Taiwan, mooi eiland vol verrassingen

Taiwan heet eigenlijk de Republiek China (niet te verwarren met de Volksrepubliek China), maar wordt meestal Taiwan genoemd, naar het grootste eiland van het land. Hoewel Taiwan reeds in 1895 voor het eerst onafhankelijkheid claimde, en een eigen constitutionele democratie vormt, wordt de onafhankelijkheid van het land door China tot op de dag van vandaag betwist.

Taiwan is nog relatief onbekend bij toeristen. Toch is het een mooi en veelzijdig eiland en het werd door de Portugese zeevaarders die hier in 1590 arriveerden dan ook niet voor niets het “Mooie Eiland”, Ilha Formosa, genoemd. Het is groen en bergachtig en heeft fraaie natuurparken en stranden en diverse warmwaterbronnen. Daarnaast vind je er een aantal moderne steden met trendy modezaken, moderne winkels en theaters, maar toch ook nog een interessante Chinese- en inheemse cultuur.

Doordat Taiwan niet groot is (zo’n 380 kilometer van noord naar zuid en 150 kilometer van west naar oost) en een erg goede infrastructuur heeft is het bovendien ook nog eens erg goed te bereizen. Al met al dus een hele leuke bestemming voor een reis of vakantie.

Klimaattype: Tropisch Klimaat (Chinaklimaat) (Af)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 28°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 16°C
Regenseizoen: juni tot augustus
Beste reistijd: oktober tot november

Taiwan heeft in een tropisch klimaat en in de bergen een steppeklimaat. In de zomer, die loopt die loopt van mei tot september, kan de temperatuur in Taiwan vaak hoog oplopen, met temperaturen die varieren tussen de 25 en 33 graden Celsius. De wintermaanden (van december tot en met februari) zijn iets kouder, maar zijn nog steeds zeer aangenaam. Het sneeuwt in de winter alleen in het hooggebergte.

neerslag

De hoeveelheid neerslag is afhankelijk van het seizoen, de plaats en de hoogte. Gemiddeld valt er in Taiwan rond de 2500 millimeter neerslag per jaar. Op de droogste plaats in het land valt ruim 900 millimeter per jaar, terwijl dit op de natste plaats 4929 millimeter per jaar is. In de hoofdstad Taipei valt jaarlijks zo”n 2100 millimeter neerslag. Vooral juli en augustus zijn in Taipei natte maanden met meer dan 200 millimeter neerslag per maand. In een droge maand in Taipei zoals in februari, valt gemiddeld 75 millimeter regen. Echt droog is het nooit in Taiwan. Alhoewel in gebieden verscholen achter een berg, soms enkele millimeters per maand valt. Van eind oktober tot begin maart valt er in net noorden van Taiwan veel regen, terwijl het zuidelijk deel dan een frisse, zonnige winter kent. In de zomer is de situatie omgekeerd, dan is er veel regen in het zuiden terwijl het in het noorden warm en droog is.

Tyfoonseizoen

Taiwan wordt elk jaar getroffen door drie tot vier tyfoons. Deze tyfoons komen vaak uit het zuiden of oosten en trekken dan vaak naar Japan of China. Doordat ze de bergen oversteken valt er extra veel regen. Dit heeft tot gevolg dat op het eiland veel schade ontstaat en dat overstromingen snel plaatsvinden. Het tyfoonseizoen voor het zeegebied bij Taiwan loopt van 1 mei tot 1 januari. Het hoogtepunt zijn de maanden juli, augustus en september. Dan is de kans erg groot dat Taiwan door een tyfoon wordt getroffen.

Beste reistijd

Over het algemeen is de beste periode om Taiwan te bezoeken is de periode van oktober tot november. Hoewel in oktober nog tyfoons kunnen optreden zijn de temperaturen gedurende deze periode het meest aangenaam.

Er zijn voor Taiwan geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Controleer voor vertrek altijd de meest actuele stand van zaken, dan kan hier.

Het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor Taiwan de volgende vaccinaties en inentingen aan:

Vaccinaties die voor Taiwan verplicht zijn

Er zijn voor Taiwan geen vaccinaties verplicht gesteld.

Vaccinaties die voor Taiwan worden aangeraden

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Taiwan de volgende vaccinaties aanbevolen:

– vaccinatie tegen hepatitis B– vaccinatie tegen tuberculose.

Nederlandse en Belgische Ambassade

Nederland en België hebben geen ambassade of andere vertegenwoordiging in Taiwan. De dichtstbijzijnde ambassades van Nederland en België bevinden zich in China.

Voor Taiwan heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Taiwan nog minimaal 6 maanden geldig is

Visum

Voor een bezoek aan Taiwan van minder dan 30 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum nodig. Wanneer je meer dan 30 dagen in Taiwan wilt blijven moet je een visum aanvragen.

Vraag hier een visum aan voor Taiwan

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de Representative Office van Taiwan.

Adressen Representative Office van Taiwan in Nederland en België:

Nederland:

Taipei Representative Officevan Stolkweg 232585 JM Den Haag

Tel: +31 070 346 94 38Fax: +31 070 360 38 36E-mail: [email protected]website: www.taiwanembassy.org

België:

Taipei Representative Office in the European Union and Kingdom of BelgiumBlvd du Regent, 401000 Brussel

Tel : +32 2 2891 211Fax : +32 2 5111 789

Tel: +32 02 763 07 21Fax: +32 02 763 07 53website: www.taiwanembassy.org

De munteenheid in Taiwan is de Taiwanese dollar (TWD). De Taiwanese dollar is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 0,5, 1, 2, 5, 10, 20, 50 dollar en biljetten van 100, 200, 500, 1000 en 2000 dollar.

Bekijk hier de huidige koers van de Taiwanese dollar.

Je kunt in Taiwan buitenlandse valuta omwisselen in Taiwanese dollar op de internationale luchthavens en bij grote banken, maar buiten de stedelijke gebieden is het moeilijk om geld te wisselen. Je kunt het beste contante US dollars meenemen om te wisselen aangezien die veruit het makkelijkste zijn in te wisselen voor Taiwanese dollar.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Taiwanese dollar eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de dollar.

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Taiwan in veel steden mogelijk.

Bekijk hier waar je in Taiwan kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.

Credit Card

Credit Cards worden in Taiwan zeer algemeen geaccepteerd.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Taiwan geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 15:30 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Taiwan is vergelijkbaar met dat in Nederland en België.

Fooien

In Taiwan is het niet gebruikelijk om fooien te geven. In sommige restaurants waar veel westerse toeristen komen is het echter wel gebruikelijk om fooien te geven.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Taiwan zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Vredesherdenkingsdag 28 februari
Graftombeveegdag 4 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van gewapende strijdkrachten 3 september
Nationale Feestdag 10 oktober

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Taiwan nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

In Taiwan is het gedurende de zomer 6 uur en in de winter 7 uur later dan in Nederland en België.

Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Taiwan.

De officiële taal van Taiwan is het Manderijn-Chinees. Daarnaast worden er Taiwanees en enkele dialecten gesproken.

Engels

Over het algemeen kun je in Taiwan redelijk goed terecht met Engels. Desondanks kan het handig zijn om een taalgidsje Manderijn-Chinees mee te nemen.

Hoogtepunten in Taiwan

Rotsvormingen van de Penghu archipel

Bewonder bijvoorbeeld de verbazingwekkende rotsvormingen van de  Penghu archipel, een groep eilanden in het midden van de Straat van Taiwan. Ontdek zeker ook de oostelijke Riftvallei, waar de grootste continentale plaat van de wereld, de Europees-Aziatische plaat, en de grootste oceanische plaat (de Filippijnse plaat) samenkomen.

Bekijk ook de vogelpopulatie van Taiwan. In Taiwan bevinden zich 460 verschillende vogelsoorten, waaronder zeldzame endemische soorten als de Formosan blauwe ekster, en de Swinhoe- en Mikado fazanten.

Kom bij en relax in Kenting National Park, een populair bosrecreatiegebied met mooie stranden, koraalmeren en een vogelreservaat.

Ga zeker ook duiken of snorkelen in de wateren rond Grean Island, voor de zuidoostkust van Taiwan: je treft daar schitterende koraalbossen en het hele jaar door een geweldig zicht. In Kenting National Park heb je een populair bosrecreatiegebied met mooie stranden, koraalmeren en een vogelreservaat.

Breng zeker ook een bezoek aan de spectaculaire Taroko Kloof, de bekendste natuurlijke bezienswaardigheid van Taiwan. Hier lees je er meer over.

Je kunt in Tapei ook een grote hoeveelheid aan lokale delicatessen proberen.

Reistips voor Taiwan

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Taiwan

Slimme Reistips, Stoere Gezinnen, Verre Avonturen

‘Made in Taiwan’. Zo staat het kleine eiland Republiek China, oftewel Taiwan, bij ons vooral bekend. Dat het ook een absolute aanrader is als reisbestemming weten veel mensen dan weer niet. Taiwan biedt echter voor ieder wat wils.

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Toffe Roadtrips

Langs grijze stranden en azuurblauwe zee, via diepgroen regenwoud en dwars door het massieve gebergte dat door Taiwan loopt. Reizen per trein door de eigenbenoemde Republiek van China, bij ons bekend als het eiland Taiwan, heeft een hoog Rail

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Verre Avonturen

Met geweld hebben verschillende rivieren de woeste en wonderschone kloof Taroko gorge in vele jaren uitgesleten. Het gebied in het noordoosten van Taiwan is een absolute aanrader!

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Verre Avonturen

In Taichung City in Taiwan bevindt zich één van de meest ecologische restaurants ter wereld, het Carton Restaurant. In dit bijzondere restaurant is alles met uitzondering van de bediening, de drankjes en het voedsel gemaakt van karto

Lees Meer Door: Wouter Peters

Reisorganisaties Taiwan

Reizen naar Taiwan

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreizen

Rondreis Taiwan, 15 dagen

Taiwan ontleent haar bekendheid in de wereld aan haar industriële producten en grote economische succes. Het eiland verrast echter met haar prachtige landschappen, mooie stranden, hippe steden, kleurrijke tempels en de vriendelijke bevolking die vas

Land : Taiwan
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 2195.00
reisduur : 14 dagen
Lees Meer

ReisKnaller

ReisKnaller: Taiwan 15 dagen; Tropisch eiland vol verrassingen

Probeer je het volgende voortestellen: een tropisch eiland waar boeddhistische kloosters, ruige natuur, theeplantages, mooie stranden en de laatste technologische ontwikkelingen samenkomen. Tel daar vervolgens eindeloze eetgelegenheden met invloeden

Land : TAIWAN
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1699.00
reisduur : 15 dagen / 14 nachten
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis TAIWAN - 15 dagen; Gevarieerde mix op één eiland

Groene bergen met verscholen watervallen, hypermoderne steden met enorme wolkenkrabbers, tropische stranden en de spectaculaire Taroko Kloof. Je treft op dit verrassende eiland ‘high-tech gadgets’en verfijnd ambachtswerk, ontelbaar veel kleurrijk

Land : TAIWAN
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1995.00
reisduur : 15
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Taiwan, 15 dagen

Taiwan ontleent haar bekendheid in de wereld aan haar industriële producten en grote economische succes. Het eiland verrast echter met haar prachtige landschappen, mooie stranden, hippe steden, kleurrijke tempels en de vriendelijke bevolking die vas

Land : Taiwan
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 2295.00
reisduur : 15 dagen
Lees Meer

autoreis

Taiwan Explorer

Bent u avontuurlijk ingesteld en houdt u ervan om uw eigen route uit te stippelen? Dan is deze autoreis echt iets voor u! Tijdens deze reis rijdt u in acht dagen tijd langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Taiwan. De route kan uiteraard volle

Land : Taiwan
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 950.00
reisduur : 8
Lees Meer

Rondreis

Taiwan Explorer

Bent u avontuurlijk ingesteld en houdt u ervan om uw eigen route uit te stippelen? Dan is deze autoreis echt iets voor u! Tijdens deze reis rijdt u in acht dagen tijd langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Taiwan. De route kan uiteraard volle

Land : Taiwan
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 2299.00
reisduur : 10 dagen
Lees Meer

internationale groepsreis

Fascinating Formosa

Deze 7-daagse reis door Taiwan is een uitstekende keuze voor wie de tijd heeft om alle hoogtepunten te zien. U reist in een week tijd langs de beste plekjes van het land dat de Portugezen in de 16ᵉ eeuw het 'Prachtige Eiland' noemden. Vanuit het mo

Land : Taiwan
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 1000.00
reisduur : 7
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Taiwan

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Taiwan and Taipei | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. This newly-updated map combines our lovely Taiwan map with re-formatted

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Pocket Taipei - Taipeh | Lonely Planet

Pocket reisgidsen van Lonely Planet zijn een kleinere versie dan de 'echte' Planets. Vaak echter van bijzondere bestemmingen binnen een bepaald land waardoor er meer aandacht is en uitgebreidere tips zijn voor die bepaalde streek i.v.m. de grote Pl

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Taipei City Guide | Insight Guides

Dé gids als het gaat om achtergrondinformatie en prachtige foto’s. De Insight Guide is niet alleen een reisgids het is tevens een leuk boek om in weg te dromen en is ook voor thuisblijvers interessante lectuur, geschreven door een team van auteu

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Taiwan | Insight Guides

Dé gids als het gaat om achtergrondinformatie en prachtige foto’s. Ideaal om je reis goed te plannen. Door het formaat en gewicht niet zo zeer om mee te nemen in een echte rugzak maar in een Samsonite misstaat deze niet! Uitstekend om thuis voor

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 25.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Taiwan | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Fietsgidsen

Fietsgids Taipeh und umgebung | IS Radweg

Bijzondere - Duitstalige - fietsgids voor Taipeh en omgeving.  Mit dem Fahrrad durch die zahlreichen innerstädtischen Uferparks, um Taiwans Nordkap, durch den Old-Caoling-Fahrradtunnel und um den legendären Sonne-Mond-See im Landesinneren –

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 18.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Taiwan | Rough Guides

Zeer goede reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Meestal completer en beter dan de Lonely Planet ! The Rough Guide to Taiwan i

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Taiwan | Bradt Travel Guides

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! This new edition of Bradt's Taiwan continues to offer some of the mo

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Taiwan | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Taiwan | Nelles Verlag

Goede geplastificeerde wegenkaart van Taiwan. Aan beide kanten bedrukt. Met veel toeristische aanduidingen als nationale parken en culturele bezienswaardigheden. Prima leesbare kaart. Kaohsiung 1 : 30.000 Taichung 1 : 20.000 Tainan 1 : 20.000

Land : Taiwan
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer