Voorop gesteld: Seoel ontdek je net als veel wereldsteden op straat. De inwoners kopen er hun eten en hangen er op een bankje of in een van de vele parken. De miljoenen bewoners die je niet op straat ziet, zijn heel hard aan het werk. In die wolkenkrabbers dus, die er heus zijn. Hoog- en laagbouw wisselen elkaar in de wijk Jongno-gu bijvoorbeeld moeiteloos af. De bekende Jogyesa Temple ligt gewoon verscholen tussen winkels, huizen en hotels. Je kan er, net als op andere plaatsen in Zuid-Korea, samen met de monniken programma’s van een halve dag of zelfs enkele dagen volgen om meer te leren over hun leven of zelf tot rust te komen. Prachtig middelpunt is een 500 jaar oude imposante boom. Veel Zuid-Koreanen raken de 26 meter hoge boom even aan nadat ze de tempel bezocht hebben. Wij kregen er een glaasje lotusthee, kinderen kunnen er een stempel zetten op een ansichtkaart.

Kunststraat

Even verderop wandel je de kunstbuurt in. Bezoek vooral even het SSamziegil-complex. Op het eerste oog een standaard winkelcentrum met lokale kunst en handwerk, maar de kelder herbergt een reeks toffe workshopruimtes. De eerste kans op een gepersonaliseerd souvenir! Je kan er bijvoorbeeld, zittend tussen Koreaanse stelletjes, waanzinnig uitbundig gedecoreerde kaarsenhouders maken, maar ook meer verfijnde creatieve technieken uitproberen. Reken wel op een paar uur in tl-licht, maar in het regenseizoen is dat al helemaal geen belemmering.

Echt Koreaanse sauna

Nog zo’n tip om droog te blijven, of af te koelen als het juist wel heel heet is, is de Dragon Hill Spa, een populaire plek onder jongeren. Direct naar metrostation Yongsan (van waaruit je linksaf ook naar de bekende elektronicamarket kan lopen). Je mag er voor 13.000 Won 12 uur verblijven en het is 24/7 open. Niet gek dus dat er ook veel backpackers komen, die zo de kosten voor een hostel uitsparen en helemaal fris weer verder reizen.
Bij binnenkomst krijg je een soort pyjama, of gevangenispak, waarmee je door het enorme complex kan lopen. Naast de spa zone (in verband met de naaktheid zijn mannen en vrouwen gescheiden, kinderen zijn van harte welkom), is er een gemengd zwembad, waar je badkleding, en de in Zuid-Korea overal verplichte badmuts draagt. Die is hier voor 5.000 Won te koop en van goede kwaliteit. Meer actie vind je in de fitnessruimtes (waar je zelfs op een (nep)paard kan paardrijden) en een gamehal. Extra beautybehandelingen kosten al snel 100.000 Won, je kan er ook Koreaans eten en zelfs een tukje doen. Wij ontdekten hier ook de opvouwbekertjes, waarmee je op veel plaatsen gratis water kan tappen. Ze liggen doorgaans op de automaat, je kan hier ook een eigen waterflesje bijvullen.

Openluchtzwembaden onder de metrostations

Ga in de zomermaanden zeker een keer zwemmen in een van de zes geweldige openluchtzwembaden aan de Hangang rivier. De zwembaden zijn vlakbij (lees: nog net niet onder) even zoveel metrostations. Bereid je voor op een uittocht aan locals die gewapend met koelboxen vol lekkere hapjes en drankjes en een enorme picknick mat (daar overal te koop voor ongeveer 10.000 Won, ideaal voor je reis) verkoeling opzoeken.
Zorg dat je voor elf uur in het zwembad bent, want daarna zagen wij een tientallen meters lange rij voor de poort. Eenmaal binnen is het matje aan matje aanschuiven onder de gratis parasols, en lol maken.Want dat laatste kunnen Koreanen goed. Zwemmen doen ze het liefst met een opblaasbeest, -auto of enorme zwemband onder handbereik. Hutjemutje, maar op een andere manier dan in Nederland. Waar op straat het recht van de sterkste geldt, en je geregeld omver wordt gelopen, is dat in het zwembad gelukkig anders.

Vergeet trouwens ook hier je badmuts niet, anders moet je er eentje voor 10.000 Won kopen, en dat doet de lage entreeprijs van enkele duizenden Won weer teniet. Kijk vervolgens niet raar op als het zwembad om het uur helemaal leeg wordt geveegd door de vele lifeguards, er is niemand vermist, maar wel een soort zwempauze. Geniet van de bedrijvigheid en verbaas je over de Koreanen die geheel in zonwerende kleding en gewapend met selfie-stick in het water dobberen!

Op de tandem langs de Hangang fietsen

Ben je uitgezwommen, huur dan bij het metrostation voor 6.000 Won een tandem of gewone fiets. Hiermee kan je twee uur langs de Hangang cruisen. En dan zie je ineens wel die skyline aan de overkant van de rivier! Locals fietsen ook graag, met een mondkapje op tegen de smog en het zadel op kinderhoogte. Een enkeling komt in de nieuwste wielrenkleding voorbij op een racefiets. Ondanks de enorm voorzichtige aard, denk aan zonwerende kleding, reddingsvesten en glazen wanden voor de metrorails, draagt niemand een fietshelm.
De Hangang is in de zomervakantie sowieso een must tijdens je reis naar Seoel. Sla de dure boottochten over, want overal zijn eettentjes, er zijn campings (je kan er voor een paar duizend Won een tent huren voor een nacht) en er is ander sportvermaak. In onder andere het Ttukseom Hangang Park zijn meer dan 50 sportclubs waar je ook kan kiteboarden, kajakken en kanoën. Windsurfen is in opkomst, er zijn direct aan de waterkant hippe surfadresjes, waar je les kan nemen. Reken niet op Engelse uitleg, maar sport leent zich goed voor goed kijken en nadoen, dus dat lukt prima.

Gratis rondleiding met studenten

Contact met locals maak je in Seoel niet eenvoudig. Velen spreken amper Engels en op je overnachtingsplek wordt doorgaans geen centraal ontbijt aangeboden. Om toch kennis te maken met de inwoners is het ontzettend leuk om een Free Walking Tour te boeken. Hier lees je onze ervaringen in Bukchon. Enthousiaste studenten nemen je mee op pad (zelfs in de regen!) en je kan meteen al je vragen over het leven in de stad en het land stellen. Ze spreken goed Engels en spelen in op jouw behoeften. De door ons meegebrachte stroopwafels waren een succes, net als de spotgoedkope worstjes en rijst op stokjes die we dankzij hen ontdekten in een leuk klein straatje.

 Liever de metro dan een taxi

Vermijd taxi’s! Niet omdat je wordt opgelicht of teveel betaalt, want daar hoef je in Zuid-Korea niet bang voor te zijn. De taxi’s rijden met een meter en de chauffeur die wij op onze enige rit troffen was enorm vriendelijk. Noem de naam Guus Hiddink, en je zijn succes straalt direct op je af. Maar, Seoel is net als andere wereldsteden zoals Parijs, enorm makkelijk te ontsluiten met de prima betaalbare metro. Het systeem kost even tijd om te doorgronden (met name het navigeren op de enorm grote metrostations, waarbij je met name op Seoel station enorme ondergrondse afstanden aflegt bij het overstappen), maar daar zijn handige apps voor. Gebruik bijvoorbeeld de gratis Subway Korea app voor prima reisadvies.
Koop na aankomst op het vliegveld of in een metrostation direct een T-kaart (een soort OV-chipkaart, je laadt hem ter plekke op) en reis daarmee eenvoudig met metro en bus. Reken op een paar duizend Won als je een dag flink rondreist, de bus is nog goedkoper. Kinderen hebben een eigen kaart nodig, maar betalen bijna niets voor het reizen zelf. Cultuur ervaar je wanneer je 's ochtends vroeg tussen de forensen reist: veel Koreanen drinken na het werk met collega's en hun baas flink wat rijstenwijn. De drankwalm nemen ze ook na een paar uur slaap nog mee de metro in…  

Eten in Seoel

Honger gekregen? Op straat kan je veel lekkers kopen, al dan niet uit de frituur. In de leuke wijk Bukchon aten wij heerlijke rijst-op-een-stokje. In restaurants is het gebruikelijk een menu te bestellen, waarbij je meerdere kleine gerechtjes krijgt rond een hoofdthema zoals vlees of vis. Reken op grote porties, wij aten van twee menu’s met twee volwassenen en twee kinderen. Lekker proeven van alle verschillende gerechten kan uitstekend in een van de overdekte markten. Gwangjang Market is zeker een succes, je kan er gewoon aanschuiven bij een kraampje en bijvoorbeeld traditionele bindaetteok (soort hartige pannenkoeken), gimbap of bibimbap eten. Je kan er ook fruit kopen of eten meenemen.

Verwacht in Seoel geen bestek. Maar, het eten met stokjes heb je zo onder de knie en hoe je de smaken moet combineren leren de Koreanen je vanzelf. Ze schuwen heel directe uitleg met handen en voeten niet en doen precies voor hoe je moet eten. Weigeren is vaak geen optie, ook kinderen moeten alles proeven!
Uiteraard zijn er allerlei varianten op de Aziatische keuken te vinden. Zo smulden wij na het zwemmen in Ttukseom Hangpark bij een geweldig zaakje: Misoya (http://goo.gl/maps/ImFJr). Loop onder het viaduct direct naast het metrostation van de Hangang weg en dan vind je het kleine restaurantje aan je rechterhand. Voor 25.000 Won met vieren een heerlijke maaltijd met veel groenten.

Desserts bestel je in een van de vele speciale koffie- en dessertrestaurants. Voor 10.000 Won bestel je een enorm groot nagerecht om te delen. Op straat kan je ijsjes of andere zoetigheden kopen. Als je koffie bestelt, reken dan op de koude variant. Wil je een warme cappuccino, zeg dat er uitdrukkelijk bij. Koffie en thee zijn relatief duur, 4.000-5.000 Won is standaard, maar wel erg goed. In de kleine supermarktjes kan je voor 1.000-1.500 Won ook ijskoffie of thee halen. Je koopt een zakje met de drank en neemt uit de vriezer een beker met ijs mee. De limonades zijn ook heerlijk!

Tips van Reisbijbels Joep en Fleur voor reizen in Seoel

  • Op straat tref je amper Engelssprekende Koreanen. Google Translate is dan een grote hulp. Met een mifi heb je altijd internet. De investering van zo’n 100 euro verdien je dik terug aan reis- en navigatieplezier. Onze reisorganisatie Korea Reizen regelde er eentje voor ons.

  • Toch een toeristisch uitje ondernemen? Bezoek op je laatste dag rond zes uur ‘s avonds de Seoel Tower. Reserveer daar een tafeltje in het Hancook restaurant en zie de zon ondergaan en de lichten in de stad aangaan. Je kan prachtig aanwijzen waar je allemaal bent geweest. De prijs van zo’n 100 euro voor twee volwassenen en twee kinderen biedt je een erg goed buffet, waarvan je twee uur mag eten.

  • Zoek online naar discount tickets. Koreanen regelen overal korting voor. Bezoek je na je verblijf in Seoel bijvoorbeeld de rest van het land? Kijk hier voor korting op je treinreizen. Je reist met deze pas bijvoorbeeld 10 dagen per trein voor nog geen 200.000 Won, kinderen betalen de helft.

  • Go Dutch in Seoel! Ga zwemmen bij de Hangang, huur fietsen en slaap een nachtje in een tent.

  • Geen zin om op de grond te slapen? Check dan of je je kamer ‘western style’. Ondol betekent letterlijk op de grond. Vaak is je 'matras' geen matje, maar een soort dikke deken, zo eentje waar je vroeger bij je oma ónder sliep.

KoreaReizen

Reisbijbel ontdekte Zuid-Korea in samenwerking met het gespecialiseerde reisbureau KoreaReizen. Zij stellen een reis samen op basis van jouw wensen en budget. Daarbij gaan ze uit van een zo zelfstandig mogelijke reis. Dus met openbaar vervoer waar mogelijk en een huurauto waar dat handig is. In Seoel verbleven we in een fijn hotel in het centrum van de stad, vlakbij Bukchon. Een prima uitvalsbasis om de stad enkele dagen te ontdekken.