Paraguay, vergeten land in Zuid-Amerika

Paraguay grenst in het noorden aan Bolivia, in het oosten aan Brazilië en in het zuiden en westen aan Argentinië. Het ligt zodoende aan geen enkele zee. Het is een deel van Zuid-Amerika dat door veel reizigers vaak wordt vergeten. Ten onrechte, want het biedt geweldige natuur, outdoormogelijkheden en cultuur.

Een van de oudste steden van Zuid-Amerika is de hoofdstad van Paraguay: Asunción. Deze stad is in 1537 door Spanjaarden gesticht. Vlakbij kan je de kolossale Iguaçu Falls bezoeken. Naast de Indianen leefden vanaf de zeventiende eeuw ook Jezuïeten in Paraguay. In Encarnación zijn nog restanten van hun nederzettingen te zien.

Het noordwesten van Paraguay bestaat uit de oneindige, eenzame savannevlaktes van Gran Chaco, droog in de zomer, moerassig in het regenseizoen.

Paraguay heeft vier klimaatzones. De noordelijke helft heeft een tropisch moessonklimaat, de zuidelijke helft een warm zeeklimaat, het Gran Chaco Laagland een warm steppeklimaat en tegen de grens met Brazilië zijn er een aantal kleine gebieden die een tropisch regenwoudklimaat hebben.

De neerslag die valt kan per jaar enorm wisselen. Het is het hele jaar warm, in de winter kan het ‘s nachts wel enorm afkoelen. In de Paraguyaanse zomer, van december tot en met februari, kan het erg heet en vochtig zijn. Het kan wel 40 graden worden, met name in de Chaco. Van maart tot en met mei – de Paraguyaanse herfst – en van september tot november – de Paraguyaanse lente – is het minder warm. Dat is meteen de beste reistijd.

Risico’s voor reizen naar Paraguay hebben met name met criminaliteit te maken. Wees alert op diefstal met geweld en draag geen zichtbare sieraden of juwelen. Let goed op geld, paspoort en andere waardevolle documenten, vooral bij treinstations en busstations. Vooral in de hoofdstad Asuncion komen gewapende overvallen en berovingen voor. Vermijd wijken als Chacarita (dicht bij kathedraal en congres) na zonsondergang.

Ook in de grensstreken en in Ciudad del Este is veel criminaliteit. Dat heeft te maken met drugshandel in deze gebieden.
Er kunnen overstromingen plaatsvinden.

Bekijk altijd het meest recente reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Paraguay alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Paraguay binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Paraguay aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
– inenting tegen gele koorts

Malaria

Er komt in Paraguay malaria voor, in het grensgebied met Brazilië van oktober t/m mei. Het risico om de ziekte te krijgen is echter niet groot. Anti-muggenmaatregelen worden geadviseerd, malariatabletten zijn volgens reizigersartsen niet nodig in dit deel van Paraguay.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Paraguay

Er is geen Nederlandse ambassade meer in Paraguay. Je kan hier terecht voor meer informatie.

Belgische Ere-Consulaat Asuncion
Ruta II – Km 17,5
Capiata (Asuncion)

Postadres:
Casilla del Correo 1210 Asunción

Tel. + (595) (28) 33.326
Fax (595) (28) 33.327

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Reisdocumenten voor Paraguay

Voor Paraguay heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Paraguay nog minimaal 6 maanden geldig is

Visum

Voor een verblijf in Paraguay van minder dan 3 maanden is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Controleer voor vertrek altijd de meest actuele eisen, er kan altijd iets zijn veranderd.

Adressen Paraguayaanse ambassade in Nederland en België

Nederland
Paraguay heeft geen ambassade in Nederland. De dichtsbijzijnde ambassade van Paraguay bevindt zich in België.

België
Ambassade Paraguay
Avenue Louise 475, 12e etage
1050 Brussel

Tel nr. 02.649.90.55
Fax: 02.647.42.48

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-17:00

De munteenheid van Paraguay is de guaraní. Er zijn munten van 50, 100, 500 en 1000 guaraní en bankbiljetten van 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 guaraní.
Je kunt vaak ook betalen met euro’s en Amerikaanse dollars.

Je kunt met een bankpas pinnen in Asunción. Creditcards worden niet overal geaccepteerd.

quote open

Feestdagen Paraguay

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Paraguay zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Helden 1 maart
Dag van de Arbeid 1 mei
Onafhankelijkheidsdag 15 mei
Chaco Armistice Dag 12 juni
Maria Hemelvaart 15 augustus
Slag bij Boqueron-dag 29 september
Dag van de maagd van Caacupé 8 december
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Paraguay nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

In Paraguay is het in gedurende onze wintertijd 5 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Paraguay 6 uur vroeger.

Taal in Paraguay

De officiële taal van Paraguay is het Spaans.

Naast het Spaans wordt er in Paraguay door bijna iedereen het Guaraní gesproken. Daarmee is Paraguay het land in Zuid-Amerika waar het oorspronkelijke Indiaans nog het meest wordt gesproken. Naast het Spaans en het Guarani worden in Paraguay ook nog vele verschillende andere Indianentalen gesproken.

In de belangrijkste toeristische centra spreekt men ook wel wat Engels. Desondanks kan een Spaans woordenboekje erg handig zijn.

Hoogtepunten in Paraguay

Het aantal watervallen is afhankelijk van de hoeveelheid water die door de rivier Iguaçu stroomt. Het geheel is maar liefst 2,7 kilometer breed en de watervallen zijn tot 82 meter diep.

Jezuïtenvestiging Trinidad

De Jezuïten probeerden in de zeventiende eeuw voet aan de grond te krijgen in Paraguay, maar dat is niet gelukt. De missie is in 1768 leeg komen te staan. Toen  werd het verdrag van Madrid gesloten. De zogenaamde ‘reducties’ hadden als doel de inheemse bevolkingen beschermen tegen de slavernij, maar de vraag was of de indianen hier ook niet min of meer gedwongen werden tot een bepaald leven.

Hoofdstad Asunción

Je vindt hier chaotische combinaties van hoogbouw en schuren, groene vlaktes en heuse winkelstraten. Liefhebbers van musea kunnen in het Museu del Barro terecht.

Reistips voor Paraguay

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Paraguay

Verre Avonturen

Begin 2012 reisde videomaker Vincent Urban met zijn vrienden Clemens Krüger en Stefan Templer in een oude, roestige landrover door Zuid-Amerika. Ze brachten hun DSLR Camera mee, waarmee ze fantastische beelden maakten in Argentinië,

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Paraguay

Reisboeken en gidsen over Paraguay

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 3407 Adventure Map Uruguay - Paraguay | National Geographic

Wegenkaart van Uruguay en Paraguay  met vermelding van veel bezienswaardigheden, nationale parken en attrakties. Watervast en scheurvast. Juist door deze vermeldingen onderscheidt de kaart zich van andere wegenkaarten. Let National Geographic's

Land : Paraguay
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Handbook Paraguay | Footprint

Kleine uitgave van de alom gewaardeerde Footprint guides: goede gidsen met veel praktische informatie als hotels, restaurants, openbaar vervoer en musea. Ook gedegen culturele achtergrond informatie. De informatie uit deze gids komt uit het Zuid Am

Land : Paraguay
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 13.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Uruguay - Paraguay | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Paraguay
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Paraguay | Mapas Naturismo

A superb, detailed, double-sided shaded relief travel map of Paraguay. The map clearly notes the reserves and parks, visitor centers, major estancias, tourist sites such as caves, fishing beaches, etc., The map shows the locations of gas stations,

Land : Paraguay
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Paraguay | Bradt Travel Guides

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! Paraguay is still largely undiscovered by travellers, but those who

Land : Paraguay
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 26.50
Lees Meer