Guadeloupe werd door haar oorspronkelijke bewoners, de Caribian-Indianen, Karukera genoemd: eiland van het mooie water. Inmiddels is het een Frans overzees departement binnen de Kleine Antillen. Zo’n negentig procent van de bewoners heeft Afrikaans-Indiase roots. Het slavenverleden zie je terug op de oude plantages, waar koffie en cacao werd verbouwd.
Guadeloupe is uiteraard een geweldige strandbestemming, maar je kan er ook mooie hikes maken, bijvoorbeeld rond of op – met een goede conditie – de actieve vulkaan la Souffrière. De top ligt vrijwel altijd in de wolken, maar eenmaal boven hoor en zie je de stoom ontsnappen uit de krater! Mijdt de grote resorts en ga naar een van de kleinere eco-lodges tussen de bananen- en mangobomen of slaap ergens in een boomhut. Op het eiland zijn watervallen, warmwaterbronnen en bossen met prachtige woudreuzen. En daarna? Dan kan je uitrusten op het strand.
Klimaattype: Tropisch regenklimaat (Aw)
Guadeloupe heeft een warm en vochtig, typisch tropisch regenklimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het hele jaar door rond de 26 graden Celsius.
Guadeloupe kent een droog seizoen van januari tot april en van juni tot en met november een regenseizoen, maar ook in andere maanden kunnen zich buien voordoen. Tijdens het regenseizoen kan het erg drukkend en klam zijn.
In het bergachtige binnenland van Guadeloupe valt aanzienlijk meer regen dan op de overige plaatsen in Guadeloupe.
Guadeloupe ligt op de route van hevige tropische orkanen, die zich meestal tussen augustus en oktober ontwikkelen. De zwaarste orkanen treffen Guadeloupe slechts eens in de zoveel jaar, maar ook de wat minder zware orkanen zorgen voor de nodige overlast.
Over het algemeen is de beste tijd om Guadeloupe te bezoeken de periode van januari tot april. In deze maanden is het in Guadeloupe relatief droog, al kan ook gedurende deze periode nog regelmatig een tropische bui vallen.
Er zijn met name risico’s rond geweld, al is de kans volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet groot. Je verkleint zelf de kans enorm door niet met sieraden de straat op te gaan, zeker niet naar afgelegen plekken.
Op Guadeloupe kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen.
LET OP: Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies via deze site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Thuisvaccinatie raadt voor Guadeloupe de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Guadeloupe alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je de het land binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Er is geen malaria in Guadeloupe.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor de Franse Antillen aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Thuisvaccinatie komt bij jou langs. Gelijk een afspraak maken.
Nederlandse ambassade
Er is geen Nederlandse vertegenwoordiging in Guadeloupe. Neem bij problemen contact op met de ambassade in Trinidad.
Belgische ambassade
België heeft geen vertegenwoordiging in Guadeloupe.
Voor Guadeloupe heb je nodig:
– Een paspoort dat na vertrek uit Guadeloupe nog minimaal 3 maanden geldig is
Voor een verblijf in Guadeloupe is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist.
Nederland:
Ambassade Frankrijk
Smidsplein 1
2514 BT Den Haag
Tel. :070-3125800
Fax :070-3125824
E-mail: [email protected]
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-13:00 en 15:00-18:00
België
Ambassade Frankrijk
Hertogstraat 65
1000 Brussel
Tel nr. 02.548.87.11
Fax: 02.512.37.13
E-mail: [email protected]
In bijna alle plaatsen in Guadeloupe zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo.
De banken in Guadeloupe zijn over het algemeen geopend van maandag tot vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. Sommige banken zijn ook op zaterdag geopend van 8:00 uur tot 13:00 uur. Veel banken zijn op woensdag middag gesloten.
Het prijsniveau ligt in Guadeloupe op dezelfde hoogte als dat in Nederland en België.
Het geven van fooi in hotels en restaurants is in Guadeloupe gebruikelijk. Een fooi van tien tot vijftien procent van de rekening is hierbij gangbaar, tenzij de fooi al in de rekening is opgenomen.
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Guadeloupe zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Dag van de Overwinning | 8 mei |
Dag van de afschaffing van de Slavernij | 27 mei |
Quatorze Juilliet | 16 en 17 augustus |
Maria Hemelvaart | 15 augustus |
Allerheiligen | 1 november |
Dag van de Wapenstilstand | 11 november |
Kerst | 25 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Guadeloupe nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
Guadeloupe kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Guadeloupe 5 uur en in onze zomer 6 uur vroeger als in Nederland en België.
De officiële taal van Guadeloupe is het Frans.
Naast het Frans worden er in Guadeloupe Creools-Frans en Engels gesproken.
Deze plantages produceren de trots van het eiland: de rum, lokaal gebrouwd van de mooiste suiker.