Honduras, weinig bezochte ‘bananen’ republiek’

Het bergachtige Honduras ligt in Midden-Amerika en grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. De hoofdstad is Distrito Central. Het grootste land van Midden-Amerika wordt weinig bezocht door toeristen. En dat terwijl ook hier bijzondere Mayaruïnes zijn, bijvoorbeeld van de eeuwenoude Mayastad Copán en de Valle de Angeles, dat bekend staat om zijn ambachtslieden.

Honduras is net als buurland El Salvador tot 1821 een kolonie geweest van Spanje. Daarna maakte het een aantal jaar deel uit van de Verenigde Staten, totdat het zelfstandig werd. Honduras was in de jaren twintig de grootste bananenexporteur ter wereld, en dat leverde de bijbaan ‘bananenrepubliek’ op. Inmiddels is het één van de armste landen van Midden- en Zuid-Amerika.

Je bezoekt Honduras waarschijnlijk voor de natuur en cultuur. Je kan er prima hikes maken!

Weer en Klimaat Honduras

Klimaattype: Tropisch regenwoudklimaat

Door de ligging in de tropen heeft Honduras een typisch tropisch regenwoud klimaat met het gehele jaar door hoge temperaturen en een grote hoeveelheden neerslag.In het algemeen geldt dat de gemiddelde temperatuur rond 25 graden ligt en het in het binnenland stukken koeler is dan aan de kust. In de hoger gelegen delen van het bergland heerst een vochtig gematigd klimaat.

Door de bergketens en passaatwinden kent Honduras verschillende regenzones.

Aan de Caribische kust regent het eigenlijk het hele jaar door, maar de natste maanden zijn september tot februari en de beste tijd om dit gebied te bezoeken is dan ook van februari tot april. In het binnenland loopt het regenseizoen van mei tot oktober en de beste reistijd hier is van oktober tot februari.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar grote delen van Honduras. Dit heeft te maken met zware criminaliteit. Geweld en criminaliteit zijn een ernstig probleem. Dit heeft te maken met georganiseerde misdaad en rivaliserende jeugdbendes. Honduras heeft een van de hoogste misdaadcijfers in Latijns-Amerika.

Gebruik alleen de officiële grensovergangen tussen Honduras en Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Onbewaakte grensovergangen zijn onveilig door de smokkel van drugs, wapens en gestolen auto’s.

Neem strikte voorzorgsmaatregelen, zoals het reizen per hoteltaxi en luxe busverbindingen. Reis bijvoorkeur in een groep en nooit na zonsondergang. Biedt geen verzet bij een overval of beroving.

Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies met meer informatie op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Extra tips van de ambassade

Bescherm uzelf en uw bezittingen in Honduras.

Natuurgeweld

In Honduras kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Honduras aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Malaria

Er komt in Honduras malaria voor. We raden je aan om malariapillen te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Honduras.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Honduras

Nederlandse Ambassade

Tel. 00-504-2358090

E-mail: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/honduras

Openingstijden:

Belgische Ere-Consulaat Honduras

Tel. (504) 232-3954 / 232-1050 / 232-1742

E-mail: [email protected]

De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.

Reisdocumenten voor Honduras

Voor Honduras heb je nodig:

– Een paspoort dat bij aankomst in Honduras nog minimaal 6 maanden geldig is

Visum

Voor een verblijf in Honduras van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist.

Adressen ambassade Honduras in Nederland en België

Nederland:
Consulaat Honduras
Laan Van Nieuw Oosteinde 124
2274 EL Voorburg

Telefoon: (070) 393 96 64

België:
Ambassade Honduras
Kortenberglaan 89
1000 Brussel

Telefoon: 0032 2 734 0000 / 734 70 27
Fax: 0032 2 735 2626

E-mail: [email protected]

De munteenheid in Honduras is de Lempira (La), vernoemd naar het indiaanse stamhoofd en vrijheidsstrijder Lempira. De Lempira is onderverdeeld in 100 centayos en wordt uitgeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 centayos en 1 Lempira en biljetten van 1, 5, 10, 20, 100 en 500 Lempira.

Het is goed om (ook) contante Amerikaanse Dollars mee te nemen. Deze zijn eenvoudig op vele plekken te wisselen, zoals bij de (straat)wisselaars voor de luchthaven. De beste koers krijg je echter wanneer je bij de bank wisselt. Contante Euro’s zijn nog redelijk onbekend. De Lloyds Bank in Tegucigalpa wisselt ook Euro”s

US dollars en Euro’s worden bij banken en wisselkantoren niet geaccepteerd als er scheurtjes inzitten en/of stempels of geschreven tekst op staat. De bankbiljetten dienen ongeschonden te zijn.

Pinnen en creditcard

In Honduras kan je op steeds meer plaatsen geld in Lempiras op te nemen bij betaalautomaten met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo (o.a. op de luchthaven). Bij lang niet alle automaten kan je echter pinnen en de betaalautomaten zijn bovendien ook nog eens regelmatig buiten bedrijf. Het is daarom goed om (ook) contante Amerikaanse Dollars mee te nemen.

 

Openingstijden banken

De banken in Honduras zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 15:00 en soms ook op de zaterdag van 9:00 tot 12:00.

Feestdagen Honduras

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Honduras zijn:

Nieuwjaar 1 en 2 januari
America’s Day 14 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Onafhankelijkheidsdag 15 september
Dag van Morozon 3 oktober
Dag van Columbus 12 oktober
Dag van het leger 21 oktober
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Honduras nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

Tijdsverschil Honduras

In Honduras is het in gedurende zowel onze zomer- als wintertijd 8 uur vroeger dan in Nederland en België. Omdat de zomer- en wintertijd in Honduras op een andere datum ingaan dan in Nederland en België, is het in Honduras van eind maart tot begin mei en van begin augustus tot eind oktober 9 uur vroeger dan in Nederland en België.

Taal in Honduras

De officiële taal van Honduras is het Spaans.

Naast het Spaans wordt er door de inheemse indianenstammen ook nog hun eigen taal gesproken, zoals het Garifuna. Op de Bahía-eilanden wordt ook Engels gesproken.

Hoogtepunten in Honduras

Bergregio Copán

Het werelderfgoed is 200 jaar geleden ontdekt en de ruïnes zijn grotendeels bewaard gebleven. Er lopen nog altijd onderzoekers rond, want er valt nog veel te ontcijferen, zoals de teksten.

De anders zo strakblauwe hemel boven het Hondurese plaatsje wordt dan aardedonker en uit de samengepakte wolken valt in een uur of drie heel veel regen. Als het weer opklaart blijkt de straat van het kleine Hondurese stadje bezaaid te liggen met kleine levende visjes, die vervolgens door de lokale bevolking worden verzameld en opgegeten.

Lees hier meer over dit vreemde natuurverschijnsel.

Reistips voor Honduras

De komende maanden zullen er veel mensen richting Midden-Amerika vertrekken in verband met de aflopende Mayakalender en de daarbij ontstane hype dat de wereld vergaat op 21-12-2012. De impact die de datum heeft is enorm en trekt toeristen maar ook sensatiezoekers naar de Mayagebieden in Mexico, Guatemala en Honduras.

Lees Meer

Inspiratie voor Honduras

Verre Avonturen

Elk jaar, tussen mei en juni, treedt er in en rond de Hondurese stad Yoro een merkwaardig natuurverschijnsel op. De anders zo strakblauwe hemel boven het Hondurese plaatsje wordt dan aardedonker en uit de samengepakte wolken valt in een uur of dri

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

De komende maanden zullen er veel mensen richting Midden-Amerika vertrekken in verband met de aflopende Mayakalender en de daarbij ontstane hype dat de wereld vergaat op 21-12-2012. De impact die de datum heeft is enorm en trekt toeristen maar ook

Lees Meer Door: André van Luttikhuizen

Reisorganisaties Honduras

Reizen naar Honduras

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreis

Groepsreis Maya route; Tempels in het oerwoud

Deze Mexico & Guatemala groepsreis is één grote afwisseling van landschap, cultuur en bevolking. De tientallen vulkanen maken het berggebied van Guatemala spectaculair, maar ook de laaglandjungle, mangrovebossen en schilderachtige stranden van Beli

Land : HONDURAS
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1999.00
reisduur : 23 dagen / 22 nachten
Lees Meer

Festivalreis

Rondreis MEXICO, GUATEMALA EN HONDURAS - 23 dagen; Schatten langs de Mayaroute

Over de hele wereld zijn tequila en taco’s een begrip, maar de Mayawereld zit nog vol verrassingen. Ontcijfer de laatste inscripties in de klassieke Mayasteden. Bewonder de kleurrijke indiaanse bevolking die je tegenkomt op lokale markten. Beleef h

Land : HONDURAS
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2095.00
reisduur : 23
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Honduras

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Nicaragua & Honduras | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken.

Land : Honduras
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Honduras | Moon Travel Guides

De Amerikaanse uitgever Moon is een vergelijkbare gids met uitgever Lonely Planet > veel praktische informatie met veel diepgang! Het feit dat het een Amerikaanse uitgever is, maken deze gidsen zeer aantrekkelijk voor de staten en nabije landen afz

Land : Honduras
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 21.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Honduras | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Folded road and travel map in color. Scale 1:750,000. In this edition,

Land : Honduras
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer