Laos, kleine broertje van Thailand
Laos is een land in Azië en grenst aan Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand. Het is het enige land in Pacifisch Azië dat geen kustlijn heeft. De infrastructuur is slecht, maar er vindt de laatste jaren verbetering plaats. Het boeddhisme is de belangrijkste religie in Laos.
Veel mensen vergelijken Laos met Thailand, waarbij Laos dan het kleine broertje is. Dit komt met name omdat Laos langere tijd onderdeel is geweest van de Vietnamoorlog. Er zijn veel bombardementen geweest. Daarna kwam het communistische regime aan de macht, en dat hield de grenzen dicht. Pas sinds begin jaren 90 is toerisme toegestaan, waarna backpackers als eerste overstaken.
Laos biedt cultuur, avontuur en dat alles in een stuk rustigere omgeving als landen als Thailand. Hoofdstad Vientiane telt maar 200.000 inwoners, je kan er perfect fietsen, het is er enorm rustig. Het verderop gelegen Vang Vieng is een prachtig dorp omgeven door karstgebergte, maar helaas ontdekt door feestvierende reizigers, met zich met veel drank op in tubes over de rivier lieten afzakken. Toen er in een jaar tijd 27 dronken feestvierders verdronken, heeft de overheid ingegrepen en is de situatie iets rustiger geworden.
Andere aanraders zijn Luang Prabang, dat eeuwenlang de hoofdstad van Laos was. Het is nu Unesco-erfgoed en je kan er de lokale specialiteit waterkerssalade eten. ‘s Ochtends zie je hoe monniken aalmoezen ophalen. In het noorden, waar je bijvoorbeeld per bus heen kan reizen, vindt je op het Boloven Plateau dorpjes waar de bewoners in hun paalwoningen weven, hout bewerken of doodskisten maken. Ook zijn er koffie-, bananen- en doerianplantages. De grote families leven samen in zo”n woning.
klimaat Laos
Laos heeft voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat. Het oosten heeft deels een tropisch moessonklimaat en het uiterste noorden een warm chinaklimaat, meer dan vierhonderd millimeter per maand regen kan vallen in de zomerperiode.
Er zijn twee seizoenen in Laos. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober en het droge seizoen van november tot april. De eerste helft van het droge seizoen is redelijk koel (november-januari) en is dan ook de beste tijd om te reizen. De tweede helft (februari-april) wordt het heel warm met temperaturen tot 40°C. In de bergen is het altijd koeler dan in het laagland.
Door de bergachtige structuur van het land kunnen er flinke temperatuur en neerslag verschillen zijn.
Orkanen
Tijdens het orkaanseizoen, dat van juni tot december loopt, is er een kans op orkanen. Omdat Laos wat verder landinwaarts ligt en ‘beschermd’ wordt door bergen valt het aantal orkanen dat daadwerkelijk met orkaankracht Laos bereikt heel erg mee.
reisadvies Laos
Er zijn in geheel Laos risico’s voor reizigers. De verkeersveiligheid is matig en er liggen in een aantal gebieden nog onontplofte bommen. In de provincie Xaysomboune kunnen gewelddadigheden tussen leger en rebellengroepen voorkomen. Reis daar alleen als het noodzakelijk is.
Controleer voor vertrek altijd de meest actuele situatie in Laos, er zijn verschillende gebieden waar reizen wordt afgeraden. Dat kan hier.
Risico’s watersport en uitgaan
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af om in een speedboot over de rivier de Mekong te varen. In Vang Vieng komen regelmatig ongelukken voor tijdens watersportactiviteiten. Bijvoorbeeld tijdens tuben, raften en kajakken. Soms vallen hierbij dodelijke slachtoffers. Daarnaast bieden sommige bars en restaurants in Vang Vieng eten en drinken aan met verdovende middelen. De bars en restaurant duiden dit vaak aan met ‘happy’ of ‘special’.
vaccinaties Laos
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Laos alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Laos binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Laos aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Laos.
Malaria
Er komt in Laos malaria voor, waarvoor malariatabletten worden aanbevolen, in combinatie met muggenwerende maatregelen.
ambassades Laos
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Laos
Nederlandse Vertegenwoordiging
Nederland heeft geen vertegenwoordiging in Laos, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Bangkok
Belgische Vertegenwoordiging
België heeft geen vertegenwoordiging in Laos, voor vertegenwoordiging in de regio zie: Ambassade Bangkok
visumplicht Laos
Voor Laos heb je nodig:
– Een paspoort dat bij aankomst in Laos nog minimaal 6 maanden geldig is;
– Een visum
Visum
Voor een verblijf in Laos heb je een visum nodig. Bij aankomst op Wattay Airport in Vientiane, Luang Prabang Airport en de grensovergang met Thailand bij de Friendship Bridge kan je voor ongeveer $35 en tegen inlevering van een pasfoto een visum kopen. Dit visum staat je toe om 30 dagen in Laos te verblijven.
Ook kun je een visum voor Laos aanvragen bij de de Laotiaanse ambassade in Brussel. Dit visum kost ongeveer € 40,- en ook hiermee kun je 30 dagen in Laos verblijven. Nederland heeft geen ambassade.
Je kan ook in Bangkok (Thailand) regelen bij allerlei kantoortjes, dit scheelt je tijd aan de grens.
Het is verstandig om voor je vertrek bij de vertegenwoordiging van Laos in Nederland of België informatie op te vragen over de douanebepalingen. Deze worden namelijk nogal eens gewijzigd.
Adressen Laotiaanse ambassades in Nederland en België
Nederland
Laos heeft geen ambassade in Nederland. De dichtsbijzijnde ambassade van Laos bevindt zich in België.
België
Ambassade Laos
Brabanconnelaan 19-21
1000 Brussel
Tel nr. 02.740.09.50
Fax: 02.734.16.66
E-mail: [email protected]
valuta Laos
De nationale munteenheid van Laos is de Kip. Er zijn geen munten, alleen bankbiljetten met waarde 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 Kip.
Pinnen en creditcard
In de meeste grote steden kan je met je pinpas geld opnemen, alleen doen de automaten het niet altijd. Ook kan je vaak maximaalCreditcards zijn alleen bruikbaar in de tophotels en -restaurants in Vientiane en Luang Prabang.
feestdagen Laos
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Laos zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Phatet Laos Dag |
6 januari |
Dag van het Leger |
20 januari |
Vrouwendag |
8 maart |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Dag van de Partij |
22 mei |
Dag van de Kinderen |
1 juni |
Dag van het vrije Laos |
13 augustus |
Bevrijdingsdag |
12 oktober |
Dag van de Onafhankelijkheid |
2 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Laos
Tijdsverschil Laos
Het is in Laos tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en België en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur.
taal Laos
Taal in Laos
De officiële taal van Laos is het Lao, dat verwantschappen toont met het Thai Verder kun je in Laos soms met Frans terecht.