Belize, regenwoud en koraal

Belize is een onafhankelijk land in Midden-Amerika en grenst aan Mexico in het noordwesten en Guatemala in het zuiden en westen. Aan het oosten grenst het aan de Caraïbische Zee. Het land is lid van het Britse Gemenebest.

Belize kent weinig hoogteverschillen. Er horen een aantal (koraal)eilanden bij, waaronder Ambergris Caye, Caye Caulker en de Turneffe-eilanden. Hoewel Belmopan de hoofdstad is, is Belize City de grootste stad, met 54.000 inwoners.

Trekpleisters zijn de Maya-ruïnes in de jungle, de regenwouden zelf en de koraalriffen waar je kan duiken of snorkelen, gevorderde duikers gaan er naar de Blue Hole, waar je haaien kan zien. Belize is echt een bestemming voor avontuurlijke reizigers, veertig procent van het land bestaat uit beschermde wildparken, waar je meer dan 500 verschillende vogels kan spotten. Ook komen er jaguars, apen, herten en leguanen voor. Je kan het land doorkruisen per bus!

De gemiddelde dagtemperatuur is in geheel Belize 26 graden celcius. In het binnenland zijn de temperatuurschommelingen veel groter, van 19-24 graden in Belize City in januari tot 24-31 graden in mei tot en met augustus. Op de cays voor de kust wordt de temperatuur het hele jaar getemperd door de passaatwinden.

De luchtvochtigheid aan de kust is het hele jaar door zeer hoog met 87%. In de maanden november, december en januari is het zeer onaangenaam door het drukkende weer. Dit geldt met name voor de regio rond de hoofdstad Belmopan waar het gedurende de zomer overdag nauwelijks te harden is. In de bergachtige streek rond San Ignacio koelt het “s avonds af tot een graad of twaalf.

Belize ligt ten westen van de route die de meeste orkanen volgen waardoor ze net om of langs Belize trekken.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Belize, die met name verband houden met de zware criminaliteit, soms ook tegen reizigers. Bendes plegen overvallen en verkrachtingen, in afgelegen en dichtbeboste gebieden, maar ook in Belize City en andere toeristische gebieden.

Bekijk voor vertrek daarom altijd de meest recente adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op ‘boetes’ bij grensovergang tussen Mexico en Belize

Bij de grensovergang tussen Belize en Mexico wordt regelmatig door douanebeambten aan reizigers gevraagd een ‘boete’ te betalen om de grens over te steken. Dit gebeurt vooral aan de Mexicaanse kant van de grens. De bedragen van de ‘boete’ liggen vaak hoger dan de normale tarieven. Vooral aan vrouwen die alleen reizen wordt soms zo’n ‘boete’ gevraagd. Controleer wat de normale tarieven zijn.

Natuurgeweld

In Belize kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Belize aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Malaria

Er komt in Belize malaria voor, anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in geheel Belize.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insecten werend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Belize

Nederlandse Consulaat Generaal

Postadres:

Tel. 00.501.223.2953 of 00.501.223.2954

Openingstijden: maandag-vrijdag 08:30-12:00, 13:30-17:00

Belgische Ereconsulaat Belize

Postadres:

Tel. + (501) () 223.10.63

Voor Belize heb je nodig:

– Een paspoort dat bij na vertrek uit Belize nog minimaal 6 maanden geldig is

Visum

Voor een verblijf in Belize van minder dan 6 maanden is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Indien je langer dan 6 maanden in Belize wilt verblijven raden wij je aan om contact op te nemen met de vertegenwoordiging van Belize in Nederland of België.

Adressen consulaat/ambassade Belize in Nederland en België

Nederland:
Consulaat Belize
Sloterkade 84

1058 HJ Amsterdam

 

Tel: 020-408.1175
Fax: 020-617.6598
E-mail: [email protected]

Openingstijden: maandag-vrijdag 10:00-12:00 en 14:00-16:00

België:
Ambassade Belize
Brand Witlocklaan 136
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Tel. 02.732.62.04
Fax: 02.732.62.46

E-mail: [email protected]

De munteenheid in Belize is de Belize Dollar (BZ$). De Belize Dollar is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgeven in munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent en 1 dollar en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Dollar.

The official wisselkoers is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar en staat vast op 1BZ = 50 US-Dollarcents. Deze koers krijg je bij de meeste resorts en restaurants zonder service charge, maar het is wel raadzaam om dit even van te voren te checken.

Bekijk hier de huidige koers van de Belize Dollar.

Het wisselen kun je bij de banken, de caso de cambio of bij de straatwisselaars, peseros genaamd. De peseros betalen vaak de gunstigste koers.

Overigens is de Amerikaanse dollar in Belize ook een geaccepteerd betaalmiddel, dus je kunt overal gewoon met US dollars betalen. Soms krijg je ze ook terug als wisselgeld. Hierdoor worden prijzen soms ook in Amerikaanse dollars vermeld, wat erg verwarrend kan zijn.

Zorg er wel voor dat de dollarbiljetten er als nieuw uitzien en van de laatste printuitgave zijn. Bovendien is het handig om een aantal kleine coupures mee te nemen.

Pinnen en creditcard

Je kan in Belize pinnen met je pinpas. De bekende creditcards (Euro/Visa/Mastercard en American Express) worden in Belize vaak geaccepteerd in de hotels, in grotere winkels en restaurants. Vraag dus even van te voren of je kunt betalen met creditcard. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Ook kun je bij veel banken eenvoudig geld opnemen met je creditcard. Pinnen met je creditcard is vaak ook mogelijk. Zorg dat je altijd kleingeld op zak hebt, taxichauffeurs en sommige winkeliers hebben geen wisselgeld.

Openingstijden banken

De banken in Belize zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 13.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur.

Fooien in Belize

Het geven van fooien is in Belize niet heel erg gebruikelijk. Alleen in de wat duurdere restaurants, bars en clubs verwacht men een fooi. Gebruikelijk is dan een fooi van tien procent.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Belize zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Baron Bliss Day eerste maandag in januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Commonwealth Day 3e maandag van mei
National Day 10 september
Onafhankelijkheidsdag 21 september
Columbus Dag 2e maandag van oktober
Garifuna Day 19 november
Bank Holiday 1 december
Kerst 25 december
Boxing Day 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

In Belize is het in gedurende onze wintertijd 7 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Belize 8 uur vroeger.

De officiële taal van Belize is het Engels. Dit maakt Belize tot het enige land in Midden-Amerika waar de officiële taal het Engels is.

Naast het Engels wordt door de creolen, de grootste etnische bevolkingsgroep van Belize, Engels Creools gesproken. Deze taal is gebaseerd op het Engels maar duidelijk beïnvloed door het Maya, Afrikaanse talen en het Spaans.

Hiernaast worden in Belize ook nog talen als Spaans, Maya, Arabisch, Chinees, Libanees, Hindi, Garífuna en enkele Indiaanse talen gesproken.

Hoogtepunten in Belize

Boven water zie je een spectaculaire donkerblauwe cirkel van 330 meter doorsnee in een turquoise zee, maar het meest spectaculaire deel van de Great Blue Hole bevindt zich onder water.
Sinds Jacques Cousteau in 1971 met zijn schip Calypso de exacte diepte van de grot kwam opmeten en deze locatie uitriep tot één van de beste duiklocaties ter wereld, is de Great Blue Hole een populaire bestemming voor duikers en snorkelaars en dat is niet voor niets.

Reistips voor Belize

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Belize

Verre Avonturen

The Great Big Hole in Belize

Een van de mooiste duikspots ter wereld. The Great Blue Hole in Belize. Een enorme onderwatergrot, waarvan het dak is ingestort tijdens de laatste ijstijd.

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

De vier vrienden Chris MacDougall, Chris Wachter, John Bordalampe, en Jeremy Williams reisden afgelopen juni door het bijzondere Belize in Centraal-Amerika en maakten daar deze vrolijke reisvideo van.

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Belize

Reizen naar Belize

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Verre reizen

15 dg cruise Midden Amerika en de Caribbean

15-daagse Verre reizen naar 15 dg cruise Midden Amerika en de Caribbean in Belize

Land : Belize
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1579.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

Verre reizen

8 dg cruise Westelijke Caribbean

8-daagse Verre reizen naar 8 dg cruise Westelijke Caribbean in Belize

Land : Belize
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 831.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Verre reizen

19-daagse rondreis In het spoor van de Maya's

De mooiste landen van Midden-Amerika nodigen je uit voor een kennismaking met de Mayacultuur, die ontstond op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Mexico, Belize en Guatemala zijn de trotse bezitters van tempelcomplexen en archeologische opgravingen

Land : Belize
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1908.00
Lees Meer

Vakantie

8 dg cruise Mexico, Honduras en Belize

8-daagse Vakantie naar 8 dg cruise Mexico, Honduras en Belize in Belize

Land : Belize
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 856.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Verre reizen

8 dg cruise Relaxen op de Caribbean

8-daagse Verre reizen naar 8 dg cruise Relaxen op de Caribbean in Belize

Land : Belize
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1005.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Verre reizen

8 dg cruise Westelijke Caribbean

8-daagse Verre reizen naar 8 dg cruise Westelijke Caribbean in Belize

Land : Belize
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 738.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Vakantie

8 dg cruise Beleef Midden Amerika

8-daagse Vakantie naar 8 dg cruise Beleef Midden Amerika in Belize

Land : Belize
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1006.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

arrangement

Belize Ambergris Caye

Belize staat bekent om de schitterende onderwaterwereld. Deze 4-daagse reis naar Ambergris Caye, één van de Belize Cayes (eilandjes) vóór de kust van Belize City, kunt u prima combineren met een bezoek aan Mexico of Panama. U kunt snorkelen en du

Land : Belize
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 400.00
reisduur : 0
Lees Meer

Verre reizen

15 daagse cruise Caribische Zee per Mein Schiff 1

15-daagse Verre reizen naar 15 daagse cruise Caribische Zee per Mein Schiff 1 in

Land : Belize
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1529.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

Rondreis

15 dg cruise Midden Amerika en de Caribbean

15-daagse naar 15 dg cruise Midden Amerika en de Caribbean in Belize

Land : Belize
Aanbieder : TUI
prijs vanaf : 1749.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Belize

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador | Marco Polo

Duidelijke wegenkaart van Marco Polo: alle wegen, zowel de verharde als belangrijke onverharde wegen zijn weergegeven.  Mooie toeristisch interessante wegen die de moeite waard zijn, zijn groen gearceerd. Veel toeristische informatie is toegevoegd

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids De Azteken & de Maya's | Veltman

Ontdek de mythen en legenden van Meso-Amerika, de verhalen over de schepping, goden en godinnen tot de mythen over vruchtbaarheid, de oogst en het hiernamaals. Rijk geïllustreerd met meer dan 500 kleurenfoto's, illustraties en kaarten van plaatsen

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Natuurgidsen

Natuurgids Adventure Set Belize | National Geographic

Handige combinatie van een uitstekende wegenkaart van National Geographic en de uitklapkaart van natuur van uitgever Waterford.   National Geographic: Zeer gedetailleerde kaart  met stadsplattegrond van de hoofdstad. Misschien wel de beste ka

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 18.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Belize | Rough Guides

Zeer goede reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Zo mogelijk nog completer dan de Lonely Planet. Uncover the very best of Belize

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 18.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Belize & Guatemala East | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Met oost Guatemala waaronder Tikal. A folded travel and road map in col

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Guatemala - Belize | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 3106 Adventure Map Belize | National Geographic

Wegenkaart van Belize met vermelding van veel bezienswaardigheden, nationale parken en attrakties. Watervast en scheurvast. Juist door deze vermeldingen onderscheidt de kaart zich van andere wegenkaarten. National Geographics Belize Adventure Ma

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Belize | Moon Travel Guides

Uitstekende Amerikaanse reisgids van uitgever Moon. De gids is vergelijkbaar met Lonely Planet en Rough guide en is voor de backpacker - zelfstandige reiziger geschreven; toch is deze door de grote mate van details en achtergronden geschikt voor al

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer

Vogelgidsen

Vogelgids Birds of Belize | Bloomsbury

Central America is a wonderful birding area, supporting a rich and diverse avifauna. Belize is one of its more accessible and tourist-friendly countries.   The colour distribution maps indicate the range of breeding and visiting species. This

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 36.50
Lees Meer

Vogelgidsen

Vogelgids Birds of Mexico and Central America | Princeton University

Birds of Mexico and Central America is the only field guide to illustrate and describe every species of bird in Central America from Mexico to Panama, including Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, and Costa Rica. Written and illust

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 42.50
Lees Meer

Natuurgidsen

Natuurgids - Vogelgids Belize Wildlifde | Waterford Press

Handige uitklapkaart, geplastificeerd met afbeeldingen en korte beschrijvingen van veel voorkomende soorten in Belize. Belize is the permanent or migratory home of 500 species of birds, including the national bird – the keel-billed toucan. This

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Belize | Borch

Mooie, geplastificeerde kaart van Belize. Deze kaart biedt een goed overzicht van het land met detailkaarten.   Our soft-laminated folded map of Belize in the 5th edition shows: Belize 1:500 000, Belize City 1:13 000, San Ignacio & Santa Ele

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Mexico | Nelles Verlag

Goede overzichtskaart van Mexico. Aan beide kanten bedrukt. Met veel toeristische aanduidingen als nationale parken en culturele bezienswaardigheden. Prima leesbare kaart. Anders dan de titel doet vermoeden staat alleen Mexico er in zijn geheel op.

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Vogelgidsen

Vogelgids Birds of Central America | Princeton University

Birds of Central America is the first comprehensive field guide for the entire region’s avifauna, including the birds of Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, and Panama. Handy and compact, the book presents text and il

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 55.00
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Central America | Insight Guides

Een rijk geillustreerde reisgids met diepgaande teksten: één van de beste reisgidsen die er bestaan. Eerste deel bestaat uit een beschrijving van de unieke aspecten van de regio, daarna een deel echte reisgids en als afsluiting een deel met prakt

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 25.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Belize | Insight Guides

Een rijk geillustreerde reisgids met diepgaande teksten: één van de beste reisgidsen die er bestaan. Eerste deel bestaat uit een beschrijving van de unieke aspecten van de regio, daarna een deel echte reisgids en als afsluiting een deel met prakt

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.50
Lees Meer

Woordenboeken

Woordenboek Wat & Hoe taalgids Latijns Amerikaans Spaans | Kosmos

Uiterst handige taalgids in prettig zakformaat. Inclusief dubbeltalige woordenlijst, verschillende themahoofdstukken met standaardzinnen. Toegespitst op het lokaal gesproken Spaans. Deze taalgids biedt u uitkomst in verschillende situaties. Met d

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 7.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Belize | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 18.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Handbook Belize, Guatemala & Southern Mexico | Footprint

Zo mogelijk nog betere gids dan de Lonely Planet. Vol met de praktische informatie over reizen, slapen etc. Goede verwijzingen naar websites en veel mailadressen. Zelfde soort informatie als de Lonely Planet, diepgaander met vooral meer tips in de

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Trotter Guatemala en Belize | Lannoo

Veel aandacht voor praktische informatie als hotels en restaurants, maar ook beschrijvingen van bezienswaardigheden. Handig zijn de vele plattegronden: verrassend en verfrissend geschreven! Geen foto's. - Met steeds meer informatie over de lokale

Land : Belize
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer