Ongerepte natuur en schat aan Afrikaanse culturen
Guinee is lange tijd redelijk afgesloten geweest van de buitenwereld. De naam betekent vrouw en Guinee heeft veel geheime rituelen en een rijke cultuur. De relatief ongerepte natuur van Guinee trekt evenwel de meeste, van de weinige, reizigers.
Je bereikt de dichte wouden in het zuidoosten door dwars door het oude hoogland te trekken, óf over moderne asfaltwegen te rijden. Er is veel wild te zien, onder andere in de Fouta Djalon tussen de Tinkisso rivier en de grens met Mali. Ook in in het bekende Mount Nimba natuurreservaat, dat voor driekwart in Guinee ligt, en verder in Liberia en Ivoorkust, zijn onder andere apen, hyena’s, krokodillen, nijlpaarden, olifanten, varanen, wrattenzwijnen en panters te zien.
Guinee staat ook bekend om de fascinerende Malinke muziek. De opzwepende ritmische stijl is de inspiratie voor veel Afrikaanse én westerse muzikanten. Het land kent veiligheidsrisico’s, lees je dus altijd goed in voordat je een ticket boekt naar deze ‘tuin van West-Afrika’.
klimaat Guinee
Weer en Klimaat Guinee
Klimaattype: Tropisch regenklimaat (Aw)
Guinee heeft een warm en vochtig, typisch tropisch regenklimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het hele jaar door rond de 26 graden Celsius.
Het regenseizoen duurt in Guinee van mei tot september, maar in de maanden juli en augustus valt veruit de meeste neerslag. Gedurende deze periode is de luchtvochtigheid erg hoog.
Van november tot maart is het droog en zijn de temperaturen het koelst. In het zuiden van Guinee valt echter het hele jaar door ongeveer een zelfde hoeveelheid neerslag en hier kun je dan ook niet echt spreken van een regentijd.
Gemiddeld valt er in Conakry, de hoofdstad van Guinee, zo”n 4000 mm neerslag per jaar, terwijl er in het midden van het land minder dan 2000 mm neerslag valt.
Over het algemeen is de beste tijd om Guinee te bezoeken de periode van november tot maart. In deze maanden is het in Guinee het droogst en koelst. Wel waait gedurende deze periode de harmattan-wind, die stof uit de Sahara meebrengt.
reisadvies Guinee
Er zijn risico’s voor reizen naar Guinee. In de afgelopen jaren is de criminaliteit afgenomen, maar het aantal incidenten is nog steeds hoog. In de hoofdstad Conakry komen (gewapende) overvallen en pogingen tot ontvoering voor, vaak door mannen in een nepuniform. Het geweld richt zich doorgaans niet tegen buitenlanders.
De situatie in Guinee kan snel veranderen. Raadpleeg daarom altijd het meest recente reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
Buiten de hoofdstad Conakry worden veel auto’s gestolen bij wegversperringen, ook van buitenlanders. Met uitzondering van Senegal is de veiligheidssituatie in alle buurlanden van Guinee bovendien instabiel.
Verkeer
Buiten de hoofdstad Conakry zijn de wegen slecht en reizen via de weg is niet alleen risicovol, maar kost ook veel tijd. Tijdens het regenseizoen (van juli tot en met september) is de situatie nog slechter. Dan zijn wegen vaak geblokkeerd. Op sommige plekken in de hoofdstad Conakry zijn er na zonsondergang officiële wegversperringen en controleposten. Het is raadzaam om na zonsondergang niet naar buiten te gaan.
Homoseksualiteit
Homoseksualiteit is strafbaar in Guinee, ook voor buitenlanders.
Gezondheid
In Guinee zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Ook in de grote steden is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten.
vaccinaties Guinee
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Guinee alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Guinee binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Guinee aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
– vaccinatie tegen gele koorts
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Guinee.
Malaria
Er komt in Guinee malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken, net als anti-muggenmaatregelen.
ambassades Guinee
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Guinee
Nederlandse Ambassade
Er is geen Nederlandse ambassade. De dichtstbijzijnde ambassade is in Senegal.
Belgische Ereconsulaat Conakry
Tel. + (224) (62) 66.22.49
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.
visumplicht Guinee
Reisdocumenten voor Guinee
Voor Guinee heb je nodig:
– Een paspoort dat bij aankomst in Guinee nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum
– Een bewijs van een hotelboeking
Visum
Voor een verblijf in Guinee is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Guinee in Brussel. De kosten van het visum zijn € 70,- (voor 1 maand) en € 87,- (voor 3 maanden).
Adressen Ambassade Guinee in Nederland en België
Guinee heeft geen vertegenwoordiging in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Guinee bevindt zich in Brussel.
België:
Ambassade Guinee
Boulevard Auguste Reyers 108
1030 Brussel
Tel nr. 027710126
Fax: 027626036
E-mail: [email protected]
Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00 uur-16:00 uur
valuta Guinee
Valuta
De munteenheid in Guinee is de Guineese frank (GNF). De Frank is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 1, 5, 10, 25 frank en biljetten van 25, 50, 100, 500, 1000 en 5000 frank.
Pinnen en creditcard
Je kan in Guinee niet zo makkelijk pinnen met je Nederlandse bankpas.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Guinee geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 12:30 uur en van 14:30 uur tot 17:00 uur.
feestdagen Guinee
Feestdagen Guinee
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Guinee zijn:
Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Tweede Republiek 3 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Afrikadag 25 mei
Maria Hemelvaart 15 augustus
Dag van de Onafhankelijkheid 2 oktober
Allerheiligen 1 november
Kerst 25 december
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Guinee nog een aantal Christelijke- en Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Guinee
Tijdsverschil Guinee
Guinee kent geen zomer- en wintertijd. In onze winter is het in Guinee één uur vroeger dan in Nederland en België en in onze zomer 2 uur vroeger.
taal Guinee
Taal in Guinee
De officiële taal van Guinee is het Frans.