
Bolivia: misschien wel het hoogste land ter wereld, maar je valt er wel enorm terug in de tijd. Opmerkelijk genoeg werken er veel vrouwen.
De Andes-regio van Bolivia maakte tot de Europese kolonisatie deel uit van het Inca-rijk. Nu is het een ontwikkelingsland, met een grote culturele rijkdom, met name dankzij de zeer diverse, multi-etnische bevolking. Indianen, mestiezen, Europeanen en Afrikanen geven het land kleur op het gebied van kunst, muziek en keuken. De plattelandsorkesten van de Aymara zijn bekend, de panfluitmuziek is zeer herkenbaar.
Het landschap is zeer uiteenlopend, maar je reist altijd op hoogte. Het is zaak je reis daarom zorgvuldig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld in het nevelwoud van Amboró en volg de oude handelsroute naar hoofdstad Sucre. Deze prachtige stad is vooral bekend om Che Guevara. Reis ook naar de zoutvlaktes, langs vulkanen en de gekleurde meren. Veel indruk maken de zilvermijnen en een kleurrijke markt levert zeker souvenirs op.
Reizen in Bolivia is een mix van heel stoere en ruige natuur en prachtige culturen.
Klimaat: woestijn- en steppeklimaat in het (zuid)westen, hooggebergteklimaat in Andes en suptropisch in het laagland
Gem. temperatuur La Paz: 3-15 graden
Regenseizoen: december tot april
Beste reistijd: mei tot en met oktober
Het klimaat in Bolivia wordt beïnvloed door de massieve bergketens van de Andes die het land in verschillende klimaatzones verdeelt. Daarnaast is Bolivia samen met Paraguay het enige land op het Zuid-Amerikaanse continent dat geen zee heeft. Er zijn dus meerdere klimaten, de beste reistijd hangt vooral met het regenseizoen samen.
Bekijk op de site van klimaatinfo de lokale verschillen.
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bolivia. Bijna dagelijks zijn er demonstraties die tot geweld kunnen leiden, waarbij demonstranten de weg ook blokkeren. Het verkeer is sowieso risicovol, er gebeuren relatief veel ongelukken.
In hoofdstad La Paz en andere steden zoals Santa Cruz worden mensen met veel geweld ontvoerd om hen geld afhandig te maken. Dit gebeurt vaak bij het vliegveld. Wees ook alert op nepagenten, die zeggen bijvoorbeeld dat er een drugscontrole is en proberen je in te laten stappen zodat ze je kunnen beroven.
Neem geen cocabladeren mee als je uit Bolivia vertrekt. Het gebruik, bezit en verkoop ervan is in Bolivia legaal, maar daarbuiten niet. Andere verdovende middelen zijn verboden en leveren celstraffen op.
Veel toeristische plaatsen in Bolivia liggen in dunbevolkte en afgelegen gebieden. Daardoor is medische hulp meestal niet snel beschikbaar. In het nationale park Eduardo Abaro of op de zoutvlakte Salar de Uyuni kunnen auto’s of toerbussen vastlopen in de sneeuw of het zout. Hulp is dan meestal pas na dagen ter plekke. Veel ziekenhuizen eisen dat je, ondanks een reisverzekering, de rekening wel meteen betaalt. De ambassade kan bemiddelen.
Let op: Controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Bolivia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bolivia binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Vaccinatie tegen gele koorts is ook verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bolivia binnenkomt een van de volgende landen met een laag risico op gele koorts hebt bezocht: Zambia, Tanzania, Eritrea, Somalië, Sao Tome en Principe.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bolivia aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
– inenting tegen gele koorts als je naar het Amazonegebied van Bolivia, oostelijk van de Andes, gaat. Voor La Paz of Sucre hoef je geen gele koorts vaccinatie te halen. Ook als je alleen boven 2300 meter hoogte verblijft hoef je geen gele koorts vaccinatie.
In het hele land komt in gebieden beneden de 2500 meter malaria voor. We raden je aan in sommige delen van Bolivia aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Bolivia.
Nederlandse consul
Av. Sanchez Lima 2061 (esquina Aspiazu)
Edificio Rosario, piso 7 – Sopocachi
La Paz
Tel. nr: (+591) 2 2422542
Noodgevallen buiten kantooruren: (+51 1) 213 9800
E-mail: [email protected]
Alleen open op afspraak
Belgische ambassade
Bolivia Calle 9 no 6
Achumani Casilla 2433
La Paz
Tel. nr.: (+591) (2) 277.14.30
Faxnummer (+591) (2) 279.12.19
E-mail: [email protected]
Voor een reis naar Bolivia heb je nodig:
– een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is;
– tenminste één lege pagina in je paspoort voor een stempel van de douane
Nederlandse Ambassade
Av.6 de Agosto Edif.Hilda
piso 7
La Paz
Tel. 00-591-2-2444040
00-591-71536050 (noodnummer)
Fax 00-591-2-2443804
E-mail: [email protected]
Belgische Ambassade
Calle 9 n° 6
Achumani – La Paz
Casilla 2433, La Paz
Tel. + (591) (2) 277.14.30
Fax + (591) (2) 279.12.19
E-mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/lapaznl
In Bolivia wordt betaald met de Boliviaanse boliviano (BOB). Deze munt is verdeeld in 100 Centavo, er zijn biljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 boliviano in omloop. Munten zijn er van 5, 2 en 1 boliviano evenals van 50, 20 en 10 centavos. De munt is herkenbaar aan het teken Bs.
Bekijk de actuele wisselkoers hier.
In veel steden en toeristische plaatsen kan je pinnen bij een ATM. Creditcards worden alleen in duurdere winkels en hotels geaccepteerd.
Het is slim om ook contante dollars mee te nemen, in kleinere biljetten dan 100 euro. De biljetten moeten wel helemaal gaaf zijn, kleine scheurtjes kunnen er al voor zorgen dat je het niet kan wisselen of gebruiken.
Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag zijn ze alleen in de ochtend open.
De belangrijkste jaarlijks terugkerende feestdagen van Bolivia zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Fiesta de la virgin de Candelaria | 2 februari |
Carnaval | 8 februari |
Roze maandag | 15 februari |
Goede vrijdag | maart/april |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Corpus Christi | 26 mei |
Moederdag | 27 mei |
Onafhankelijkheidsdag | 6 augustus |
Allerheiligen | 1 november |
Kerstmis | 25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
In Bolivia is het in onze zomer 6 uur vroeger en in de winter 5 uur vroeger dan in Nederland en België.
De officiële taal in Bolivia is Spaans, maar het Zuid-Amerikaanse Spaans dat in Bolivia gesproken wordt, is qua zinsconstructie en uitspraak afwijkend van het Spaans in Spanje.
Bijna de helft van de bevolking spreekt naast Spaans nog een van de twee grote indianentalen: het Quechua of het Aymará. Met name op het platteland wordt door de oudere Bolivianen een van deze twee talen gesproken.
Verder bestaan er nog vele indianentalen, o.a. het Guarani dat nog vrij veel gesproken wordt.
Engels is nog niet erg bekend en wordt nog maar op weinig plaatsen gesproken.
La Paz is een smeltkroes van zakenlui en de Boliviaanse vrouwen in hun prachtige geborduurde plooirokken, de polleras, en de zwarte bolhoedjes. Bezoek de heksenmarkt met amuletten en lokale medicijnen.
Je kan de regio verkennen per fiets of neem de kabelbaan naar de top om heel andere wijken te bezoeken, van trendy tot heel arm.
Je passeert tabaksplantages, bergdorpjes, brede rivieren en bergen met reuzecactussen. De route neemt je ook mee in het leven van verzetsman Che Guevara, die vanuit Cuba in 1966 naar Bolivia kwam, maar daar geen voet aan de grond kreeg bij de boerenbevolking.
Sucre ligt op 2.800 meter hoogte en biedt mooie musea, kloosters en kerken. Het is een levendige stad, met bijvoorbeeld het centrale plein Plaza 25 de Mayo. Er zijn markten en dankzij de aanwezigheid van een universiteit is er ook een echte studentensfeer.
De vlakte was zo’n 40.000 jaar geleden onderdeel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Nadat dit meer opdroogde ontstonden er twee kleinere meren en twee grote zoutvlaktes. Deze vlakte zou 10 miljoen ton zout bevatten!
Bekijk bij Yourway2Go bijvoorbeeld de bouwstenen Bolivia, ze hebben er ook een naar de zoutvlaktes.
Het bijzondere meer ligt op ruim 4000 meter. Opvallend is de fel oranje/rode kleur. In het meer zijn verschillende witte eilandjes van het mineraal borax, die prachtig contrasteren met de fel oranje/rode kleur van het meer. Er wonen veel flamingo’s.