Frans-polynesie, droombestemming met prijskaartje
Frans Polynesië is een Frans overzees land in de zuidelijke Stille Oceaan, met inmiddels grote autonomie. Het maakt deel uit van Polynesië en bestaat uit 128 eilanden in vijf eilandgroepen: de Australeilanden (Tubuaï-eilanden + Bass-eilanden), de Gambiereilanden, de Genootschapseilanden met Tahiti als bekendste eiland, waar ook hoofdstad Papeete is, de Tuamotueilanden en de Markiezeneilanden.
Het is een bestemming met luxe uitstraling, en dat komt met name door de prijs om er te komen. Gezien de afstand vanaf Nederland betaal je zo 1.200 tot 1.500 voor een ticket. Maar dan ben je dus wel op Tahiti of Bora Bora. Ter plekke zijn er mogelijkheden om bij locals thuis te slapen, sowieso veel leuker natuurlijk. Op de eilanden kan je van alles ondernemen, van fietsen tot uiteraard snorkelen of duiken.
Het eten op de eilanden is uiteraard supervers en je kan in hostels vaak ook zelf koken. Reken trouwens niet op witte bounty-stranden op Tahiti, het zand is daar… zwart!
klimaat Frans-polynesie
Weer en Klimaat Frans Polynesië
Klimaattype: Tropisch regenklimaat (Aw)
Frans Polynesië heeft een tropisch klimaat met slechts kleine temperatuurschommelingen tussen zomer en winter en dag en nacht. Het hele jaar door schommelt de temperatuur zo tussen de 25 en 35 graden. Toch kent Frans Polynesië twee jaargetijden: van november tot april is het er warm, drukkend en nat en tussen mei en oktober is het iets koeler en een stuk droger.
In Frans Polynesië valt het hele jaar door neerslag, maar het valt tijdens het regenseizoen (de periode van november tot eind maart) Vooral aan de oostkant van de bergachtige eilanden valt in deze periode af en toe flink wat regen, meestal in korte maar stevige stortbuien.
Over het algemeen is de periode van mei tot oktober de beste tijd om Frans Polynesië te bezoeken. Gedurende deze periode is het iets koeler en minder klam en nat dan gedurende het regenseizoen.
Bekijk hier het klimaat van de verschillende steden en plaatsen in Frans Polynesië.
Bekijk hier het actuele weer en de weersverwachting voor de verschillende steden en plaatsen in Frans Polynesië.
reisadvies Frans-polynesie
Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Frans-Polynesië.
Natuurgeweld
Op Frans-Polynesië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
De eilandengroepen van Frans-Polynesië liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Er zijn soms zware aardbevingen.
vaccinaties Frans-polynesie
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Frans Polynesië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Frans Polynesië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Frans Polynesië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Frans Polynesië.
Er komt geen malaria voor.
ambassades Frans-polynesie
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Frans Polynesië
Nederlandse Consulaat Papeete
BP 62154
Telefoon
E-mail:
Openingstijden: m
België heeft geen vertegenwoordiging in Frans Polynesië. De dichtstbijzijnde vertegenwoordiging van België bevindt zich in Nieuw-Zeeland.
visumplicht Frans-polynesie
html
valuta Frans-polynesie
Betaalmiddelen
In Frans Polynesië kun je je Euro”s of Dollars omwisselen in CFP-Frank. Wisselen kun je op de luchthaven, de grote banken (die tot wel 5% commissie vragen) en bij veel hotels en winkels in Papeete.
Pinnen en creditcard
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Frans Polynesië met name mogelijk op Tahiti, waar diverse pinautomaten zijn te vinden. Op de kleinere eilanden is pinnen slechts sporadisch mogelijk.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Frans Polynesië geopend van maandag tot en met vrijdag van 07:45 uur tot 15:30 uur. Een aantal banken is bovendien ook nog op zaterdag geopend van 07:45 uur tot 11:30 uur.
feestdagen Frans-polynesie
Feestdagen Frans Polynesië
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Frans Polynesië zijn:
Nieuwjaar 1 januari
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Frans Polynesië nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Frans-polynesie
Tijdsverschil Frans Polynesië
Frans Polynesië kent geen zomer- en wintertijd en doordat de verschillende eilanden van Frans Polynesië enorm verspreid liggen ligt Frans Polynesië in drie verschillende tijdzones. In het grootste gedeelte van Frans Polynesië is het in onze winter 11 uur vroeger dan in Nederland en België en in onze zomer 12 uur vroeger.
taal Frans-polynesie
Taal in Frans Polynesië
De officiële talen van Frans Polynesië zijn het Frans en het Tahitiaans.
Naast het Frans en het Tahitiaans wordt er in Frans Polynesië door de inheemse bevolking een aantal Polynesische talen gesproken, waarvan het Tuamotuaans de meest voorkomende is.
In Frans Polynesië kun je met name bij jongeren goed terecht met Engels.