Prachtige, diverse natuur in Namibië
Namibië ligt in zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. Hoofdstad Windhoek is ontdekt door de Nederlanders, maar desnoods niet gekoloniseerd. De meesten mensen wonen er nu in township Katutura, je kan er bijvoorbeeld gaan fietsen om makkelijker in contact te komen met de lokale bevolking.
De natuur in Namibië is erg afwisselend. Bezoek bijvoorbeeld de bruisende Epupawatervallen, de immense zandduinen in Sossusvlei, de immense Fish River Canyon en het droge Kaokoveld. Wildpark Ethosa is volgens velen één van de beste en grootste wildparken in zuidelijk Afrika, maar het minder bekende Munduleareservaat leent zich ook erg goed voor meerdaagse hikes, waarbij je ook ondergrondse meren kan zien.
In de omgeving van Twijfelfontijn zijn meer dan 2.000 rotsgravures van de Bosjesmannen gevonden, de eerste bewoners. Kies in Namibië voor een rondreis waar je kampeert, en geniet van alle natuur!
klimaat Namibië
Het grootste deel van Namibië kent een woestijnklimaat, alleen het noorden, noordoosten, oosten en zuidoosten van Namibië hebben een warm steppeklimaat
Je kan het hele jaar goed reizen naar Namibië, al verschilt de temperatuur per gebied en is de beste reistijd gezien de goede zichtbaarheid van het wild van mei t/m september. De dieren zijn goed te zien bij de drinkplaatsen, de luchten zijn strakblauw en de kwaliteit van de zandwegen is goed. Het is dan overdag tussen de 20 graden en 25 graden. In de woestijn kan het ‘s nachts afkoelen tot onder het nulpunt.
Van november t/m maart kan het wel 40 graden worden en af en toe regenen, waardoor de conditie van de zandwegen in het land verslechteren.
reisadvies Namibië
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Namibië, die te maken hebben met criminaliteit. In Windhoek en in Swakopmund neemt het aantal (gewapende) berovingen op buitenlandse toeristen toe, meldt de ambassade. Wees alert als je in de avond of nacht de straat op gaat, zeker buiten het centrum van de stad.
LET OP: Controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
vaccinaties Namibië
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Namibië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Namibië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook voor een tussenstop in een gele koorts land, maar als je daar alleen op de luchthaven of aangrenzende stad verbleef hoeft het weer niet.
Inentingen die worden aanbevolen
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Namibië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Malaria
Er komt in Namibië malaria voor. Zie voor de precieze gebieden deze malariakaart van Namibië. Het advies is om malariatabletten te gebruiken in combinatie met anti-muggenmaatregelen.
ambassades Namibië
Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Namibië
Nederlandse Ambassade
hier
Belgisch Ereconsulaat Windhoek
Tel nr. + (258) (1) 492.009
E-Mail: [email protected]
De Ereconsuls van België hebben zelden de Belgische nationaliteit. Ze spreken niet altijd onze landstalen en hebben meestal eigen beroepsbezigheden. Ze oefenen het ambt van Ereconsul op vrijwillige basis uit en worden er niet voor betaald. Voor bepaalde vragen zullen zij u, indien nodig, doorverwijzen naar de ambassade of het beroepsconsulaat van België waaronder ze ressorteren.
visumplicht Namibië
Reisdocumenten voor Namibië
Voor Namibië heb je nodig:
– Een paspoort dat na vetrek uit Namibië nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een visum bij een verblijf langer dan drie maanden
Visum
Voor een verblijf in Namibië hebben reizigers met de Nederlandse of de Belgische nationaliteit geen visum nodig. Voor een verblijf van langer dan drie maanden is echter wel een visum vereist. In dit geval kun je een visum aanvragen bij de Ambassade van Namibië in België. LET OP: De visumvereisten kunnen gewijzigd zijn. Controleer altijd de laatste stand van zaken bij de ambassade.
Adressen ambassades Namibië in Nederland en België
Nederland:
Namibië heeft geen ambassade in Nederland. De dichtstbijzijnde ambassade van Namibië bevindt zich in België.
België:
Ambassade Namibië
Tervurenlaan 454
1150 Sint-Pieters-Woluwe
Tel nr. 02.771.14.10
Fax: 02.771.96.89
E-mail: [email protected]
Website: http://www.namibiaembassy.be/
valuta Namibië
De Namibische munteenheid is de Namibische dollar (N$). Er zijn briefjes van 10, 20, 50 en 100 Namibische dollar in omloop en munten van 5, 10 en 50 cent en 1 en 5 dollar. 1 dollar is 100 cent. De Namibische dollar (N$) is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR).
Pinnen en creditcard
In de meeste steden zijn geldautomaten waar je kunt pinnen met een bankpas met Cirrus- of Maestro logo. Bij bijna alle grote winkels, hotels, lodges en autoverhuurbedrijven worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Bij sommige benzinepompen kun je alleen cash betalen.
feestdagen Namibië
Feestdagen Namibië
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Namibië zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaart |
maart/april |
Onafhankelijkheidsdag |
21 maart |
Dag van de Arbeid |
1 mei |
Cassinga Day |
4 mei |
Afrika Dag |
25 mei |
Dag van de Helden |
26 augustus |
Dag van de Mensenrechten |
10 december |
Kerstmis |
25 december |
Family Day |
26 december |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Namibië
Tijdsverschil Namibië
In Namibië is het in beginsel één uur vroeger dan in Nederland en België.
De data waarop de zomer- en wintertijd ingaan zijn echter anders dan bij ons. Hierdoor is het tijdsverschil tussen 27 maart en 3 april 2 uur en is er tussen 30 oktober en 4 september geen tijdsverschil.
taal Namibië
De officiële taal van Namibië is Engels, maar Afrikaans, Duits en een aantal Bantu talen worden ook veel gesproken.
In het Noorden van het land wordt ook veel Portugees gesproken vanwege de vele Angolese vluchtelingen die daar verblijven.