
Kiev, hoofdstad van de Oekraïne, is een trotse miljoenenstad aan de Dnjepr. Het is de bakermat van de Russische cultuur en voormalige hoofdstad van het oude Russische rijk. Kiev wordt daarom in de Slavische cultuur "Moeder aller steden" genoe
De mogelijkheden van Oekraïne als reisbestemming zijn veel mensen een grote onbekende. De meesten kennen het land alleen vanwege het EK voetbal in 2012 en de kernramp bij Tsjernobyl, maar het land is zoveel meer dan dat.
Neem de bijzondere steden, zoals de hoofdstad Kiev, met zijn talloze kerken, kloosters, musea, maar ook talloze gezellige cafés en restaurants, en de in het westen gelegen stad Lviv, die niet voor niets op de werelderfgoed van UNESCO is opgenomen.
Daarnaast komt ook strandliefhebber aan zijn of haar trekken, met zijn heerlijke zonovergoten stranden aan de Zwarte Zee, waar je je zowel overdag als ’s nachts prima kunt vermaken. Maar ook de liefhebber van de natuur kan in Oekraïne volop aan zijn trekken komen in de eindeloze bossen of in de Karpaten, waar je fantastisch kunt wandelen.
Qua voorzieningen is Oekraïne een land dat prima met andere vakantielanden kan wedijveren. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 is de infrastructuur in het land enorm verbeterd en zijn overal prima hotels en restaurants gebouwd.
Reizigers die het land bezoeken, zullen worden verrast door dit onverwacht aantrekkelijke land met boeiende steden, heerlijke stranden, een bijzondere en rijke cultuur, een lange en turbulente geschiedenis en prachtige natuur.
Klimaattype: Gematigd landklimaat (Df) en een gematigd zeeklimaat (Cf) in het uiterste zuiden
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 18 °C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): -3°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: eind april-half juni
Oekraïne is onder te verdelen in twee klimaatzones: een zone met een gematigd landklimaat en een zone waar een mediterraan klimaat heerst. Bijna het gehele land valt in de zone van het gematigde landklimaat, dat wordt gekenmerkt door warme zomers en koude winters. Alleen het zuidelijke deel van Oekraïne bij het Krim-schiereiland heeft een Middellandse Zeeklimaat met hete zomers en milde winters.
De gemiddelde temperatuur in Oekraïne ligt `s winters tussen de – 8 en 2 graden Celsius en `s Zomers stijgt de temperatuur tot boven de 30 graden.
(zie voor een voorbeeld van het gematigde landklimaat de klimaattabel van Kiev en voor het klimaat op het Krim-schiereiland de klimaattabel van Simferopol)
In vergelijking met Nederland en België valt in Oekraïne weinig neerslag, gemiddeld zo’n 500 mm op jaarbasis. De meeste neerslag valt in het westen en het noorden van het land en de minste neerslag valt in het oosten en zuid-oosten van Oekraïne. De natste maanden zijn juni en juli in het binnenland en januari aan de kust, maar vanwege de geringe neerslag die in deze maanden valt is niet echt sprake van een regenseizoen.
Over het algemeen is de periode van eind april tot half juni de beste tijd Oekraïne te bezoeken. De kans op neerslag is gedurende deze periode minder dan in de zomer, en bovendien is de natuur in deze periode op zijn mooist.
Er zijn in bepaalde gebieden veiligheidsrisico’s, en zelfs een negatief reisadvies. Dat hangt met name samen met conflicten met Rusland over gebieden die Rusland wil annexeren. Dat geldt voor de provincies Donetsk en Loegansk en de Krim. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Er zijn gewapende politiemannen en militairen in het hele gebied. De wetten, administratieve regels en munt (roebel) van Rusland zijn er ingevoerd. Oekraïense banken zijn gesloten.
In steden, kunnen ongeregeldheden voorkomen en demonstraties die tot geweld leiden. In de steden Odessa, Zaporizja en Dnipropetrovsk (in het oosten en zuiden van het land), is een verhoogde kans op gewelddadigheden. Wees daarom extra alert in alle steden. Vermijd militaire installaties, plaatsen waar veel mensen komen en demonstraties. En plaatsen waar ongeregeldheden voorkomen.
Controleer voor vertrek altijd het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
Voor Oekraïne zijn geen vaccinaties verplicht.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Oekraïne aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
De munteenheid in Oekraïne is de grivna (UAH). De grivna is onderverdeeld in 100 kopijka’s en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 25 en 50 kopijka’s.
Bekijk hier de huidige koers van de Oekraïnse grivna.
Je kunt in Oekraïne alleen geld wisselen bij wisselkantoortjes en bij banken. Het is aan te raden om de bonnetjes van wisseltransacties te bewaren.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de grivna eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de grivna.
In de meeste grote steden in Oekraïne zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo.
Bekijk hier waar je in Oekraïne kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.
Slechts bij een beperkt aantal restaurants en hotels kun je betalen met creditcard. Met name buiten Kiev kan het zeer lastig zijn om een hotel of restaurant te vinden waar je met creditcard kunt betalen. Bovendien wordt er in Oekraïne geregeld met creditcards gefraudeerd.
De banken in Oekraïne zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:30 tot 17:30.
Het prijsniveau ligt in Oekraïne lager dan dat in Nederland en België.
Het geven van fooien is in Oekraïne net zo gebruikelijk als in Nederland en België. Wanneer de fooi niet al in de rekening is verwerkt, wordt over het algemeen een fooi van 10% tot 15% verwacht.
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Oekraïne zijn:
Nieuwjaar | 1 januari |
Dag van de Vrouw | 8 maart |
Dag van de Arbeid | 1 mei |
Dag van de Overwinning | 9 mei |
Dag van de Constitutie | 28 juni |
Onafhankelijkheidsdag | 24 augustus |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Oekraïne nog een aantal Orthodox-Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
In Oekraïne is het het gehele jaar 1 uur later dan in Nederland en België.
Check hier de actuele tijd in Oekraïne.
Een groot deel van de bevolking spreekt Oekraïens. Buiten de hoofdstad Kiev kun je op niet zo heel veel plaatsen terecht met Engels. Russisch wordt echter nog steeds door bijna alle Oekraïners begrepen en gesproken. Een Russisch woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.
Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Oekraïne worden gesproken.
Je vind in Odessa één van de grootste opera theaters van de wereld. Andere interessante bezienswaardigheden zijn het standbeeld van de Hertog van Richelieu, het Vorontsovpaleis en het Archeologische Museum.
Ooit was dit de zomerbestemming voor de partijbonzen van het Kremlin. Tegenwoordig komen er met name westerse toeristen. De stoffige hoofdstad van het gebied, Simferopol heeft weinig bezienswaardigheden. Dit geldt echter niet voor Yalta, dat niet voor niets de Parel van de Krim wordt genoemd.
De wijngaarden van de Krim produceren wijn van goede kwaliteit, die je ter plaatse vrij goedkoop kunt proeven.
Bij deze festviteiten, die elk jaar tijdens het laatste weekend van mei worden gehouden, vinden diverse muzikale- en toneelvoorstellingen plaats.
De belangrijke ski-oorden zijn Bukovel, Slavsko,Drahobrat en Tysovets.
Je vind in Lviv diverse theaters en met name het Opera House van Ivan Franko, dat tot één van de mooiste theaters in Europa behoort, is zeer het bezoeken waard. Ook het marktplein, het Nationale Museum, hetGeschiedenis Museum, de Kunstgalerij, het Museum van Etnografieen de Ambachten en het Farmaceutische Museun zijn enorm de moeite waard.
Belangrijke bezienswaardigheden in Kiev zijn het fascinerende Grottenklooster, de Sofia Kathedraal met schitterende pictogrammen en fresco’s, de Kathedraal van St Vladimir, het Opera House, het Museum van Oekraïense Kunst, het Historisch Museum van Oekraïne, de Andreyev-heuvel en natuurlijk het plein van de onafhankelijkheid, waar zich de Oranje revolutie heeft afgespeeld.
Doe als de locals in Kiev, die in de zomer gaan zwemmen in de Dnjepr in Kiev en in de winter het ijs van de rivier op gaan om te vissen.
Fietsen wordt ook steeds populairder in Oekraïne. Hoewel de straten in de steden niet bijzonder fietservriendelijk zijn, zijn er verscheidene parken en bossen in en rond Kiev waar je fantastisch kunt fietsen en ook op het platteland kun je prachtige fietstochten maken.