niet tegenhouden. Eng is ijsklimmen namelijk niet. Doordat de instructeur voor-klimt en de route zekert, kan je jezelf focussen op het omhoog gaan. Je schopt eigenlijk met je punten in het ijs en hakt met de ijsbijl twee ankerpunten. Zo ga je langzaam, maar zeker omhoog. Echt een overwinning als die techniek lukt!
Praktische tips witte belevenissen in Osttirol
IJsklimmen is een geweldig leuke uitdaging voor sportieve gezinnen, die tijdens hun wintersport ook eens iets anders willen proberen dan skiën. In het IJspark in Osttirol kan je op alle niveaus klimmen, er zijn vijftig routes. Een halve dag les in ijsklimmen, met alle uitrusting en toegang tot het park, kost bij Bergfuehrer Kals 50 euro per persoon. Deze sport is nog echt opkomend. Er is ook een jaarlijks festival, in 2020 in januari, waar workshops worden gegeven. Prijzen voor één of twee dagen zijn 130-220 euro per persoon.
Overnachten in Osttirol
Je kan bij je ijsklim-avonturen in het ijspark overnachten in het naastgelegen gasthof Matreier Tauernhaus. Veel authentieker wordt het niet, dit gasthof bestaat al 800 jaar. Een andere optie is om net als Reisbijbel met je camper naar Oostenrijk te rijden. Overnacht in het dal, of juist op 1.500 meter op de natuurcamping in Kals. Dat is een extra avontuur, dat ook je kinderen niet snel vergeten. Lekker buiten spelen of opwarmen in de camper na al het wintersporten.