Voodoo in Togo

Togo grenst in West-Afrika aan Ghana, Burkina Faso, Benin en aan de Atlantische Oceaan (Baai van Benin). Het betekent ‘op de heuvel’ in de taal van de Ewe, de machtigste bevolkingsgroep. Togo is vooral bekend om de voodoo en wordt vaak gecombineerd met dat andere kleine West-Afrikaanse land Benin.

Het grootste gedeelte van Togo bestaat uit heuvels en laaggebergte, de hoogste tip is bijna 1.000 meter hoog. Als je de Mt Agou (986m) beklimt heb je een schitterend uitzicht over het Voltameer. Bezoek zeker ook de vallei van de Tamberma. Deze bevolkingsgroep dook hier in de zeventiende eeuw onder, omdat ze bang waren om als slaaf ingezet te worden door de Abomey-koning in het huidige Benin. Hun ‘kasteelwoningen’ zijn met elkaar verbonden door dikke muren met torentjes.

De rijke flora en fauna van Togo zijn door het isolement van het land goed beschermd in nationale parken. Aan de kust liggen mooie stranden én Togoville en Vogan, thuisbases van de voodoo. Je komt in Togo makkelijk in contact met de lokale bevolking, bijvoorbeeld door de cacaovelden en koffieplantages te bezoeken.

Klimaattype: Tropisch regenklimaat (Aw)

Togo heeft een tropisch klimaat met veel neerslag. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het hele jaar door rond de 26 graden Celsius, maar in de periode van midden februari tot midden april is het nog iets warmer dan de rest van het jaar.

In het noorden van Togo loopt de regentijd van maart tot oktober. In het zuiden zijn er twee regentijden. De eerste loopt van maart tot juli en de tweede van september tot november. De neerslag is nergens in Togo minder dan 1000 mm per jaar.

Over het algemeen is kan je Togo het gehele jaar door goed bezoeken. De beste reistijd is echter de winter periode van december tot maart. In deze maanden is het in Togo relatief droog en neemt de luchtvochtigheid iets af, al blijft deze ook gedurende deze periode hoog.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Togo. Vooral in de hoofdstad Lomé vinden berovingen en soms ook gewelddadige overvallen plaats. Loop daarom na zonsondergang niet alleen op straat. Vooral op de boulevard in Lomé, bij stranden en markten bent u een doelwit. In Lomé kunnen ook demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. De wegen in Togo zijn slecht en onverlicht, reis beter niet na zonsondergang.

LET OP: Controleer altijd voor vertrek het meest actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor Togo

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Togo aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Togo.

Malaria

Er komt in heel Togo malaria voor en malariatabletten worden aanbevolen. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Togo.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Togo

Er is geen Nederlandse vertegenwoordiging in Togo. Je kan contact opnemen met de ambassade in Accra.

Belgische Ereconsulaat Lomé

Postadres:

Tel. + () (228) 221.03.23

E-mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Reisdocumenten voor Togo

Voor Togo heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Togo nog minimaal 6 maanden geldig is;
– Een visum;
– Een bewijs van een hotelboeking;

– Een gele koortsboekje of kopie

 

Visum

Voor een verblijf in Togo is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Togo in Brussel. De kosten van het visum zijn € 50,-. Met het visum kun je één maand in Togo verblijven. LET OP: De visumvereisten kunnen veranderen, controleer het voor vertrek altijd bij de ambassade.

Adressen Consulaat/ambassade Togo in Nederland en België

Nederland:
Consulaat in Rotterdam
Dresdenlaan 35
3055 WD Rotterdam

Tel.: 010-4181364

België:
Ambassade Togo
Tervurenlaan 264
1150 Sint-Pieters-Woluwe

Tel nr. 02.770.17.91
Fax: 02.771.50.75

E-mail: [email protected]

Website: http://ambatogobruxelles.be

Valuta

De munteenheid in Togo is de CFA-Frank (XOF). De CFA-Frank is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200 en 500 CFA en biljetten van 500, 1000, 2000, 5000 en 10000 CFA.

De makkelijkste manier om aan CFA te komen is om contante Euro”s mee te nemen en in Togo om te wisselen.

Het is wel aan te raden om geen beschadigde eurobiljetten en geen biljetten groter dan € 50 mee te nemen. Wisselen kun je bij de banken en de bureaux de change in Lomé en de grotere plaatsen in Togo.

Pinnen en creditcard

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Togo momenteel maar zeer beperkt mogelijk.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Togo geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 16:00 uur.

Feestdagen Togo

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Togo zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Bevrijdingsdag 13 januari
Onafhankelijkheidsdag 27 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Martelaren 21 juni
Maria Hemelvaart 15 augustus
Allerheiligen 1 november
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Togo nog een aantal Christelijke- en Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

Tijdsverschil Togo

Togo kent geen zomer- en wintertijd. In de winter is het in Togo 1 uur en in de zomer 2 uur vroeger dan in Nederland en België.

Taal in Togo

De officiële talen van Togo zijn het Frans, het Ewe en het Kabiye.

In Togo kun je redelijk terecht met Engels. Desondanks kan een Frans woordenboekje erg handig zijn.

Hoogtepunten in Togo

Spirituele hoofdstad van de voodoo

Dit is een animistische godsdienst waarbij geesten worden opgeroepen om te helpen bij het oplossen van problemen. Hoogtepunt is het jaarlijks terugkerende voodoo-festival in januari.

Reistips voor Togo

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Reisorganisaties Togo

Reisboeken en gidsen over Togo

Reisgidsen

Reisgids Togo | Petit Futé

Franstalige reisgids met plaatsbeschrijvingen en praktische informatie, een soort Trotter reisgids.  Le Togo est le plus petit état de l'Afrique de l'Ouest, mais on dit de lui que c'est une "" Afrique en miniature "". Il est habité par une mos

Land : Togo
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.95
Lees Meer