Oekraïne, meer dan EK voetbal en Tsjernobyl

De mogelijkheden van Oekraïne als reisbestemming zijn veel mensen een grote onbekende. De meesten kennen het land alleen vanwege het EK voetbal in 2012 en de kernramp bij Tsjernobyl, maar het land is zoveel meer dan dat.

Neem de bijzondere steden, zoals de hoofdstad Kiev, met zijn talloze kerken, kloosters, musea, maar ook talloze gezellige cafés en restaurants, en de in het westen gelegen stad Lviv, die niet voor niets op de werelderfgoed van UNESCO is opgenomen.

Daarnaast komt ook strandliefhebber aan zijn of haar trekken, met zijn heerlijke zonovergoten stranden aan de Zwarte Zee, waar je je zowel overdag als ’s nachts prima kunt vermaken. Maar ook de liefhebber van de natuur kan in Oekraïne volop aan zijn trekken komen in de eindeloze bossen of in de Karpaten, waar je fantastisch kunt wandelen.

Qua voorzieningen is Oekraïne een land dat prima met andere vakantielanden kan wedijveren.  Sinds de onafhankelijkheid in 1991 is de infrastructuur in het land enorm verbeterd en zijn overal prima hotels en restaurants gebouwd.

Reizigers die het land bezoeken, zullen worden verrast door dit onverwacht aantrekkelijke land met boeiende steden, heerlijke stranden, een bijzondere en rijke cultuur, een lange en turbulente geschiedenis en prachtige natuur.

Klimaattype: Gematigd landklimaat (Df) en een gematigd zeeklimaat (Cf) in het uiterste zuiden

Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 18 °C

Gem. temp. winter (januari-februari-maart): -3°C

Regenseizoen: geen

Beste reistijd: eind april-half juni

Oekraïne is onder te verdelen in twee klimaatzones: een zone met een gematigd landklimaat en een zone waar een mediterraan klimaat heerst. Bijna het gehele land valt in de zone van het gematigde landklimaat, dat wordt gekenmerkt door warme zomers en koude winters. Alleen het zuidelijke deel van Oekraïne bij het Krim-schiereiland heeft een Middellandse Zeeklimaat met hete zomers en milde winters.

De gemiddelde temperatuur in Oekraïne ligt `s winters tussen de – 8 en 2 graden Celsius en `s Zomers stijgt de temperatuur tot boven de 30 graden.

(zie voor een voorbeeld van het gematigde landklimaat de klimaattabel van Kiev en voor het klimaat op het Krim-schiereiland de klimaattabel van Simferopol)

In vergelijking met Nederland en België valt in Oekraïne weinig neerslag, gemiddeld zo’n 500 mm op jaarbasis. De meeste neerslag valt in het westen en het noorden van het land en de minste neerslag valt in het oosten en zuid-oosten van Oekraïne. De natste maanden zijn juni en juli in het binnenland en januari aan de kust, maar vanwege de geringe neerslag die in deze maanden valt is niet echt sprake van een regenseizoen.

Over het algemeen is de periode van eind april tot half juni de beste tijd Oekraïne te bezoeken. De kans op neerslag is gedurende deze periode minder dan in de zomer, en bovendien is de natuur in deze periode op zijn mooist.

Er zijn in bepaalde gebieden veiligheidsrisico’s, en zelfs een negatief reisadvies. Dat hangt met name samen met conflicten met Rusland over gebieden die Rusland wil annexeren. Dat geldt voor de provincies Donetsk en Loegansk en de Krim. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Er zijn gewapende politiemannen en militairen in het hele gebied. De wetten, administratieve regels en munt (roebel) van Rusland zijn er ingevoerd. Oekraïense banken zijn gesloten.

Overige delen van Oekraïne

In steden, kunnen ongeregeldheden voorkomen en demonstraties die tot geweld leiden. In de steden Odessa, Zaporizja en Dnipropetrovsk (in het oosten en zuiden van het land), is een verhoogde kans op gewelddadigheden. Wees daarom extra alert in alle steden. Vermijd militaire installaties, plaatsen waar veel mensen komen en demonstraties. En plaatsen waar ongeregeldheden voorkomen.

Controleer voor vertrek altijd het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Voor Oekraïne zijn geen vaccinaties verplicht.

Vaccinaties die voor Oekraïne worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Oekraïne aangeraden:

– vaccinatie tegen DTP (DifterieTetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Valuta

De munteenheid in Oekraïne is de grivna (UAH). De grivna is onderverdeeld in 100 kopijka’s en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 25 en 50 kopijka’s.

Bekijk hier de huidige koers van de Oekraïnse grivna.

Je kunt in Oekraïne alleen geld wisselen bij wisselkantoortjes en bij banken. Het is aan te raden om de bonnetjes van wisseltransacties te bewaren.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de grivna eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de grivna.

Pinnen

In de meeste grote steden in Oekraïne zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo.

Bekijk hier waar je in Oekraïne kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.

Creditcard

Slechts bij een beperkt aantal restaurants en hotels kun je betalen met creditcard. Met name buiten Kiev kan het zeer lastig zijn om een hotel of restaurant te vinden waar je met creditcard kunt betalen. Bovendien wordt er in Oekraïne geregeld met creditcards gefraudeerd.

Openingstijden banken

De banken in Oekraïne zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:30 tot 17:30.

Prijsniveau in Oekraïne

Het prijsniveau ligt in Oekraïne lager dan dat in Nederland en België.

Fooien in Oekraïne

Het geven van fooien is in Oekraïne net zo gebruikelijk als in Nederland en België. Wanneer de fooi niet al in de rekening is verwerkt, wordt over het algemeen een fooi van 10% tot 15% verwacht.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Oekraïne zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Vrouw 8 maart
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Overwinning 9 mei
Dag van de Constitutie 28 juni
Onafhankelijkheidsdag 24 augustus

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Oekraïne nog een aantal Orthodox-Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

In Oekraïne is het het gehele jaar 1 uur later dan in Nederland en België.

Check hier de actuele tijd in Oekraïne.

Een groot deel van de bevolking spreekt Oekraïens. Buiten de hoofdstad Kiev kun je op niet zo heel veel plaatsen terecht met Engels. Russisch wordt echter nog steeds door bijna alle Oekraïners begrepen en gesproken. Een Russisch woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.

Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Oekraïne worden gesproken.

Hoogtepunten in Oekraïne

192 treden van de Potemkintrap

Je vind in Odessa één van de grootste opera theaters van de wereld. Andere interessante bezienswaardigheden zijn het standbeeld van de Hertog van Richelieu, het Vorontsovpaleis en het Archeologische Museum.

Schiereiland de Krim

Ooit was dit de zomerbestemming voor de partijbonzen van het Kremlin. Tegenwoordig komen er met name westerse toeristen. De stoffige hoofdstad van het gebied, Simferopol heeft weinig bezienswaardigheden. Dit geldt echter niet voor Yalta, dat niet voor niets de Parel van de Krim wordt genoemd.

De wijngaarden van de Krim produceren wijn van goede kwaliteit, die je ter plaatse vrij goedkoop kunt proeven.

Festiviteiten van de KievDays

Bij deze festviteiten, die elk jaar tijdens het laatste weekend van mei worden gehouden, vinden diverse muzikale- en toneelvoorstellingen plaats.

Wintersport Karpaten

De belangrijke ski-oorden zijn Bukovel, Slavsko,Drahobrat en Tysovets.

Je vind in Lviv diverse theaters en met name het Opera House van Ivan Franko, dat tot één van de mooiste theaters in Europa behoort, is zeer het bezoeken waard. Ook het marktplein, het Nationale Museum, hetGeschiedenis Museum, de Kunstgalerij, het Museum van Etnografieen de Ambachten en het Farmaceutische Museun zijn enorm de moeite waard.

Belangrijke bezienswaardigheden in Kiev zijn het fascinerende Grottenklooster, de Sofia Kathedraal met schitterende pictogrammen en fresco’s, de Kathedraal van St Vladimir, het Opera House, het Museum van Oekraïense Kunst, het Historisch Museum van Oekraïne, de Andreyev-heuvel en natuurlijk het plein van de onafhankelijkheid, waar zich de Oranje revolutie heeft afgespeeld.

Doe als de locals in Kiev, die in de zomer gaan zwemmen in de Dnjepr in Kiev en in de winter het ijs van de rivier op gaan om te vissen.

Fietsen wordt ook steeds populairder in Oekraïne. Hoewel de straten in de steden niet bijzonder fietservriendelijk zijn, zijn er verscheidene parken en bossen in en rond Kiev waar je fantastisch kunt fietsen en ook op het platteland kun je prachtige fietstochten maken.

Reistips voor Oekraïne

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Inspiratie voor Oekraïne

Actief Europa

Kiev, hoofdstad van de Oekraïne, is een trotse miljoenenstad aan de Dnjepr. Het is de bakermat van de Russische cultuur en voormalige hoofdstad van het oude Russische rijk. Kiev wordt daarom in de Slavische cultuur "Moeder aller steden" genoe

Lees Meer Door: Martin Boon

Actief Europa

Wie is er niet opgegroeid met de kernramp die symbool staat voor alles wat er mis kan gaan met kernenergie. Ik heb het natuurlijk over Tsjernobyl. Samen met de kernramp in Fukushima heeft Tsjernobyl de twijfelachtige eer de grootste kernramp in de

Lees Meer Door: Martin Boon

Actief Europa

Je kan bij mij wel stellen dat ik een enorme drang heb om locaties die in de categorie "dark tourism" (reizen naar plaatsen die met de dood of lijden worden geassocieerd) vallen, te bezoeken. Mijn interesse gaat vooral uit naar de landen

Lees Meer Door: Martin Boon

Stoere Gezinnen

Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

Lees Meer Door: Wouter Peters

Actief Europa

Bij romantische plekken denkt men al gauw aan Parijs of Venetië, maar niet zo snel aan Oekraïne. Toch bevindt zich daar een plek die qua romantiek makkelijk kan wedijveren met Parijs of Venetië: de liefdestunnel.

Lees Meer Door: Reisbijbel

Actief Europa

Het Nederlands Elftal speelde tijdens het EK2012 zijn poulewedstrijden in Charkov. Waar? Juist ja in Charkov. Of was het nou Charkiv?

Bewapend met camera namen we in de winter voorafgaand aan het EK alvast polshoogte om te zien met wat v

Lees Meer Door: Reisbijbel

Actief Europa

Vandaag reist het Nederlands elftal van Krakau in Polen naar Charkov in Oekraïne voor hun eerste EK-wedstrijd. Afgelopen winter hebben wij alvast een kijkje genomen in deze stad. In deze video zijn we net geland en reizen we per taxi van vlie

Lees Meer Door: Reisbijbel

Actief Europa

Met openbaarvervoer van Kiev naar Boekarest in 3 delen.

Het ranzige bakje Oekraïns vliegtuigvoer hebben we inmiddels achter de kiezen. Het kan nooit lang meer duren voordat de piloot het UIA-vliegtuig (Ukraine International Air

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Oekraïne

Reizen naar Oekraïne

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Nieuwe reis

Rondreis RUSLAND, WIT-RUSLAND EN OEKRAÏNE - 23 dagen; Adellijke rijkdommen en Sovjet geheimen

Deze afwisselende reis neemt je mee naar de drie landen die samen het Slavische hartland vormen. In Sint-Petersburg en Moskou geniet je van de stadspaleizen, rijkversierde kerken en ontelbare musea van wereldniveau. In het onontdekte Wit-Rusland heet

Land : OEKRAINE
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2795.00
reisduur : 23
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis OEKRAÏNE - 9 dagen; Gouden koepels en gele stranden

Tijdens deze korte reis door Oekraïne bezoek je drie compleet verschillende steden. Kiev staat bekend als bakermat van de Oost-Slavische cultuur en de vele kerken zijn een waar genot om te bezoeken. Lviv doet eerder denken aan steden als Praag en We

Land : OEKRAINE
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1195.00
reisduur : 9
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Oekraïne

Wandelkaarten

Wandelkaart Maramures Mountains (East-Carpathians) | Dimap

Goede wandelkaart van een specifiek deel van de karpaten in de Ukraine. Ondanks het feit dat dit voormalig Oostblok-land nog een hoop heeft in te halen, zijn deze detailkaarten van een uitstekend nivo. Voorzien van alle noodzakelijke informatie voo

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Woordenboeken

Woordenboek Phrasebook & Dictionary Ukrainian - Oekraïens | Lonely Planet

Goede taalgids met zowel zinnen als woordenlijst. Engels - Ukrainian v.v. Packed with phrases on everything from bargaining at a rynok to hiking and eating out, this book will spice up your Ukrainian adventure. Whether bathing in culture or the

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 7.50
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Alles is verlicht | Jonathan Safran Foer

Een jonge Amerikaan reist naar het platteland van Oost-Europa. Daar gaat hij op zoek naar de vrouw die, zo is hem verteld, zijn grootvader uit de handen van de nazi's heeft gered. Vergezeld door de onvergetelijke Alex, zijn jonge Oekraïense tolk d

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.00
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Krim - Ukraine | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Die Krim, Lemberg, Kiew (Kiev) und Odessa - Oekraïne | Reise Know-How Verlag

  Toonaangevende reisgids van Duitse makelij. Zeer degelijk, boordevol praktische informatie en achtergrondbeschrijvingen. Absoluut de beste gids op dit moment .... Een aanrader voor zowel de zelfstandige als de georganiseerde reiziger.   D

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids CityTrip Kiew - Kiev | Reise Know-How Verlag

Reise Know-How is een duitstalige praktische reisgids voor alle leeftijden, boordevol informatie over accommodatie van budget tot luxe, vervoer en plaatsbeschrijvingen. Kenmerk: brede cultuur en achtergrondinformatie, bondig geschreven. Die sch

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Kiev | Trescher Verlag

Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land. Zeer uitgebreide stadsgids

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Dominicus Oekraine - Ukraine | Gottmer

Oekraïne is een fascinerende toeristenbestemming met een oneindige keuze aan historische en culturele bezienswaardigheden. In deze reisgids over Oekraïne vind je naast beschrijvingen en praktische informatie ook historische en culturele achtergro

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.99
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Odessa - Aufstrebende Metropole am Schwarzen Meer | Schulze verlag

Reisgids over Odessa, een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee. Veel illustraties. Leseproben: Odessa - sinnenfreudige und weltoffene Hafenstadt Odessas Internationalität und Lebensfreude sind legendär. Schon bei der Einfahrt in die Stad

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Lemberg - Lviv - Lwow | Trescher Verlag

Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land. Im Jahre 1998 wurde di

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Karpatalja - Transcarpthia - Transkarpaten - Ukraine | Dimap

Zeer gedetaillerde wegenkaart van de Oekrainse Waldkarpaten (Karpato) en Sakarpatskaya Oblast  alle plaatsnamen in de Oekraine zijn in het Cyrillisch en Engels.   Topografische Straßenkarte der Karpato-Ukraine (Waldkarpaten). Mit Stadtpl

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Ukraine - Oekraïne | Bradt

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! Ukraine is something of an enigma for the visitor. The largest count

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Ukraine - Oekraïne | Reise Know-How Verlag

Zeer goede - Duitstalige - reisgids over Oekraïne. Bijzonder uitvoerige beschrijvingen van cultuur en natuur, met kaartjes, foto's etc. Vergeleken met de Lonely Planet veel uitvoeriger en diepgaander: echt op z'n Duits gemaakt, zeer grundlich. A

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 27.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Ukraine - Oekraïne | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Comfortmap Ukraine | ExpressMap

Geplastificeerde wegenkaart van Ukraine op duurzaam materiaal en door de manier van vouwen handig in gebruik. Met register. Je krijgt een goed overzicht van het land met afstanden tussen de verschillende steden vermeld op de kaart.

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Adventure map Bucovina - Maramures | TerraQuest

De kracht zit hem in het feit dat deze kaart in delen is geplastificeerd en daardoor ook - ondanks de plastic laag - makkelijk in delen is te vouwen.    Van het gebeid Munti Rodnei is een detailkaart 1:75.000 ingevoegd.   Terraquest say

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Te gast in Rusland en Oekraine | Informatie Verre Reizen

Samengesteld door en voor reizigers: verhalen van mensen die er gewoond of gereisd hebben. Literatuurlijst, praktische tips, vooral veel achtergrond- en cultuur informatie. Rusland en Oekraïne zijn landen van contrasten. In Moskou rijden rijke R

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Ukraine - Oekraïne | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Ukraine - Oekraïne | Marco Polo

Duidelijke wegenkaart van Marco Polo: alle wegen, zowel de verharde als belangrijke onverharde wegen zijn weergegeven.  Mooie toeristisch interessante wegen die de moeite waard zijn, zijn groen gearceerd. Veel toeristische informatie is toegevoegd

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.95
Lees Meer

Reisgidsen

Opruiming - Reisgids Odessa | Schulze verlag

opruiming = oude druk Reisgids over Odessa, een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee. Veel illustraties.   Alltag und Theater, Realität und Illusion vermischen sich in Odessa, der Stadt mit dem einzigarten Pulsschlag auf wunderbare Weise

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Ukraine - Oekraïne | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Stadsplattegronden

Stadsplattegrond City Pocket Kiev | Freytag & Berndt

Stadsplattegrond van Kiev met register in handig zakformaat en geplastificeerd. Stadsplattegrond met register. Helder kaartbeeld waarbij de naamgeving goed leesbaar is weergegeven. Met de toeristische bezienswaardigheden in symbolen weergeven: mo

Land : Oekraïne
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 6.95
Lees Meer