Bakermat van de wijn
Georgië ligt geografisch grotendeels in Azië en voor een klein deel in Europa. Het land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië, Turkije en de zwarte zee. In de praktijk grenst het land ook aan twee autonome regio’s Abchazië en Zuid Ossetië die met gewapende steun van Rusland de facto onafhankelijk zijn. Met de autonome regio”s Azerbeidzjan en Armenië vormt Georgië de Kaukasus, een landschappelijk ruige uithoek van het Euraziatische continent.
De Kaukasus is duizenden jaren lang het toneel geweest van strijd en overheersing door andere volkeren. Romeinen, Grieken, Perzen, Hunnen, Mongolen, Arabieren en Russen hebben Georgië in handen gehad en er hun sporen achtergelaten. In 1991 werd Georgië een onafhankelijke staat. In 2003 werd de ex-sovjet clan die het land vreedzaam afgezet middels een volksopstand, de rozenrevolutie waarbij de ambitieuze president Michael Saakasjvili, gehuwd met de Nederlandse Sandra Roelofs aan de macht kwam. Zijn voorliefde voor nogal megalomane projecten en Italiaanse architectuur is op diverse plekken in het land te bewonderen. De bevolking is zich over het algemeen zeer trots op de eigen nationale identiteit.
Georgië kent een grote verscheidenheid aan landschappen. In het noorden begrenst door de grote Kaukasus en in het zuiden door de kleine Kaukasus, met zijn lavaplateaus en oude vulkaankegels. Ertussen heuvelachtige landschappen in het westen afdalend tot zeeniveau. En zowel bij de bergtoppen als in dalen vind je kastelen, forten, kloosters, kerken en kapelletjes van allerlei soorten en maten. In de schaduw van de bergen wordt veel wijn verbouwd, het land is de oudste wijnproducent ter wereld. En met eigen druivenrassen, wat de wijnen bijzonder maakt. Ook de Georgische keuken is apart en kent een aantal speciale gerechten zoals de chatsjapoeri een plat brood gevuld met kaas, dat in veel lokale varianten geserveerd word en chinkalis, deegknoedels gevuld met vlees.Dat alles maakt het tot één van de meest aparte en afwisselende landen in Europa die toch redelijk comfortabel te bezoeken zijn.
In de binnenlanden van Georgië is het toerisme kleinschalig. Veel accommodaties zijn guesthouses, waarbij mensen kamers in hun huis ter beschikking stellen aan toeristen en ook de maaltijden verzorgen, meestal een Slavische overvloed aan gerechten en dranken. In de bergen zijn skigebieden, met hotels en de bijbehorende open haarden. In het binnenland vind je de hoofdstad, waar imposante bouwwerken als kastelen, kerken, moskeeën en regeringsgebouwen getuigen van de invloed van vroegere heerser. Verder vind je in het land indrukwekkende grottensteden, kathedralen, kloosters, wijngebieden prachtige berglandschappen en kneuterige oostblok dorpjes. Aan de kust vindt je Batumi, een badplaats voor Turken en Oost-Europeanen met een kenmerkende stijl, die het midden houdt tussen kitsch en luxe.
klimaat Georgië
Klimaattype: subtropisch klimaat in het westen, steppeklimaat in de Kleine Kaukasus en een hooggebergteklimaat in de bergen
Gem. max. temp. zomer Tbilisi (juni-juli-augustus): 30°C
Gem. max. tem. winter Tbilisi (december-januari-februari): 6°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: april, mei, september en oktober
Mede door de grote hoogteverschillen kent Georgië verschillende klimaatzones.West-Georgië heeft een vochtig subtropisch klimaat met warme zomers en milde winters. De plateaus en hellingen van de Kleine Kaukasus zijn droger en hebben een steppeklimaat. In de bergen ten slotte heerst een hooggebergteklimaat. Hier kan het in de winter zeer koud zijn en ook in de zomers wordt het nooit echt warm.
Beste reistijd
Het grootste deel van Georgië is het hele jaar goed te bezoeken. De beste periodes om Georgië te bezoeken zijn echter het voorjaar (april en mei) en het najaar (september en oktober).In de zomer kan het aan de kust en in de dalen (Tbilisi) warm zijn, maar met een temperatuur die dan niet ver boven de 30 graden uitkomt, valt het mee. Plaatsen als Svaneti, Kazbegi en Vardzia liggen hoger en zijn dus koeler.In de winter liggen de temperaturen in Tbilisi meestal onder de 10 graden maar boven het vriespunt. Aan de kust blijft het dan aangenaam; in de bergen is het dan koud. Daar staat tegenover dat er dan wel prima geskied kan worden in de bergen.
reisadvies Georgië
Het grootste deel van Georgië is veilig, maar er zijn gebieden met een negatief reisadvies, met name de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke grens tussen Georgië en beide regio’s.
In afgelegen en dunbevolkte gebieden zoals Svaneti en Tusheti kan het landschap erg ruig zijn. En het kan lang duren voordat er hulp is. Het is daarom raadzaam om een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.
Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
vaccinaties Georgië
Vaccinaties die voor Georgië verplicht zijn
Er worden voor Georgië geen verplichte vaccinaties voorgeschreven.
Vaccinaties die voor Georgië worden aangeraden
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Georgië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt daarnaast een BMR inenting aanbevolen.
ambassades Georgië
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Georgië
Nederlandse Ambassade
Sheraton Metechi Palace Hotel 20,
Telavi Street 0103 Tbilisi, Georgië
Tel: +995 32 2276200
Fax: +995 32 2276232
E-mail [email protected]
Website: http://georgie.nlambassade.org/
Belgische Ambassade
Belgie heeft geen ambassade in Georgië. De dichtstbijzijnde Belgische ambassade is de ambassade in Bakoe, Azerbeidzjan.
visumplicht Georgië
Reisdocumenten voor Georgië
Voor Georgië heb je nodig:
– Een paspoort dat bij inreis Georgië nog 6 maanden geldig is met 1 blanco pagina
– een bewijs van een uitgaande vlucht
– de documenten benodigd voor de volgende bestemming
Visum informatie Georgië
Inwoners van de Europese Unie mogen vrij reizen in en naar Georgië. Nederlanders en Belgen hebben dan ook geen visum nodig voor een reis of vakantie naar Georgië.
Adressen ambassade van Georgië in Nederland en België:
Nederland:
Groot Hertoginnelaan 28
2517 EG Den Haag
Tel: (070) 302 90 80
Fax: (070) 302 90 81
E-mail: [email protected]
Website: www.netherland.mfa.gov.ge
België:
Pater Eudore Devroyestraat 245
1150 Sint-Pieters-Woluwe
Tel: +32 2 761 11 91
Fax: +32 2 761 11 99
E-mail: [email protected]
Website: http://www.belgium.mfa.gov.ge
valuta Georgië
Valuta
De munteenheid in Georgië is de Georgische lari (GEL). De Lari is onderverdeeld in honderd tetri en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 tetri en biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 lari.
Bekijk hier de huidige koers van de Georgische lari.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Lari eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Lari.
Wisselen
In Georgië kun je in de steden gemakkelijk euro”s of dollars omwisselen in Lari.
Pinnen
Pinnen met je pinpas met Maestro-logo is in Georgië in de steden mogelijk. In de wat meer afgelegen gebieden zijn de mogelijkheden om te pinnen beperkter. Het is dan ook aan te raden om voldoende cash-geld mee te nemen.
Bekijk hier waar je in Georgië kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.
Creditcard
Creditcards worden alleen in duurdere restaurants in Ttbilisi geaccepteerd en hebben verder weinig nut.
Openingstijden banken
De banken in Georgië zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 16:30 uur en op zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur.
Prijsniveau in Georgië
Het prijsniveau ligt in Georgië lager dan in Nederland en België.
Fooien
In kleine restaurants in Georgië is een fooi geen gebruik. In meer trendy restaurants en cafés in de hoofdstad wel; hier wordt soms al tien procent bij de rekening opgeteld.
feestdagen Georgië
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Georgië zijn:
St. Gerogedag |
23 april |
Onafhankelijkheidsdag |
26 mei |
Dag van de Grondwet |
24 augustus |
Svetitskhovloba |
14 oktober |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Georgië nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Georgië
Georgië kent één tijdzone. Gedurende de maanden van de Europese zomertijd is het in Georgië 2 uur later, in de wintermaanden is het verschil 3 uur.
Check hier de actuele tijd in Georgië.
taal Georgië
Officiële taal van Georgië
De officiële taal is het Georgisch, een Zuid-Kaukasische taal.
Andere talen in Georgië
Naast het Georgisch wordt Armeens en Azerbeidjaans gesproken, beide door ruim 5 procent van de bevolking. Kleine minderheden spreken Russisch, Abchazisch of Ossetisch.