Vijf tips voor je keuze tussen Afrikaanse wildparken

Slimme Reistips

Elk natuurgebied in Afrika heeft wel iets unieks; bijzondere natuur, speciale diersoorten, schitterende vergezichten of prachtige watervallen.

tekst

Een overzicht dus, van de mooiste wildparken van Afrika. Valeri Berns tipt de vijf beste.

Hwange, Zimbabwe: Struikelen over de olifanten

Hwange National Park is het bekendste nationale park in Zimbabwe. Door het ontbreken van omheiningen migreert wild vrij vanuit Hwange naar de naastgelegen wildparken Chobe en Moremi (Botswana) .

Meer dan 100 zoogdiersoorten en 400 vogels komen in grote getalen voor. Zo kan je bij je bezoek bijvoorbeeld bijna ‘struikelen’ over één van de 30.000 olifanten.

Het landschap is zeer afwisselend. De lodges liggen op schitterende locaties en bieden vaak vanaf je veranda uitzicht op het wild. Het park is, mits je je goed voorbereidt, prima zelf met een gewone auto te verkennen. Hwange is goed te combineren met een bezoek aan parken in Botswana en Zambia.

Ithala G.R, Zuid Afrika: Ruige natuur en eenzame lodges

Het landschap in Ithala is ruig en afwisselend. Rode rotspartijen wisselen groene dalen af en rivieren stromen door dit prachtige park. Witte en zwarte neushoorns, olifanten, buffels en heel veel giraffes komen er in het park voor. Verscholen in dit prachtige park liggen enkele self catering villa’s en lodges. Hier krijg je de mogelijkheid om het echte ’Out-of-Africa’-gevoel te beleven. Midden in de bush geniet je van de nachtelijke dierengeluiden, de heldere sterrenhemel en veel meer. Slechts een parkwacht is er aanwezig om je kampvuur aan te houden. Hier voel je je heel ver van de bewoonde wereld! Ithala G.R. is goed te combineren met Hluhluwe-iMfolozi Game Reserve en Kruger N.P.

Selous N.P, Tanzania: Paradijs voor wildlife fotografen

Vergeet Serengeti of Ngorongoro! De grootste populaties aan wild vind je in Tanzania in het zuiden in Selous National Park. Dit is het grootste game reserve van Afrika en is drie keer groter dan Serengeti en even groot als Zwitserland.

Grote aantallen olifanten (65.000), buffels (130.000) en wildebeest (100.000) komen in Selous voor. Er leven ook de zwarte neushoorn, giraffe, zebra, kudu, hartebeest, eland, hippo, leeuw, luipaard, wilde hond en de puku- en sabel antilope. Dit ruige park is slechts gedeeltelijk geopend voor toeristen en je moet enige moeite doen om er te komen. Een rit van ca 6 uur vanuit Dar es Salam over grotendeels asfalt, maar de laatste 120 kilometers gaan over een zeer zanderige weg. Door deze afstand en de grootte, blijven de grote groepen toeristen nog steeds uit. Dit heeft als voordeel dat je vrijwel alleen in het grootste gamereserve ter wereld bent! Een geweldige bestemming voor (amateur) wildlife-fotografen.

Selous N.P. is goed te combineren met Mikumi N.P. en Ruaha G.R. Afsluitend kun je bijkomen aan de stranden van Zanzibar, Pemba of Mafia.

Chobe N.P, Botswana: 4WD met tent op je dak

Absoluut de mooiste manier om dit geweldige park te ontdekken is per 4WD met een ‘tent op je dak’. Een stoere jongensdroom? Nee hoor, ook stoere meiden en stoere gezinnen kunnen dit avontuur aan, mits je je goed voorbereidt. Bekijk hier de mogelijkheden voor een gezinsreis in Afrika. 

Veel mensen kennen Chobe N.P  van wildlife films. Dit beroemde park kent vier qua natuur en wildlife zeer verschillende delen. Serondella, ook wel Chobe River front genoemd, is het makkelijkst toegankelijk en daardoor ook druk bezocht. Honderden olifanten baden te midden van plonzende nijlpaarden in de Chobe River.

Savuti is rots- en woestijnachtig afgewisseld met gras- en zandvlaktes. De hete zon zorgt voor een zinderend Afrikaans beeld. Leeuwen leven hier in grote groepen en overmeesteren regelmatig op gecoördineerde wijze groot wild als olifanten en buffels.
Linyanti is bekend om zijn roofdieren. De voornaamste soorten die je hier zal aantreffen zijn luipaarden, chetaahs, leeuwen, wild dogs, servals en hyena’s. ’s Nachts geniet je in je dak-tent van de nachtelijke geluiden. ’s Ochtends bak je een eitje op je eigen kampvuur. Dit is écht safari!

South Luangwa, Zambia: Wandel – en nachtsafari’s

Het South Luangwa N.P. is beroemd om zijn wandelsafari’s. Met een bewapende gids, die opgegroeid is in de regio, trek je op je wandelschoenen de bush in. Het is een unieke manier om de Afrikaanse natuur te verkennen en eigenlijk veel spectaculairder dan in een 4WD.

Olifanten, nijlpaarden, giraffes, zebra’s, diverse antilope soorten….ze zijn moeilijk te missen en zeker bij de Luangwa rivier is het dringen geblazen voor de dieren. Luipaarden zijn moeilijker te spotten. De beesten houden niet van mensen en jagen vooral ‘s nachts. Wil je er één zien, dan moet je dus een nachtsafari maken. Ook ander nachtdieren zoals hyena’s en leeuwen zul je tijdens een nachtsafari tegen kunnen komen.

Reis Zambia Tenzing Travel

Inspiratie voor Zambia

Stoere Gezinnen, Verre Avonturen

Een safari naar Afrika staat hoog op het verlanglijstje van veel avontuurlijke reizigers. Wild, mooie lodges en natuurlijk schitterende natuur. Ervaren Afrika-reiziger Valeri Berns geeft tien praktische tips voor je safarireis.

Lees Meer Door: Fleur Besters

Slimme Reistips

Elk natuurgebied in Afrika heeft wel iets unieks; bijzondere natuur, speciale diersoorten, schitterende vergezichten of prachtige watervallen.

Lees Meer Door: Fleur Besters

Toffe Roadtrips

Elk jaar start in januari een groep fietsers in Caïro aan de ‘Tour d’Afrique’. Vier maanden later, twaalfduizend kilometer verder, is het hele continent doorkruist en eindigt de tocht in Kaapstad. Reisbijbelredacteur Hans Karel fietste same

Lees Meer Door: Hans Karel

Verre Avonturen

Waarom toch afrika

Een vraag die mij wel heel erg vaak wordt gesteld. Ooit besloot ik als kleuter al dat ik naar Afrika wilde verhuizen om de simpele reden dat ik olifanten wilde zien. Mijn eerste avontuur mislukte jammerlijk omdat ik op de hoek van de straat al nie

Lees Meer Door: Jan Willem van de Kamp

Slimme Reistips, Verre Avonturen

Safari Afrika

Afrika is een van de meest fascinerende continenten van de wereld met traditionele bevolkingsgroepen en een rijke cultuur. Dé reden waarom veel reizigers naar Afrika gaan is echter de enorm gevarieerde en indrukwekkende natuur die je op het

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

In 2010 reisde ik voor het eerst naar Afrika. Lang had ik het uitgesteld,want het leek me nooit een continent waar ik iets te zoeken had. Maar als je dan toch als levensdoel hebt om alle landen ooit te bezoeken, zul je eraa nmoeten geloven ook de

Lees Meer Door: Ruud Beerens

Reisorganisaties Zambia

Reizen naar Zambia

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

arrangement

Victoria Falls vanuit Zambia

Bent u van plan om tijdens uw rondreis Zambia de Victoria Falls te bezoeken? Dan is dit 4-daagse arrangement de ideale toevoeging aan uw reis. De reis begint in Zambia en brengt u naar de watervallen van de Victoria Falls. U bepaalt zelf de lengte va

Land : Zambia
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 435.00
reisduur : 4
Lees Meer

safari

Best of Zambia

Tijdens deze rondreis bezoekt u de diverse hoogtepunten van Zambia. U kunt kiezen uit verblijf in middenklasse of eersteklasse accommodaties. U bezoekt de Victoria Falls vanuit Livingstone, u reist af naar het Kafue National Park en het South Luangwa

Land : Zambia
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 5816.00
reisduur : 10
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Zambia

Reisgidsen

Reisgids Zambia | Bradt

Zeer goede gids voor Zambia en betrouwbaar alternatief voor de Lonely Planet. Nog completer! Zelfde soort informatie als de Lonely Planet: vol met praktische feiten en achtergronden. Voor Afrikaanse landen zijn de Bradt guides veruit de meest compl

Land : Zambia
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 26.50
Lees Meer
close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!