
Met deze twintig tips doorkruis je heel Kroatië en krijg je meer dan alleen de bekende highlights te zien.
Als opkomende bestemming voor je vakantie is Kroatië steeds populairder. Het ligt in het zuidoosten van Europa aan de Adriatische Zee en staat bij ons vooral te boek als strandbestemming. Daarmee wordt dit veelzijdige land toch echt te kort gedaan. De 2.000 kilometer lange kustlijn, met zijn grillige rotspartijen en de 1.100 eilandjes voor de kust, is zeker een van de mooiste van Europa. Maar uitgestrekte weides, woeste berggebieden en grote bossen, waar je wolven en beren kunt tegenkomen, dagen avontuurlijke reizigers ook uit! Het Nationaal Park Plitvice is met maar liefst zestien meren en negentig watervallen het bekendste natuurgebied.
Kroatië heeft als reisbestemming ook genoeg in huis voor reizigers die van cultuur en historie. Het land heeft maar liefst zeven vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco, waaronder de prachtige ommuurde binnenstad van Dubrovnik, dat niet voor niets de Parel van de Adriatische Zee wordt genoemd.
Sinds het einde van de oorlog in 1995 slaagt Kroatië er langzaam maar zeker in om zich op de kaart te zetten als goedkoper alternatief voor de traditionele Zuid-Europese vakantiebestemmingen. In de zomermaanden is het daarom wel drukker dan je misschien wil. Overweeg daarom ook eens om Kroatië in voor- of naseizoen te bezoeken.
Klimaattype: Mediterraan klimaat (Cs) aan de kust, landklimaat (Dfb) in het binnenland en een hoogebergteklimaat (EH) in de bergen.
Gem. max. temp. zomer (juni-juli-augustus): 27°C
Gem. min. tem. winter (december-januari-februari): -3°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: mei tot en met september
Kroatië heeft drie klimaatzones: een mediterraan klimaat aan de Adriatische zee, een continentaal klimaat in het binnenland en een bergklimaat in de bergen.
Aan de Adriatische zee heerst een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en zachte, natte winters. De temperatuur varieert van gemiddeld zo’n 10 graden Celsius in de winter en gemiddeld zo’n 25 graden Celsius in de zomer.
Het binnenland van Kroatië heeft een continentaal klimaat met droge, hete zomers en koude, natte winters. De temperatuur varieert er van gemiddeld zo’n 0 graden Celsius in januari en gemiddeld 24 graden Celsius in augustus.
In de bergen van Kroatië heerst een bergklimaat.
‘s Winters schommelt de temperatuur tussen de -5 en 0 graden Celsius en kan het er flink sneeuwen en in augustus is het met maxima van zo’n 18 graden Celsius overdag aangenaam fris.
In Kroatië valt er het hele jaar door neerslag, waarbij de hoeveelheden sterk afhankelijk zijn van de plaats en de periode. De meeste regen en sneeuw valt in de winter en het najaar. De minste neerslag valt op het oostelijke puntje van het land (gemiddeld zo’n 700 mm neerslag per jaar), het noordelijke deel van de Dinarische Alpen is met gemiddeld 20000 mm neerslag per jaar echter een stuk vochtiger. Het behoort daarmee zelfs tot één van de natste streken van Europa.
De periode van mei tot september is de beste periode om een bezoek te brengen aan Kroatië. In deze periode is het heerlijk zonnig in Kroatië. In de zomer (met name juli en augustus) wordt er in het land bovendien een aantal leuke festivals gehouden. De zomermaanden zijn echter meteen ook de drukste en daarmee duurste maanden voor een reis of vakantie naar Kroatië. De maanden mei, juni en september zijn net wat minder druk en minder duur maar hebben toch nog de levendige sfeer en prima weer.
Kroatië is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangemerkt als veilig land voor je vakantie. Het enige risico zijn de landmijnen, die herinneringen aan de oorlog. Volg de lokale borden. Controleer voor vertrek het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie.
Er zijn geen vaccinaties nodig voor je vakantie in Kroatië. Het advies is wel om ervoor te zorgen dat deze vaccinaties op orde zijn:
– DTP
– Hepatitis A
Voor Kroatië wordt bovendien vaccinatie tegen tekenencefalitis aanbevolen als je van maart tot en met november langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen of op andere wijze meer risico loopt, overleg hierover met je reizigers vaccinatiebureau of de GGD. Thuisvaccinatie komt zelfs bij je langs. Afspraak maken.
Medvešćak 5610000 Zagreb
Tel: +385 1 464 2200
Fax: +385 1 464 2211
E-mail [email protected]
Website: http://kroatie.nlambassade.org/
Pantovčak 125 b110 000 Zagreb
Tel: + 385 (0)1 45 78 901
Fax: + 385 (0)1 45 78 902
E-mail: [email protected]
Website: http://www.diplomatie.be/zagrebnl/
Voor Kroatië heb je nodig:
– Een geldig paspoort of toeristenkaart
Inwoners van de Europese Unie mogen voor hun vakantie vrij reizen in en naar Kroatië. Nederlanders en Belgen hebben dan ook geen visum nodig voor een reis of vakantie naar Kroatië.
Nederland:
Amaliastraat 16NL
2514 JC Den Haag
Tel: 070 363 29 42
Fax: 070 362 31 95
E-mail: [email protected]
Website: http://nl.mfa.hr/
België:
Louizalaan 425
1050 Elsene
Tel: +32 2 639 20 36
Fax: +32 2 512 03 38
E-mail: [email protected]
Website: http://www.be.mvp.hr
De munteenheid in Kroatie is de Kroatische Kuna (HRK). De Kuna is onderverdeeld in honderd lipa en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 lipa en 1, 2 en 5 kuna en biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kuna.
Bekijk hier de huidige koers van de Kroatische Kuna.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Kuna eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Kuna.
In Kroatie kun je Euro’s omwisselen in Kuna bij banken en wisselkantoren.
In Kroatie kan je goed terecht met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. In vrijwel alle steden kun je met Nederlandse en Belgische bank- en giropassen pinnen. Dit is dan ook de makkelijkste manier om geld op te nemen.
Bekijk hier waar je in Kroatie kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.
Credit Cards worden in Kroatie algemeen geaccepteerd.
De banken in Kroatie zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 tot 19:00 en zaterdag 7:00 tot 13:00 uur.
Het prijsniveau ligt in Kroatie lager dan in Nederland en België.
Het geven van fooien is in Kroatie heel gebruikelijk. In veel restaurants is de fooi van zo’n vijf tot tien procent al inbegrepen bij de rekening. Als je gaat betalen in een bar of in en taxi wordt verwacht dat je het bedrag naar boven zal afronden. Ook een gids van een excursie verwacht meestal een fooi.
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Kroatie zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Drie Koningen | 6 januari |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Dag van de Republiek | 30 mei |
Sacramentsdag | 19 juni |
Antifascistische dag van de overwinning | 22 juni |
Maria Hemelvaart | 15 augustus |
Dan neovisnosti | 8 oktober |
Allerheiligen | 1 november |
Kerst | 25 en 26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Kroatië nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
Kroatie bevindt zich in dezelfde tijdszone als Nederland en België, namelijk in de zone GMT+1. Ook het overschakelen tussen wintertijd en zomertijd vindt op dezelfde tijd plaats als in Nederland en België.
De officiële taal van Kroatie is Kroatisch dat door iedereen wordt gesproken. Het Kroatisch heeft veel weg van het Servo-kroatisch dat in Servië-Montenegro wordt gesproken.
In de toeristencentra spreekt men vaak goed Engels en ook Duits wordt begrepen. In Istrië kan je bovendien vaak ook wel met Italiaans terecht.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Kroatie worden gesproken.
Een handige manier om de stad snel te verkennen is een fietstocht. Bijvoorbeeld Bajabikes biedt begeleide tochten aan, waarmee je de lower en upper town doorkruist, langs het Nationaal Theater rijdt en je ontdekt Zagreb´s green horsehoe. Locals weten natuurlijk ook de beste adresjes om te eten en drinken!
De highlights-fietstour van Bajabikes in Split neemt je 1.700 jaar mee terug in de tijd. Je fietst langs de belangrijkste plekken in de stad. Eventueel kan je ook een tocht boeken waarmee je ook meteen de beste strandplekjes bezoekt!
De Plitvicemeren zijn zo populair geworden dat je je goed moet voorbereiden op je bezoek. Tickets zijn alleen nog online te koop, je moet ze minimaal twee dagen van te voren bestellen. Dat kan hier via de officiële site. Bij de twee ingangen kan je kaarten kopen met wandel- en fietsroutes voor dit Unesco-erfgoed.
Een andere optie is om een dagtocht te boeken via bijvoorbeeld Get Your Guide. Zo kan je de wachtrij ontlopen en toch een ticket voor de dag erna bemachtigen. De prijs voor zo’n toegangskaart voor de meest beroemde bezienswaardigheid van Kroatië is dan 24 euro per persoon, inclusief gids. Boek hier je ticket of dagtrip naar de Plitvicemeren.