Panama, kanaal bekender dan het prachtige land

Panama ligt in Midden-Amerika en grenst aan Costa Rica en Colombia. Het land is vooral bekend van het Panamakanaal, dat voor schepen de doorsteek mogelijk maakt tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Dat bezoek je uiteraard tijdens je reis aan dit bijzondere land, dat ook enorm veel natuur heeft te bieden.

De Emberá-indianen wonen bijvoorbeeld diep in de jungle, om hen te bezoeken moet je met een houten kano gaan varen. Je kan ook walvissen gaan zien, net buiten de kust in de Grote Oceaan of de groene, vruchtbare hellingen van vulkaan Barú beklimmen. Schiereiland Azuero is het culturele hart van Panana, daar lijkt de tijd echt stil te hebben gestaan. Je kan er koloniale stadjes bezoeken, die herinneren aan de geschiedenis van dit land.

Weer en Klimaat Panama

Klimaattype: Tropisch

Panama heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het in Panama het gehele jaar door warm is. Panama kent echter wel een zomer en een winter. De zomer in Panama loopt van december tot april en is tevens het droge seizoen. Gedurende deze maanden valt er in Panama (en dan met name in zuiden van het land) nauwelijks regen. Dit is dan ook de beste tijd om Panama te bezoeken, met name als je van plan bent om wandeltochten te gaan maken.

De winter loopt in Panama van half april tot en met november. In de winter valt de meeste neerslag. De neerslag valt dan echter met name in korte, hevige, tropische buien, die vaak maximaal een uur duren. Omdat de luchtvochtigheid in Panama heel hoog is, vooral tijdens het regenseizoen, is de warmte drukkend en zweet je snel. De buien zorgen dan ook voor wat verfrissing, en worden in de regel gevolgd door een heldere hemel.

Tropische stormen en overstromingen

Tropische stormen

Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen en orkanen kunnen voorkomen, maar de laatste orkaan kwam in 1969 aan land. Wel kan er van april tot en met december extreme regenval voorkomen als gevolg van een dichtbij langstrekkende orkaan. Extreme regenval kan dan voor grote plaatselijke problemen zorgen, zoals overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen. De havenstad Colon overstroomt minstens 1 keer per jaar gedeeltelijk.

Aardbevingen

In Panama komen aardbevingen voor. Informeer naar de situatie voordat je naar een aardbeving getroffen gebied reist.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Panama. Er kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Ook kunnen wegen worden geblokkeerd.

Ook bij toeristenattracties buiten de stad komt zware criminaliteit zoals overvallen voor, bijvoorbeeld bij de oude Panama-ruïnes van Panama Vieja.

Kijk voor de meest recente updates, ook over natuurgeweld, voor vertrek altijd op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Avondklok voor jongeren

In Panama geldt een avondklok voor jongeren. Dit houdt in dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur tot zonsopgang niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen zijn. Op vrijdag en zaterdag geldt deze maatregel vanaf 23.00 uur. De maatregel is bedoeld om criminaliteit en vandalisme tegen te gaan.

Bij aanhouding moet de jongere een boete betalen. Officieel gelden deze regels ook voor buitenlandse jongeren. Maar er zijn nog geen buitenlanders aangehouden vanwege de maatregel.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. In dit gebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare grensgebied steken Colombiaanse guerillastrijders en drugssmokkelaars regelmatig de grens over. Laat je hier altijd begeleiden door politie of reis georganiseerd, in een groep.

Gezondheid

Sinds begin 2014 komen in Panama regelmatig gevallen voor van Chikungunya, een virusziekte.

Tips van de ambassade

– Toerisme naar de San Blas eilanden is populair. Sommige bootjes die je naar deze eilanden brengen vanaf het vaste land zijn echter niet veilig. Kijk goed naar de staat van de boot en er zijn bij voorkeur twee buitenboordmotoren aanwezig.
– In Panama is veel ongerepte natuur. Juist daardoor kan het er ook gevaarlijk zijn. Bereid je goed voor als je in de natuur op pad gaat.
– Let erop dat je stempels in je paspoort krijgt van het land dat je verlaat en het land waar je binnenkomt. Boetes voor het ontbreken van de juiste stempels kunnen oplopen tot ruim 1000 USD.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Panama alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Panama binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Maar het wordt voor de volgende gebieden wel aangeraden: de provincies Comarca Emberá, Darien en Kuna Yala (het voormalige San Blas) en delen van de provincies Colon en Panama die ten oosten van de Kanaalzone liggen. Voor Panama Stad, de Kanaalzone en de San Blaseilanden wordt gele koorts vaccinatie niet aanbevolen

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Panama aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Malaria

In Panama komt malaria voor. Voor bepaalde delen van Panama (provincies geen oosten van kanaal inclusief San Blas eilanden) wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, om een noodbehandeling mee te nemen.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Panama

Nederlandse Ambassade
P.H. Oceanía Business Plaza
Torre 1000 Piso 23, local 23-A
Calle Hanono Missri, Punta Pacifica

Telefoon +5072806650
E-mail: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/panama/over-ons/nederlandse-ambassade-in-panama

Openingstijden: maandag-vrijdag 08:00-12:00 en 13.00-16.00 uur

Belgische Ere-Consulaat Panama
Avenida Domingo Díaz,
autopista al aeropuerto Internacional Tocumen y Calle XIII Juegos,
Ciudad de Panama,
Panama

Tel. (50/) 301-5232
Fax (507) 301-5201 en 301-5203
E-mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren

Reisdocumenten voor Panama

Voor Panama heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Panama nog minimaal 6 maanden geldig is

Visum

Voor een verblijf in Panama van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist.

Adressen Consulaat/ambassade van Panama in Nederland en België

Nederland:
Ambassade Panama
Amaliastraat 3- 5
2514 JC ‘S-Gravenhage

Telefoon: (070) 211 05 80

Fax: (070) 211 05 81
E-mail: [email protected]

Openingstijden: maandag-vrijdag 10:00-14:00

België:
Ambassade Panama
Boulevard General Jacques 18
1050 Brussel

Tel nr. 02.649.07.29
Fax: 02.648.92.16

E-mail: [email protected]

Valuta

De munteenheid in Panama is de balboa (B), vernoemd naar vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco Nunez de Balboa, die de Grote Oceaan heeft ontdekt.

De balboa is onderverdeeld in honderd centime en wordt uitgeven in munten van 1, 5, 10, 25, 50 centimes. Als papiergeld wordt de Amerikaanse Dollar gebruikt.

Je kunt in Panama ook gewoon met Amerikaanse munten betalen. Prijzen worden zowel met $ (dollar) als met B (balboa) aangeduid.

Geld wisselen kan alleen op het vliegveld en in de ‘casas de cambio’ in de hoofdstad. Het is dus het beste om direct dollarbiljetten mee te nemen. Omdat het vaak lastig is om van grote coupures voldoende wisselgeld te krijgen (hierbij is 10 dollar soms al te groot) is het aan te raden om zoveel mogelijk kleine dollarbiljetten mee te nemen.

Pinnen en creditcard

Pinautomaten zijn er veel in heel Panama en een pinpas met het Cirrus of Plus logo is dan ook de beste manier om tijdens je verblijf in Panama aan geld te komen.

Openingstijden banken

De banken in Panama zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8:00-13:30 en zaterdag van 8:30-12:00.

Feestdagen Panama

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Panama zijn:

Nieuwjaar 1 en 2 januari
Dag van de Martelaren 9 januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Panama City-dag 15 augustus
Dag van de viering va de afscheiding van Colombia 3 november
Dag van de vlag 4 november
Dag van Columbus 5 november
Dag van de Opstand van Los Santo 10 november
Onafhankelijkheidsdag 28 november
Moederdag 8 december
Kerst 24, 25 en 26 december
Oudjaar 31 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Panama nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

Tijdsverschil Panama

In Panama is het in gedurende onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomer is het in Panama 7 uur vroeger.

Taal in Panama

De officiële taal van Panama is het Spaans.

Naast het Spaans wordt er door de zeven verschillende Indiaanse gemeenschappen ieder nog hun eigen (Indianen)taal gesproken.

Op de eilanden van Bocas del Toro wordt ook Patois gesproken, een mengeling van Spaans, Engels en een lokaal dialect. Door de invloed van de VS spreekt men in het commerciële en openbare leven veelal ook Engels.

Desondanks kan een Spaans woordenboekje erg handig zijn.

Hoogtepunten in Panama

Het ligt in Panama-stad. Je kan vanuit hier makkelijk op verkenning naar het binnenland.

Reistips voor Panama

Inspiratie moet nog worden gevonden. Kom later terug!

Reisorganisaties Panama

Reizen naar Panama

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

arrangement

Boquete

Het kleurrijke Boquete wordt ook wel 'Het bloemendorp' genoemd. Het is gelegen in een prachtige omgeving, in de groene hoogvlakten van de provincie Chiriqui, langs de grens met Costa Rica. Hier kunt u zich vermaken met bijvoorbeeld jungle- of koffiet

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 156.00
reisduur : 3
Lees Meer

Rondreis

Highlights of Panama

Tijdens deze reis verkent u Panama in uw eigen tempo. U rijdt afwisselend over de Panamaricana, de hoofdweg van het land, en kronkelende wegen die door indrukwekkend berglandschap en naar de Stille Oceaan leiden. Van hip en modern Panama City, langs

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 2399.00
reisduur : 12 dagen
Lees Meer

autoreis

Highlights of Panama

Tijdens deze reis verkent u Panama in uw eigen tempo. U rijdt afwisselend over de Panamaricana, de hoofdweg van het land, en kronkelende wegen die door indrukwekkend berglandschap en naar de Stille Oceaan leiden. Van hip en modern Panama City, langs

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 800.00
reisduur : 10
Lees Meer

reizen

Perfect Match Panama & Florida

Een reis door het veelzijdige Panama met een weelderige natuur en indrukwekkende indianencultuur. U eindigt in hip en modern Panama City om daarna door te vliegen naar Orlando, de stad met het hoogste pretpark gehalte van de wereld.

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 945.00
reisduur : 13
Lees Meer

hotel

Casa Lajagua

Casa Lajagua is een mooie, comfortabele bed & breakfast in het pittoreske Pedasí.

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 60.00
Lees Meer

hotel

Palma Royale

Dit hotel in Caraïbische stijl is gelegen aan de rustige hoofdstraat van Bocas en slechts 20 meter van de zee (geen strand).

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 77.00
Lees Meer

hotel

Swan's Cay

Gezellig hotel, dat doorgaans wordt gebruikt tijdens de rondreis. De ligging is op het Colon Island.

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 70.00
Lees Meer

arrangement

Bocas del Toro

Wilt u even lekker relaxen op een exotisch eiland? Ga dan naar Bocas del Toro! Hier is de sfeer Caraïbisch, 'Easy' dus. U kunt zich laten verwennen in luie sferen, genietend van een tropisch drankje of een Caraïbische maaltijd. Geniet op één van

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 0.00
reisduur : 0
Lees Meer

autoreis

Panama FlexDrive

Creëer uw eigen reis door Panama! Met ons Panama FlexDrive-programma bieden wij u de mogelijkheid om per auto een reis op maat, op een 'eigenwijze' manier samen te stellen, waarbij u zelf uw accommodaties door heel Panama uitkiest! U bepaalt zelf uw

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 569.00
reisduur : 8
Lees Meer

hotel

Playa Tortuga Hotel & Beach Resort

Een modern beach resort, Panamese stijl. Pal aan Playa Tortuga, een roze gekleurd zandstrand.

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 69.00
Lees Meer

arrangement

San Blas Eilanden

Een bezoek aan de San Blasarchipel is gegarandeerd een fantastische ervaring! De eilanden behoren toe aan de Kuna-indianen die nog altijd traditioneel leven. Vergezeld van een Kuna-gids (die meestal graag bereid is om een maaltijd van vers gevangen

Land : Panama
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 561.00
reisduur : 3
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Panama

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart 3101 Adventure Map Panama | National Geographic

Panama: beroemd om het Panama-kanaal maar er is zoveel meer. Van een levendige hoofdstad tot regenwoud vol met biodiversiteit, van paradijselijke stranden tot bergen met ruisende rivieren. Panama biedt een breed scala aan avonturen die voortvloeien

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 15.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Panama Canal - Central Panama | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Met name de natuurkundige apecten van het land of streek worden heel duid

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Panama | Insight Guides

Een rijk geillustreerde reisgids met diepgaande teksten: één van de beste reisgidsen die er bestaan. Eerste deel bestaat uit een beschrijving van de unieke aspecten van de regio, daarna een deel echte reisgids en als afsluiting een deel met prakt

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Panama | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Panama | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Panama on an indexed, double-sided map from ITMB, printed on waterproof

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Culture Smart! Panama | Kuperard

De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Panama traveller | National Geographic

Reisgids over Panama, Engelstalig, van het beroemde National Geographic. Kleurrijke reisgids met veel illustraties. Goede beschrijvingen van land, volk en geschiedenis. Prettige leesgids om enthousiast te worden. A small scale country on the su

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 25.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Panama | Rough Guides

Zeer goede reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Voor Europese landen meestal completer en beter dan de Lonely Planet ! The new-

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.95
Lees Meer

Vogelgidsen

Vogelgids Panama Birds | Waterford Press

Een bijzonder handige uitklapkaart met alle veelvoorkomende vogels van Panama. Duidelijke illustraties, goede korte omschrijving van soort en leefgebied, geplastificeerd. The isthmus of Panama - where North and South America meet - is the permane

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Panama | Bradt

Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! Dictators, cigars and the world's most famous short-cut? There's mor

Land : Panama
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 20.95
Lees Meer