Vulkanen, tropisch regenwoud en kleurrijke stadjes

Guatemala ligt in Midden-Amerika en grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Het landschap is erg gevarieerd en in het centrum en noordwesten is een hoogvlakte met berg- en (deels actieve) vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte. Een groot deel van de bevolking is van Maya of een andere inheemse afkomst en leeft voor een deel nog volgens traditionele gewoontes. Ook zijn er nog veel oude tempels en ruïnes te vinden.

In het noorden is oerwoud en kokos, cacao- en koffiebonen zijn er in overvloed. Guatemala’s heeft veel stranden, de oostelijke stranden kan je vergelijken met de nabijgelegen Caribische stranden: helderblauw water, witte zandstranden en palmbomen. In de bossen en aan de kust komen bedreigde diersoorten voor, zoals jaguars, schildpadden en krokodillen.

Het kratermeer van Atitlán wordt wel eens een van het mooiste van de wereld genoemd. Het ligt op 1.500 meter en wordt omringd door twaalf vulkanen, vernoemd naar de twaalf apostelen. Hoofdstad Guatamala-stad heeft een slechte reputatie qua veiligheid. Voor het hele land zijn verschillende waarschuwingen, die met name te maken hebben met de hoge criminaliteitscijfers.

In de oude koloniale hoofdstad Antigua kan je goedkope taalcursussen Spaans volgen. In de kleurrijke stad zijn veel barretjes en restaurants en kan je tijdens je taallessen overnachten bij lokale gezinnen. In de jungle bij Tikal ervaar je het tegenovergestelde. Ga op onderzoek in één van de vele tempels, beklim een piramide en spot de verschillende vogelsoorten tijdens een paar dagen kamperen.

Guatamala wordt vaak gecombineerd met andere landen in Midden-Amerika, maar je vermaakt je hier moeiteloos enkele weken!

Er zijn vier verschillende klimaattypes in Guatamala. In de laagstgelegen gebieden heerst een tropische klimaat. Het centrale deel van Guatemala heeft, met name op de hoger gelegen plekken, een gematigd Chinaklimaat, met natte zomers en droge winters. De kustgebieden langs de Grote Oceaan (de Pacific Coast) en de gebieden direct grenzend aan Mexico en de Caribische Zee hebben een mengelmoes van een tropisch savanneklimaat en een tropisch moessonklimaat. Het klimaat van Guatamala is het hele jaa geschikt voor een reis.

De temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen, dan van de tijd van het jaar, variërend tussen de twintig in het hoogland tot zo’n dertig graden aan de kusten.

Er zijn maar twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van half november tot en met half mei, en het regenseizoen duurt van half mei tot en met half november. In het regenseizoen staat alles prachtig in bloei en is het veel groener. De ochtenden zijn meestal mooi zonnig, waarna het ‘s middags tot een bui kan komen die alles lekker afkoelt.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Guatemala die met name te maken hebben met geweld en criminaliteit door de georganiseerde misdaad en rivaliserende jeugdbendes. Dat gebeurt in het hele land. Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken staan de precieze gebieden waar je niet moet reizen, en de meest actuele stand van zaken. Raadpleeg die altijd voor vertrek, dat kan hier.

Vooral voetgangers lopen een verhoogd risico, slachtoffer te worden van gewapende overvallen en zakkenrollerij in Guatamala-stad. Op diverse doorgaande wegen vinden overvallen plaats.

Criminaliteit

In Guatemala zijn moord, verkrachting en gewapende overvallen een groot probleem. De politie is niet genoeg in staat om deze criminaliteit aan te pakken. In het hele land vinden dan ook regelmatig gewapende overvallen plaats.

Alleen reizende vrouwen

Voor vrouwen is het niet verstandig om alleen, of met een andere vrouw, buiten de stad te reizen of in eenzame gebieden rond te trekken. Ook niet onder begeleiding van een lokale gids. Er komt seksueel geweld tegen vrouwen voor in Guatamala. Als reizen toch noodzakelijk is, wees dan extra voorzichtig en sluit aan bij andere reizigers.

Kopiëren van creditcard en pinpas

Het kopiëren van creditcards en pinpassen komt op grote schaal voor. Criminelen kunnen zo in een korte tijd al het geld van een rekening halen.

Natuurgeweld

In Guatemala kunnen vulkaanuitbarstingen en (zware) aardbevingen en aardverschuivingen voorkomen. Van juni tot en met oktober kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. Als je een vulkaan wilt beklimmen moet je bovendien rekening houden met overvallen, neem altijd een gids mee. Met name de vulkanen Pacaya, Fuego, Santiaguito en Tacana zijn nog geregeld actief. Controleer dat altijd voordat je gaat klimmen.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Guatemala alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Guatemala binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Guatemala aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Malaria

Er komt in Guatemala malaria voor in gebieden beneden 1.500 meter. Voor bepaalde delen van Guatemala wordt door tropenartsen geadviseerd om naast goede antimuggenmaatregelen een noodbehandeling mee te nemen.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Guatemala

Er is geen Nederlandse ambassade (meer) in Guatamala. Hier krijg je meer informatie over de dichtsbijzijnde ambassade.

Belgisch Ereconsulaat Guatemala
6ta Avenida 16-24, Zona 10,
Ciudad de Guatemala
Apartado postal : 01013, Cuidad de Guatemala

Tel nr. + (502) () 385 52 34
Fax: + (502) () 385.52 33

E-Mail: [email protected] en [email protected]

 

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Reisdocumenten voor Guatemala

Voor Guatemala heb je nodig:

– Een paspoort dat bij vertrek uit Guatemala nog minimaal 6 maanden geldig is;
– Een visum voor een verblijf van meer dan 90 dagen in Guatemala;
– Bewijs van voldoende financiële middelen;
– Een retourticket of een ticket naar de volgende bestemming;
– Documenten die het doel van de reis aantonen.

Visum

Voor een verblijf van minder dan 90 dagen in Guatemala is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Indien je van plan bent om langer dan drie maanden in Guatemala te blijven kun je een verlenging van je visum aanvragen voor nog eens 90 dagen bij de Immigration Office in Guetemala.

Adressen Ambassade Guatemala in Nederland en België

Nederland:
Ambassade Guatemala
Javastraat 44

2585 AP Den Haag

 

Tel: 070-3020253 / 3560289
Fax: 070-3602270

E-mail: [email protected]

België:
Ambassade Guatemala
W. Churchillaan 185
1180 Uccle

Tel nr. 02.345.90.47
Fax: 02.344.64.99

E-mail: [email protected]

Valuta

De munteenheid van Guatemala is de quetzal (Q). De quetzal is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgeven in munten van 1, 5, 10 en 25 cent en biljetten van 50 cent (bruin), Q1 (groen), Q5 (paars), Q10 (rood), Q20 (blauw), Q50 (oranje) en Q100 (lichtbruin).

De bank op het vliegveld van Guatemala City is dag en nacht geopend en wisselt travellercheques en cash US dollars in. Je kunt natuurlijk ook alvast wat quetzals halen in Nederland of België. Dit is wel vaak een stuk duurder dan het aanschaffen van quetzals in Guatemala.

Er zijn in het hele land banken, die Amerikaanse dollars omwisselen in quetzales. Bovendien kan je bijna overal ook met dollars betalen. Dit gebeurt dan wel vaak tegen een ongunstige koers. Andere valuta kun je bijna nergens wisselen.

Zorg er wel voor dat de dollarbiljetten er als nieuw uitzien en van de laatste printuitgave zijn. Bovendien is het handig om een aantal kleine coupures mee te nemen.

Pinnen en creditcard

In Guatemala-Stad, Panajachel en Antigua zijn geldautomaten waar je met je bankpasje met een cirruslogo kunt pinnen. Ook op sommige andere plaatsen in Guatemala kan je pinnen met passen met het cirruslogo. Vaak echter zijn de pinautomaten buiten gebruik, vooral in de minder toeristische plaatsen en streken.

De bekende creditcards (Euro/Visa/Mastercard en American Express) worden in Guatemala op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de grotere en duurdere winkels, hotels en restaurants. Ook kun je bij veel banken eenvoudig geld opnemen met je creditcard.

Kopiëren van creditcard en pinpas

Het kopiëren van creditcards en pinpassen komt op grote schaal voor. Criminelen kunnen zo in een korte tijd al het geld van een rekening halen. Wees dus alert.

Openingstijden banken

De banken in Guatemala zijn over het algemeen open van 9.00 uur tot 15.00 uur. In de grote steden en toeristencentra zijn vestigingen die ‘s avonds tot 20.00 uur of 21.00 uur open blijven.

Feestdagen Guatemala

De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Guatemala zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Driekoningen 6 januari
Semana Santa, Pasen en Goede Vrijdag maart/april
Dag van de arbeid 1 mei
Allerheiligen 1 november
Allerzielen 2 november
Kerstmis 25 december
Oudjaar 31 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Tijdsverschil Guatemala

Het is in Guatemala 7 uur vroeger dan in Nederland en België; wanneer wij zomertijd hebben 8 uur.

Taal in Guatemala

De officiële taal is Spaans. Naast het Spaans wordt een aantal Indianentalen gesproken, waarvan het K’iche’ de belangrijkste is.

In gebieden waar veel toeristen komen wordt er ook wel Engels gesproken. De kennis van Engels onder mensen die in de toeristische industrie werken is over het algemeen goed. Toch is het aan te raden om een aantal woordjes Spaans te leren of een Spaans taalgidsje mee te nemen wanneer je naar Guatemala gaat.

Hoogtepunten in Guatemala

De toeristische trekpleister van het dorp is de kleurrijke markt op donderdag en zondag. De markt, waar Kaqchiquel en Quiché indianen hun waren aanbieden, is de grootste markt van Midden-Amerika en één van dé sociale gebeurtenissen in het hoogland. Het is een ontmoetingsplaats voor de Maya waar ze producten uitwisselen en verkopen. De markt is een mooie gelegenheid om lokale producten en handwerk op de kop te tikken, maar ook om de lokale bevolking te ontmoeten.

Afgezien van de markt, is het dorp zelf ook al de moeite van het bezoeken waard. Je vind er een unieke mix van het traditionele Indiaanse geloof vermengd met het katholicisme, dat door de Spanjaarden in Guatemala werd geïntroduceerd. In en rond het dorp bevinden zich verschillende heiligdommen, zoals de San Tomaskerk, waar je rituelen kunt zien worden opgevoerd, waarin deze elementen uit het oude geloof en het katholicisme worden gecombineerd.

Xela zoals de stad kortweg wordt genoemd heeft een spectaculaire ligging op 2300 meter, omgeven door vulkanen en authentieke Maya-dorpjes. Het is een populaire bestemming onder reizigers met name door het inheemse karakter, het groot aanbod aan cultuur en de studentensfeer die in de stad hangt, maar ook de aanwezigheid van vele Spaanse talenscholen en de prachtige omgeving trekken veel reizigers naar de stad.

Vanuit Quetzaltenango kun je vele dagexcursies maken naar o.a. de groene bergen met nevelwoud rond de stad, de vulkanen, die in de buurt van de stad liggen, waaronder de Tajumulco vulkaan, met 4220 meter de hoogste berg van Centraal Amerika, de warmwaterbronnen van Fuentes Georginas en traditionele dorpjes zoals Zunil.

Een aantal van deze bezienswaardigheden kun je vanuit Quetzaltenango per chickenbus bezoeken. Dat zijn veelal afgedankte Amerikaans schoolbussen, die door de locals worden gebruikt om van A naar B te reizen. Een reis naar Guatemala is eigenlijk niet compleet zonder de bijzondere ervaring van het reizen per chickenbus, maar wees gewaarschuwd. Het reizen per chickenbus is over het algemeen niet bepaald comfortabel (bussen zijn vaak overvol en de chauffeurs rijden nou niet bepaald voorzichtig), dus beperk je locale ervaring in chickenbussen tot de korte ritjes

Het is misschien wel het mooiste meer ter wereld. Dat komt niet alleen door het heldere water, maar vooral door de 12 vulkanen die het meer omringen. De toppen van de vulkanen weerspiegelen prachtig in het helderblauwe water wat maakt dat het meer van een verbluffende schoonheid is.

Aan de oevers van het meer liggen 12 authentieke indianendorpen. Het is een aanrader om een boottochtje over het meer te maken en deze dorpjes te bezoeken waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Na een grote aardbeving in 1773 is de hoofdstad verhuisd naar wat nu Guatemala stad is. Met zijn koloniale bouwstijl, zijn overzichtelijke omvang en typische marktjes, is Antigua een veel aangenamere plek om te verblijven dan de huidige hoofdstad. De prachtige koloniale huizen en kerken in de stad roepen een bijzondere sfeer op en ook de prachtige ligging tussen drie vulkanen: Agua (3766m), Fuego (3763m) en Acatenango (3976m) is erg bijzonder. Antigua is dan ook niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Antigua is een fantastische plek om een talencursus Spaans te volgen en de stad is onder reizigers dan ook erg populair als talenreisbestemming.

Tikal Mayaruïne-complex

De maya’s begonnen zo’n 700 jaar voor Christus met de bouw van deze stad, maar zijn hoogtijdagen beleefde de stad ongeveer 600 jaar na Christus, toen er zo’n 100.000 mensen woonden.

Tikal ligt midden in het regenwoud en veel gebouwen zijn in de loop der jaren door bomen en planten overwoekerd. Ook is ere een uitgebreid dierenleven en tijdens de wandelingen tussen de verschillende tempels kun je apen, toekans, vossen en zelfs jaguars tegenkomen.
Een unieke ervaring is het om de zon te zien opkomen boven de jungle vanaf één van de tempels.

Reistips voor Guatemala

De komende maanden zullen er veel mensen richting Midden-Amerika vertrekken in verband met de aflopende Mayakalender en de daarbij ontstane hype dat de wereld vergaat op 21-12-2012. De impact die de datum heeft is enorm en trekt toeristen maar ook sensatiezoekers naar de Mayagebieden in Mexico, Guatemala en Honduras.

Lees Meer

Guatemala is bijzonder land. Het is weliswaar een klein land, maar de vele bezienswaardigheden maken het tot één van de bijzonderste landen in Midden-Amerika. Zo tref je er een eeuwenoude Mayacultuur, spectaculaire (soms nog actieve) vulkanen, prachtige tempels, dichte jungle en een zeer kleurrijke, inheemse indiaanse bevolking. Genoeg te doen dus in Guatemala. Maar wat zijn nu de dingen die je echt moet doen of zien wanneer je een bezoek brengt aan dit bijzondere land?

Lees Meer

Inspiratie voor Guatemala

Verre Avonturen

Guatemala is een fascinerende veelzijdige bestemming. De mystieke Mayaruïnes bij Tikal, het prachtige meer van Atitlan, de Indianenmarkt in Chichicastenango en het antieke Antigua maken het tot één van de bijzonde

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Semana Santa in Antigua, Guatemala

Antigua is een unieke stad. Gelegen in een dal tussen drie vulkanen en oorspronkelijk gesticht als de hoofdstad van de Spaanse koloniën in Midden Amerika. Een grootse kathedraal, kerken en lage huizen op grote percelen in vierkante blokken. N

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Verre Avonturen

Semuc Champey, natuurlijk zwemparadijs in Guatemala

In de groene valleien van Alta Verapaz in Guatemala ligt een natuurwonder dat door velen wordt beschouwd als het mooiste plekje van Guatemala: Semuc Champey. Dit is een natuurreservaat dat vooral bekend is vanwege de 300 meter lange, door de

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

De komende maanden zullen er veel mensen richting Midden-Amerika vertrekken in verband met de aflopende Mayakalender en de daarbij ontstane hype dat de wereld vergaat op 21-12-2012. De impact die de datum heeft is enorm en trekt toeristen maar ook

Lees Meer Door: André van Luttikhuizen

Verre Avonturen

Guatemala is bijzonder land. Het is weliswaar een klein land, maar de vele bezienswaardigheden maken het tot één van de bijzonderste landen in Midden-Amerika. Zo tref je er een eeuwenoude Mayacultuur, spectaculaire (soms nog actieve)

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Totonicapan is een niet al te grote stad in Guatemala. Ondanks de aanwezigheid van warmwaterbronnen en stoomspuiters in de omgeving (Totonicapan betekent ‘bij het warme water’) is er voor toeristen niet zo veel te beleven. Omdat het st

Lees Meer Door: Ruud Beerens

Reisorganisaties Guatemala

Reizen naar Guatemala

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreizen

Rondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen een bezoek aan de indianendorpjes en laten ons verwonderen door de melodieuze klanken van de

Land : Guatemala
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1998.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Trans-Midden-Amerika

Tijdens deze rondreis door Costa Rica, El Salvador én Honduras, Guatemala beleef je de geheel eigen sfeer van zes landen in Midden-Amerika. Costa Rica is met zijn tropische regenwouden en onvoorstelbare variëteit aan dieren de tuin van Midden-Ameri

Land : Guatemala
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 2798.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Mexico, Guatemala & Honduras, 24 dagen

Indrukwekkende, complete reis door Mexico, Guatemala en Honduras met Maya-ruines, zoals bij Tikal, Copan en Chichen Itzá. In Guatalamala en bij San Christóbal ontmoet je de kleurrijke indianenbevolking.

Land : Guatemala
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 2195.00
reisduur : 24 dagen
Lees Meer

Rondreis

SUPER ReisKnaller: Guatemala 14 dagen; Hartland van de Maya's

Rijkelijk voorzien van tropisch regenwoud en actieve vulkanen vormt Guatemala het hart van de Mayawereld. Tikal is een van best bewaarde en meest imposante overblijfselen van de oude Maya’s, terwijl de dorpjes rond het magische Atitlanmeer de plaat

Land : GUATEMALA
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1399.00
reisduur : 14 dagen / 13 nachten
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Mexico, Guatemala & Honduras, 24 dagen

Indrukwekkende, complete reis door Mexico, Guatemala en Honduras met Maya-ruines, zoals bij Tikal, Copan en Chichen Itzá. In Guatalamala en bij San Christóbal ontmoet je de kleurrijke indianenbevolking.

Land : Guatemala
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 2195.00
reisduur : 23 dagen
Lees Meer

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners, de oude koloniale gebouwen en de Maya steden. We verblijven op meerde plaatsen aan het strand of aan een meer. Guatemala's

Land : Guatemala
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 2498.00
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Guatemala; Maya's, vulkanen, jungle en strand

Zonder twijfel is Guatemala een van de meest afwisselende en kleurrijke landen van Centraal-Amerika. Op onze complete Guatemala rondreis kun je dit zelf ervaren. Straten met kinderkopjes en gekleurde huizen in het Spaans-koloniale Antigua, het pictur

Land : Guatemala
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 2699.00
reisduur : 18 dagen / 17 nachten
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Guatemala

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Guatemala | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Guatemala has emerged as a major touristic destination, and this detail

Land : Guatemala
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisgidsen

Opruiming - Reisgids Guatemala | Rough Guides

oude druk = opruiming Zeer goede reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Uitputtende bron van informatie, veelal nog completer dan

Land : Guatemala
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Guatemala | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Guatemala
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Fotoboeken

Fotoboek Guatemala | Koenemann

Guatemala is considered the land of eternal spring. Tropical rain forests, mountainous highlands, bubbling volcanoes, black lava sand beaches, fresh fruits and strange smells--this illustrated book shows the fascinatingly colorful facets of the cou

Land : Guatemala
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 39.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 3110 Adventure Map Guatemala | National Geographic

Wegenkaart van Guatemala met vermelding van veel bezienswaardigheden, nationale parken en attrakties. Watervast en scheurvast. Juist door deze vermeldingen onderscheidt de kaart zich van andere wegenkaarten.   National Geographic's Guatemal

Land : Guatemala
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Guatemala | Rough Guides

Zeer goede reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Uitputtende bron van informatie, veelal nog completer dan de Lonely Planet. Inlei

Land : Guatemala
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Guatemala | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Guatemala
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer