Vakantie in Oostenrijk
Een vakantie naar Oostenrijk? Dan denken de meeste mensen meteen aan een perfecte wintersportbestemming. En dat klopt. Je kan er geweldig skiën, ijsklimmen of winterwandelen. Maar Oostenrijk is in alle jaargetijden de moeite waard voor liefhebbers van outdoor en cultuur. Gezellige dorpen, prima eten en een gemoedelijke sfeer.
En een vakantie in Oostenrijk is goed te combineren met een tweede bestemming, want Oostenrijk grenst maar liefst aan acht landen! Driekwart bestaat uit bergen, de hoogste berg is de Grossglockner met 3.797 meter. In het oosten is het landschap glooiender, aan de Donau kan je heerlijk fietsen.
Hoofdstad Wenen
Hoofdstad Wenen is de grootste stad van het land, met ruim 1,8 miljoen inwoners. Het is ook het culturele centrum van Oostenrijk, er zijn veel musea en muziek speelt een grote rol. Veel beroemde componisten hebben er gewoond en gewerkt, zoals Mozart, Haydn, Van Beethoven, Schubert, Strauss en Mahler. Een bezoek aan een van de opera is dus een must als je er bent. De binnenstad van Wenen staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Een heel contrast dus met alle outdoormogelijkheden in Oostenrijk.
Zomer in Oostenrijk
Zoals veel traditionele wintersportlanden probeert ook Oostenrijk zich als zomerbestemming op de kaart te zetten. Er zijn alleen al in Tirol 24.000 kilometer aan wandelpaden ontsloten. Je kan er hiken, mountainbiken of klimmen. Ook voor gezinnen zijn er ruime mogelijkheden, bijvoorbeeld om huttentochten te lopen. Prachtige bergmeren geven verkoeling en je kan er heerlijk kamperen, maar ook gebruikmaken van zomerse aanbiedingen in de typische wintersporthotels met veel wellness-faciliteiten.
Wintersport in Oostenrijk
Oostenrijk kent veel bekende wintersportgebieden, maar je kan er ook van de sneeuw genieten op rustige bergen. Ga bijvoorbeeld winterkamperen in Nationaal park Hohe Tauern of combineer stad en sneeuw in Innsbruck, waar je zelfs met de trein naar toe kan reizen. Dat is meteen een heel andere winter vakantie in Oostenrijk!
klimaat Oostenrijk
Officieel zijn er drie klimaattypes die je tegen kan komen tijdens je vakantie in Oostenrijk. De hoogste berggebieden in bijvoorbeeld Tirol hebben een hooggebergteklimaat, lager gelegen gebieden een gematigd landklimaat. De overgangsgebieden kennen een koud landklimaat met koude winters en vrij koele zomers.
Er is geen invloed van zee, dus dat verklaart het landklimaat als klimaattype, met een heel grimmig karakter. Het weer kan snel omslaan en ook binnen Oostenrijk zelf kunnen flinke verschillen zijn.
Zomer
De Oostenrijkse zomers zijn gemiddeld warmer dan in Nederland. Tot de middelhoge berggebieden is het vaak warm en vrij zonnig. Pas vanaf 1800 meter hoogte zijn hogere temperaturen tamelijk zeldzaam. Er is een redelijke kans op neerslag, vooral in het zuiden en westen van Oostenrijk. In de berggebieden is er dan aanzienlijke kans op onweer, waarbij het in de dalen soms flink kan spoken en er bij pittige buien sprake kan zijn van veel regen binnen vrij korte tijd. De meeste regen valt aan de noordzijde van de Alpen.
Winter
In de winter staat een vakantie in Oostenrijk vooral bekend om de wintersportmogelijkheden. Er valt doorgaans een flinke laag sneeuw. De hoogste bergtoppen, boven drieduizend meter, zijn voorzien van eeuwige sneeuw.
reisadvies Oostenrijk
Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar en een vakantie in Oostenrijk.
Bekijk altijd het meest actuele reisadvies op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
vaccinaties Oostenrijk
Er zijn geen vaccinaties verplicht voor je vakantie in Oostenrijk. Als je van maart tot en met november langer dan vier weken in de natuur gaan wandelen of kamperen wordt wel vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen.
ambassades Oostenrijk
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Oostenrijk
Nederlandse Ambassade
Postadres:
Tel: 00-43-1-58939
Website: http://www.mfa.nl/wen
Openingstijden:
Belgische Ambassade
Tel. + (43) (1) 502.070
E-mail: [email protected]
visumplicht Oostenrijk
Je hebt geen visum nodig voor je reis naar Oostenrijk.
Tolvignet
Een tolvignet heb je wel nodig voor je vakantie in Oostenrijk. Deze kost 11,85 voor tien dagen en 28,85 voor twee maanden. Je kan hem rechtstreeks bij de ANWB online kopen.
Adressen Oostenrijkse Ambassade in Nederland en België
Nederland
Ambassade Oostenrijk
Van Alkemadelaan 342
2597 AS Den Haag
Tel: 070-3245470/3282132
Fax: 070-3282066
E-mail: [email protected]
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-13:00 en 14:00-17:00
België
Ambassade Oostenrijk
Marsveldplein 5
1050 Elsene
Tel nr. 02.289.07.00
Fax: 02.513.66.41
E-mail: [email protected]
valuta Oostenrijk
In Oostenrijk betaal je tijdens je vakantie net als in Nederland en België met de euro. Er wordt nog veel cash betaald.
Pinnen en creditcard
Je kan in Oostenrijk overal terecht met je pinpas, de geldautomaten zijn te herkennen aan het woord ‘Bankomat’. Je kan vrijwel bij alle hotels, benzinepompen, restaurants en winkels met je creditcard terecht.
Fooien
Bedieningsgeld is inbegrepen bij je rekening. Je kan eventueel wel een fooi geven of naar boven afronden als je erg tevreden bent. Ook bij taxichauffeurs kan je naar boven afronden.
feestdagen Oostenrijk
Belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Oostenrijk
Feestdagen Oostenrijk
Nieuwjaar | 1 januari |
Driekoningen | 6 januari |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Maria Hemelvaart | 15 augustus |
National Day | 26 oktober |
Allerheiligen | 1 november |
Onbevlekte ontvangenis | 8 december |
Kerst | 25 december |
Saint Stephen’s Day | 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Oostenrijk nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Oostenrijk
Oostenrijk ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België, namelijk die van de Central European Time. Hierdoor is het In Oostenrijk het gehele jaar door even laat als bij ons.
taal Oostenrijk
De officiële landstaal van Oostenrijk is Duits. Zo”n negentig procent van de bevolking spreekt het, vaak wel met een Oostenrijks dialect. Een kleine groep Oostenrijkers spreekt Turks, Servisch of Kroatisch.