Georgië

 • klimaat

  Wisselend  

 • reisadvies

  Veilig tot onveilig  

 • vaccinaties

  Niet verplicht  

 • ambassades

  Ja  

 • visumplicht

  Nee  

 • valuta

  Georgische lari (GEL)  

 • feestdagen

   

 • tijdsverschil

  +2 uur, +3 uur  

 • taal

  Georgisch  

Bakermat van de wijn

Georgië ligt geografisch grotendeels in Azië en voor een klein deel in Europa. Het land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië, Turkije en de zwarte zee. In de praktijk grenst het land ook aan twee autonome regio’s Abchazië en Zuid Ossetië die met gewapende steun van Rusland de facto onafhankelijk zijn. Met de autonome regio”s Azerbeidzjan en Armenië vormt Georgië de Kaukasus, een landschappelijk ruige uithoek van het Euraziatische continent.

De Kaukasus is duizenden jaren lang het toneel geweest van strijd en overheersing door andere volkeren. Romeinen, Grieken, Perzen, Hunnen, Mongolen, Arabieren en Russen hebben Georgië in handen gehad en er hun sporen achtergelaten. In 1991 werd Georgië een onafhankelijke staat. In 2003 werd de ex-sovjet clan die het land vreedzaam afgezet middels een volksopstand, de rozenrevolutie waarbij de ambitieuze president Michael Saakasjvili, gehuwd met de Nederlandse Sandra Roelofs aan de macht kwam. Zijn voorliefde voor nogal megalomane projecten en Italiaanse architectuur is op diverse plekken in het land te bewonderen. De bevolking is zich over het algemeen zeer trots op de eigen nationale identiteit.

Georgië kent een grote verscheidenheid aan landschappen. In het noorden begrenst door de grote Kaukasus en in het zuiden door de kleine Kaukasus, met zijn lavaplateaus en oude vulkaankegels. Ertussen heuvelachtige landschappen in het westen afdalend tot zeeniveau. En zowel bij de bergtoppen als in dalen vind je kastelen, forten, kloosters, kerken en kapelletjes van allerlei soorten en maten. In de schaduw van de bergen wordt veel wijn verbouwd, het land is de oudste wijnproducent ter wereld. En met eigen druivenrassen, wat de wijnen bijzonder maakt. Ook de Georgische keuken is apart en kent een aantal speciale gerechten zoals de chatsjapoeri een plat brood gevuld met kaas, dat in veel lokale varianten geserveerd word en chinkalis, deegknoedels gevuld met vlees.Dat alles maakt het tot één van de meest aparte en afwisselende landen in Europa die toch redelijk comfortabel te bezoeken zijn.

In de binnenlanden van Georgië is het toerisme kleinschalig. Veel accommodaties zijn guesthouses, waarbij mensen kamers in hun huis ter beschikking stellen aan toeristen en ook de maaltijden verzorgen, meestal een Slavische overvloed aan gerechten en dranken. In de bergen zijn skigebieden, met hotels en de bijbehorende open haarden. In het binnenland vind je de hoofdstad, waar imposante bouwwerken als kastelen, kerken, moskeeën en regeringsgebouwen getuigen van de invloed van vroegere heerser. Verder vind je in het land indrukwekkende grottensteden, kathedralen, kloosters, wijngebieden prachtige berglandschappen en kneuterige oostblok dorpjes. Aan de kust vindt je Batumi, een badplaats voor Turken en Oost-Europeanen met een kenmerkende stijl, die het midden houdt tussen kitsch en luxe.

Hoogtepunt
Beste reistips Georgie
Svaneti regio

De Svaneti is een afgelegen regio in de Hoge Kaukasus en de hoogst bewoonde regio van Europa.

Kutaisi

De oude hoofdstad van Georgië is een prettige kleinschalige stad met twee Unesco Heritage monumenten.

Vardzia

Vardzia is een in de rotsen uitgehakte oude stad.

Gori

De geboortestad van Stalin, die door sommigen daar nog steeds wordt verheerlijkt waarbij de miljoenen doden die hij op zijn naam heeft staan worden gebagatelliseerd.

Mtskheta

In de voormalige hoofdstad Mtskheta zijn kerken te zien die uit het begin van het christendom stammen.

Kakheti wijnregio

In deze regio ligt het David Garedzja-klooster een in rots uitgehouwen orthodox klooster complex.

Tbilisi

Tbilisi ligt in een dal en wordt door de rivier de Mtkvari in tweeën gedeeld.

Vliegtickets
Vluchten naar Georgie

Artikelen over Georgie

Reportages

Stoom ontsnapt rechtsonder uit de bakstenen koepels die de zwavelbaden afdekken. Op de klif aan de overkant ligt de ...

Lees meer

Reportages

Voormalig Sovjetland Georgië is niet heel bekend als vakantiebestemming. Toch heeft dit land veel meer te bieden dan het ...

Lees meer

Reportages

“Op reis naar Georgië? Waar ligt dat ook alweer precies?” Het is een veelgehoorde vraag voor de reiziger die ...

Lees meer

Reisvideos

Georgië is langzamerhand steeds populairder aan het worden als reisbestemming, en dat is niet voor niets. Het bergachtige land ...

Lees meer

Reistips

Nee, in je zak passen ze niet echt de In Your Pocket reisgidsen, behalve opgerold in een jaszak. Maar ...

Lees meer

Reisnieuws

De bewoners van de Filipijnen zijn het meest emotionele volk van de wereld, tenminste volgens opiniepeiler Gallup. Dit Amerikaanse bedrijf ...

Lees meer

Reistips

Dit is nog één van de weinige landen waar je zelfs in de hoofdstad Tbilisi nog amper toeristen ziet; ...

Lees meer

Reizen Georgië

Familiereizen

Familiereis Georgië Kort

Tijdens deze korte en actieve vakantie naar Georgië ontdek je bijzondere landschappen en maak je kennis met de gastvrije bevolking. Het land staat bekend om zijn fascinerende cultuur en imponerende bergen. Bij een lokale familie krijgen we een traditionele lunch en leren we hoe lokale snacks gemaakt worden.

Land : Georgië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 998.00
Lees Meer

Rondreis

Rondreis GEORGIË - 16 dagen; Verkenning van de Kaukasus

Het onbekende Georgië wordt slechts sporadisch door westerlingen bezocht. Onbegrijpelijk, het bergachtige landschap is gevarieerd én overwegend ongerept, met als climax de regio Svaneti. De bevolking is vriendelijk en de bezienswaardigheden zijn talrijk. Een fascinerend fenomeen: Georgië telt per 100.000 inwoners 51 honderdjarigen! Ontdek zelf tijdens je Georgië rondreis waarom je in dit vriendelijke land in de Kaukasus zoveel extra levensjaren krijgt.

Land : GEORGIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1695.00
reisduur : 16
Lees Meer

Familiereis

Familiereis GEORGIË - 16 dagen; De bergen van Georgië

Dit is een Georgië familiereis voor gezinnen met kinderen tot 19 jaar Je reist door ruig berglandschap en groene dalen, bezoekt forten en kerken op de mooiste plekjes in de natuur en ervaart het dorpsleven zoals het wellicht ooit ook in andere delen van Europa moet zijn geweest. Bijzonder ook is je bezoek aan de regio Svaneti met zijn middeleeuwse verdedigingstorens en je rit met 4x4 jeeps door de bergen. Tijdens wandelingen kom je door dorpjes waar de tijd al eeuwen lijkt stil te staan. Je eindigt je reis aan de Zwarte Zee, in de subtropische stad Batumi.

Land : GEORGIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1695.00
reisduur : 16
Lees Meer

Wandelvakanties

Wandelvakantie Georgië

Een complexe geschiedenis heeft Georgië een prachtig erfgoed van kunst en architectuur geschonken. Tijdens deze reis gaan wij op zoek naar de cultuur, maar ook naar de mensen. De gulheid van de bevolking uit zich onder meer in de overvloed aan voedsel en drank. Een derde troef van Georgië is de natuur. Het land is gelegen in het zuiden van de machtige Kaukasus. Panorama's met besneeuwde bergtoppen, dorpen waar de tijd geen vat op heeft, kleurige bloemenweides, ruwe gletsjers en onverwacht felblauwe bergmeren liggen op ons pad. We gaan wandelen in twee verschillende gebieden, die elk een ander gezicht van Georgië laten zien: dagtochten in het Nationaal Park Kazbegi en een trekking in Svaneti, de eigenzinnige streek in het noordwesten.

Land : Georgië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1920.00
Lees Meer

Rondreis

Rondreis GEORGIË EN ARMENIË - 23 dagen; Toosten op eeuwige vriendschap

Ver weg in de Kaukasus liggen Georgië en Armenië; landen die bij veel reizigers in vergetelheid zijn geraakt. Liefhebbers van ongerepte natuur, ruige bergen, idyllische dorpen en oude christelijke kerken en burchten kunnen hier hun hart ophalen. Deze Georgië en Armenië rondreis voert dwars door het Kaukasusgebergte, door met wijnranken bedekte velden, langs diverse UNESCO Werelderfgoederen en je ziet de besneeuwde top van de berg Ararat aan de horizon.

Land : GEORGIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1895.00
reisduur : 23
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Georgië

Tijdens deze rondreis door Georgië ontdek je de bijzondere landschappen en de rijke cultuur van dit land. Georgië, Armenië en Azerbeidzjan vormen samen met enkele autonome Russische deelrepublieken de Kaukasus: misschien wel de grootste culturele smeltkroes van wat de meeste mensen eigenlijk al geen Europa meer noemen. En dat maakt deze ruige uithoek van Europa juist zo interessant. Georgië biedt de grootse variatie aan landschappen, van de kust aan de Zwarte Zee tot hoge sneeuwpieken in de Kaukasus. Het land staat bekend om zijn fascinerende cultuur en geschiedenis, die je terugziet in de vele eeuwenoude kerken en kastelen. Ervaar de beroemde Georgische gastvrijheid tijdens een traditionele lunch bij een lokaal gezin.

Land : Georgië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1648.00
Lees Meer

Familiereizen

Familiereis Georgië

Tijdens deze actieve familiereis naar Georgië ontdek je bijzondere landschappen, maak je kennis met de vriendelijke bevolking en flaneer je over de boulevard van Batumi aan de Zwarte Zee. Wandel met het gezin door de Kaukasus en leer hoe de lokale snack 'Churchkhela' gemaakt wordt. We bezoeken oude stadjes, kleine dorpjes en sluiten af met twee volle dagen aan de kust. Een gevarieerde vakantie met een compleet beeld van Georgië.

Land : Georgië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1848.00
Lees Meer

Fotograferen

Georgië - fotoreis De Morgen

Lezersreis vanuit hotels, pension en homestay

Land : Georgië
Aanbieder : SNP
prijs vanaf : 1455.00
reisduur : 10 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Georgië Food/Wine Pop Up

Tijdens deze bijzondere rondreis door Georgië ontdek je waar de kunst van het wijn maken zijn oorsprong heeft. We brengen uitgebreid bezoek aan de Kakheti en de Imereti wijnregio's, waar je uiteraard de wijnen kunt proberen. Ook gaan we veel Georgische specialiteiten proeven bij lokale families en gaan we zelf "Khinkali" leren maken. Natuurlijk is er ook tijd om te wandelen in de machtige bergen van de Kaukasus.

Land : Georgië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 998.00
Lees Meer

Fotograferen

Georgië - fotoreis

fotoreis vanuit hotels, pension en homestay

Land : Georgië
Aanbieder : SNP
prijs vanaf : 1160.00
reisduur : 10 dagen
Lees Meer
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Twitter
Instagram