Panama, kanaal bekender dan het prachtige land
Panama ligt in Midden-Amerika en grenst aan Costa Rica en Colombia. Het land is vooral bekend van het Panamakanaal, dat voor schepen de doorsteek mogelijk maakt tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Dat bezoek je uiteraard tijdens je reis aan dit bijzondere land, dat ook enorm veel natuur heeft te bieden.
De Emberá-indianen wonen bijvoorbeeld diep in de jungle, om hen te bezoeken moet je met een houten kano gaan varen. Je kan ook walvissen gaan zien, net buiten de kust in de Grote Oceaan of de groene, vruchtbare hellingen van vulkaan Barú beklimmen. Schiereiland Azuero is het culturele hart van Panana, daar lijkt de tijd echt stil te hebben gestaan. Je kan er koloniale stadjes bezoeken, die herinneren aan de geschiedenis van dit land.
klimaat Panama
Weer en Klimaat Panama
Klimaattype: Tropisch
Panama heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het in Panama het gehele jaar door warm is. Panama kent echter wel een zomer en een winter. De zomer in Panama loopt van december tot april en is tevens het droge seizoen. Gedurende deze maanden valt er in Panama (en dan met name in zuiden van het land) nauwelijks regen. Dit is dan ook de beste tijd om Panama te bezoeken, met name als je van plan bent om wandeltochten te gaan maken.
De winter loopt in Panama van half april tot en met november. In de winter valt de meeste neerslag. De neerslag valt dan echter met name in korte, hevige, tropische buien, die vaak maximaal een uur duren. Omdat de luchtvochtigheid in Panama heel hoog is, vooral tijdens het regenseizoen, is de warmte drukkend en zweet je snel. De buien zorgen dan ook voor wat verfrissing, en worden in de regel gevolgd door een heldere hemel.
Tropische stormen en overstromingen
Tropische stormen
Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen en orkanen kunnen voorkomen, maar de laatste orkaan kwam in 1969 aan land. Wel kan er van april tot en met december extreme regenval voorkomen als gevolg van een dichtbij langstrekkende orkaan. Extreme regenval kan dan voor grote plaatselijke problemen zorgen, zoals overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen. De havenstad Colon overstroomt minstens 1 keer per jaar gedeeltelijk.
Aardbevingen
In Panama komen aardbevingen voor. Informeer naar de situatie voordat je naar een aardbeving getroffen gebied reist.
reisadvies Panama
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Panama. Er kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Ook kunnen wegen worden geblokkeerd.
Ook bij toeristenattracties buiten de stad komt zware criminaliteit zoals overvallen voor, bijvoorbeeld bij de oude Panama-ruïnes van Panama Vieja.
Kijk voor de meest recente updates, ook over natuurgeweld, voor vertrek altijd op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.
Avondklok voor jongeren
In Panama geldt een avondklok voor jongeren. Dit houdt in dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur tot zonsopgang niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen zijn. Op vrijdag en zaterdag geldt deze maatregel vanaf 23.00 uur. De maatregel is bedoeld om criminaliteit en vandalisme tegen te gaan.
Bij aanhouding moet de jongere een boete betalen. Officieel gelden deze regels ook voor buitenlandse jongeren. Maar er zijn nog geen buitenlanders aangehouden vanwege de maatregel.
Onveilige gebieden
Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. In dit gebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare grensgebied steken Colombiaanse guerillastrijders en drugssmokkelaars regelmatig de grens over. Laat je hier altijd begeleiden door politie of reis georganiseerd, in een groep.
Gezondheid
Sinds begin 2014 komen in Panama regelmatig gevallen voor van Chikungunya, een virusziekte.
Tips van de ambassade
– Toerisme naar de San Blas eilanden is populair. Sommige bootjes die je naar deze eilanden brengen vanaf het vaste land zijn echter niet veilig. Kijk goed naar de staat van de boot en er zijn bij voorkeur twee buitenboordmotoren aanwezig.
– In Panama is veel ongerepte natuur. Juist daardoor kan het er ook gevaarlijk zijn. Bereid je goed voor als je in de natuur op pad gaat.
– Let erop dat je stempels in je paspoort krijgt van het land dat je verlaat en het land waar je binnenkomt. Boetes voor het ontbreken van de juiste stempels kunnen oplopen tot ruim 1000 USD.
vaccinaties Panama
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Panama alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Panama binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Maar het wordt voor de volgende gebieden wel aangeraden: de provincies Comarca Emberá, Darien en Kuna Yala (het voormalige San Blas) en delen van de provincies Colon en Panama die ten oosten van de Kanaalzone liggen. Voor Panama Stad, de Kanaalzone en de San Blaseilanden wordt gele koorts vaccinatie niet aanbevolen
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Panama aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Malaria
In Panama komt malaria voor. Voor bepaalde delen van Panama (provincies geen oosten van kanaal inclusief San Blas eilanden) wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, om een noodbehandeling mee te nemen.
ambassades Panama
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Panama
Nederlandse Ambassade
P.H. Oceanía Business Plaza
Torre 1000 Piso 23, local 23-A
Calle Hanono Missri, Punta Pacifica
Telefoon +5072806650
E-mail: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/panama/over-ons/nederlandse-ambassade-in-panama
Openingstijden: maandag-vrijdag 08:00-12:00 en 13.00-16.00 uur
Belgische Ere-Consulaat Panama
Avenida Domingo Díaz,
autopista al aeropuerto Internacional Tocumen y Calle XIII Juegos,
Ciudad de Panama,
Panama
Tel. (50/) 301-5232
Fax (507) 301-5201 en 301-5203
E-mail: [email protected]
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren
visumplicht Panama
Reisdocumenten voor Panama
Voor Panama heb je nodig:
– Een paspoort dat bij aankomst in Panama nog minimaal 6 maanden geldig is
Visum
Voor een verblijf in Panama van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist.
Adressen Consulaat/ambassade van Panama in Nederland en België
Nederland:
Ambassade Panama
Amaliastraat 3- 5
2514 JC ‘S-Gravenhage
Telefoon: (070) 211 05 80
Fax: (070) 211 05 81
E-mail: [email protected]
Openingstijden: maandag-vrijdag 10:00-14:00
België:
Ambassade Panama
Boulevard General Jacques 18
1050 Brussel
Tel nr. 02.649.07.29
Fax: 02.648.92.16
E-mail: [email protected]
valuta Panama
Valuta
De munteenheid in Panama is de balboa (B), vernoemd naar vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco Nunez de Balboa, die de Grote Oceaan heeft ontdekt.
De balboa is onderverdeeld in honderd centime en wordt uitgeven in munten van 1, 5, 10, 25, 50 centimes. Als papiergeld wordt de Amerikaanse Dollar gebruikt.
Je kunt in Panama ook gewoon met Amerikaanse munten betalen. Prijzen worden zowel met $ (dollar) als met B (balboa) aangeduid.
Geld wisselen kan alleen op het vliegveld en in de ‘casas de cambio’ in de hoofdstad. Het is dus het beste om direct dollarbiljetten mee te nemen. Omdat het vaak lastig is om van grote coupures voldoende wisselgeld te krijgen (hierbij is 10 dollar soms al te groot) is het aan te raden om zoveel mogelijk kleine dollarbiljetten mee te nemen.
Pinnen en creditcard
Pinautomaten zijn er veel in heel Panama en een pinpas met het Cirrus of Plus logo is dan ook de beste manier om tijdens je verblijf in Panama aan geld te komen.
Openingstijden banken
De banken in Panama zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00-13:30 en zaterdag van 8:30-12:00.
feestdagen Panama
Feestdagen Panama
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Panama zijn:
Nieuwjaar |
1 en 2 januari |
Dag van de Martelaren |
9 januari |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Panama City-dag |
15 augustus |
Dag van de viering va de afscheiding van Colombia |
3 november |
Dag van de vlag |
4 november |
Dag van Columbus |
5 november |
Dag van de Opstand van Los Santo |
10 november |
Onafhankelijkheidsdag |
28 november |
Moederdag |
8 december |
Kerst |
24, 25 en 26 december |
Oudjaar |
31 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Panama nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Panama
Tijdsverschil Panama
In Panama is het in gedurende onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Panama 7 uur vroeger.
taal Panama
Taal in Panama
De officiële taal van Panama is het Spaans.
Naast het Spaans wordt er door de zeven verschillende Indiaanse gemeenschappen ieder nog hun eigen (Indianen)taal gesproken.
Op de eilanden van Bocas del Toro wordt ook Patois gesproken, een mengeling van Spaans, Engels en een lokaal dialect. Door de invloed van de VS spreekt men in het commerciële en openbare leven veelal ook Engels.
Desondanks kan een Spaans woordenboekje erg handig zijn.