Ongerepte natuur en schat aan Afrikaanse culturen

Guinee is lange tijd redelijk afgesloten geweest van de buitenwereld. De naam betekent vrouw en Guinee heeft veel geheime rituelen en een rijke cultuur. De relatief ongerepte natuur van Guinee trekt evenwel de meeste, van de weinige, reizigers.

Je bereikt de dichte wouden in het zuidoosten door dwars door het oude hoogland te trekken, óf over moderne asfaltwegen te rijden. Er is veel wild te zien, onder andere in de Fouta Djalon tussen de Tinkisso rivier en de grens met Mali. Ook in in het bekende Mount Nimba natuurreservaat, dat voor driekwart in Guinee ligt, en verder in Liberia en Ivoorkust, zijn onder andere apen, hyena’s, krokodillen, nijlpaarden, olifanten, varanen, wrattenzwijnen en panters te zien.

Guinee staat ook bekend om de fascinerende Malinke muziek. De opzwepende ritmische stijl is de inspiratie voor veel Afrikaanse én westerse muzikanten. Het land kent veiligheidsrisico’s, lees je dus altijd goed in voordat je een ticket boekt naar deze ‘tuin van West-Afrika’.

Weer en Klimaat Guinee

Klimaattype: Tropisch regenklimaat (Aw)

Guinee heeft een warm en vochtig, typisch tropisch regenklimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het hele jaar door rond de 26 graden Celsius.

Het regenseizoen duurt in Guinee van mei tot september, maar in de maanden juli en augustus valt veruit de meeste neerslag. Gedurende deze periode is de luchtvochtigheid erg hoog.

Van november tot maart is het droog en zijn de temperaturen het koelst. In het zuiden van Guinee valt echter het hele jaar door ongeveer een zelfde hoeveelheid neerslag en hier kun je dan ook niet echt spreken van een regentijd.

Gemiddeld valt er in Conakry, de hoofdstad van Guinee, zo”n 4000 mm neerslag per jaar, terwijl er in het midden van het land minder dan 2000 mm neerslag valt.

Over het algemeen is de beste tijd om Guinee te bezoeken de periode van november tot maart. In deze maanden is het in Guinee het droogst en koelst. Wel waait gedurende deze periode de harmattan-wind, die stof uit de Sahara meebrengt.

Er zijn risico’s voor reizen naar Guinee. In de afgelopen jaren is de criminaliteit afgenomen, maar het aantal incidenten is nog steeds hoog. In de hoofdstad Conakry komen (gewapende) overvallen en pogingen tot ontvoering voor, vaak door mannen in een nepuniform. Het geweld richt zich doorgaans niet tegen buitenlanders.

De situatie in Guinee kan snel veranderen. Raadpleeg daarom altijd het meest recente reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Buiten de hoofdstad Conakry worden veel auto’s gestolen bij wegversperringen, ook van buitenlanders. Met uitzondering van Senegal is de veiligheidssituatie in alle buurlanden van Guinee bovendien instabiel.

Verkeer

Buiten de hoofdstad Conakry zijn de wegen slecht en reizen via de weg is niet alleen risicovol, maar kost ook veel tijd. Tijdens het regenseizoen (van juli tot en met september) is de situatie nog slechter. Dan zijn wegen vaak geblokkeerd. Op sommige plekken in de hoofdstad Conakry zijn er na zonsondergang officiële wegversperringen en controleposten. Het is raadzaam om na zonsondergang niet naar buiten te gaan.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Guinee, ook voor buitenlanders.

Gezondheid

In Guinee zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Ook in de grote steden is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Guinee alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Guinee binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Guinee aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
– vaccinatie tegen gele koorts

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Guinee.

Malaria

Er komt in Guinee malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken, net als anti-muggenmaatregelen.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Guinee

Nederlandse Ambassade

Er is geen Nederlandse ambassade. De dichtstbijzijnde ambassade is in Senegal.

Belgische Ereconsulaat Conakry

Tel. + (224) (62) 66.22.49

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Reisdocumenten voor Guinee

Voor Guinee heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Guinee nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum
– Een bewijs van een hotelboeking

Visum

Voor een verblijf in Guinee is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Guinee in Brussel. De kosten van het visum zijn € 70,- (voor 1 maand) en € 87,- (voor 3 maanden).

Adressen Ambassade Guinee in Nederland en België

Guinee heeft geen vertegenwoordiging in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Guinee bevindt zich in Brussel.

België:
Ambassade Guinee

Boulevard Auguste Reyers 108
1030 Brussel

Tel nr. 027710126
Fax: 027626036

E-mail: [email protected]

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00 uur-16:00 uur

Valuta

De munteenheid in Guinee is de Guineese frank (GNF). De Frank is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 25 frank en biljetten van 25, 50, 100, 500, 1000 en 5000 frank.

Pinnen en creditcard

Je kan in Guinee niet zo makkelijk pinnen met je Nederlandse bankpas.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Guinee geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 12:30 uur en van 14:30 uur tot 17:00 uur.

Feestdagen Guinee

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Guinee zijn:

Nieuwjaar                                    1 januari
Dag van de Tweede Republiek 3 april
Dag van de Arbeid                     1 mei
Afrikadag                                 25 mei
Maria Hemelvaart                    15 augustus
Dag van de Onafhankelijkheid 2 oktober
Allerheiligen                              1 november
Kerst                                       25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Guinee nog een aantal Christelijke- en Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

Tijdsverschil Guinee

Guinee kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Guinee één uur vroeger dan in Nederland en België en in onze zomer 2 uur vroeger.

Taal in Guinee

De officiële taal van Guinee is het Frans.

Hoogtepunten in Guinee

Vanaf de top van de 1573 meter hoge berg heb je een prachtig uitzicht. Met helder weer kun je zelfs Senegal en Mali zien liggen.

Reistips voor Guinee

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd.

Lees Meer

Inspiratie voor Guinee

Slimme Reistips

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer v

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Guinee

Reisboeken en gidsen over Guinee

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Guinée | IGN - Institut Géographique National

Goede overzichtskaart van het Franse Cartografisch Instituut. Met autoroutes en details als nationale parken etc. (bedenk wel dat dit al een wat oudere kaart is uit 1992, het IGN heeft simpelweg geen nieuwere gepubliceerd)

Land : Guinee
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Guinee - Guineé | Petit Futé

Franstalige reisgids over Guineé: zeer compleet, met zowel bezienswaardigheden als ook praktische informatie. Des informations pratiques et historiques pour organiser son séjour, région par région : Conakry, Guinée maritime, Fouta-Djalon, ha

Land : Guinee
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 18.50
Lees Meer