
De Victoria watervallen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe, de Niagara watervallen tussen Canada en de Verenigde Staten en de Iguazu watervallen op de grens tussen Argentinië en Brazilië kennen veel mensen waarschijnlijk wel. De Baatara kloof
Libanon is een klein en dichtbevolkt land gelegen aan de uiterste oostkust van de Middellandse Zee, dat in het zuiden aan Israël grenst en in het oosten en noorden aan Syrië. Libanon is fel tegenstander van Israël. Het land is sinds 1943 onafhankelijk, het stond tot die tijd onder Frans mandaat. De bevolking is grotendeels moslim of christelijk, maar er zijn nog eens zestien andere geloofsovertuigingen.
Libanon staat voor veel mensen waarschijnlijk vooral bekend om de vele oorlogen, maar er worden weer reizen naar toe georganiseerd.
In de Quadisha Valley, een vijftig kilometer lange kloof die op de Werelderfgoedlijst staat, kan je geweldige hikes maken. Het mooiste stuk van de kloof zijn de meest noordelijke twintig kilometer die naar de Qadisha grot leiden. Hier kom je oude tempels tegen, enorm veel watervallen en adembenemende uitzichtpunten.
Geen reis zonder voorbereiding, maar wel een met veel cultuur en historie.
Klimaattype: aan de kust: Mediteraan klimaat (Cs) en in de bergen een hooggebergteklimaat (EH)
Libanon heeft een mediterraan klimaat met zachte vochtige winters en lange droge zomers.
In het binnenland, in de smalle Bekavallei, zijn de zomers warmer en droger en de winters koeler dan aan de kust en er valt ook minder neerslag dan aan de kust.
De meeste neerslag valt in Libanon tussen december en april, gedurende deze periode kunnen zeer hevige regenbuien voorkomen aan de kust. In de bergen valt de neerslag in de winter in de vorm van sneeuw. In de Bekavallei en de bergen in het oosten valt over het algemeen een stuk minder neerslag dan in het westen van het land, maar ook hier valt in de winter nog redelijk wat regen. In Libanon heeft dan ook geen woestijn, zoals in de buurlanden Syrië en Jordanië.
Het regent hoogst zelden in de periode tussen juni en oktober. De zon schijnt in Libanon gemiddeld zo”n 300 dagen per jaar.
Reizen naar Libanon kent risico’s en voor een deel van het land geldt een negatief reisadvies. Ook westerlingen kunnen doelwit zijn van terroristische aanslagen. Vermijd daarom onbeveiligde drukke locaties waar veel westerlingen komen. De veiligheidssituatie kan plotseling verslechteren als plaatselijke – lees: in de regio – voorvallen zich snel uitbreiden naar andere gebieden, zoals in Syrië of de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon zelf. Libanon is formeel nog in oorlog met Israël. Israëlische stempels in reisdocumenten, telefoonverkeer en andere communicatie (Skype, Facebook, Twitter) met Israël is niet toegestaan.
Bekijk voor vertrek altijd het meest recente reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
In Libanon wordt bij feestelijke gelegenheden of bij politieke gebeurtenissen soms in de lucht geschoten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkiezingen of speeches van politici voor de televisie. Dit brengt lichte veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is verstandig om in dat geval tijdelijk een overdekte ruimte op te zoeken.
Vliegverkeer met als bestemming Libanon maakt vaak gebruik van het luchtruim boven Syrië. Het luchtruim boven Syrië is niet veilig vanwege het conflict in Syrië. Vraag vóór uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Libanon.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Libanon aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio);
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Libanon.
Nederlandse Ambassade
Tel.: 6900-961-1-204663
E-mail: [email protected]
Openingstijden:
Belgische Ambassade
Tel. + (961) (1) 97.60.01
Website: http://www.diplomatie.be/beirutnl
Voor Libanon heb je nodig:
– Een paspoort dat bij vertrek uit Libanon nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum
Voor een verblijf in Libanon is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Libanon in Den Haag of Brussel, maar ook bij binnenkomst in Libanon, bijvoorbeeld op de luchthaven van Beirut.
Bij de Libanese ambassade zijn de kosten van het visum € 39,- voor een single-entry visum en € 77,- voor een double-entry visum.
Let op! Wanneer je een Israelisch stempel in je paspoort hebt wordt je de toegang tot Libanon geweigerd. Dit geldt ook wanneer je over een geldig visum voor Libanon beschikt.
De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de Libanese ambassade.
Nederland
Ambassade Libanon
Frederikstraat 2
2514 LK Den Haag
Tel: 070-3658906
E-mail: [email protected]
België
Ambassade Libanon
G. Stocqstraat 2
1050 Elsene
Tel nr. 02.645.77.65
Fax: 02.645.77.69
E-mail: [email protected]
De makkelijkste manier om aan ponden te komen is om contante Euro”s en/of dollars mee te nemen en in Libanon om te wisselen. Dat kan bij de banken en in sommige hotels. Het is overigens het makkelijkst om Amerikaanse dollars mee te nemen. In veel gevallen kun je namelijk in winkels betalen met Amerikaanse dollars en deze zijn ook bij de banken het makkelijkst in te wisselen voor ponden.
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is goed mogelijk in Beiroet en in de grotere steden in Libanon.
Banken zijn in Libanon gewoonlijk geopend van maandag tot vrijdag van 08:00 uur tot 12:30 uur en op zaterdag van 08:00 uur tot 12:00 uur. Een aantal banken is geopend tot 17:00 uur.
Het geven van fooien is in Libanon met name gebruikelijk in plaatsen waar veel toeristen komen en in grote steden met name in restaurants en wanneer je gebruik maakt van een gids bij rondleidingen of trekkings.
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Libanon zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Armeens kerst | 6 januari |
Dag van St. Maron | 9 februari |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Dag van de Martelaren | 6 mei |
Dag van het verzet en de bevrijding | 13 mei |
Maria Hemelvaart | 15 augustus |
Dag van de Onafhankelijkheid | 22 november |
Kerst | 25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Libanon nog een aantal Islamitische- en Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
In Libanon is het het gehele jaar 1 uur later dan dan in Nederland en België.
De officiële taal van Libanon is het standaard Arabisch.
In Libanon kun je in de grote steden en de toeristische gebieden ook redelijk goed terecht met Engels.
Je kan er met een kabelbaan komen. De hoofdstad van Libanon ligt aan de kust en is tegen de rotsen aangebouwd.
Deze waterval in de Tannourine in het noorden van Libanon valt 255 meter in de Baatara Pothole, een grot van kalksteen. Hoewel de waterval in 1952 werd ontdekt door de Franse speleoloog Henri Coiffait, duurde het nog ruim 30 jaar voordat speleologen de gehele grot in kaart hadden gebracht.
Omdat de waterval op een zeer spectaculaire wijze achter drie natuurlijke “bruggen” naar beneden stort wordt de Baatra Pothole ook wel de ‘grot van de Drie Bruggen’ genoemd.