Cuba, Land van salsa, rum en sigaren
Christopher Columbus noemde Cuba het mooiste land dat hij ooit had gezien en dat is niet voor niets. Dit fascinerende eiland, het grootste van het Caribisch gebied, heeft namelijk een prachtige natuur en stranden die behoren tot de mooiste in het Caribisch gebied. Er is dus zeker meer als sigaren en de erfenis van Fidel Castro.
De laatste jaren is het communistische Cuba enorm in opkomst als strandvakantiebestemming.Het land heeft de bezoeker echter veel meer te bieden dan alleen strand en het is dan ook doodzonde om je verblijf op Cuba te beperken tot de all-inclusive hotels in Varadero. Zo zijn er de prachtige koloniale steden Havana, Santiago de Cuba en Trinidad, waar het straatbeeld wordt bepaald door bontgekleurde gebouwen en klassieke Amerikaanse auto”s.
Daarnaast heeft het land een prachtige natuur met een zeer diverse flora en fauna en vind je er vele suikerriet-, koffie-, rijst- en tabaksplantages waar de tijd heeft stilgestaan. En tenslotte is er natuurlijk nog de muziek die overal op straat klinkt en de salsa die overal wordt gedanst. Cuba is dan ook de best mogelijke combinatie van strand, natuur, cultuur en salsa en daarmee een perfecte bestemming voor een reis of vakantie!
klimaat Cuba
Klimaattype: Tropisch klimaat (Aw)
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 29°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 24°C
Regenseizoen: mei tot en met oktober
Beste reistijd: november tot en met april
Neerslag
Op Cuba valt jaarlijks gemiddeld 1.270 mm neerslag. Veruit de meeste neerslag (zo”n 1.800 mm) valt in de berggebieden, terwijl in het laagland tussen de 900 mm en de 1.400 mm valt en in de streek rond Guantánamo Bay slechts 650 mm. De meeste neerslag valt gedurende de regentijd in de periode van mei tot oktober. In deze periode regent het echter niet de gehele dag door; aan het einde van de middag valt er meestal een zware stortbui meestal gepaard met onweer. De rest van de dag is het gewoon droog met volop zon.Het regenseizoen valt samen met het orkaanseizoen in het Caribisch gebied, maar de meeste orkanen doen zich voor in de periode van augustus tot oktober. Overigens is het zo dat jaren van weinig/geen orkanen worden afgewisseld met actieve seizoenen.
Beste reistijd
De beste tijd om naar Cuba te gaan is buiten het regenseizoen, namelijk van november tot en met april. Dan is het droog en zijn de temperaturen het meest aangenaam. Reisaanbieders naar Cuba zijn bijvoorbeeld Baobab, Djoser of kijk hier voor de prijzen van een los ticket.
reisadvies Cuba
Met name de criminaliteit maakt dat Cuba, hoewel een van de veiligste landen in Zuid-Amerika, risico’s kent. Ook valt geregeld de elektriciteit uit, waardoor het verkeer ontregeld kan raken. Er zijn tasjesdieven actief op gebieden waar veel toeristen komen. Van juni tot oktober kunnen er tropische stormen voorkomen.
Controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken.
visumplicht Cuba
Voor je reis naar Cuba heb je nodig:
– Geldig paspoort, minimaal geldig tot na vertrek uit Cuba, beter nog een half jaar
– Visum
– Bewijs van zorgverzekering
Visum Cuba
Je hebt een visum nodig voor je reis naar Cuba. Als je een georganiseerde reis boekt, regelt de reisorganisatie dat vaak voor je, je krijgt dan een Tajeta del Turista (toeristenkaart). In alle andere gevallen kan je een visum aanvragen bij het consulaat van Cuba in Rotterdam. Een visum voor 30 dagen kost 22 euro als je het in Rotterdam ophaalt. Als je het via de post aanvraagt, komen daar 25 euro consulaire kosten bij, plus acht euro voor het aangetekend opsturen. Extra uitleg visum Cuba nodig? Een visum aanvragen via E-visums.nl kost 29,95 euro. Je krijgt je visum dan thuisgestuurd.
Let op: de visumvereisten kunnen snel wisselen, controleer altijd de meest actuele stand van zaken op de site van de ambassade!
valuta Cuba
Je moet als je op reis gaat naar Cuba even goed nadenken over de manier waarop je je geld meeneemt. Nederlandse giro- en bankpassen zijn in Cuba niet bruikbaar. Creditcards gelieerd aan Amerikaanse banken en dollar travellercheques worden geweigerd. De Nederlandse ambassade adviseert dan ook om voldoende contant geld (EURO) mee te nemen om deze ter plaatse om te wisselen in CUC.
Valuta
In Cuba bestaan twee officiële valuta, te wetend de Cubaanse peso (CUP), voor (met name) de lokale bevolking en de Cubaanse Peso Convertible (CUC) voor de buitenlanders. De Cubaanse peso is onderverdeeld honderd centavosen wordt uitgegeven in munten van 1, 5 en 20 centavos en 1 en 3 pesos en biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 pesos en de Cubaanse Peso Convertible wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 25 en 50 centavo en biljetten van 1, 3, 5, 10, 20, 50 en 100 convertibele peso.
Als toerist kan je echter met de peso enkel terecht op straat, als je aan stalletjes iets wil eten, of in sommige staatswinkels.Bij sommige trein- en busstations kan je ook nog met pesos betalen, maar bij de grotere moet je als buitenlander meestal in Peso”s Convertibles betalen. Het aangewezen betaalmiddel op Cuba is voor toeristen dan ook de Peso Convertible. De koers van de peso convertible is gekoppeld aan de US dollars.
In de duurdere hotels kan je soms betalen met in Nederland uitgegeven Visa en Mastercard creditcards. In de meeste steden kunt u met een Visa creditcard ook gebruik maken van bankautomaten (met pincode!), die vaak op straat zijn. Pas daarom bij het pinnen op voor criminelen, die je er willen beroven. Het is niet mogelijk via Western Union of soortgelijke organisaties geld naar Cuba over te maken.
Bekijk hier de huidige koers van de Cubaanse peso convertible.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Cubaanse peso”s convertibles eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de peso convertible.
Cubaans geld is alleen op Cuba te krijgen. Je kunt in Cuba Euro”s omwisselen in pesos convertibles op de luchthaven in Havana, bij de wat grotere hotels en bij CADECA-wisselkantoren. In de hotels wisselen is over het algemeen duurder dan het wisselen bij wisselkantoren. Ook kun je veelal “zwart” Euro”s omwisselen voor peso”s convertibles. Als je “zwart” peso”s wilt wisselen, doe dat dan bij of via een bekende. Sommige wisselaars op straat zijn namelijk in overheidsdienst en je kan een boete krijgen van duizend dollar.
Pinnen
Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Cuba niet mogelijk.
Credit Card
Bij touroperators, hotels, restaurants, autohuur kun je veelal met creditcards betalen, mits het geen creditcards zijn van Amerikaanse origine, zoals American Express en Diners Club.
Openingstijden banken
De openingstijden van de banken in Cuba zijn per bank nogal verschillend, maar de meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 12:00 uur en van 13:30 uur tot 15:00 uur en op zaterdag van 8:30 uur tot 10:30 uur.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Cuba ligt behoorlijk hoog, op ongeveer hetzelfde niveau als dat in Nederland en België. De artikelen in winkels zijn vrijwel allemaal geïmporteerd voor de toeristen en daardoor relatief prijzig. Lokale produkten als pizza`s, broodjes, nootjes en ijsjes, die je op straat in lokale peso kunt betalen, zijn daarentegen weer erg goedkoop.
Fooien
De mensen in Cuba werken vaak voor zeer schamele lonen en fooien worden dan ook bijzonder op prijs gesteld, met name in peso convertible, aangezien men bepaalde goederen alleen in CUC winkels kan kopen en Cubanen hun loon meestal in Cubaanse peso krijgen uitbetaald.
feestdagen Cuba
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Cuba zijn:
Bevrijdingsdag
vaste vrije nieuwjaarsdag
Dag van de arbeid
Dagen van de revolutie
Dag van de onafhankelijkheidsoorlog
Kerst
Allerheiligen
Oudejaarsdag |
1 januari
2 januari
1 mei
25, 26 en 27 juli
10 oktober
25 december
31 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Cuba nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Cuba
In Cuba is het het hele jaar door 6 uur vroeger dan in Nederland en België.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Cuba. Informatie opvragen over reizen door Cuba? Tenzing Travel organiseert bijvoorbeeld reizen, maar op onze overzichtspagina staan alle aanbieders!
taal Cuba
Officiële taal van Cuba
De officiële taal in Cuba is Spaans, dat met een typisch Cubaans accent wordt gesproken.
Andere talen in Cuba
In de belangrijkste toeristische centra spreekt men ook wel Engels. Daarbuiten kan het echter wel eens lastig zijn om je met Engels te redden. Een Spaans woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.