Prachtige tempels, maar tragische recente geschiedenis
Cambodja ligt in Zuidoost-Azië, ingeklemd tussen zijn grote buren Thailand en Vietnam. In het noorden grenst het aan Laos. Met 15 miljoen inwoners is het in de regio een relatief klein land.
Een andere invloedrijke periode, in negatieve zin, vormde het Rode Khmer bewind. Van 1975 tot 1979 toonde de communistisch-maoïstische beweging zich één van de meest moorddadige regimes van de 20ste eeuw. Onder leiding van Broeder nummer 1, Pol Pot, kwamen naar schatting bijna 2 miljoen Cambodjanen om het leven door uitputting, ondervoeding en executies. Nadat de Vietnamezen het land bevrijdden van de Rode Khmer terreur brak er een burgeroorlog uit die duurde tot de late jaren 90. Daarmee was de ellende nog niet voorbij. Grote gebieden lagen vol met landmijnen, nog jarenlang vielen er vrijwel dagelijks slachtoffers.
Twintig jaar later is de inktzwarte schaduw van de tijd van de Rode Khmer en de burgeroorlog zo goed als verdwenen. Cambodja is nog steeds een arm land, maar de economische groeicijfers sinds 2000 zijn indrukwekkend. Geholpen door de lage lonen zorgt de textielindustrie voor zo’n 80% van de Cambodjaanse export. Een andere belangrijke bron van inkomsten is het toerisme.
Het grootste gedeelte van Cambodja bestaat uit tropisch laagland. Overal zie je groene rijstvelden, die meestal nog met karbouwen en handkracht worden bewerkt. In het zuidwesten en noordoosten is het bergachtig, en zijn er nog grote stukken tropisch oerwoud. Maar de snelle, vaak illegale, ontbossing vormt een groot probleem. Middenin Cambodja ligt het Tonlé Sapmeer. Elk jaar tijdens de regentijd vertienvoudigd zich de oppervlakte, grote gebieden van Cambodja stromen onder. De rivier die het meer met de Mekong verbindt vertoont een zeldzaam natuurlijk fenomeen, de helft van het jaar stroomt hij het meer in, de andere helft van het jaar dient hij juist als afvoer naar de Mekong.
De meeste Cambodjanen zijn Boeddhisten, overal vind je tempels. De Cham, een kleine minderheidsgroep, zijn Islamitisch. In Cambodja wonen vrij veel Vietnamezen, op het platteland en in vissersdorpjes aan het Tonlé Sapmeer wonen ze vaak geheel gescheiden van de Cambodjanen.
klimaat Cambodja
Cambodja kent een tropisch moessonklimaat. Het is een laaggelegen land, de tropische zon brandt op volle kracht. De regentijd is van mei tot en met oktober. Tijdens de regentijd valt er op sommige dagen slechts een verfrissend buitje aan het einde van de middag, maar enorme stortbuien die tot flinke overstromingen leiden komen ook regelmatig voor.
reisadvies Cambodja
Het grootste deel van Cambodja is veilig, wees wel alert als er borden staan die wijzen op de aanwezigheid van achtergebleven landmijnen en controleer voor vertrek altijd het meest recente reisadvies, ook in verband met spanningen rond verkiezingen in 2017 en 2018. Dat kan hier.
In toeristische gebieden rond Phnom Penh en omgeving en de steden Sihanoukville en Siem Reap vinden berovingen plaats, zoals tasjesroof (bagsnatching). Dieven proberen dan vanaf een voorbijrijdende motor een schoudertas af te pakken. Verzet je dan niet.
Het regenseizoen in Cambodja duurt van juni tot en met oktober. Hevige regen kan dan voor overstromingen en verkeersproblemen zorgen. Vooral in de laagvlaktes in de provincies Siem Reap, Kompong Thom en Kratie.
Onveilige gebieden
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Deze provincies liggen bij de grens met Thailand. De grenzen zijn niet goed afgebakend in het gebied rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan. Cambodja en Thailand hebben daar in het verleden gevochten en de situatie blijft gespannen.
Tips van de ambassade
U kunt beter niet ingaan op een uitnodiging van iemand die u niet kent. Reizigers die wel ingaan op dit soort uitnodigingen lopen het risico gedwongen te worden deel te nemen aan gokpraktijken. En eindigen vrijwel altijd als ‘de verliezer’
vaccinaties Cambodja
Vaccinaties die verplicht zijn
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Cambodja alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Cambodja binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Cambodja aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Cambodja.
ambassades Cambodja
Ambassades in Cambodja
Er is geen Nederlandse ambassade in Cambodja. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand of de Britse ambassade in Phnom Penh.
visumplicht Cambodja
Je hebt een visum nodig om het land binnen te komen. Het is verkrijgbaar bij binnenkomst van het land, maar je kan het ook vast online aanvragen. Je kan er maximaal 30 dagen mee in Cambodja blijven, en maximaal drie maanden van te voren aanvragen.
Visumvoorwaarden:
– Paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn bij binnenkomst;
– Tweemaal uitgeprint met e-visum;
– een digitale pasfoto uploaden
Het e-visum kost 40 dollar als je het rechtstreeks aanvraagt. Uitleg visum Cambodja in het Nederland kan via e-visums, daar verloopt de aanvraag in het Nederlands en kan je zonder creditcard terecht. Je betaalt dan 54,95 euro.
Let op: controleer voor vertrek altijd de meest actuele visuminformatie!
Ambassade
In Nederland bevindt zich geen Cambodjaanse ambassade, de dichtstbijzijnde ambassade is in Brussel:
Ambassade van Cambodja
264A, Avenue de Tervuren
1150 Brussel
België
Tel. 00-(32)-277 20 372
Fax 00-(32)-277 08 999
E-mail: [email protected]
valuta Cambodja
De Cambodjaanse munteenheid heet de riel.
Bekijk de meest recente koers hier.
Hoewel je in Phnom Penh en Siem Reap hier en daar kunt betalen met een creditcard, is het handiger om (onbeschadigde) biljetten van 1, 5 en 10 dollar bij je te hebben. Cambodja is de afgelopen jaren een dollar-economie geworden. De Cambodjanen ronden voor toeristen alle bedragen af op hele dollars.
Tip: Let er dus op dat je voor kleine dingen in riel betaalt. Als je niet oppast betaal je namelijk voor alles in dollars (hoewel het wisselgeld soms in riel wordt teruggegeven).
Creditcards
Met creditcards kun je alleen in de betere hotels en restaurants terecht. Er zijn maar weinig banken die contant geld uitbetalen op je creditcard. In Phnom Penh en Siem Reap kun je Amerikaanse dollars pinnen.
Banken
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend, in Cambodja van 7.00 tot 14.30 uur. Soms wordt er een middagpauze ingelast (van 12.00 tot 14.00 uur). Een enkele bank in Phnom Penh is open op zaterdagmorgen tot 12.00 uur.
Hier kun je zien hoe het Cambodjaanse geld eruit ziet.
Prijsniveau
Cambodja is goedkoop. In de op westerse toeristen gerichte restaurants kan je voor 10 dollar of minder eten. Locale restaurants zijn nog goedkoper.
Fooien
Op toeristische plekken is een fooi gebruikelijk.
feestdagen Cambodja
Speciale Cambodjaanse feestdagen:
Dag van de overwinning op het Rode Khmer regime |
7 januari |
Internationale Vrouwendag |
8 maart |
Khmer Nieuwjaar |
half april |
Internationale Dag van het Kind (Kinderdag) |
1 juni |
Dag van de constitutie |
24 september |
Herdenken van overleden voorouders |
rond 10 oktober |
Kroningsdag |
29 oktober |
Verjaardag van de vader van de koning, Norodom Sihanouk |
30 oktober |
Onafhankelijkheidsdag |
9 november |
Dag van de mensenrechten |
10 december |
Dag van de overwinning op het Rode Khmer regime 7 januari
tijdsverschil Cambodja
Tijdens onze zomertijd is het in Cambodja 5 uur later, in onze wintertijd 6 uur.
taal Cambodja
De taal van de Cambodjanen heet Khmer. Buiten Cambodja wordt het ook gesproken in de Mekong delta van Vietnam, een gebied dat vroeger bij Cambodja hoorde. Het Khmer is geen tonale taal, in tegenstelling tot de talen van de buurlanden Laos, Thailand en Vietnam.
Het Khmer kent een eigen schrift, maar onze letters worden ook veelvuldig gebruikt.