Guatemala reisinformatie voor jouw vakantie

Guatemala

Vulkanen, tropisch regenwoud en kleurrijke stadjes

Guatemala ligt in Midden-Amerika en grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Het landschap is erg gevarieerd en in het centrum en noordwesten is een hoogvlakte met berg- en (deels actieve) vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte. Een groot deel van de bevolking is van Maya of een andere inheemse afkomst en leeft voor een deel nog volgens traditionele gewoontes. Ook zijn er nog veel oude tempels en ruïnes te vinden.

In het noorden is oerwoud en kokos, cacao- en koffiebonen zijn er in overvloed. Guatemala’s heeft veel stranden, de oostelijke stranden kan je vergelijken met de nabijgelegen Caribische stranden: helderblauw water, witte zandstranden en palmbomen. In de bossen en aan de kust komen bedreigde diersoorten voor, zoals jaguars, schildpadden en krokodillen.

Het kratermeer van Atitlán wordt wel eens een van het mooiste van de wereld genoemd. Het ligt op 1.500 meter en wordt omringd door twaalf vulkanen, vernoemd naar de twaalf apostelen. Hoofdstad Guatamala-stad heeft een slechte reputatie qua veiligheid. Voor het hele land zijn verschillende waarschuwingen, die met name te maken hebben met de hoge criminaliteitscijfers.

In de oude koloniale hoofdstad Antigua kan je goedkope taalcursussen Spaans volgen. In de kleurrijke stad zijn veel barretjes en restaurants en kan je tijdens je taallessen overnachten bij lokale gezinnen. In de jungle bij Tikal ervaar je het tegenovergestelde. Ga op onderzoek in één van de vele tempels, beklim een piramide en spot de verschillende vogelsoorten tijdens een paar dagen kamperen.

Guatamala wordt vaak gecombineerd met andere landen in Midden-Amerika, maar je vermaakt je hier moeiteloos enkele weken!